A słyszałeś o czymś takim jak czystość małżeńska? Jak myślisz z czego to może wynikać?
a kto naucza o czystości małżeńskiej ? Kościół czy Bóg ?
1 M. 2:25
25. A człowiek i jego żona byli oboje nadzy, lecz nie wstydzili się.
pytam się kiedy był ślub ? i co Bóg myślał tak na prawde o seksualności ?
Zwłaszcza kiedy pomyśleć, że uczucie rozkoszy u kobiety i mężczyzny była zaprojektowana już przed pierwszym grzechem i zostało również po to, by dało Adamie i Ewie odczucie olbrzymiej przyjemności, a wymieniłem jedno z dwojga przeznaczeń. Co jeśli by Ewa nie zerwała jabłka, a zamiast tego z ciekawości dotknęła kiełbaskę
? Bóg dłąby im po łapach ?
słowo małżonka, wzięło się od słowa Mąż, Mąż znaczyło wtedy to samo co mężczyzna. Do dzisiaj się używa stwierdzenia, być mężem niekiedy, zamiast mężzczyną, mężnym
Biblia stwierdza: "będzie nazywała się mężatką, gdyż z męża została wzięta" (l M 2:23).
W języku hebrajskim słowo "isz" oznacza: "mąż, mężczyzna", zaś "kobieta, mężatka" - "iszsza"#msg114574#msg114574#msg114574#msg114574 date=1286967893]
A słyszałeś o czymś takim jak czystość małżeńska? Jak myślisz z czego to może wynikać?
[/quote]
a kto naucza o czystości małżeńskiej ? Kościół czy Bóg ?
1 M. 2:25
25. A człowiek i jego żona byli oboje nadzy, lecz nie wstydzili się.
pytam się kiedy był ślub ? i co Bóg myślał tak na prawde o seksualności ?
Zwłaszcza kiedy pomyśleć, że uczucie rozkoszy u kobiety i mężczyzny była zaprojektowana już przed pierwszym grzechem i zostało również po to, by dało Adamie i Ewie odczucie olbrzymiej przyjemności, a wymieniłem jedno z dwojga przeznaczeń. Co jeśli by Ewa nie zerwała jabłka, a zamiast tego z ciekawości dotknęła kiełbaskę
? Bóg dłąby im po łapach ?
słowo małżonka, wzięło się od słowa Mąż, Mąż znaczyło wtedy to samo co mężczyzna. Do dzisiaj się używa stwierdzenia, być mężem niekiedy, zamiast mężzczyną, mężnym
Biblia stwierdza: "będzie nazywała się mężatką, gdyż z męża została wzięta" (l M 2:23).
W języku hebrajskim słowo "isz" oznacza: "mąż, mężczyzna", zaś "kobieta, mężatka" - "iszsza". Widoczne jest podobieństwo i ewidentne pokrewieństwo.
w biblii małżeństwo, to umowa o wyłączność, która zachodzi między dwojga, a chodzi oczywiście tylko o wyłączność na sex, stworzenie dzieci, bo jedynym sensem małżeństwa jest płodzenie dzieci.
przykładowo: czy na bezludnej wyspie, po wybuchu atomowym, wraz z jedyną ocalałą obcą kobietą, bylibyście mężem i żoną ? wyłączność wtedy zajdzie sama z siebie, nie będzie nawet sensu się umawiać, ona już jest.
co do przykazań, wywalono poniższe, drugie...
Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego co jest na ziemi nisko ani tego, co jest w wodach pod ziemią! Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Pan twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze występek ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia względem tych, którzy Mnie nienawidzą. Okazuję zaś łaskę do tysiącznego pokolenia tym, którzy Mnie miłują i przestrzegają moich przykazań.A z 9 przykazanie podzielono na dwie części czyli z 9 przykazania zroblili 9 i 10 Więc katechizmowy dekalog jest Fałszywy i omylny i zwodniczy!
porównaj oryginał i nasz katechizmowy