OTO POLSKA 1453384 5881

O temacie

Autor Thoro

Zaczęty 19.09.2010 roku

Wyświetleń 1453384

Odpowiedzi 5881

KolegaZWojska

KolegaZWojska

Rzeka
posty1095
Propsy2397
NagrodyVVV
Profesjabrak
  • Rzeka
Cytat: emace link=topic=11457.msg114570#msg114570#msg114570#msg114570 date=1286957901
Na reformację kościoła będziemy czekać do momentu kiedy odejdzie ostatni emeryt.
Czemu tak często mam ochotę przyśpieszyć ten proces?

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Wtedy, para mogła współżyć w każdym wieku, pod warunkiem, że dana para zostanie ze sobą do końca życia, dziś ? po ślubie, nie ważne czy kłamią podczas przysięgania czy nie.
A słyszałeś o czymś takim jak czystość małżeńska? Jak myślisz z czego to może wynikać?

już nie wspomnę o wywaleniu jednego przykazania bożego, z 11 przykazań bożych
A o czym mówiło?

czyścia wg biblii nie ma.
Na wiki są jakieś fragmenty...
http://pl.wikipedia.org/wiki/Czy%C5%9Bciec#Fundamenty_biblijne

Na reformację kościoła będziemy czekać do momentu kiedy odejdzie ostatni emeryt.
Reformacja już była. Wiadomo jak się skończyła.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
http://wiadomosci.onet.pl/fotoreportaze/Kraj/tragedia-na-drodze-18-osob-nie-zyje,3731645,7684209,fotoreportaz-maly.html#photo7684859

Macie swoj wspanialy kraj i wspaniale zaloby. Tutaj na Wyspach nawet nie do pomyslenia jest, zeby kilkanascie osob, nie bedacych polskimi imigrantami, tloczylo sie w transporterze zeby dojechac do roboty. To jest chore. Rzadowe skurwysyny ogranicza sie teraz do spuszczenia flag do polowy i zamkniecia monopolowych, a Polaczki-robaczki dalej beda sie cisnac w starym volkswagenie.

Tych przynajmniej ominelo 12h zapierdolu na jakiejs budowie za 5 zl za godzine. Tyle dobrze.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

emace

emace

Użytkownicy
czy ktoś napełnia wkłady do długopisów ?
posty404
Propsy297
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • czy ktoś napełnia wkłady do długopisów ?
Cytat: Adanos link=topic=11457.msg114574#msg114574#msg114574#msg114574 date=1286967893
A słyszałeś o czymś takim jak czystość małżeńska? Jak myślisz z czego to może wynikać?

a kto naucza o czystości małżeńskiej ? Kościół czy Bóg ?

1 M. 2:25
25. A człowiek i jego żona byli oboje nadzy, lecz nie wstydzili się.

pytam się kiedy był ślub ? i co Bóg myślał tak na prawde o seksualności ?
Zwłaszcza kiedy pomyśleć, że uczucie rozkoszy u kobiety i mężczyzny była zaprojektowana już przed pierwszym grzechem i zostało również po to, by dało Adamie i Ewie odczucie olbrzymiej przyjemności, a wymieniłem jedno z dwojga przeznaczeń. Co jeśli by Ewa nie zerwała jabłka, a zamiast tego z ciekawości dotknęła kiełbaskę :) ? Bóg dłąby im po łapach ?

słowo małżonka, wzięło się od słowa Mąż, Mąż znaczyło wtedy to samo co mężczyzna. Do dzisiaj się używa stwierdzenia, być mężem niekiedy, zamiast mężzczyną, mężnym

Biblia stwierdza: "będzie nazywała się mężatką, gdyż z męża została wzięta" (l M 2:23).

W języku hebrajskim słowo "isz" oznacza: "mąż, mężczyzna", zaś "kobieta, mężatka" - "iszsza"#msg114574#msg114574#msg114574#msg114574 date=1286967893]
[/quote]

Zwłaszcza kiedy pomyśleć, że uczucie rozkoszy u kobiety i mężczyzny była zaprojektowana już przed pierwszym grzechem i zostało również po to, by dało Adamie i Ewie odczucie olbrzymiej przyjemności, a wymieniłem jedno z dwojga przeznaczeń. Co jeśli by Ewa nie zerwała jabłka, a zamiast tego z ciekawości dotknęła kiełbaskę :) ? Bóg dłąby im po łapach ?

słowo małżonka, wzięło się od słowa Mąż, Mąż znaczyło wtedy to samo co mężczyzna. Do dzisiaj się używa stwierdzenia, być mężem niekiedy, zamiast mężzczyną, mężnym

Biblia stwierdza: "będzie nazywała się mężatką, gdyż z męża została wzięta" (l M 2:23).

W języku hebrajskim słowo "isz" oznacza: "mąż, mężczyzna", zaś "kobieta, mężatka" - "iszsza". Widoczne jest podobieństwo i ewidentne pokrewieństwo.

w biblii małżeństwo, to umowa o wyłączność, która zachodzi między dwojga, a chodzi oczywiście tylko o wyłączność na sex, stworzenie dzieci, bo jedynym sensem małżeństwa jest płodzenie dzieci.

przykładowo: czy na bezludnej wyspie, po wybuchu atomowym, wraz z jedyną ocalałą obcą kobietą, bylibyście mężem i żoną ? wyłączność wtedy zajdzie sama z siebie, nie będzie nawet sensu się umawiać, ona już jest.

co do przykazań, wywalono poniższe, drugie...

Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego co jest na ziemi nisko ani tego, co jest w wodach pod ziemią! Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Pan twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze występek ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia względem tych, którzy Mnie nienawidzą. Okazuję zaś łaskę do tysiącznego pokolenia tym, którzy Mnie miłują i przestrzegają moich przykazań.

A z 9 przykazanie podzielono na dwie części czyli z 9 przykazania zroblili 9 i 10 Więc katechizmowy dekalog jest Fałszywy i omylny i zwodniczy!

porównaj oryginał i nasz katechizmowy

Podobno pewien nekromanta znany pod pseudonimem Xardas jako jedyny poznał imię niejakiego Bezia. Rzekomo za tę informację zobowiązał się ożywiać zabitych przez niego NPC-ów do kolejnych części gry.

DzikiBen

DzikiBen

Użytkownicy
Niewielki Mistrz Gothica
posty638
Propsy602
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
  • Niewielki Mistrz Gothica
A na czym opiera się Twoja wiara? Na strachu przed piekłem czy miłosierdziu? Tak z dupy pytam.

emace

emace

Użytkownicy
posty404
Propsy297
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Cytat: DzikiBen link=topic=11457.msg114578#msg114578#msg114578#msg114578 date=1286971286
A na czym opiera się Twoja wiara? Na strachu przed piekłem czy miłosierdziu? Tak z dupy pytam.

być moralnym, dobrym człowiekiem. Wierzę w to, że nie ma przypadku, tylko jest plan. Wszystko co mnie w życiu spotkało, a co można by było nazwać zbiegami okoliczności, nazywam celowym, czyimś działaniem.

Ufo, zmarły dziadek, czy duch nie generują cudów :)

Jeśli zaś wieżysz w zbiegi okoliczności, to wypatruj za każdym razem kiedy zajedziesz na wybrzeże polski, muszelek na plaży, które wiatr tak rozwiał, by stworzyło napis "Witaj użytkowniku TM na plaży - miłego wypoczynku !)

Podobno pewien nekromanta znany pod pseudonimem Xardas jako jedyny poznał imię niejakiego Bezia. Rzekomo za tę informację zobowiązał się ożywiać zabitych przez niego NPC-ów do kolejnych części gry.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Cytat: DzikiBen link=topic=11457.msg114578#msg114578#msg114578#msg114578 date=1286971286
Z dupy ale dobrze :lol2:

A Ty paneczku Emace wracaj do ksiazek uczyc sie biochemii. Dorosly czlowiek ktory juz tyle razy chwalil sie tu tym i owym a jak sie okazuje poglady wciaz bazuje na byle gownie.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
co do przykazań, wywalono poniższe, drugie...

Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego co jest na ziemi nisko ani tego, co jest w wodach pod ziemią! Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Pan twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze występek ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia względem tych, którzy Mnie nienawidzą. Okazuję zaś łaskę do tysiącznego pokolenia tym, którzy Mnie miłują i przestrzegają moich przykazań.
Połączone jest z pierwszym. Jak nie wierzysz na wiki masz tabelkę: http://pl.wikipedia.org/wiki/Dekalog

A z 9 przykazanie podzielono na dwie części czyli z 9 przykazania zroblili 9 i 10 Więc katechizmowy dekalog jest Fałszywy i omylny i zwodniczy!
Ale są. Nic nie wywalono.

Kiedy zawiera się małżeństwo i na jakich warunkach?

emace

emace

Użytkownicy
posty404
Propsy297
Profesjabrak
  • Użytkownicy

emace

OTO POLSKA
#68 2010-10-13, 14:15(Ostatnia zmiana: 2010-10-13, 14:32)
Cytat: Kyroman link=topic=11457.msg114580#msg114580#msg114580#msg114580 date=1286971906
Z dupy ale dobrze :lol2:

A Ty paneczku Emace wracaj do ksiazek uczyc sie biochemii. Dorosly czlowiek ktory juz tyle razy chwalil sie tu tym i owym a jak sie okazuje poglady wciaz bazuje na byle gownie.

wiedziałem że ktoś prędzej czy później bluzgiem ciśnie. Przed oczami majaczył mi twój avatar. Zanim się wypowiem, tradycyjnie zapytam, co dokładnie masz na myśli?, co masz do moich poglądów, jakiej biochemii ?. Pytam, by z rozbiegu Cię nie obrazić, by nie stracić też czasu na domysły.

Połączone jest z pierwszym. Jak nie wierzysz na wiki masz tabelkę: http://pl.wikipedia.org/wiki/Dekalog

tam jest mowa o cudzych Bogach, jako istotach. W biblii jest mowa o zakazie tworzenia rzeźb. i żeby nie było, Noe nie był poganinem, a również dostał taki nakaz.

Kiedy zawiera się małżeństwo i na jakich warunkach?

wg kościoła, przed poczęciem dziecka i w papierze, wg biblii, już pisałem...

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Nie mam szacunku dla ludzi ktorzy mowia o "przypadkach" i "planach" nie majac zielonego pojecia jak dziala swiat. Ot co. W tej kwestii jestes wciaz infantem.

Mark Twain

emace

emace

Użytkownicy
posty404
Propsy297
Profesjabrak
  • Użytkownicy

emace

OTO POLSKA
#70 2010-10-13, 14:49(Ostatnia zmiana: 2010-10-13, 14:54)
Cytat: Kyroman link=topic=11457.msg114585#msg114585#msg114585#msg114585 date=1286973725
Nie mam szacunku dla ludzi ktorzy mowia o "przypadkach" i "planach" nie majac zielonego pojecia jak dziala swiat. Ot co. W tej kwestii jestes wciaz infantem.

jak świat działa ? kurcze, pare cudów w moim życiu się wydarzyło, ale z tego co wiem, nie mam krewnej wróżki, której krew mogła by płynąć w moich żyłach, co mogło by determinować moje "przygody" na tym świecie ?

jak działa mechanizm cudów, masz ochotę sie wypowiedzieć na temat tego czego nigdy nie doswiadczyłeś ? bo się na tym i tak znasz ?

edit:
spotykasz codziennie bliskich, lub znajomych w dziwnych miejscach, wpadając wręcz na nich, równocześnie świadomie ich ignorując i wypierając z myśli. JAKI TU MECHANIZM DZIAŁA ?

DzikiBen

DzikiBen

Użytkownicy
Niewielki Mistrz Gothica
posty638
Propsy602
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
  • Niewielki Mistrz Gothica

DzikiBen

OTO POLSKA
#71 2010-10-13, 15:11(Ostatnia zmiana: 2010-10-13, 15:15)
Z dupy ale dobrze
https://www.youtube.com/watch?v=J47EyUcPkmM

Oglądając sobie ostatnio tego typu filmiki złapałem ultra wkurwę, a moja nienawiść do chrześcijaństwa i kościoła dwukrotnie się pogłebiła. :facepalm:  Tu już nawet nie chodzi o strach, a monopol na szerzenie propagandy wśród ludzi głupich, po prostu.
Dla tych co wątpią, lub lekce sobie ważą temat. Nie łudźcie się, większość tam właśnie trafia.

emace

emace

Użytkownicy
posty404
Propsy297
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Cytat: DzikiBen link=topic=11457.msg114588#msg114588#msg114588#msg114588 date=1286975498
https://www.youtube.com/watch?v=J47EyUcPkmM

Oglądając sobie ostatnio tego typu filmiki złapałem ultra wkurwę, a moja nienawiść do chrześcijaństwa i kościoła dwukrotnie się pogłebiła. :facepalm:  Tu już nawet nie chodzi o strach, a monopol na szerzenie propagandy wśród ludzi głupich, po prostu.

no właśnie kyroman, co się dzieje po śmierci wg twoich ksiąg ?

Vierzba

Vierzba

Użytkownicy
Seba
posty590
Propsy1408
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Seba
nic?

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
jak nic jak dużo. Rozkład ciała można od biedy opisać na tysiąc sposobów.

dr inż. Fenix

dr inż. Fenix

The Modders
Dekadent
posty262
Propsy131
  • The Modders
  • Dekadent

dr inż. Fenix
The Modders

OTO POLSKA
#75 2010-10-13, 16:11(Ostatnia zmiana: 2010-10-13, 16:23)
Cytat: emace link=topic=11457.msg114582#msg114582#msg114582#msg114582 date=1286972157
tam jest mowa o cudzych Bogach, jako istotach. W biblii jest mowa o zakazie tworzenia rzeźb. i żeby nie było, Noe nie był poganinem, a również dostał taki nakaz.

Cóż, ja zawsze byłem pewien, że w tym co jest jak sam stwierdziłeś KATOLICKIM Dekalogu, chodzi by nie oddawać żadnej czci wszystkiemu temu co inni uważają za swego boga. Nie chodziło tu o nadnaturalne istoty obdarzone świadomością, ale o każdy obiekt wiary który nie jest Bogiem. Czy to Dzeus, totemu, drzewa czy święte ikony.

A mnie ten filmik zbytnio nie wzburzał. Za to urządziłem sobie zabawę w odkrywanie filmów z jakich sceny zostały wzięte. Póki co rozpoznałem
-Między piekłem, a niebem
-Zemsta sithów
-9 wrota
-Indiana Jones nr 2 (nie pamiętam podtytułu)
Ktoś odkrył jakieś jeszcze?

"Wolna wola jest iluzją!"

"Biorąc pod uwagę, że wszechświat jest układem zamkniętym, w którym wszystkie ruchy cząstek elementarnych, będących bodźcami organizmów żywych są determinowane ruchami Browna trwającymi od wielkiego wybuchu."

Jednak czy wszechświat to tylko cząstki elementarne?

"I am the blade of TheModders!"

emace

emace

Użytkownicy
posty404
Propsy297
Profesjabrak
  • Użytkownicy

emace

OTO POLSKA
#76 2010-10-13, 16:42(Ostatnia zmiana: 2010-10-13, 16:45)
8Nie uczynisz sobie rzeźby ani podobizny wszystkich rzeczy, które są na niebie w górze i które na ziemi nisko, i które są w wodach pod ziemią. 9Nie  będziesz się im kłaniał i służył. Bom ja jest Pan, Bóg twój, Bóg  zawistny, który dochodzę nieprawości ojców na synach do trzeciego i  czwartego pokolenia tych, którzy mnie nienawidzą, 10a czynię miłosierdzie na wiele tysięcy miłującym mię i strzegącym przykazań moich.

ja wyraźnie widzę zakaz tworzenia figur czegokolwiek i modlenia się do nich...

pytanie takie bonusowe, jakby Jezus został stracony na krześle elektrycznym, to czy nasi krzyżacy spod Pałacu Prezydenckiego nosili by na piersi owe krzesło elektryczne ?  i robili by taki bój o ten symbol ? :)

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

OTO POLSKA
#77 2010-10-13, 16:56(Ostatnia zmiana: 2010-10-13, 16:56)
Zakładając że to jezus zostałby stracony, krzesło musiałoby istnieć już dwa tysiące lat temu - inaczej to już nie bylby ten sam jezus. Więc albo padłby z głodu, zanim piorun trafi w krzesło albo teraz bylibyśmy dalej w technologii. No, ale to by było mniej wygodne do noszenia dla obrońców krzesła. Może ławki w kościele byłyby stylizowane na krzesła elektryczne? I zamiast symbolicznego jedzenia ciała chrystusa, kopanie prądem? Ciekawie :D

dr inż. Fenix

dr inż. Fenix

The Modders
Dekadent
posty262
Propsy131
  • The Modders
  • Dekadent
Cytat: emace link=topic=11457.msg114601#msg114601#msg114601#msg114601 date=1286980961
8Nie uczynisz sobie rzeźby ani podobizny wszystkich rzeczy, które są na niebie w górze i które na ziemi nisko, i które są w wodach pod ziemią. 9Nie  będziesz się im kłaniał i służył. Bom ja jest Pan, Bóg twój, Bóg  zawistny, który dochodzę nieprawości ojców na synach do trzeciego i  czwartego pokolenia tych, którzy mnie nienawidzą, 10a czynię miłosierdzie na wiele tysięcy miłującym mię i strzegącym przykazań moich.

Toć ja o tym mówię. Chodzi o zakaz czczenia CUDZYCH bogów. Więc tego do czego ci wszyscy INNI oddają cześć. Niezależnie czy to jest obraz, totem czy jakaś istota. Więc uważam, że przykazanie drugie zawiera również to 11 o którym mówisz. Tylko, że ten 10 przekazaniowy Dekalog jest może mniej precyzyjny, ale za to bogatszy w znaczenia. Czyli ten kto nadał mu taką formę uważał, że wyznawca Dekalogu będzie MYŚLAŁ i interpretował.

"Wolna wola jest iluzją!"

"Biorąc pod uwagę, że wszechświat jest układem zamkniętym, w którym wszystkie ruchy cząstek elementarnych, będących bodźcami organizmów żywych są determinowane ruchami Browna trwającymi od wielkiego wybuchu."

Jednak czy wszechświat to tylko cząstki elementarne?

"I am the blade of TheModders!"

emace

emace

Użytkownicy
posty404
Propsy297
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Cytat: Fenix link=topic=11457.msg114606#msg114606#msg114606#msg114606 date=1286982131
Toć ja o tym mówię. Chodzi o zakaz czczenia CUDZYCH bogów. Więc tego do czego ci wszyscy INNI oddają cześć. Niezależnie czy to jest obraz, totem czy jakaś istota. Więc uważam, że przykazanie drugie zawiera również to 11 o którym mówisz. Tylko, że ten 10 przekazaniowy Dekalog jest może mniej precyzyjny, ale za to bogatszy w znaczenia. Czyli ten kto nadał mu taką formę uważał, że wyznawca Dekalogu będzie MYŚLAŁ i interpretował.

OK, TO DLA CZEGO ZWRÓCIŁ SIĘ Z TYM ZAKAZEM DO NOEGO ?

0 użytkowników
Do góry