nie chodziło mi o sam proces myślowy (słuszny, lecz na wskroś współczesny i oczywisty tylko dla współczesnego) lecz konkretne osadzenie w dyskursie historycznym, szczególnie interesują mnie 'psychopaci przy władzy'.
zainteresowało mnie to, bo rzuciłeś (przypadkowo lub nie) trzy węzłowe aspekty teorii Foucalta - kontrolę, szaleństwo, dyskurs historyczny - w sposób dość intrygujący
Przypadkowo, nawet nie wiem kto to Foucalta, muszę znaleźć. Mówiąc o psychopatach nie mam wyłącznie na myśli szaleńców, którzy nabijają na pal przeciwników politycznych. Zaawansowani społecznie psychopaci to uzdolnieni, wybitnie inteligentni i zdeterminowani do końca osobniki. Chodzi mi o ludzi, których nie rusza ludzkie cierpienie i są zdeterminowani do przejęcia władzy. Ich ostatecznym zadaniem jest kontrola nad grupą ludzi, którzy będą dla nich pracować i zaspokoją ich wszystkie potrzeby samemu nie przekładając się do produktywności wybijającym stopniu przypisującym do ich rangi. "Wybiorę ministrów, zatrudnię menadżerów, heheehe wszystkich wychujam."
Ponieważ psychopata rozumie, że totalny brak uwzględnienia innych będzie ich kosztować adaptuje się do środowiska wykorzystując uroki. Czarując mimiką twarzy i żartami. To jest ich maska. Na takiej podstawie zdobywają twoje zaufanie i dodatkowe informacje od ciebie, które im pomogą by pnąć się w górę.
Donald Tusk, Władimir Putin czy Barack Obama to typowy przykład społecznie zaawansowanego społecznie psychopaty przykładów we czasie teraźniejszym-kontynuacyjnym się jest mnóstwo. Wśród więźniów i polityków najwięcej jest psychopatów. Więźniowie nie są społecznie zaawansowanymi psychopatami a politycy są.
Najgorsze jest to że zaawansowany społecznie psychopata posiada ogromną inteligencję interpersonalną i jest mistrzem rozmów. Pomyślisz sobie "ale spoko ziom", jednak tak na prawdę nie jest twoim ziomem, on/ona chce od ciebie informacje. Jedną wybijającą się cechą takiego psychopaty jest to że oni a nie ty
naturalnie kontrolują przepływ informacji w rozmowie. Nawet o tym nie wiesz kiedy to się dzieje, ja też nie wiem.