Aztek, fajny ten zespół, kiedyś mi to zresztą z tego co pamiętam pokazywałeś to, ale z Tool'em wiele wspólnego, moim zdaniem, nie ma. Prędzej stawiałbym na APC, a analogii pomiędzy obiema formacjami pomimo wspólnego wokalisty nie widzę zbyt wielu. Maynard w przypadku APC pisał wyłącznie teksty, a stricte muzykę komponował Howerdel, członkowie Tool'a z kolei wszystko co robili, robili wspólnie. Pomijając oprawę artystyczną okładek i teledysków, za które w całości odpowiadał Adam Jones. Swoją drogą kocham oba zespoły, choć Tool zdecydowanie bardziej mi podchodzi i nie przesadziłbym mówiąc, że jest to w sumie najlepszy zespół, z jakim spotkałem się do tej pory. Tona mroku, niebanalne struktury kompozycji, kompromis pomiędzy jebnięciem a psychodelią i ogólna abstrakcyjność muzyki. Czekam na nową płytę, która - do czego członkowie zespołu zdarzyli nas już przyzwyczaić - pojawi się po 5 latach od premiery ostatniego wydawnictwa. Jedyną rzeczą, przez którą żywię wobec zespołu ogromny żal, to brak profesjonalnie zarejestrowanych kawałków live. Niestety wszystko co do tej pory ukazało się w necie poza kilkoma wyjątkami, zostało wydane przez fanów w formie średnio-zacnych bootlegów. :(
https://www.youtube.com/watch?v=EiR1hmpk-x4
Na zachętę powiem, że są zespołem cenionym przez większe bandy takie jak TOOL, Rob Zombie, Godsmack a na ich EP zagrał Paz Lenchantin z wspomnianego A Perfect Circle.
Nie "zagrał", bo "ten" Paz to kobieta, była basistka APC.