Nie ufałbym relacjom z katedry ze względu na sposób przekazu - zupełnie jak z koncertami. Lubisz album X, idziesz na koncert z profesjonalnym nagłośnieniem, dobrą akustyką i kontaktem ty-artysta i nagle słuchanie w domu albumu X z płyty przez jakiś czas wydaje się zwyczajnie jałowe i bez duszy. Mogę Ci zagwarantować, że gdybyś usłyszał owe utwory z Dark Souls w wykonaniu orkiestry na żywo musiałbyś zmienić swoje rajtuzy. Sama kompozycja z linku jest zbyt inwazyjna dla uszu, nie wiem jak można byłoby czegoś takiego słuchać sobie w domu, na tM, w temacie Muzyka. Próba błyśnięcia - "oh, katedralne, oh jakie podniosłe, nie to co plebs od muzyki z giereczek" - po czym wrócił kazz słuchać swoich metalowych murzynów i trash metali :I
@Avallach mi na pewno podoba się najbardziej spośród wszystkich orkiestralnych main theme'ów, które dotąd słyszałem

Seria Dark Souls zawsze miała bardzo surowe soundtracki - nie tylko dlatego, że przez większość gry towarzyszyły nam głównie dźwięki zbroi, oręża i środowiska przy jednoczesnym braku muzyki - ale dlatego, że samo jej brzmienie, kiedy już się pojawiła, przypominała raczej, jak bardzo jesteśmy zaszczuci - jednocześnie jednak nadając epickość w starciu z bossami, czy też kojąc spokojnymi dźwiękami w bezpiecznych miejscach, takich jak Majula czy Firelink Shrine. Ogółem OST ma to do siebie, że po prostu
PERFEKCYJNIE pasuje do tego, co widzimy na ekranie, jakie emocje nam podczas grania towarzyszą i tworzy idealnie pasującą atmosferę*. Uwierz mi lub nie, ale nie spuszczam się tak bardzo nad Dark Souls bez powodu

*walka z Sifem/Artoriasem/Ornsteinem i Smoughem, spotkanie Vendrika, trafienie do Majuli, finałowa walka DS1 i wiele innych - wspominam znacznie lepiej niż odwiedziny Starego Obozu w Gothicu 1, kiedy miałem 12 lat - a myślę, że pokonanie młodocianych sentymentów to niebywały wyczyn

Już miałem linkować więcej z DS1/2, ale w sumie już to robiłem i nawet dostałem od Ciebie feedback, więc sobie daruję

Jeżeli chcesz usłyszeć lekko zmodyfikowany Menu Theme w akcji to zapraszam do trailera

https://www.youtube.com/watch?v=2HIxuGi_2TQ
PS Spierdalaj, wowoz.