Siemka
Spedzilem wczoraj jakies 3 godziny w zamku Aberystwyth, jest to obecnie kompletna ruina, ale jak najbardziej warta obejrzenia:

Narobilem moze ze 200 zdjec, komorka bo komorka ale jakosc jest dobra. Jako ze jest to ruina, to dokladnie mozna sobie obejrzec z gory ksztalty komnat itd. Jesli udaloby mi sie znalezc troche czasu, to moglbym to obrobic, zuploadowac i opisac, tworzac cos w stylu kompendium budowy zamku. Mysle, ze takie cos byloby przydatne, szczegolnie zeby wiedziec, jakie grubosci muru w rzeczywistosci stosowano, jak zrobione byly okna itd. Sam w wielu kwestiach bylem zdziwiony. Na wielu zdjeciach znajduje sie ksiazka dla porownania wielkosci.
A jak juz jestesmy przy ksiazce - mam dobra ksiazke o zamkach wybudowanych przez krola Edwarda I na terenie Walii. Moglbym porobic zdjecia lub, jesli uda sie zdobyc dostep do skanera, poskanowac. Nie wiem czy jest to w necie. Ksiazka zawiera duzo dokladnych planow, rycin i zdjec. Niektore ryciny sa tak dobre, ze mozna by z nich bezposrednio wymodelowac caly budynek z pelnym wnetrzem i osprzetem. Czy ktos bylby zainteresowany? Postaram sie takze poszukac innych ksiazek tego typu, mnie szczegolnie interesowalyby zamki sprzed czasow Edwarda I.
A jako ze jestem w Walii, to mam tu dostep do bogatych zrodel o kulturze celtyckiej i ogolnie calej historii Wielkiej Brytanii. Akurat jestem w trakcie zbierania materialow dla Kolby o poznych Celtach - czy ktos takze bylby tym zainteresowany? Inne ksiazeczki takze sie znajda, chociazby o budowie konstrukcji drewnianych itp. Obecnie mam dostep tylko do biblioteki miejskiej. Niedlugo moze pojde zarejestrowac sie do Walijskiej Biblioteki Narodowej (6 000 000 pozycji), a od pazdziernika bede miec takze dostep do dwoch bibliotek uniwersyteckich (ponad 1 000 000 pozycji).
Prosze zglaszac swoje zapotrzebowania jesli ktos cos chce.