Kompendium paneczku? 6195 21

O temacie

Autor Żadna Głupia Spółgłoska

Zaczęty 9.08.2010 roku

Wyświetleń 6195

Odpowiedzi 21

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Siemka

Spedzilem wczoraj jakies 3 godziny w zamku Aberystwyth, jest to obecnie kompletna ruina, ale jak najbardziej warta obejrzenia:

Narobilem moze ze 200 zdjec, komorka bo komorka ale jakosc jest dobra. Jako ze jest to ruina, to dokladnie mozna sobie obejrzec z gory ksztalty komnat itd. Jesli udaloby mi sie znalezc troche czasu, to moglbym to obrobic, zuploadowac i opisac, tworzac cos w stylu kompendium budowy zamku. Mysle, ze takie cos byloby przydatne, szczegolnie zeby wiedziec, jakie grubosci muru w rzeczywistosci stosowano, jak zrobione byly okna itd. Sam w wielu kwestiach bylem zdziwiony. Na wielu zdjeciach znajduje sie ksiazka dla porownania wielkosci.

A jak juz jestesmy przy ksiazce - mam dobra ksiazke o zamkach wybudowanych przez krola Edwarda I na terenie Walii. Moglbym porobic zdjecia lub, jesli uda sie zdobyc dostep do skanera, poskanowac. Nie wiem czy jest to w necie. Ksiazka zawiera duzo dokladnych planow, rycin i zdjec. Niektore ryciny sa tak dobre, ze mozna by z nich bezposrednio wymodelowac caly budynek z pelnym wnetrzem i osprzetem. Czy ktos bylby zainteresowany? Postaram sie takze poszukac innych ksiazek tego typu, mnie szczegolnie interesowalyby zamki sprzed czasow Edwarda I.

A jako ze jestem w Walii, to mam tu dostep do bogatych zrodel o kulturze celtyckiej i ogolnie calej historii Wielkiej Brytanii. Akurat jestem w trakcie zbierania materialow dla Kolby o poznych Celtach - czy ktos takze bylby tym zainteresowany? Inne ksiazeczki takze sie znajda, chociazby o budowie konstrukcji drewnianych itp. Obecnie mam dostep tylko do biblioteki miejskiej. Niedlugo moze pojde zarejestrowac sie do Walijskiej Biblioteki Narodowej (6 000 000 pozycji), a od pazdziernika bede miec takze dostep do dwoch bibliotek uniwersyteckich (ponad 1 000 000 pozycji).

Prosze zglaszac swoje zapotrzebowania jesli ktos cos chce.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Interesowałoby mnie z grubsza cokolwiek na temat architektury, nie koniecznie bardzo szczegółowego, ale dającego ogólne pojęcie o konstrukcjach, no i przede wszystkim efektownie wyglądającego ;)

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

Kompendium paneczku?
#2 2010-08-09, 19:00(Ostatnia zmiana: 2010-08-09, 19:01)
Oczywiście rób to. Jest to z pewnością bardziej wartościowe i budujące niż wszystkie projekty modderskie z tego forum razem wzięte. Ludzie stają się coraz bardziej świadomi (a przynajmniej pewna grupa) i popyt na takie materiały zaczyna rosnąć.

Dracon

Dracon

Użytkownicy
posty1068
Propsy904
Profesjabrak
  • Użytkownicy
No, przyznam, że chętnie obejrzę te zdjęcia. Na pewno przyda mi się gdy będę modelował zamek ;).

,,Dobry, to człowiek, który nie ukrywa siedzącego w nim zwierzęcia. A taki co usiłuje udawać dobrego, jest wręcz niebezpieczny. Najgroźniejsi są ci, którzy sami głęboko wierzą, że są dobrzy. Odrażający, ohydny przestępca może zamordować jednego człowieka, dziesięciu, stu, ale nigdy nie zabija milionów. Miliony mordują ci, którzy mają się za samą dobroć.''

Wiktor Suworow, Akwarium

Gerry Rafferty

Gerry Rafferty

O.D.A.L.
posty478
Propsy839
Profesjabrak
  • O.D.A.L.
A jako ze jestem w Walii, to mam tu dostep do bogatych zrodel o kulturze celtyckiej i ogolnie calej historii Wielkiej Brytanii. Akurat jestem w trakcie zbierania materialow dla Kolby o poznych Celtach - czy ktos takze bylby tym zainteresowany?
Ja byłbym, i to bardzo.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob

Tomek

Kompendium paneczku?
#5 2010-08-09, 20:21(Ostatnia zmiana: 2011-07-25, 15:30)
kl;

Althar

Althar

Użytkownicy
posty307
Propsy44
  • Użytkownicy
Tak, pomysł bardzo dobry, niewielu wie jak to faktycznie kiedyś wyglądało. A poza tym wiedza zawsze się przydaje.

Slovotsky

Slovotsky

Użytkownicy
posty10
  • Użytkownicy
Ja także pomysł poppieram ponieważ z wielką chęcią pogłębię swoją wiedze.

Dajcie mi troszkę krwi...

sauron
  • Gość

sauron
Gość

Kompendium paneczku?
#8 2010-08-09, 20:47(Ostatnia zmiana: 2010-08-09, 20:48)
ale pierdolicie, chciałbym zobaczyć te zamki które zbudujecie dzięki temu co kyro zrobi. świetny pomysł ale nie w miejscu gdzie w zasadzie nikt tego ani nie doceni ani nie wykorzysta jak należy. równie dobrze można przysiąść w google i znaleźć wszystko czego się chce, trzeba tylko chcieć a nie czekać aż ktoś odwali robotę...

szczytna inicjatywa ale moim zdaniem powinieneś to zrobić tylko dla siebie, bo będzie tak jak z tonami moich materiałów które zebrałem do bażyńskiego, które w zasadzie można do kosza wywalić z braku zainteresowania.

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.
Yes, you can.

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
szczytna inicjatywa ale moim zdaniem powinieneś to zrobić tylko dla siebie, bo będzie tak jak z tonami moich materiałów które zebrałem do bażyńskiego, które w zasadzie można do kosza wywalić z braku zainteresowania.

Bo mało jest takich onanistów jak ja czy kyro. Liczy się tylko to, by "fajnie wyglądało".

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Nie wiem czy w bibliotece miejskiej uda mi sie znalezc cokolwiek wiecej. Znalazlem teraz dosc mala ksiazeczke z rysunkami zamkow ksiazat walijskich sprzed czasow Edwarda I. Nie sa tak dobre jak to o czym pisalem wczesniej, ale rowniez sa ok. Roznica miedzy zamkami ksiazat a Edwarda jest taka, ze te ksiazece byly mniejsze i bardziej nieregularne: stolp, dwie wieze, jakis dom. Cos jak w M&B. Edward natomiast budowal monumentalne konstrukcje, np. z 10 wielgachnymi wiezami ustawionymi w miare rowno, czego najlepszym przykladem jest Conwy Castle:

W sumie nawet zastanawiam sie czy za dwa tygodnie w niedziele gdzies sie nie wybrac. W odleglosci moze 30 km powinienem miec co najmniej jeden zamek ksiazecy, zapewne w kompletnej ruinie. Rowerek lub autobus lub rowerek do autobusu i jazda.

O Celtach mam 8 ksiazek plus jeden juz opstrykany atlas oddalem. W sumie Kolbie zalezy tylko na czasach po 580 roku, a wiec tylko to obstrykalem. Jakby trzeba bylo wiecej to moge zrobic wiecej, bo jest.

Do biblioteki narodowej pewnie bede mogl sie zarejestrowac w ciagu najblizszych dwoch tygodni, jak mi odesla dowod z Home Office. Tam to pewnie byloby wszystko. 6 milionow pozycji mowi samo za siebie.

Zerknalem teraz na te zdjecia w pelnym rozmiarze, wyszly calkiem przyzwoite, mimo ze to komorka (3 MP). Ze zdjec muru mozna by nawet proboac zrobic teksture, chociaz mam ich tylko kilka. Na wielu zdjeciach znajduje sie ksiazka formatu okolo A4, wiec za jej pomoca mozna swobodnie okreslic szerokosci muru, drzwi itp. Macie szczescie ze w niedziele bylo slonecznie (teraz tez jest), bo wczesniej przez dlugi czas bylo zwyczajnie walijsko.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

sauron
  • Gość
najlepiej zdjęcia do tekstur robi się gdy nie jest słonecznie, w jagiellońskiej jest ponad 6mln pozycji. czemu nie robisz wymiarowania :D  

Edward I Długonogi?

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
W sumie mam miarke 3m, tyle co grubosc muru :D

http://maps.google.pl/maps?f=d&source=s_d&saddr=Heol+Y+Doll%2FA487&daddr=Abergynolwyn,+Tywyn,+United+Kingdom&geocode=FfCFIgMdgizF_w%3BFXNLIwMdjazD_ynxKD9Eon1lSDH25aGh_zG9cQ&hl=pl&mra=ltm&dirflg=w&doflg=ptk&sll=52.647438,-3.928986&sspn=0.103941,0.22007&ie=UTF8&ll=52.658242,-3.971134&spn=0.001637,0.003439&t=h&z=18

50 km ode mnie, z czego co najmniej 30 km moge przejechac autobusem, a mozliwe ze nawet ponad 40 km.

Wszystko inne albo w kompletnej ruinie, albo w ruinie i do tego na terenach prywatnych. Kiedys mozna by sie wybrac do Conwy, ale to daleko. W Carmarthen tez jest ladny zamek, przejezdzalem tamtedy, a bilet w dwie strony za 4,70£ :D

Mark Twain

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy

Mark Twain

Maybe

Maybe

Użytkownicy
Ноопепт
posty305
Propsy449
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Ноопепт
Kyro w jakiej miejscowości ty tam jesteś?

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy

Mark Twain

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
Trzeba mieć nieźle zrytą banie, by na terenie starego zamku budować bunkier stylizowany na dom mieszkalny.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
FUUUUUUU niezauwazylem tego wczesniej! Rozjebali caly srodek! W sumie ja tylko mury widzialem jak przejezdzalem obok.

Pozostaje jeszcze Harlech Castle, z tego co wiem za jakies 5,50£ moglbym tam sie dostac. To takze od Edwarda I.

Mark Twain

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
Prawo nie obejmuje takich koszmarów? Nie wiem jak jest UK ale z tego co mnie uczono w takiej irlandii postawienie domu, czy najmniejsza ingerencja w architekturę krajobrazu jest wręcz paranoicznie kłopotliwa - wycinanie drzew w kloace to przy tym żaden problem. Bez względu na właściciela terenu nie wyobrażam sobie, aby ktoś na terenie zabytku mógł dowolnie budować i to jeszcze takie coś.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry