błahe pytanko 2819 8

O temacie

Autor emace

Zaczęty 10.05.2010 roku

Wyświetleń 2819

Odpowiedzi 8

emace

emace

Użytkownicy
czy ktoś napełnia wkłady do długopisów ?
posty404
Propsy297
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • czy ktoś napełnia wkłady do długopisów ?

emace

błahe pytanko
2010-05-10, 20:12(Ostatnia zmiana: 2010-05-10, 20:17)
Jak można się poruszać w pierwszej osobie (FPP) w przestrzeni 3D? bo na razie, jedyny sposób na zbliżenie do obiektów jaki znam, to zwykła lupa.

Podobno pewien nekromanta znany pod pseudonimem Xardas jako jedyny poznał imię niejakiego Bezia. Rzekomo za tę informację zobowiązał się ożywiać zabitych przez niego NPC-ów do kolejnych części gry.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
W 3ds maxie możesz wejść w okno perspective. W prawym dolnym rogu powinieneś mieć opcję Walk Trough o symbolu dwóch śladów po stopach. Możliwe, że na wierzchu będzie opcja Pan View o logu łapki, wtedy wystarczy ją nacisnąć i przytrzymać, a następnie wybrać WT.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Nie wiem jak Ty, ale ja cały czas chodzę w 3D, chyba że akurat siedzę albo mam zamknięte oczy. Wtedy nie.

--------------------------
Ctrl, Alt, Shift i kółko (wciśnięte, kręcone). Popróbuj, zakochasz się i nie będziesz umiał odkochać.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

emace

emace

Użytkownicy
posty404
Propsy297
Profesjabrak
  • Użytkownicy
dzięki. ok niby działa ale nie do do końca. Można się rozglądać, ale jakoś intuicja mi nie podpowiada jak się "chodzi".

Podobno pewien nekromanta znany pod pseudonimem Xardas jako jedyny poznał imię niejakiego Bezia. Rzekomo za tę informację zobowiązał się ożywiać zabitych przez niego NPC-ów do kolejnych części gry.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
strzałkami

emace

emace

Użytkownicy
posty404
Propsy297
Profesjabrak
  • Użytkownicy
no właśnie. intuicyjnie wcisnąłem strzałeczki na klawiaturze, jeszcze zanim zadałem dodatkowe pytanie. W kółeczku niby pokazuje się strzałka skierowana w danym kierunku, ale nie poruszam się. Świat tylko delikatnie drga ;/

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Porusza się. To wszystko zależy od skali przedmiotu, a więc jeśli np. zrobiłeś go ogromnie wielkim, to w Walkthrough, jak dobrze pamiętam, będziesz się poruszał względnie bardzo wolno. Podobnie z przybliżaniem. Można się wyuczyć, jak robić żeby było dobrze (zakręć chociażby kółkiem kilka razy w tył i zobacz jak wtedy będzie), ale ogólnie widok Perspective oprócz renderów nie ma żadnego konkretnego zastosowania - lepiej pracować w izometrii, bo i wygodniej, i łatwiej można przechodzić między widokami, i łatwiej dostrzec jakieś geometryczne zależności w wypadku modelu, który jest raczej kanciasty (np. dom).

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

emace

emace

Użytkownicy
posty404
Propsy297
Profesjabrak
  • Użytkownicy
dziękuje za wyczerpująca odpowiedź, poradzę sobie jakoś :lol2:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry