Życie w kraju / emigracja 33458 104

O temacie

Autor

Zaczęty 12.08.2009 roku

Wyświetleń 33458

Odpowiedzi 104

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
nie przesadzam. tacy jesteśmy poza granicami kraju a cyganów i rumunów to akurat nie lubią na całym świecie :D
a turków to wiadomo. przybywają do europy w kontenerach i skrzynkach pomiędzy owocami a następnie okolicznej społeczności narzucają swój zjebany islamski tryb życia i wszystko co się z tym wiążę.

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu
Nie wyjadę. Źle bym sie czuł, będąc za granicą.
Wiem jaki jest ten kraj, wiem jak tu jest, ale nie potrafiłbym tego olać i wyjechać.
Tu mi przyszło żyć i tu mi przyjdzie umrzeć.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Prawde mowiac nie chcialbym wyjechac do skandynawii. Nie odpowiada mi tamtejszy klimat a umiarkowana angielska pogoda jest w sam raz.
Jakie wyraźne różnice zauważasz pomiędzy klimatem Skandynawii a Wielkiej Brytanii?

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
należy również mieć na uwadze, że północ skandynawii a całą reszta to dosyć odmienne sprawy. to pierwsze to hardkor i faktycznie klimat dla wybrańców dellinga :D

Maybe

Maybe

Użytkownicy
Ноопепт
posty305
Propsy449
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Ноопепт
Zauważ, że w Brytanii, którą tak zachwalasz, operują funtami, nie złotówkami. Dlatego zarabiając z 3300 funtów, żyje mu się tak samo, jakby (zważywszy na różnicę cen towarów) w Polsce zarabiał koło 4K złotych. Mój stary (hydraulik) wyciąga właśnie tyle, więc żyje w POLSCE, za takie same pieniądze, może swobodnie mówić po POLSKU, a żaden ciul z Anglii nie będzie wypominał mu, że jest zwykłym kolegą z import
Niestety, samie ale dla anglika powiedzmy 100 funtow to jak dla nas 300 zlotych wiec zarabiasz zdecydowanie wiecej. Wiem jakie jest odczucie bo moja matka pracuje tam jako pielegniarka i spokojnie wyciaga wlasnie kolo 3000 funtow co pozwala jej na kupno domku i splate kredytu bez wiekszego obciazenia.

Triple

Triple

The Modders
posty98
Propsy1
  • The Modders
Tak opowiadacie, a nie wiem czy macie pojęcie o tym. Był ktoś z was tam? Ja byłem rok temu na wyspie Man na wakacje, pracowałem jako pomocnik murarza, niestety na czarno i jak wyszlo - za niezbyt duze pieniadze. Tzn dla mnie to i tak niezle, bo bylem PIERWSZY raz na budowie, słabo operowałem angielskim, ale ludzie byli mili (choc obgadywali mnie czasem za plecami, ja to slyszalem, wiecej rozumialem niz mowilem).
Pracowałem na czarno, na tydzien mialem ~230 funtow, czasem szef dawal wiecej :P (ale zapierdalalem po 14 godzin, wiec na godzine rewelacji nie bylo, jakies 3,5funta).  Rozmawialem z murarzami, pytali mnie o zarobki w polsce, jak powiedzialem ze duzo jest takich po 300 funtow miesiecznie (wtedy kurs byl po 4zl wiec myslalem o 1200zl) to sie krzywili i dziwili. ale faktycznie wiele rzeczy jest u nas tanszych. Ja tam bylem tylko 2 miesiace wiec starałem się przeżyć jak najtaniej i kupowałem najpodlejsze produkty w marketach, to wystarczało mi 30 funtów tygodniowo (nie placilem za zakwaterowanie i wodę (ciepla i zimna, zeby nie bylo :P ) - mieszkalem w wozie kempingowym, ale przynajmneij kibel normalny mialem bez problemow udostepniony :P )
Jeśli ktoś teraz będzie pieprzył, że na czarno już się nie pracuje itp - a wytłumaczcie mi, jak mogłem się zatrudnić inaczej, mając 17lat? przyjechalem do pracy 3 lipca, a dopiero 13-go konczylem 18 :D  zarobilem w sumie po odlozeniu 7000zl. Jak by nie patrzeć, dla 18latka całkiem sporo.
A największym plusem wyjazdu było moje olśnienie, gdy wróciłem do Polski i zacząłem postrzegać, że matma w liceum jednak łatwa jest (pewnie dlatego, że już nie chcę tak zapierdalać :lol2: ) i dzięki temu rozszerzona na maturze poszla mi calkiem niezle.
Ale nie chciałbym pracować za granicą całe życie. Brakowało mi Polaków przez te głupie 2 miesiące:P

Ale tam faktycznie stosunek poziomu życia do zarobków jest inny. Tam murarz mógł sobie pozwolić bez problemu na sprawny i w miarę nowy samochód nie odkładając pół roku na niego, jeden jeździł sobie wprawdzie golfem trójką (tam nie działają stereotypy dresa), ale drugi już sobie zaoszczedzil (też bez problemów) na mitsubishi warrior. I powiedzcie mi, że źle tam żyć.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
ie odkładając pół roku na niego

Pół roku to się prosze Ciebie w polszy odkłada na sokowirówkę.

Triple

Triple

The Modders
posty98
Propsy1
  • The Modders
Taką po cenach z telezakupów mango, zdecydowanie tak : )

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
To chyba nie wiesz jak przedstawia się tryb życia na prowincji. Potwierdzone info.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
To chyba nie wiesz jak przedstawia się tryb życia na prowincji. Potwierdzone info.
Z Zamościa?

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
z zamościa przede wszystkim.

Triple

Triple

The Modders
posty98
Propsy1
  • The Modders
Niestety jestem z Suwalszczyzny, wiem co to prowincja :lol2:

Vierzba

Vierzba

Użytkownicy
Seba
posty590
Propsy1408
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Seba
Nazwa wsi, to może cię odwiedzę :D

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
Cytat: Vierzba link=topic=6808.msg63569#msg63569 date=Aug 30 2009, 09:34 AM\'
Nazwa wsi, to może cię odwiedzę :D
Suwałeki.

Triple

Triple

The Modders
posty98
Propsy1
  • The Modders
Żadne SucheWałki. 40km od nich. Vierzba po awatarze widzę zamiłowanie do produkcji Z.F Skurcz? :D

Vierzba

Vierzba

Użytkownicy
Seba
posty590
Propsy1408
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Seba

Vierzba

Życie w kraju / emigracja
#75 2009-08-30, 21:15(Ostatnia zmiana: 2009-08-30, 21:19)
http://themodders.org/index.php?showtopic=1292&st=100 post 118

Jaka tam fascynacja, nie miałem co wstawić.

Trahall

Trahall

Użytkownicy
posty3
  • Użytkownicy
Moje Plany :
1 Skączyć niemicki z dobrymi wynikami ]
2 Wypier..... z polski do niemczech
3 Poznać Arkanę sztuki Kulinarnej
4 Wyjechać do angli ba tam dalej zdobywać wiedzę o gotowaniu
5 urobić się na tamtym terenie
6 wrócić do polski
7 założyć własną restauracje

Triple

Triple

The Modders
posty98
Propsy1
  • The Modders

Triple
The Modders

Życie w kraju / emigracja
#77 2009-09-01, 21:18(Ostatnia zmiana: 2009-09-01, 21:20)
Ad. 2
do Niemiec. Faktycznie, lepiej jedź tam, bo w Polsce analfabetów nie chcemy.
Ad.3
Chyba arcanię - jedziesz, żeby popykać razem z niemiaszkami w czwartego gothica?

jak już, to poznać arkana jakiejś sztuki (liczba mnoga). Zdawało mi się, czy wam się rok szkolny zaczął? Dlaczego nie siedzisz przy książkach? Najlepiej do języka polskiego.

Jak masz choć trochę oleju w głowie, to zrobisz biznes i w Polsce (ja np już dobrze zainwestowałem :D  )

BTW: jak już skĄczysz niemiecki to i tak niewiele ci to w pracy da, bo nie będziesz znać potrzebnego słownictwa.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Ad. 2
Ad.3
Trahall nie pisał o żadnych adiunktach - ad. to skrót od adiunkt. Skąd wzięło się to w Twojej wypowiedzi?
Chyba arcanię - jedziesz, żeby popykać razem z niemiaszkami w czwartego gothica?
Nazw własnych w polskim języku przypadkiem nie zapisuje się, zaczynając od majuskuły?
jak już, to poznać arkana jakiejś sztuki (liczba mnoga).
Czy w przypadku wyrazów rozpoczynających zdanie również nie obowiązuje majuskuła?
i tak niewiele ci to w pracy da, bo nie będziesz znać potrzebnego słownictwa.
Czy majuskuła nie powinna znaleźć się także w zaimkach, kiedy zwracamy się bezpośrednio do adresata? Jak tam podają w Twoich podręcznikach?

Osobiście staram się wystrzegać takiego patrzenia z góry przy wytykaniu błędów - zawsze może zdarzyć się, że sam jakiś popełnię, a wtedy jest po prostu większy wstyd.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Triple

Triple

The Modders
posty98
Propsy1
  • The Modders
Ok, ok.
Czy majuskuła nie powinna znaleźć się także w zaimkach, kiedy zwracamy się bezpośrednio do adresata? Jak tam podają w Twoich podręcznikach?
Wyłącznie w listach.

Adnotatio (skrót: ad. , adn). - notatka; adnotacja
Często posługiwaliśmy się tym w LO, przydatne przy punktowanych notatkach.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry