Życie w kraju / emigracja 33451 104

O temacie

Autor

Zaczęty 12.08.2009 roku

Wyświetleń 33451

Odpowiedzi 104

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

Życie w kraju / emigracja
#40 2009-08-13, 13:15(Ostatnia zmiana: 2009-08-13, 13:20)
Warto napomnieć, że doskonale że wielu młodych ludzi opuszcza ten kraj. Z czasem część z nich wróci z mniej lub bardziej uzasadnionych powodów ze zdobytym kapitałem, doświadczeniem i wiedzą jak pewne rzeczy załatwia się w prawdziwie nowoczesnym kraju. Wielu z nich otworzy firmy, stworzą się nowe miejsca pracy oraz zostaną zaszczepione nowe nawyki. Obecnie wielu pracodawców kieruje się tokiem rozumowania pastucha. Przykładowo w tej części kraju co ja mieszkam przy podejmowaniu pracy panuje powszechne przekonanie, że nie wolno pytać o wynagrodzenie - bo nie i tyle, nie wypada i w ogóle już nie mówiąc o tym, że wielu danie pracy uważa jako wielki akt łaski i miłosierdzia, który jest boskim przywilejem niezależnie od szczebla wykonywanego zadania i płacy. Choroba idiotów wychowanych na komunie i pseudokapitalizmie już nie wspominając o pracownikach, którzy godzą się wykonywać pewne zawody za nieadekwatne psie pieniądze niszcząc przy tym rynek i szkodząc nam wszystkim.

Retsked

Retsked

Użytkownicy
Jam jest 444
posty1533
Propsy61
  • Użytkownicy
  • Jam jest 444
Mój brat mieszka w Irlandii, jest po studiach, ale pracuje jako ktoś inny i bardzo sobie chwali ich instytucje, pełna kultura, klient najważniejszy, a drugi brat w wakacje (jeszcze student) zarobił na samochód, więc myślę, że wyjazd do tego kraju może być bardzo dobry, nawet jak skończę dopiero co 18 lat, żeby chociaż na kompa, czy nową gitarę zarobić :D .

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1303
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan
Pisaliście o Chinach. Wbrew pozorom "biały człowiek" nie ma tam tak źle. Już sam fakt pochodzenia etnicznego stawia nas dość wysoko. Trzeba tylko dobrze poznać mentalność i realia, bo te bardzo się różnią od europejskich. Druga sprawa to język i znajomości - bez tego wiele się nie zdziała.

Ale założenie firmy w Chinach to koszt niecałych 100$, do tego jak się człowiek dobrze zakręci to i wsparcie organizacji semi-rządowych można pozyskać. Nie trzeba też wyjeżdżać na długo, żeby czerpać spore zyski, kwestia branży i organizacji pracy.

W Polsce odczuwamy teraz "złote i dzikie" lata 90te. Większość z firm na rynku wtedy właśnie zaczynała działalność. Zdziwilibyście się ile wielkich koncernów, banków - mam tu na myśli ludzi z zarządów, to banda prawdziwych tłoków, którzy płacą setki tysięcy rocznie za dorobienie filozofii do sukcesu firmy, poprawienie wizerunku i struktury zarządzania. Pewnie jeszcze ze 20 lat minie, żeby się to pokolenie wykruszyło na dobre.

W każdym razie świetnym podsumowaniem jest ten tekst z francuskiej gazety, który ktoś tutaj przytoczył. Polska to dziwny kraj, pełen absurdów.

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale to nie cel podróży kształtuje ludzką duszę, tylko droga, która do niego zmierza...

Gother

Gother

Użytkownicy
Nieskromny Mistrz Gothica
posty457
Propsy260
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy
  • Nieskromny Mistrz Gothica

Gother

#43 2009-08-13, 13:26(Ostatnia zmiana: 2009-08-13, 13:31)
a wszystko jak thoro mówi, rozchodzi się o głupie godne życie. zwykły człowiek nie potrzebuje do szczęścia fortuny, potrzebuje mieć zapewnione godne życie, bez stresu o przyszłość jego i jego dzieci, bez wzlędu na to gdzie mieszka i jaką ma pracę. w polsce ten warunek jest ciężki do spełnienia.
A jakie kraje spełniają te warunki? Chciałbym wiedzieć gdzie emigrować gdy mi się w Polsce nie uda.

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

#44 2009-08-13, 13:30(Ostatnia zmiana: 2009-08-13, 13:33)
Mój brat mieszka w Irlandii, jest po studiach, ale pracuje jako ktoś inny

To jest akurat coś normalnego w skali światowej. Znam ludzi, którzy z moim zawodem (architekt) pracowali nawet w bankach. Pokazuje to jedynie, że studia coraz bardziej są jedynie przepustką nie zaś rzeczą, która powinna przygotowywać nas pod wykonywanie tych właściwych zadań.

Dexter, z pewnością warto wyjechać choćby na krótki okres czasu do prostych prac fizycznych typu budownictwo czy sortowanie ubrań, gdyż pieniądze są zacne. Można zrobić na studia, samochód czy potrzeby własne jak i co najważniejsze zobaczyć jak i za jakie pieniądze żyje się gdzie indziej począwszy od zarobków takiego murarza bo to najwięcej daje do myślenia czy faktycznie warto się poświęcać dla życia w kraju takim jak nasz, w imię czego?

muttley

muttley

Użytkownicy
posty567
Propsy381
  • Użytkownicy
W imię poniżania się ZUS-owi ... i moherom oraz komunistom.
Btw. jak byście mieli wybierać miasto to jakie byście wzięli (z obcokrajowych).
Ja bym myślał o Yorku (nie nowym) i Lowestoft (mała nadmorska mieścina)

Gother

Gother

Użytkownicy
Nieskromny Mistrz Gothica
posty457
Propsy260
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy
  • Nieskromny Mistrz Gothica
W imię poniżania się ZUS-owi ... i moherom oraz komunistom.
Btw. jak byście mieli wybierać miasto to jakie byście wzięli (z obcokrajowych).
Ja bym myślał o Yorku (nie nowym) i Lowestoft (mała nadmorska mieścina)
Może uzasadnienie, żeby było na temat?

Miasto Berlin. Do Niemiec, do rodzinki.

muttley

muttley

Użytkownicy
posty567
Propsy381
  • Użytkownicy
@Up
Dokończyłem wypowiedź Thora

Cytat: Thoro\'
warto się poświęcać dla życia w kraju takim jak nasz, w imię czego?

Kazzmir
  • Gość
aktualnie staram się o pracę w tak wielu miejscach, ale z pewnością jeżeli mi się uda to bym wybrał wspomniany gibraltar :D   między innymi pare niewielkich miast w uk.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
A jakie kraje spełniają te warunki? Chciałbym wiedzieć gdzie emigrować gdy mi się w Polsce nie uda.

Skandynawia.

Gerry Rafferty

Gerry Rafferty

O.D.A.L.
posty478
Propsy839
Profesjabrak
  • O.D.A.L.

Gerry Rafferty
O.D.A.L.

#50 2009-08-13, 20:08(Ostatnia zmiana: 2009-08-13, 20:09)
Islandia, wyspy Owcze, wysoka Szkocja

Osobiście czuję się jednak patriotą, co prawda nigdy nie przejmowałem sie za bardzo naszą "katolicka tradycją" (żeby nie powiedzieć że totalnie mam ją w dupie) ale jestem dumny z tego że jestem Polakiem i z historii mojego kraju, z jego zwycięstw i klęsk. Nie chcę wyjeżdżać póki naprawdę nie będe musiał.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders

Maybe

Maybe

Użytkownicy
Ноопепт
posty305
Propsy449
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Ноопепт
Niestety, tylko nieliczne firmy farmaceutyczne w Polsce dają możliwość pracy w laboratoriach.
Myslalem nad wyjazdem do anglii i zdecydowalem ze to chyba najlepsza opcja. Przede wszystkim ludzie. Nie wiem jak oni to zrobili ale WSZYSCY (poza nielicznymi wyjatkami) sa niezwykle uprzejmi, obsluga w sklepach gotowa do pomocy a np. pracownicy stacji kolejowych odpowiedza uprzejmie nawet na takie pytania jak "Czy stad odejzdzaja pociagi?". Chodzi nie tylko o zarobki (zwykly hydraulik wyciaga kolo 15k zlotych miesiecznie) ale takze o ogolny komfort zycia i nastawienie do ludzi, szacunek do pracy itd. Prawde mowiac nie chcialbym wyjechac do skandynawii. Nie odpowiada mi tamtejszy klimat a umiarkowana angielska pogoda jest w sam raz. Mimo to jezeli znajde prace w kraju bede mieszkac tutaj. Rzeklem.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
na wyspach nienawidzą emigrantów choćbyś nie wiem jaki stan społeczny prezentował...

Arik

Arik

Użytkownicy
posty306
Propsy4
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
w tym kraju zarobic dużo nieznaczy że legalnie mojego kolegi brat pracuje jako przedstawiciel handlowy zarabia 3 k miesiencznie a zeby se dorobic troche grosza wience jebe po fakturach firmy w Której pracuje ^^  i to jets taki dorobek

Retsked

Retsked

Użytkownicy
Jam jest 444
posty1533
Propsy61
  • Użytkownicy
  • Jam jest 444
Arik, nie zrozumiałem połowy twego posta ^^ .

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
Arik, nie zrozumiałem połowy twego posta ^^ .

i niech lepiej tak zostanie...
swoją drogą gratuluje arik #msgote author=dekster17 link=topic=6808.msg62899#msg62899 date=1251374560]Arik, nie zrozumiałem połowy twego posta ^^ .[/quote]

i niech lepiej tak zostanie...
swoją drogą gratuluje arik chwalenia" się takimi sprawami na publicznym forum dyskusyjnym.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
Zauważ, że w Brytanii, którą tak zachwalasz, operują funtami, nie złotówkami. Dlatego zarabiając z 3300 funtów, żyje mu się tak samo, jakby (zważywszy na różnicę cen towarów) w Polsce zarabiał koło 4K złotych. Mój stary (hydraulik) wyciąga właśnie tyle, więc żyje w POLSCE, za takie same pieniądze, może swobodnie mówić po POLSKU, a żaden ciul z Anglii nie będzie wypominał mu, że jest zwykłym kolegą z importu.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders

Thoro
The Modders

#58 2009-08-27, 14:31(Ostatnia zmiana: 2009-08-27, 14:36)
Obecnie żyje się tam coraz gorzej ze względu na kryzys jak i przesilenie rynku tanią siłą roboczą, przez co pracy dawno zaczęło brakować dla rodzimych krajanów - właśnie w zawodach i na stanowiskach, których dotychczas nie musieli się podejmować ze względu na ich gównaność i rzesze chętnych chcących pracować tam za gówniane najniższe stawki. Przestaje im się to podobać co naturalnie przekłada się na niechęć czy też wrogość względem przyjezdnych.  

Ludzie coraz bardziej nie lubią migrantów i nie tyczy się to tylko polaków choć my też mamy swoje zaszczytne miejsce. Moim zdaniem niedługo źródełko się wyczerpie zaś polaczki ruszą do innego kraju znów pierdoląc nam opinię i pokazywać jakim bydłem jest nasz zasrany naród. Najlepszy kraj do migracji to taki gdzie oprócz w miarę godziwych zarobków nie ma polaków, cyganów, turasów i innych podludzi, którzy nie dość że wyrabiają z góry złą opinie porządnym osobom to nie rzadko im szkodzą osobiście. Niestety wszystkie rzeczy jakie o nas mówią zagranicą, bądź jakie my mówimy o sobie to prawda zaś normalni ludzie, którzy tam jadą pracować a nie pajacować polecają unikać polaków bo podobno poza granicami rodzimego kraju jesteśmy wobec siebie największymi skurwysynami.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
polaków, cyganów, turasów i innych podludzi
Nie przesadzaj z tym.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry