zdunek, za te 600 których nie masz i chcesz od dzieci wyciągać powinno ci się jaja urwać. całe szczęście są darmowe rozwiązania, gdyby nie to, to pewnie byś podał numer konta co?
Tak, aktualnie stać mnie na opłacenie licencji IPB, chociaż nie jest to dla mnie drobny wydatek. Ale nie o to chodzi. Forum tworzone jest przez ludzi dla ludzi. Opłacanie co rusz licencji byłoby co najmniej głupie. Całą sprawę napisałem na forum żeby ludzie się wypowiedzieli. Szybko została podjęta decyzja o SMF i bardzo dobrze wyszło.
Swoją drogą, aktualnie na forum większość starych bywalców jest pełnoletnia. A nawet jakby te 100 użytkowników zarzuciło porażającą kwotą 6 zł to byłaby opłacona licencja.
Aktualnie prowadzę grupę rekonstrukcji historycznych i nauczyłem się jednej ważnej rzeczy. Pieniądze można wyłożyć, można dać, ale niech to będzie np. połowa kwoty, albo 1/3 nigdy całość. Bo ludzie się do takiego stanu rzeczy przyzwyczajają i później jest taka fajna postawa "że mi się należy".
Trzymam na swoim serwerze, który aktualnie głównie do tM używam, bo inne rzeczy spokojnie na serwer iFotosa bym sobie przeniósł. "Zyski" z dochodów z tM to porażająca kwota 10 zł miesięcznie. Czyli 120 zł rocznie. Oczywiście wiadome to że serwer kosztuje znacznie więcej.
Mi forum dało dużo, sporo się nauczyłem, w pewien sposób nakierowało mnie na webdev i całą moją ścieżkę rozwoju, jestem z tego i bardzo zadowolony i dumny. Więc forum wspierać chcę i będę, ale nie finansowo, nie w taki sposób.