Zagadki 59281 192

O temacie

Autor Sawik

Zaczęty 2.11.2012 roku

Wyświetleń 59281

Odpowiedzi 192

Smolo

Smolo

Użytkownicy
posty306
Propsy212
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Mam dwie zagadki... Jedna dla rozrywki, wydaje się śmieszna, ale dużo ludzi daje się na to nabrać, a druga logiczno -matematyczna. Tylko odpowiedź na tą drugą się liczy:
a) Płyną kaczki gęsiego :P, jedna za drugą... Ile płynie kaczek? :)
b)Pewien stolarz robił nowe drzwi wyjściowe, chciał już w nim wyciąć określone okno w kształcie kwadratu, ale zmienił plany. Ostatecznie wyciął okno w kształcie kwadratu o tej samej szerokości i wysokości, ale o 2 razy mniejszym polu. Jak to zrobił?

Elo

Dracon

Dracon

Użytkownicy
posty1068
Propsy904
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Dracon

Zagadki
#21 2012-11-05, 11:02(Ostatnia zmiana: 2012-11-05, 11:06)
1. Ani jednej.
2. Musiał wewnątrz kwadratu zawrzeć niewyciętą figurę, która zmniejszy pole całości 2 razy. Inaczej to nierealne.
Ewentualnie na podanej szerokości i wysokości wpisał kwadrat obrócony o 45st. Wtedy wyjdzie 2 razy mniejsze pole.

,,Dobry, to człowiek, który nie ukrywa siedzącego w nim zwierzęcia. A taki co usiłuje udawać dobrego, jest wręcz niebezpieczny. Najgroźniejsi są ci, którzy sami głęboko wierzą, że są dobrzy. Odrażający, ohydny przestępca może zamordować jednego człowieka, dziesięciu, stu, ale nigdy nie zabija milionów. Miliony mordują ci, którzy mają się za samą dobroć.''

Wiktor Suworow, Akwarium

Smolo

Smolo

Użytkownicy
posty306
Propsy212
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy

Smolo

Zagadki
#22 2012-11-05, 11:06(Ostatnia zmiana: 2012-11-05, 11:15)
1. Ani jednej.
2. Musiał wewnątrz kwadratu zawrzeć niewyciętą figurę, która zmniejszy pole całości 2 razy. Inaczej to nierealne.
Pierwsza odpowiedź jest niepoprawna, a druga zgadza się, chodzi o (kopnięty kwadrat o 45 stopni) o przekątnych równych długości boku tamtego kwadratu... Wtedy nadal szerokość i wysokość jest taka sama :P a pole 2 razy mniejsze.

Elo

Dracon

Dracon

Użytkownicy
posty1068
Propsy904
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Dracon

Zagadki
#23 2012-11-05, 11:16(Ostatnia zmiana: 2012-11-05, 11:21)
Myślałem, że chodzi o słowo kluczowe "gęsiego".
Jeśli przyjąć, że płyną po kolei, to w danym momencie płynie jedna kaczka.

(kopnięty kwadrat)
Napisałeś że dane okno jest kwadratem, więc romb wpisany wewnątrz tej figury też jest kwadratem. ;)

Możliwe, że wiele osób zna tą zagadkę, ale proszę o nie podawanie tutaj odpowiedzi, bo sam chcę to rozkminić, a nie mam czasu nad tym usiąść.
Zagadka Einsteina
To tak w ramach ciekawostki. Żadna zagadka do zabawy w tym temacie mi nie przychodzi do głowy, wiec oddaję kolejkę. W ogóle, to postuluję, aby zagadkę zadawała każda osoba, która ma jakiś pomysł :) .

,,Dobry, to człowiek, który nie ukrywa siedzącego w nim zwierzęcia. A taki co usiłuje udawać dobrego, jest wręcz niebezpieczny. Najgroźniejsi są ci, którzy sami głęboko wierzą, że są dobrzy. Odrażający, ohydny przestępca może zamordować jednego człowieka, dziesięciu, stu, ale nigdy nie zabija milionów. Miliony mordują ci, którzy mają się za samą dobroć.''

Wiktor Suworow, Akwarium

Smolo

Smolo

Użytkownicy
posty306
Propsy212
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy

Smolo

Zagadki
#24 2012-11-05, 11:18(Ostatnia zmiana: 2012-11-05, 11:40)
No chwilę się pomotałem w poście :P, ale to pierwsze nadal jest źle :P. Jedna za drugą to nie znaczy, że po kolei...

Co do zagadki Einsteina - mój starszy jest fizykiem i pamiętam jak zadał mi tą zagadke w wieku chyba 15 lat. Rozwiązałem ją w niecałą godzinę bez pomocy, byłem dumny z siebie, że należę do tego 1%. Dobrze jest sobie pomóc rysując te domki z pustym miejscem na wpisywanie możliwości dedukcji, albo jakiegoś rodzaju diagramy, itp.

Elo

Vierzba

Vierzba

Użytkownicy
Seba
posty590
Propsy1408
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Seba
Że tą zagadkę potrafi rozwiązać 1% ludzkości? Szczerze wątpię. Grunt to sobie rozrysować tabelkę.

KolegaZWojska

KolegaZWojska

Rzeka
posty1095
Propsy2397
NagrodyVVV
Profesjabrak
  • Rzeka
Chyba chodzi o to że 1% potrafi ją rozwiązać w pamięci, bo mając do dyspozycji kartkę i ołówek wystarczy umieć czytać.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Chyba chodzi o to że 1% potrafi ją rozwiązać w pamięci, bo mając do dyspozycji kartkę i ołówek wystarczy umieć czytać.
Umiejetnosc czytania, do tego posiadanie karki i olowka od razu wyklucza spora czesc ludzkosci :D

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Alexik

Alexik

Użytkownicy
posty396
Propsy150
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
miałeś tą zagadkę rozwiązać, nie wyczytać, pajacu. Większość rozwiązań tutaj i tak można wyszukać łatwo w googlach ale to nie znaczy że musisz to robić i od razu każdego powiadamiać.
Jeśli znałeś rozwiązanie wcześniej, z innego źródła niż twój własny umysł, zamknij swój bezużyteczny ryj.

Spierdalaj

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy

Szły raz drogą trzy kaczuszki,
Grzeczne, że aż miło:
Pierwsza biała, druga czarna,
A trzeciej nie było.

Na spotkanie tym kaczuszkom
Dwie znajome wyszły:
Pierwsza z krzaków, druga z sieni,
Trzecia prosto z Wisły.

Aż tu jeszcze jedna idzie,
Bardzo wesolutka,
Idzie sobie, podskakuje,
A ta druga - smutna.

Siadły wszystkie na ławeczce,
Wtem dziewiąta krzyczy:
"Pięć nas było, a jest osiem!
Kto nas wreszcie zliczy?"

Na to mówi jej ta trzecia:
"Sprawa bardzo trudna!
Wyszłam pierwsza, przyszłam szósta,
Teraz jestem siódma!"

I nie mogły się doliczyć,
Nic nie wyszło z tego,
Więc do domu, choć to kaczki,
Wróciły gęsiego.

Odpowiedz: Kaczek było dziewięć.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Dracon

Dracon

Użytkownicy
posty1068
Propsy904
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Dracon

Zagadki
#30 2012-11-05, 16:00(Ostatnia zmiana: 2012-11-05, 18:18)
Zagadka, którą dzisiaj koledzy zadali naszej nauczycielce od matmy. Dobre :)
Są 2 patyki po metr długości i zawieszony na nich sznurek, również o długości metra, który zwisa na wysokości 0,5m od podłoża. W jakiej odległości są od siebie patyki?
rys. pom.

Wiktor Suworow, Akwarium

Smolo

Smolo

Użytkownicy
posty306
Propsy212
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Tylko wrócę do wcześniejszego postu...

Szły raz drogą trzy kaczuszki,
Grzeczne, że aż miło:
Pierwsza biała, druga czarna,
A trzeciej nie było.

Na spotkanie ...
Odpowiedz: Kaczek było dziewięć.
Fajny ten wierszyk, ale odpowiem o co chodziło w mojej zagadce z kaczkami. Skoro tylko jedna kaczka płynie za kaczką, która była druga to razem są trzy kaczki - pierwsza, druga i (ta jedna za drugą)-trzecia.

Elo

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy

Żadna Głupia Spółgłoska

Zagadki
#32 2012-11-05, 23:37(Ostatnia zmiana: 2012-11-05, 23:38)
Zagadka, którą dzisiaj koledzy zadali naszej nauczycielce od matmy. Dobre :)
Są 2 patyki po metr długości i zawieszony na nich sznurek, również o długości metra, który zwisa na wysokości 0,5m od podłoża. W jakiej odległości są od siebie patyki?
Spoiler
Stykają się
Jak poradziła sobie pani od matematyki?

Skoro tylko jedna kaczka płynie za kaczką, która była druga to razem są trzy kaczki - pierwsza, druga i (ta jedna za drugą)-trzecia.
"Jedna za drugą" to polski idiom. W tym przypadku wymagana jest dosłowna interpretacja, która zazwyczaj zostaje pominięta. Uważam tę zagadkę za bezsensowną.

Mark Twain

Zoom

Zoom

Użytkownicy
naczelny inwalida intelektualny
posty460
Propsy116
  • Użytkownicy
  • naczelny inwalida intelektualny
Dracon, odległość miedzy kijkami to 0.5m? ;>

mgr Fartuess

mgr Fartuess

Użytkownicy
Kiedyś to były czasy!
posty1485
Propsy890
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Kiedyś to były czasy!
@up
ZGS dobrze odpowiedział.

Popisuje się ciągle menda jedna...

Zoom

Zoom

Użytkownicy
naczelny inwalida intelektualny
posty460
Propsy116
  • Użytkownicy
  • naczelny inwalida intelektualny

Zoom

Zagadki
#35 2012-11-06, 00:58(Ostatnia zmiana: 2012-11-06, 00:59)
Faktycznie, pojebało mi się coś (rysunek mnie zmylił) :D

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
@up
ZGS dobrze odpowiedział.
Gówno prawda, to że sznurek zwisa na 0.5 metra nie oznacza że został on zaczepiony na górze patyków, jeśli został zawieszony na wysokości 0.51 to odległość między patykami wynosi około 99 centymetry, nie ma wystarczającej ilości danych by rozwiązać tą zagadkę.
Chociaż zakładam że jest to jej błąd logiczny i tak naprawdę jest to odpowiedź "poprawna".

Ps. Rysunkowi pomocniczemu nie można ufać ponieważ jest udowodnione że jest narysowany nie do skali.

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Tez o tym pomyslalem, ale przyjalem zalozenie ze wszystkie tego typu zagadki opieraja sie na jakims bledzie lub uproszczeniu :D

Mark Twain

Dracon

Dracon

Użytkownicy
posty1068
Propsy904
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Dracon

Zagadki
#38 2012-11-06, 16:18(Ostatnia zmiana: 2012-11-06, 16:22)
Kyro dobrze. Zagadka jest w pełni kompletna, a rysunek to tylko pomoc w wytłumaczeniu zagadki, z resztą, gdyby był dokładny, to zagadka byłaby za prosta ;p .
Gdyby ktoś nie załapał: kiedy metrowy sznurek złożymy na pół, to otrzymamy właśnie 0,5m - zatem patyki muszą się stykać. :)

Nasza nauczycielka od matmy najpierw chciała użyć jakichś całek, tylko zapomniała wzoru i zaczęła rysować układ współrzędnych... po 10 minutach poddała się i podaliśmy jej rozwiązanie.
Najśmieszniejsze jest to, że tą samą zagadkę zadałem koledze, który 2 razy kiblował i nie oszukujmy się - nie jest najlepszym matematykiem... Poprawne rozwiązanie podał w 2 minuty :D .

Kolega z klasy opowiadał o swoim kumplu po politechnice, któremu rozwiązanie zadania zajęło 2 kartki A4 - liczył siłę grawitacji dla każdego centymetra sznurka :D .

Szkoła morduje w ludziach ten tzw. "chłopski rozum".

Wiktor Suworow, Akwarium

Amand

Amand

Użytkownicy
jestę studentę xD
posty238
Propsy94
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • jestę studentę xD

Amand

Zagadki
#39 2012-11-09, 18:57(Ostatnia zmiana: 2012-11-09, 19:00)
Kolega mi opowiedział ostatnio ciekawą zagadkę. Oto treść tej zagadki:

Po latachspotyka się dwóch uczonych matematyków w domu tego młodszego. Starszy się go pyta:
-Jak ci się wiedzie? Masz żonę?
-Mam.
-A masz dzieci?
-Tak. Trzech synów.
-A ile mają lat?
-Jako iż obaj jesteśmy matematykami to zadam ci zagadkę, dzięki której dowiesz się ile mają lat. Iloczyn wieku moich synów wynosi 36.
-Mam za mało danych.
-Suma ich wieku wynosi tyle ,ile jest okien w tej kamienicy.
-Nadal mam za mało danych.
-Najstarszy syn ma niebieskie oczy.
-Już wiem!

Ile lat mają ci synowie?
Mnie się niestety nie udało rozwiązać tej zagadki  :confused:   toteż kolega musiał mi powiedzieć o co chodzi. Zobaczymy czy ktoś będzie znał odpowiedź.

Wystąpił błąd podczas próby wyświetlenia sygnatury

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry