Kupujesz/Modernizujesz komputer? 783433 2308

O temacie

Autor Gothix

Zaczęty 15.04.2008 roku

Wyświetleń 783433

Odpowiedzi 2308

Jedairusz

Jedairusz

Złote Wrota
Grafik 3D w Boombit
posty1022
Propsy1297
NagrodyVV
ProfesjaGrafik 3D
  • Złote Wrota
  • Grafik 3D w Boombit

Jedairusz
Złote Wrota

Kupujesz/Modernizujesz komputer?
#880 2012-09-21, 19:59(Ostatnia zmiana: 2012-09-21, 19:59)
To nie jest to. Przeczytaj dokładnie moje posty.
Trudno, zamówiłem już inną kartę, tę może uda mi się sprzedać...

SoMe

SoMe

Użytkownicy
posty267
Propsy93
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Mam karta graficzna amd hd6950, proboje jakąś ja dobrze zagospodarować, co myslicie o tych propozycjach?

Spoiler

WAH WAH WAH.

oreca

oreca

Użytkownicy
posty196
Propsy72
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Mam karta graficzna amd hd6950, proboje jakąś ja dobrze zagospodarować, co myslicie o tych propozycjach?
Z tego co dałeś to zestaw nr 4. Ale ja szczerze mówiąc złożyłbym inny (może lepszy nawet) za podobne pieniądze.

SoMe

SoMe

Użytkownicy
posty267
Propsy93
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Spoiler

WAH WAH WAH.

oreca

oreca

Użytkownicy
posty196
Propsy72
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
1. Czy będzie podkręcał procesor?
2. Czego wymagasz od płyty głównej?
3. Czy potrzebna Ci zintegrowana karta graficzna?
4. Do czego potrzebujesz kompa. Gry, grafika czy wszystko po trochu?

DzikiBen

DzikiBen

Użytkownicy
Niewielki Mistrz Gothica
posty638
Propsy602
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
  • Niewielki Mistrz Gothica
Rozpierdalają mnie bardzo częste ostatnio opinie i tzw. "porady ekspertów", że by grać w najnowsze gry na wysokich detalach z dużą ilością klatek, trzeba kupić kartę graficzną za co najmniej kilka tysięcy złoty, a na sam piecyk wydać kilkanaście :lol2:  Co ciekawe, najczęściej słyszę to z ust informatyków, którzy do usrania mantrują te komunały i truizmy, a ostatnią grę uruchamiali 7 lat temu, przy okazji premiery Need for Speed Most Wanted czy Gothica 3.

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Rozpierdalają mnie bardzo częste ostatnio opinie i tzw. "porady ekspertów", że by grać w najnowsze gry na wysokich detalach z dużą ilością klatek, trzeba kupić kartę graficzną za co najmniej kilka tysięcy złoty, a na sam piecyk wydać kilkanaście :lol2:
Przykład? : |

DzikiBen

DzikiBen

Użytkownicy
Niewielki Mistrz Gothica
posty638
Propsy602
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
Jaki przykład? : |

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Jeszcze nie słyszałem, by jakikolwiek znający się informatyk mówił takie rzeczy.

SoMe

SoMe

Użytkownicy
posty267
Propsy93
Profesjabrak
  • Użytkownicy
1. Czy będzie podkręcał procesor?
2. Czego wymagasz od płyty głównej?
3. Czy potrzebna Ci zintegrowana karta graficzna?
4. Do czego potrzebujesz kompa. Gry, grafika czy wszystko po trochu?
1. Nie znam się na podkręcaniu, więc raczej odpada
2. Nie wiem czego mogę wymagać (laik)
3. erm... też nie wiem?
4. Głównie do gier, mam już dość mojego 8 letniego syfu, chciałbym w końcu pograć w Wiedźmina 2 i inne nowsze gry które ominąłem

Spoiler

WAH WAH WAH.

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
3. Skoro do gier to lepiej nie zintegrowaną.3. Skoro do gier to lepiej nie zintegrowaną.

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

gothic1210
  • Gość
3. Skoro do gier to lepiej nie zintegrowaną.

Nie zawsze. Wydaje mi się, że APU od AMD to sensowny wybór, ale tylko jeżeli komuś brakuje kasy jak mi :D

oreca

oreca

Użytkownicy
posty196
Propsy72
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Wiadomo, ale chodziło o to że czasami się przydaję integra.

Zestaw:
Procesor i5-3570 - 790 zł
Płyta MSI B75A-G43 - 267 zł
2x Corsair 4GB - 62 * 2 = 124 zł
Obudowa SPC Brutus 430 - 171 zł
Zasilacz Thermaltake 550 W modularny - 260 zł
Napęd Asus DVD - 66 zł

Łączenie: 1678 zł

+ twoja karta graficzna i masz dobrego mocnego kompa.
Proc mocniejszy od tych co miałeś w tamtych zestawach.
Płyta tańsza bo bez możliwości OC. Te co tam miałeś miały taką możliwośc ale co z tego skoro podane procesory się do tego nie nadawały (widać doradzających ekspertów ;/).
Ram 8 GB - aż za dużo ale to się nie zmarnuje.
Obudowa, czarna i co ważne przewiewna(jak Ci się nie podobna to możesz wybrać inną)
Zasilacz bardzo dobry, do tego zestawu starczy mocy z nadmiarem do tego odpinane kable.
Napęd nie wymaga komentarza.

DzikiBen

DzikiBen

Użytkownicy
Niewielki Mistrz Gothica
posty638
Propsy602
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
Jeszcze nie słyszałem, by jakikolwiek znający się informatyk mówił takie rzeczy.
Jeśli mi nie wierzysz i ma ci to jakkolwiek pomóc, spoko - mój wujek i dawny nauczyciel informatyki, obaj po studiach i z zawodowym stażem.

oreca

oreca

Użytkownicy
posty196
Propsy72
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Jeśli mi nie wierzysz i ma ci to jakkolwiek pomóc, spoko - mój wujek i dawny nauczyciel informatyki, obaj po studiach i z zawodowym stażem.
Nauczyciele informatyki na ogół gówno się znają szczególnie baby (nie dyskryminując kobiet ;)) dyktują definicje z podręczników nic nie tłumacząc. Wszystko robią na pamięć. A jeśli chodzi o sprzęt to mam teraz jednego nauczyciela od sieci który zatrzymał się na złączach agp i socketach 939 (czyli 2005-2006, masa czasu jeśli chodzi o komputery) ale jeśli chodzi o sieci komputerowe to jest dość dobry. Z kolei gość od programowania zna się bardzo dobrze na nowościach ale także na programowaniu i na dodatek jest administratorem sieci w szkole. Informatyka jest tak rozległą dziedziną że nie sposób jest być dobrym ze wszystkiego.

gothic1210
  • Gość
Mam pytanie. Jaki zestaw byłby lepszy: AMD Phenom II x4 965 + HD 6670 czy AMD APU A10 5800K z HD 7660D? Kumpel w laptopie ma 6520G i według futuremarka jest on minimalnie szybszy (!) od HD 7660D. I skoro temu koledze niektóre gry przycinają na laptopowej rozdzielczości to jak mi będą one chodzić na wyższej (mam duży monitor 22")? No właśnie raczej biednie. Trochę mi się gryzą te informacje z futuremarka z opinią z nowego CDA w której to było napisane, że na średnich w FullHD prawie wszystko idzie (Crisisy i inne pomijam). I teraz nie wiem czy ten futuremark jakoś źle to wylicza czy ta karta to naprawdę nic nadzwyczajnego. Jaki wybór polecacie? Sugerować się informacjami  z tych stron?
6520G
7660D
6670

RoMek

RoMek

RaveN Studio
Niewolnik systemu
posty643
Propsy317
ProfesjaAnimator
  • RaveN Studio
  • Niewolnik systemu
6670 lepszy. Więc ja bym wziął lepsze i tyle :D

gothic1210
  • Gość

gothic1210
Gość

Kupujesz/Modernizujesz komputer?
#897 2012-11-17, 18:59(Ostatnia zmiana: 2012-11-17, 19:00)
Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące zasilacza.
MODECOM Zasilacz 400W 12cm (LOGIC, Feel) cichy 129
Czy to mogę bezpiecznie kupić? Wyczytałem  w internecie, że to zasilacz z "czarnej listy". Mam szukać czegoś innego? Kupiłbym innej marki, ale są strasznie drogie, a ja mam ograniczony budżet. W sumie teraz mam tracera i chodzi 6 lat więc z tym nie powinno być źle.

oreca

oreca

Użytkownicy
posty196
Propsy72
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące zasilacza.
MODECOM Zasilacz 400W 12cm (LOGIC, Feel) cichy 129
Czy to mogę bezpiecznie kupić? Wyczytałem  w internecie, że to zasilacz z "czarnej listy". Mam szukać czegoś innego? Kupiłbym innej marki, ale są strasznie drogie, a ja mam ograniczony budżet. W sumie teraz mam tracera i chodzi 6 lat więc z tym nie powinno być źle.
Twoje ryzyko, jak pierdolnie i cały komputer pójdzie z dymem to dopiero będziesz miał wydatek. Lepiej dorzucić parę złotych i jednak kupić jakiś normalny a nie pakować się w dziadostwo które może narobić strat.

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Słuchaj oreca. Ja miałem gówniany zasilacz i od 2008 roku do 2011 miałem nonstop problemy, bluescreeny, padające pamięci i inne gówna. Zmieniłem zasilacz - komp chodzi cudownie do dzisiaj.

0 użytkowników
Do góry