Wiedźmin kontra Gothic(wszystkie części) 34973 106

O temacie

Autor Graveir

Zaczęty 30.04.2011 roku

Wyświetleń 34973

Odpowiedzi 106

DzikiBen

DzikiBen

Użytkownicy
Niewielki Mistrz Gothica
posty638
Propsy602
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
  • Niewielki Mistrz Gothica
Dwie zupełnie inne gry, szczerze mówiąc naprawdę nie wiem w jakich kategoriach miałbym je porównywać. Wszystko już zostało powiedziane wcześniej - Wiedźmin to inteligentne, ciekawie zrealizowane dialogi, niebanalna kreacja świata przedstawionego i wyraziści bohaterowie. Gothic? Uprzystępniona, prosta, ale ciekawa historia. Poza tym gra jest paradoksalnie nieporównywalnie cięższa od Wiedźmina (G2 Nk :D ).

- Nudzący system walki (polega jedynie przyciskaniu CTRL + strzałka,

Nie mam pojęcia czego oczekujesz, ale ten aspekt był w Gothicu świetny - przeciwnicy parowali, kombinowali, mieli nawet kilka różnych stylów walki, dzięki czemu gracz nie był w stanie nauczyć się jednej techniki i operować nią od początku, do końca. Dołożywszy do tego odrębne animacje w momencie awansowania na kolejne poziomy umiejętności, mamy system naprawdę - jak na swoje czasy - znakomity :D  Mowa tu oczywiście o G2, nawet nie chce mi się wspominać, jak bardzo schrzanili to wraz z trzecią odsłoną serii.

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2215
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Poza tym gra jest paradoksalnie nieporównywalnie cięższa od Wiedźmina (G2 Nk :D ).
Plusikowe. W G2 niezwykle fajnie zrobiono kontrast pomiędzy na pierwszy rzut oka przesłodzonym Khorinis a całkowicie wypaloną Górniczą Doliną. Fajnie też pokazali jak GD powoli oddziaływało na resztę wyspy w postaci opętanych ćpunów, orków zapierdzielających w poszukiwaniu toy toyi i podupadłego miasta portowego. I to wszystko bez kurw co drugie słowo.

sauron
  • Gość
gothica historia to wymyślone na kolanie głupoty, podane bardzo atrakcyjnie jak na możliwości sprzed 10 lat, wiedźmin to kurwa inna bajka. pod każdym względem przewyższający całą serię gothica i następne gothico podobne produkty.

Cedric

Cedric

Użytkownicy
posty782
Propsy1084
Profesjabrak
  • Użytkownicy
AZ moim zdaniem bezmyślne jest porównywanie Gothica i Wiedźmina .
Są to 2 różne od siebie gry (pod względem RPGowym)
Jeden jest Live RPG a drugi turowym .
Jednym się podoba,innym nie.
A infantylnym zachowaniem jest mówienie  że któraś z tych gier jest do dupy,chujowa itp
Teraz wolicie Wieśka od Gothica ale 10 lat temu sraliście ze szczęścia i fapowaliście gdy tylko Goticzka włączaliście .

Kudlik

Kudlik

Użytkownicy
Les Paul
posty364
Propsy55
  • Użytkownicy
  • Les Paul
Swoją drogą, ciekawe kto przejdzie poziom trudności "szalony" w wiedźminie 2. Ma on polegać na tym, że przy śmierci bohatera grę trzeba zaczynać od początku :]

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2215
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Ktoś kto naprawdę nie ma życia? :lol2:

hegemonista

hegemonista

Użytkownicy
posty55
Propsy44
  • Użytkownicy
Swoją drogą, ciekawe kto przejdzie poziom trudności "szalony" w wiedźminie 2. Ma on polegać na tym, że przy śmierci bohatera grę trzeba zaczynać od początku :]
http://en.memgenerator.pl/mem-image/challenge-accepted

Chcę być fajny na tM. Wspomóż mnie i daj mi propsa

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
save'y będą na pewno. Więc wniosek taki, że save usuwają się jak postać zginie. Rozwiązanie? alt+f4 kiedy jesteśmy blisko śmierci. Trochę czity no ale przeszedłem! : D

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2215
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Nie lepiej po prostu odebrać uprawnienia do modyfikacji plików? :D

hegemonista

hegemonista

Użytkownicy
posty55
Propsy44
  • Użytkownicy
A nie lepiej po prostu dodać opcję "zapisz i wyjdź", jednocześnie blokując zwykłe "zapisz" i "wczytaj"? :D

Chcę być fajny na tM. Wspomóż mnie i daj mi propsa

gothic1210
  • Gość
Najgorsze w G3 było to, co można było zrobić. Idziesz sam, samiusieńki na całą oblężoną przez orków mieścinę i co? rozwalasz jednego po drugim (kolejny minus, mega bugi - wchodzisz na domek i strzelasz orków którzy biegną w ścianę domku), jesteś hero. W wiedźminie nawet nie ma takiej możliwości żeby obalać królów czy wyrzynać mieszkańców, jeśli to zrobisz dopada cię łowca głów i albo płacisz ogrom kasy albo cię zabija (na pewno, jest tak zrobione żeby cię zabijał - nieśmiertelny).

Wiedźmin 2: Zabójcy królów     :D    :lol:  
Tu oczywiście żartuję proszę się nie obrażać.

Moje zdane jest takie że obie gry są bardzo fajne.

Gothic:
+moim zdaniem fajna fabuła
+dobre (jak na PEGI +12) dialogi  :D  
+sporo umiejętności
+poziom trudności (g2)
+żyjący, wypełniony świat
+muzyka
-słaba grafika
-fizyka na zasadzie odbij się od drzewa
-bugi

Wiedźmin
+dobra grafika
+muzyka
+fabuła
+limitowany ekwipunek
+mroczny klimat
-w niektórych momentach przenikają brody  :D  
-za dużo krewki (dla niektórych oczywiście)  :D  

:D  :D

Cedric

Cedric

Użytkownicy
posty782
Propsy1084
Profesjabrak
  • Użytkownicy
żeby obalać królów
Wiedźmin 2: Zabójcy królów
Zauważ tylko ,że w G3 mogliśmy obalić Ciotę Rhobara  ,a w Wieśku raczej skurwesyna będziemy bronić przed zabójcami

krupam

krupam

Użytkownicy
posty105
Propsy43
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Heh, no ba, najlepiej jak się z Lee w G3 poszło zabić króla, to jak Lee zaczął walkę i on dobił dziada, to paladyni dookoła dalej wesolutcy "Dzięki tobie wszystko jest już w porządku!"(chyba, że to tylko u mnie taki bug był).

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Nie wspominaj mi o tym żałosnym królu który bardziej wyglądał na szczurzego wypierdka niż człowieka który  "pokonał prawie wszystkich wrogów królestwa".

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

krupam

krupam

Użytkownicy
posty105
Propsy43
Profesjabrak
  • Użytkownicy
No, i o zróżnicowanych twarzach zwykłych ludziów, których ilość ledwie osiągnęłaby 5...

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2215
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Nie wspominaj mi o tym żałosnym królu który bardziej wyglądał na szczurzego wypierdka niż człowieka który  "pokonał prawie wszystkich wrogów królestwa".
Pokonaj wszystkich wrogów królestwa i wyglądaj dalej tak pięknie i cudownie jak Alan Rickman to wtedy pogadamy.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Wiedźmin kontra Gothic(wszystkie części)
#76 2011-05-03, 19:53(Ostatnia zmiana: 2011-05-03, 19:54)
aha! chyba wszyscy zapomnieli do serii gothic doliczyć zmierch bogów! chyba jesteś nietutejszy bo wyglądasz nietutejszo!

https://www.youtube.com/watch?v=hzNXjiFyroA

: D

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Nie chodzi o to że był brzydki tylko o to że był taką pizdą. Ktoś kto pokonał wszystkich wrogów K(r)ólestwa Myrtany wzbudza co najwyżej politowanie. To nie jest normalne.

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2215
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Może to właśnie tym sposobem ich pokonał.

Graveir

Graveir

Użytkownicy
Avatar Twilight Sparkle / Pożeracz serc
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Avatar Twilight Sparkle / Pożeracz serc
Co do postu Darka-jeśli mi przyjdzie karta graficzna i będę miał czas,to ściągnę mod(chociaż nie wiem o czym,ale to wyjdzie w praniu)
Co do ładowania lokacji w Wiedźminie-mi tam nigdy nie przeszkadzało,bo w tym czasie mogłem iść zrobić sobie herbatkę,ewentualnie coś zjeść(czyli to dla mnie plus).A gothic 3 to słaba optymalizacja silnika,co w Wiedźminie(przynajmniej wg mnie)jest na wysokim poziomie=)

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry