egzorcyzmy 11186 50

O temacie

Autor

Zaczęty 11.12.2010 roku

Wyświetleń 11186

Odpowiedzi 50

Cichociemny

Cichociemny

Użytkownicy
posty15
Propsy3
  • Użytkownicy
Daje tylko przykład wiarygodnego źródła

Vierzba

Vierzba

Użytkownicy
Seba
posty590
Propsy1408
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Seba
Jakby ci ksiądz powiedział że kurz złamał mu rękę to byś uwierzył, wpjerdolił andruta, wszedł do szafy opowiedzieć o swoim życiu obcej osobie, dał na tacę 50 zł i wrócił do domu modląc się w intencji szybkiego ozdrowienia księdza dobrodzieja?

Egzorcyści maja fajnie, mogą wciskać ludziom prowo o opętanych ludziach, oczyszczać dom z przekleństwa, wziąść za to kasę i nikt nie wmówi ci że to nieprawda, bo nie mamy możliwości udowodnienia że to co mówią jest nieprawdą, ale skoro mówią o tym, to oni dobrze wiedzą o czym mówią i musimy im wierzyć w każde, nawet najbardziej pojebane słowo.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
ludzie nie płacą egzorcyzmom za to co ci robią. to jest najlepsze

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
Pierdole was, ide na ksiedza i bede mial w chuj hajsow

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
Cytat: Cichociemny link=topic=12289.msg123978#msg123978#msg123978#msg123978 date=1292531485
Daje tylko przykład wiarygodnego źródła
a twój ksiądz nie jest wiarygodnym źródłem. to osoba wyjątkowo stronnicza

Vierzba

Vierzba

Użytkownicy
Seba
posty590
Propsy1408
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Seba
A więc nie wierzysz w opowieści z Faktu, ale w to że dwóch ludzi po namówieniu przez gadającego węża do zjedzenia jabłka z magicznego drzewka zostali obarczeni grzechem, który Bóg w swym miłosierdziu odkupił wysyłając na ziemię kosmiczne zombie które potem poleciało do nieba a apostołowie zostali obsrani przez magicznego gołębia już tak? Propsy ziomek.

Cichociemny

Cichociemny

Użytkownicy
posty15
Propsy3
  • Użytkownicy
Ja tylko mówię co słyszałem człowieku, a nie to co widziałem. Mówię, że głęboko w to wierzę?

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
a ja mówię tylko, że ksiądz to niewiarygodne źródło informacji na temat religii

Cichociemny

Cichociemny

Użytkownicy
posty15
Propsy3
  • Użytkownicy
Do Vierzby to pisałem

Vierzba

Vierzba

Użytkownicy
Seba
posty590
Propsy1408
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Seba
Może nie głęboko, ale samo przypuszczenie że coś takiego może istnieć jest idiotyzmem i ciemnogrodem.

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

egzorcyzmy
#30 2010-12-18, 11:14(Ostatnia zmiana: 2010-12-18, 11:16)
w które w zasadzie nie wierzę a jednak przemawia i zastanawia

Intrygowało mnie to od dawna. Ostatnio miałem przyjemność usłyszenia ciekawej opinii, która niosła jakoby opętanie było objawem urojenia czy rozdwojenia jaźni wynikającego właśnie u podstaw religii, problemów osobistych i dogmatycznego poczucia winy. Szczegółów nie pamiętam, jednak całość odnosiła się do psychologicznej istoty problemu, nie żadne czary mary. Idąc dalej zastanawiające jest również to, że ofiarami "opętania" stają się zazwyczaj osoby bardzo pobożne, wrażliwe, podatne na wpływy innych, mentalnie za słabe, bądź po prostu na tyle młode/pizdowate, by wiara i pobożność pełniła w ich życiu naprawdę ważną, paranoiczną rolę. Co jednak najciekawsze, sami psychiatrzy oceniają egzorcyzmy jako bardzo skuteczną metodę na tego typu przypadki. Wręcz zaleca się ich przeprowadzenie w połączeniu ze zwykłą terapią. Dla osoby pobożnej cierpiącej w ten sposób obecność księdza swojej religii będzie kluczowa. Nie jest to więc nic innego jak średniowieczne znachorstwo jakoś szczególnie odmienne od choćby wsadzania sobie gorących kamyków w dupę, aby podgrzać kartofelki w celach "leczniczych". Nie wiem jak dla Ciebie, jednak dla mnie jest to bardziej przekonywujące niżeli wersja o złym potężnym szatanie, który - o ironio - zamiast nękać zepsutych ateistów podatnych na wpływy zła, czy choćby typowych katoli na swe ofiary wybiera stare dewotki, dzieci, osoby upośledzone/opóźnione w rozwoju czy takie już wcześniej jakimś stopniu psychicznie chore (i nie tylko).

Tylko czy dorosłemu człowiekowi chciałoby się robić sobie takie "jaja"?

A dlaczego miałby od razu kłamać? Czy sądzisz, że te wszystkie pojeby od channelingów również kłamią w żywe oczy? Owszem kłamią, ale nie do końca świadomie bo na ironie same stały się ofiarą kłamstwa i urojenia. To wcale nie jest takie proste jakby się mogło wydawać, a już na pewno nie ogranicza się do rozumowania typu "a teraz zrobię prowo i przemówię zuym głosem ku trwodze plebsu".

ksiądz to mało wiarygodne źródło

Propsy. Można czepiać się na siłę, ale chyba każdy spotkał "fajnego nowoczesnego księdza", który coś widział albo znał innego księdza, który jest ezgorcystą, albo był na woodstoku i widział jak w namiocie hare kryszny wycinają ludziom nerki :facepalm: . Nie mówcie, że nie bo to ich typowe szkolne pierdolenie, tak stare co jeden z 250 gwoździ z krzyża jezusa.

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
Cytat: Kyroman link=topic=12289.msg123292#msg123292#msg123292#msg123292 date=1292249787
Co za chujnia. Dziwi mnie Kazz, ze osoba taka jak Ty moze sie takim gownem podniecac i uwazac to za "fajne". To jest zenujace co najmniej w takim samym stopniu co "Egzorcyzmy Emilii Rose".

Sory zią ale to zaczyna być już tak durne jak kościelna doktryna.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Cytat: Thoro link=topic=12289.msg124204#msg124204#msg124204#msg124204 date=1292672542
Sory zią ale to zaczyna być już tak durne jak kościelna doktryna.
Sory zią ale czym innym jest ogladanie takich filmow dla przyjemnosci jako nieszkodliwa rozrywka, a co innego rzucanie sie do pisania nowego tematu o szatanie tylko dlatego, ze Hopkins zarzucil dobrym cytatem o sceptykach. Co by zrobili sceptycy gdyby znalazl sie dowod na istnienie diabla? Sceptycy by przyjeli istnienie diabla za fakt i w tej kwestii nie byliby juz dluzej sceptykami - na tym polega sceptycyzm. W czym wiec problem? Problem w tym, ze takiego dowodu jak na razie nie ma, a wiec cytat mozna sobie o kant worka obic. Kogo to jednak obchodzi? Jest glos narratora z dobra intonacja i odpowiednio zaznaczona retoryka, a wiec trzeba go uznac za wartosciowy, madry, godny uwagi. Maluczcy sie nabiora, bo i do takowych wlasnie maluczkich obiorcow film jest przeznaczony. Szkoda tylko, ze i Kazz, przez wiele lat pozujacy na racjonaliste, takze dal sie nabrac.

Prosze moderacje o przeniesienie odpowiednich postow do odpowiedniego tematu

[mod=Aztek]zrobione :3[/mod]

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
Nawet nie oglądałem tego trailera, jednak chyba samo zainteresowanie tematem nie stoi w opozycji do rzeczywistych poglądów. Ja bardzo lubię różne teorie spiskowe, paranormalne duperelki i mnie to intryguje, mimo że dobrze wiesz co o tym wszystkim sądzę. Samo zjawisko egzorcyzmów również mnie interesowało mimo, że uważam to za stek bzdur. Interesowała mnie przyczyna i źródło takich historii bo spłycanie wszystkiego do "to bzdura, ktoś sobie wymyślił" też nie jest najlepszym i najbardziej wartościowym rozwiązaniem. Podsumowując nie wierzę w to ale interesuje mnie punkt widzenia innych, nie koniecznie ten najbardziej naukowy i racjonalny. O zabobonach i religijnej ciemnocie również poczytam, byle nie za dużo.

Jedairusz

Jedairusz

Złote Wrota
Grafik 3D w Boombit
posty1022
Propsy1297
NagrodyVV
ProfesjaGrafik 3D
  • Złote Wrota
  • Grafik 3D w Boombit

Jedairusz
Złote Wrota

egzorcyzmy
#34 2010-12-25, 10:57(Ostatnia zmiana: 2010-12-25, 10:59)
Nie wiem jak dla Ciebie, jednak dla mnie jest to bardziej przekonywujące niżeli wersja o złym potężnym szatanie, który - o ironio - zamiast nękać zepsutych ateistów podatnych na wpływy zła, czy choćby typowych katoli na swe ofiary wybiera stare dewotki, dzieci, osoby upośledzone/opóźnione w rozwoju czy takie już wcześniej jakimś stopniu psychicznie chore (i nie tylko).
Bo szatan robi na złość bogu! Dlatego jest taki ZŁY.  :lol2:  
Prawda jest taka, że jest wiele chorób psychicznych... Jeśli ktoś uwierzy, że egzorcyzmy mogą go uleczyć to czemu nie? Takie ładnie "zapakowane" placebo.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Cytat: Thoro link=topic=12289.msg125505#msg125505#msg125505#msg125505 date=1293270591
Ja bardzo lubię różne teorie spiskowe, paranormalne duperelki i mnie to intryguje, mimo że dobrze wiesz co o tym wszystkim sądzę.
Ja tez sie tym interesowalem bardzo dlugo, ale na chwile obecna po prostu mnie to mierzi, bo tylko robi ludziom papke z mozgow. Jak na moje powinno sie zrobic wszystko co mozliwe by ograniczyc rozprzestrzenianie sie takich zjawisk i mam tu na mysli glownie zakrojona na szeroka skale edukacje, by ludzie potrafili odrozniac fakty od steku bzdur. Problem w tym, ze jak sam zauwazyles to wszystko jest zazwyczaj bardzo intrygujace, bardziej intrygujace od szarej rzeczywistosci i po prostu ludzi przyciaga.

Ja na szczescie znalazlem dziedziny, ktore sa dla mnie rownie intrygujace co te wszystkie fantastyczne opowiesci, tak wiec potrafie zyc "usatysfakcjonowany" bez zaglebiania sie w wizje konca swiata, siedemnaste gestosci i Hitlera, ktory wpadl do dziury na biegunie.

Cytat: Thoro link=topic=12289.msg125505#msg125505#msg125505#msg125505 date=1293270591
Samo zjawisko egzorcyzmów również mnie interesowało mimo, że uważam to za stek bzdur. Interesowała mnie przyczyna i źródło takich historii bo spłycanie wszystkiego do "to bzdura, ktoś sobie wymyślił" też nie jest najlepszym i najbardziej wartościowym rozwiązaniem.
Twoje wyjasnienie, jakoby wlasnie odprawienie egzorcyzmow (mimo, ze same w sobie sa bezwartosciowe) mialoby pomoc w leczeniu osob chorych psychicznie, ktore sa bardzo pobozne, jest calkiem rozsadne i racjonalne. Problem jednak w tym, ze egzorcyzmy maja takze ogromny wplyw na ludzi poboznych, ktorzy chorzy nie sa (zastraszanie), a wiec utrzymywanie spoleczenstwa w przekonaniu, ze szatan istnieje, a egzorcyzmy dzialaja, tylko po to, by raz na jakis czas pomoc pojedynczej jednostce wyleczyc sie z choroby, mija sie z celem i jest nierownowazne pod wzgledem uzyskiwanych efektow. Innymi slowy: albo mamy egzorcyzmy, pare wyleczonych osob i miliony zyjace w przekonaniu, ze szatan istnieje i moze nas opetac lub meczyc po smierci przez wiecznosc, albo tez nie mamy egzorcyzmow, pare skrajnych przypadkow chorob psychicznych jest trudniej wyleczyc, natomiast miliony z czasem zostaja wyedukowane i przestaja wierzyc w szatana. Drugie rozwiazanie oczywiscie wydaje mi sie na dluzsza mete lepsze i, co kazdy moglby sobie juz tutaj sam dopisac, ostatecznie wiaze sie z calkowitym wyplenieniem religii z cywilizacji, do czego, mam nadzieje, kiedys dojdzie. Utrzymywanie takiego status quo, w ktorym egzorcyzmy czy - szerzej - religia, sa utrzymywane w spoleczenstwie z powodu jakichs tam korzysci, mimo oczywistych minusow, jest calkowicie nieracjonalne.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
Jak na moje powinno sie zrobic wszystko co mozliwe by ograniczyc rozprzestrzenianie sie takich zjawisk i mam tu na mysli glownie zakrojona na szeroka skale edukacje, by ludzie potrafili odrozniac fakty od steku bzdur

Te bzdury są tyle warte co każda religia więc jest to z zasady niemożliwe, a już na pewno nie w kraju i społeczeństwie, gdzie dzieci i młodzież w szkole uczy się o podstawowych zjawiskach fizycznych, podstawach ewolucji, biologii i historii tylko po to, by zaraz na następnej "lekcji" inna osoba na stanowisku nauczyciela mówiła zgoła co innego przedstawiając bajeczki o potopie, wniebowzięciach czy choćby o tym, że jak będziemy przez 12 lat 7 razy dziennie odmawiali zdrowaśkę to maryjka ma dla nas bonusa w postaci biletu do nieba dla czterech pokoleń w przód :facepalm: . O czym tu w ogóle rozmawiać?

Ja na szczescie znalazlem dziedziny, ktore sa dla mnie rownie intrygujace co te wszystkie fantastyczne opowiesci, tak wiec potrafie zyc "usatysfakcjonowany" bez zaglebiania sie w wizje konca swiata, siedemnaste gestosci i Hitlera, ktory wpadl do dziury na biegunie.

Ale ja nie muszę być niczym usatysfakcjonowany ani tym bardziej upiększać egzystencji w Klechistanie ekscytowaniem się takimi rewelacjami. Mam wystarczająco dużo na głowie, zwłaszcza ostatnimi czasy i do szczęścia nie potrzebuje ani jezuska ani jego new ageowych kolegów z planety nibiru :ll2:. Traktuje to na równi z fantastyką książkową, tyle że zamiast przytłaczać się całym tomikiem opowieści wątpliwej jakości wole przeczytać jeden artykuł, który jest do tego bardziej "życiowy" :lol2: . Z resztą fanem nie jestem i od dawna daleko mi do wertowania forum w poszukiwaniu coraz nowszych rewelacji, podobnie jak tobie już daleko do klękania w firance do miecza księciu proboszczowi na zakrystii przed niedzielną mszą.

Problem jednak w tym, ze egzorcyzmy maja takze ogromny wplyw na ludzi poboznych, ktorzy chorzy nie sa (zastraszanie), a wiec utrzymywanie spoleczenstwa w przekonaniu, ze szatan istnieje, a egzorcyzmy dzialaja, tylko po to, by raz na jakis czas pomoc pojedynczej jednostce wyleczyc sie z choroby, mija sie z celem i jest nierownowazne pod wzgledem uzyskiwanych efektow

Tyle, że nikt tu nie rozważa faktycznych efektów ani ogólnych skutków ubocznych. Ma być pierdolnięcie, to ma intrygować i działać, zwłaszcza na takich niby ateistów jak shergar czy młodzież która niby wierzy ale nie wierzy i wszystko ma w dupie. Z resztą już ktoś tu napominał o księciu egzorcyście na rekolekcjach. Nie ma co się oszukiwać. Jest to jeden z naczelnych a do tego najbardziej efekciarskich, wizualnych teatrzyków kościoła kurwolickiego, na tyle skuteczny że nawraca właśnie niby ateistów czy intryguje staruchów jak kazz. Doskonałe.

Drugie rozwiazanie oczywiscie wydaje mi sie na dluzsza mete lepsze i, co kazdy moglby sobie juz tutaj sam dopisac

Lepsze, ale na pewno nie dla rządzących, rzeszy spasionych darmozjebów w sukienkach i jeszcze większej hordy tępego plebsu (bo inaczej tego określić nie można), która jest tak beznadziejna że po prostu musi klękać do miecza, nadawać swojej agonii pozorny sens i pocieszać się, że mimo panującego syfu jest nad nimi jakiś bożek i masa innego syfu, która mimo wszystko wspiera i chroni od najgorszego. Sądząc jednak po obecnym pokoleniu wydaje mi się, że kwestia zepchnięcia czarnej zarazy do sedesu jest kwestią właśnie góra trzech pokoleń a jezusek i maryjka w końcu odejdą na zasłużoną emeryturę, w pudło odświętnej symboliki i tradycji niżeli fanatycznego narodowego dogmatyzmu jakiego jeszcze często niestety u nas wiele. No chyba, że znowu ktoś nam dopierdoli i zechcemy się solidaryzować pod krzyżem.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Cytat: Thoro link=topic=12289.msg125623#msg125623#msg125623#msg125623 date=1293300033
Te bzdury są tyle warte co każda religia więc jest to z zasady niemożliwe, a już na pewno nie w kraju i społeczeństwie, gdzie dzieci i młodzież w szkole uczy się...
Dlatego tez pisalem o "zrobieniu wszystkiego co mozliwe, by ograniczyc...". Zaczac trzeba by wlasnie od wyrzucenia religii ze szkol i ewentualnie zamienienia jej na bardziej zroznicowane i obiektywne religioznawstwo badz tez etyke lub filozofie (ale nie w takiej formie, jaka jest teraz). Zeswiecczenie edukacji to takze pozbycie sie takich zjawisk jak msze na rozpoczecie roku, zamykanie szkol z okazji rekolekcji czy obowiazkowy garniak z okazji przyjazdu ksiedza biskupa. Uwazam takze, ze juz na samym poczatku edukacji powinno zaczac sie wprowadzac podstawy pojecia takiego jak "piramida redukcyjna", rzecz jasna w odpowiedniej formie dla okreslonego wieku i poziomu wiedzy. Na chwile obecna ludzie w liceach uczeni sa fizyki, chemii i biologii jako zupelnie oddzielnych dziedzin i skupiajac sie na jednej z nich ("profil" :ayfkm: ) zupelnie nie rozumiaja po co ucza sie reszty i zaczynaja to olewac. A czemu? Bo im nikt nigdy tego nie powiedzial!

Oczywiscie w kraju takim jak Polska wprowadzenie jakichkolwiek zmian jest niezwykle trudne i na pewno nie do zrobienia "na juz", ale jak sam mowisz laicyzacja spoleczenstwa nastapi lub powinna nastapic w przeciagu nastepnych kilku pokolen. Od nas wlasnie zalezy (w mniejszym lub wiekszym stopniu) to, kiedy do tego dojdzie - czy za 3, 5 czy 10 pokolen. Ja swoja ciezka racjonalizacyjna robote staram sie odwalac przy kazdej sposobnosci i szczescie mam akurat takie, ze gadanie o tych sprawach to po prostu moje hobby, pasja i sprawia mi przyjemnosc. W rzadzie siedza spasle grubasy, robiace za trzymadlo do fiuta dla pana pralata, i beda siedziec, dopoki masy beda na to zezwalac. Potrzebne sa wiec oddolne inicjatywy, rebelianckie wybuchy tu i owdzie i w koncu jakos to pojdzie. Potrzeba tylko masy krytycznej i od jej zbudowania nalezy zaczac. Zakladanie od razu rak na piersiach "bo i tak sie nic nie zmieni" to pierwszy krok do przyczynienia sie do tego, by faktycznie nic sie nie zmienilo.

Cytat: Thoro link=topic=12289.msg125623#msg125623#msg125623#msg125623 date=1293300033
Ale ja nie muszę być niczym usatysfakcjonowany ani tym bardziej upiększać egzystencji w Klechistanie ekscytowaniem się takimi rewelacjami.
Nie zrozumiales tego co mialem tu na mysli - chodzilo mi wylacznie o to, ze mam swoje pasje, rzeczy, ktorymi moge sie zachwycac i ktore mnie usatysfakcjonuja i nie potrzebuje zaglebiania sie w takie wlasnie historyjki. Te pasje, jak pewnie wiekszosc moglaby przewidziec, to miedzy innymi biogeneza, ewolucja, biochemia i te sprawy. Triada katalityczna, geny HOX czy podobienstwa miedzy genomem mitochondrialnym a genomem Rickettsii zdumiewaja mnie, moge sie nimi zachwycac, podniecac, spuszczac nad nimi. Nie potrzebny mi do tego Jezusek. "Czysta rzeczywistosc" mnie satysfakcjonuje.

Tutaj moze calkiem dobrym sposobem na wyplenienie z cywilizacji "ciekawych historyjek" byloby wlasnie pokazanie ludziom, ze sa rzeczy prawdziwe, rzeczywiste, ktore mozna badac, ktorymi mozna sie interesowac, i ze nie jest do tego potrzebne wykraczanie poza ramy swiata materialnego i dawanie sie chwycic w macki mistyki i metafizyki.

Tyle, że nikt tu nie rozważa faktycznych efektów ani ogólnych skutków ubocznych. Ma być pierdolnięcie, to ma intrygować i działać, zwłaszcza na takich niby ateistów jak shergar czy młodzież która niby wierzy ale nie wierzy i wszystko ma w dupie.
No ja wiem jak to dziala. Jest pierdolniecie i te sprawy, i w tym wlasnie lezy problem. Ty i ja wiemy o faktycznych efektach i skutkach ubocznych, obaj (mam nadzieje) potrafimy sie przed nimi uchronic. A inni? Nie siedz, powiedz im co i jak. Po to ten temat.

Lepsze, ale na pewno nie dla rządzących, rzeszy spasionych darmozjebów w sukienkach i jeszcze większej hordy tępego plebsu
Rzadzacy i kler beda caly czas stac za tym, by utrzymac ten status quo, bo dla nich to dobrze. Spoleczenstwu jest latwiej z religia, wiec religia sie utrzymuje. Co by jednak bylo, gdyby spoleczenstwo nie potrzebowalo religii? O to chodzi wlasnie, ze nie mozna zaczynac od usuniecia religii (jak juz paru probowalo), tylko od stworzenia spoleczenstwa, ktore tej religii nie potrzebuje. Jak sie sila usunie religie ze spoleczenstwa i nie da w zamian niczego, co by ludzi zaspokajalo, to ludzie beda sie trzymac tej religii i w koncu do niej powroca. Tak bylo w Polsce w czasie PRL. Druga opcje widzimy wlasnie na przykladzie samo-laicyzujacych sie spoleczenstw, takich jak Czechy, kraje skandynawskie czy reszta Europy Zachodniej, gdzie ludzie potrafia osiagnac samospelnienie bawiac sie w airsoft (przyklad hobby), angazujac sie w dzialalnosc charytatywna czy pracujac na przyjemnym stanowisku, a nie klekajac do paciorka czy robiac pijackie wigilie, bo tradycja i bo okazja do wodki. W gruncie rzeczy zastepowanie religii jakims laickim ekwiwalentem w postaci filozoficznych przemyslen (o ktorych ostatnio pisales Avallachowi) nie jest nawet potrzebna, bo jakby nie bylo masa pozostanie masa, a sama religia i tak w ogromnej wiekszosci przypadkow wcale z gelbokimi przemysleniami sie nie wiaze i jest wlasnie tym "tanim hobby" dajacym jakies tam poczucie bezpieczenstwa, samorealizacji i tak dalej.

Mark Twain

sauron
  • Gość
Cytat: Kyroman link=topic=12289.msg125459#msg125459#msg125459#msg125459 date=1293216051
...rzucanie sie do pisania nowego tematu o szatanie tylko dlatego...Szkoda tylko, ze i Kazz, przez wiele lat pozujacy na racjonaliste, takze dal sie nabrac...

taki sam powód do pisania tematu jak setki poprzednich równie ambitnych  :lol2:  

jak pisałem wcześniej, z taką samą satysfakcją oglądam filmy o duchach, jezusie krzyżowanym przez pana mela gibsona, przez pornosy aż do najdzikszych głupot sf i fantasy. ja po prostu lubię filmy, nie bierz tego kyro za wiarę w to co oglądam bo można pomyśleć że uciekasz i bronisz się rękami i nogami tylko dlatego że sam wierzysz w te głupoty, trochę dystansu kyro.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Pisalem: co innego ogladanie filmow, a co innego rozpoczynanie dyskusji bo "cos w tym jest". Co w tym jest? A filmy ogladaj sobie zdrow.

Mark Twain

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry