Technologie nie dla plebsu 3246 12

O temacie

Autor KolegaZWojska

Zaczęty 17.11.2010 roku

Wyświetleń 3246

Odpowiedzi 12

KolegaZWojska

KolegaZWojska

Rzeka
posty1095
Propsy2397
NagrodyVVV
Profesjabrak
  • Rzeka

KolegaZWojska
Rzeka

Technologie nie dla plebsu
2010-11-17, 20:30(Ostatnia zmiana: 2010-11-17, 21:26)
Jakiś czas temu zaobserwowałem na SB poruszenie, nowymi osiągnięciami nvidii, tak wielkie, że nawet sam Shergar przemówił (zwracam na to uwagę bo jeszcze nigdy go tam nie widziałem). Fakt faktem, że jak to oglądałem to szczena mi opadła i pół dnia chodziłem podjarany. Krótkie przypomnienie tematu:

https://www.youtube.com/watch?v=oCPMHIDpT88

http://www.unlimiteddetailtechnology.com/description.html

Interesował się tym ktoś dalej? Ciekawi mnie czemu ogólnie nie licząc środowiska poruszenie tematem jest dość małe. Czy opłaca się w ogóle kupować komputer przez najbliższe dwa lata, skoro taka grafika i nieskończone ilości poligonów będą mogły być wyświetlane na zwykłym jednordzeniowym staruszku. Co to oznacza dla grafików? Co myślicie?

@Down: Nagranie: 6:50. Z linku zrozumiałem, że grafika poligonowa ma być zastąpiona systemem voxeli, a sam system wyświetlania obrazu będzie oparty na czymś jak Ray-tracing i wyszukiwaniu odpowiednich punktów dla poszczególnych pixeli obrazu.

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy

Zysk

#1 2010-11-17, 21:19(Ostatnia zmiana: 2010-11-17, 21:39)
video przedstawia po prostu tesselację stosowaną w raczej standardowy sposób, tylko w duże skali.

ten link natomiast nie podaje praktycznie informacji o metodzie, więc trudno cokolwiek powiedzieć.

EDIT:
obejrzałem film ze strony, który miał niby wyjaśniać, poza spiskową teorią nie było tam wiele więcej.

@up: coś jak ray-tracing i voxel, bla bla, nie znaczy że to może działać w rozsądnym czasie i pamięci. jak się robi takie coś, to zwykle albo jest dostępny jakiś "research paper" albo po kilku miesiącach wszyscy o tym zapominają.

sauron
  • Gość

sauron
Gość

#2 2010-11-17, 22:32(Ostatnia zmiana: 2010-11-17, 22:44)
bez komentarza
https://www.youtube.com/watch?v=1JrM4ujLY_A

w filmie który dałeś nie ma słowa o voxelach to ważne. link podany nie ma się nijak do tego co robi nvidia z technologią teselacji. być może jest jakieś podobieństwo w podejściu do 1mld poligonów na scenie a tym linkiem który generuje nieskończony detal, ale nvidia nadal operuje na siatce/trójkątach i pewnie jeszcze długo tak będzie.

KolegaZWojska

KolegaZWojska

Rzeka
posty1095
Propsy2397
NagrodyVVV
Profesjabrak
  • Rzeka
Cytat: kazzmir link=topic=11982.msg119290#msg119290#msg119290#msg119290 date=1290029573
w filmie który dałeś nie ma słowa o voxelach to ważne. link podany nie ma się nijak do tego co robi nvidia z technologią teselacji. być może jest jakieś podobieństwo w podejściu do 1mld poligonów na scenie a tym linkiem który generuje nieskończony detal, ale nvidia nadal operuje na siatce/trójkątach i pewnie jeszcze długo tak będzie.
Właśnie się zastanawiałem jak oni to rozwiązali. Z oczywistych względów trudno byłoby tak o odejść od poligonów, a na filmie faktycznie nie ma o tym słowa. Nie mniej z całą pewnością będą już tworzone światy z nieograniczoną ilością poligonów, a dodatkowo gdzieś wyczytałem, że taki obraz bez problemu mógłby zostać wyświetlony przez komórkę.

emace

emace

Użytkownicy
czy ktoś napełnia wkłady do długopisów ?
posty404
Propsy297
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • czy ktoś napełnia wkłady do długopisów ?

emace

#4 2010-11-18, 00:46(Ostatnia zmiana: 2010-11-18, 00:51)
Czy opłaca się w ogóle kupować komputer przez najbliższe dwa lata
pod gry ? ani za dwa, ani teraz, ani nigdy. Powiem więcej, sprzedawaj już teraz co masz i spokojnie wracaj na 128 KB Ramu i AMDK7. W ogóle nie rozglądaj się za nowinkami.

http://gamecorner.pl...I_to_jaka_.html

Podobno pewien nekromanta znany pod pseudonimem Xardas jako jedyny poznał imię niejakiego Bezia. Rzekomo za tę informację zobowiązał się ożywiać zabitych przez niego NPC-ów do kolejnych części gry.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Cytat: kazzmir link=topic=11982.msg119290#msg119290#msg119290#msg119290 date=1290029573
bez komentarza
https://www.youtube.com/watch?v=1JrM4ujLY_A

Na pewno postep spory w kwestii ruchu wody, ale wciaz wyglada to strasznie nierealistycznie. Po pierwsze powierzchnia wody wyglada jakby to byla galareta, po drugie rozpryski to nie powinna byc mgielka (a owszem, mgielka jest, ale jako dodatek do dyzych chlusniec). Calosc powinna przebiegac sporo wolniej - zanim woda sie cofnie i walnie nastepna fala jest nieco wiekszy odstep, natomiast sama woda z nabrzeza splywa dosc powoli i raczej nie zdazy sie calkowicie cofnac, zanim uderzy nastepna. Tutaj wyglada to jakby lad byl superhydrofobowy i pozostawal caly czas suchy. Jako ze nabrzeze nie jest zbytnio strome, tak wysoka fala powinna sie jednoczesnie wedrzec sporo dalej wglab ladu, a nie po prostu zatrzymac i juz. Wyjatkowo zle zrobione jest tez uderzanie wody w strome skaly - gdyby tak wielka fala jebnela w te skale pod latarnia, woda z pewnoscia rozprysnelaby sie co najmniej na cala wysokosc latarni.

Tak to wyglada u nas:
https://www.youtube.com/watch?v=gd6ejduccyQ

Ostatnio bylem podczas "wietrznej pogody" (nawet nie sztormu) z kumplem na falochronie w porcie. Mamy dwa falochrony - jeden jakby bardziej wewnetrzny, otoczony barierka, wzmocniony kamolami - tam jest bezpiecznie. Drugi praktycznie "goly", wystawiony bezposrednio na fale, bez barierki. Tam bym za nic w czasie sztormu nie poszedl, bo juz bym nie wrocil. Jego koncowka z "latarnia":
http://lh5.ggpht.com/_io8qSKXE3vk/TGa9rgfAy_I/AAAAAAAAA_w/vERCATB9pL8/s576/DSC_0032.JPG
Fale wysokosci moze 1/3, 1/4 betonu po uderzeniu w niego pryskaly spokojnie na cala wysokosc latarni. I nie byla to jakas tam piana - przez beton przelewalo sie tyle wody, ze stojacy tam czlowiek nie mialby szans sie utrzymac.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

sauron
  • Gość
pierdolisz kyro, to w porównaniu z wodą w grach dotychczas, to niebo a ziemia, lepsze to dążące pomału do celu niż gówniane plany

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
w gothicu i tak była lepsza

emace

emace

Użytkownicy
czy ktoś napełnia wkłady do długopisów ?
posty404
Propsy297
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • czy ktoś napełnia wkłady do długopisów ?
a taka technologia ?
http://joy-ride.pl/tiding,124,equipment.html

jak myślicie, sprawdziło by się to w przypadku filmów fabularnych ?

wtedy dodać jeszcze nawigację jak z tekstowych gier na atari :)
masz trzy drogi wyboru: PN,WSCH,DRABINA DO GÓRY (w każdej chwilii możesz wrócić do główej osi fabularnej, wciskając na pilocie "RETURN")

Podobno pewien nekromanta znany pod pseudonimem Xardas jako jedyny poznał imię niejakiego Bezia. Rzekomo za tę informację zobowiązał się ożywiać zabitych przez niego NPC-ów do kolejnych części gry.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
nie widzi mi się te oglądanie w 3d - kamera musi pokazywać konkretną akcję, patrz, kurwa, tu się coś dzieje a nie majtać po ekranie. aczkolwiek taki gryllys czy jak mu tam/inne filmy dokumentalne mogłyby wyglądać w tym 3d ciekawie.

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy
mało zasakakujące i nie widzę praktycznego zastosowania. jak oglądam film, to nie mam zamiaru obracać się w stronę z której jest akcja.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Nie bardzo. Filmy fabularne wymagaja dobrego oswietlenia - tu masz dobre, bo jest dzien i snieg. Filmu fabularnego nie nakrecisz wylacznie w dzien, a bez swiatel kamery leza.

Mark Twain

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry