Problem przy starcie systemu 14090 27

O temacie

Autor Dark

Zaczęty 9.01.2010 roku

Wyświetleń 14090

Odpowiedzi 27

Dark

Dark

Użytkownicy
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Mam problem przy starcie systemu, mianowicie kiedy uruchamiam komputer pojawia się czarny ekran z kilkoma opcjami wyboru systemu (system awaryjny, system awaryjny z obsługą sieci, system awaryjny z wierszem polecenia, normalnie i z ostatnią znaną konfiguracją) którejkolwiek opcji nie wybiorę na 1s pojawia się niebieskie tło z jakimiś informacjami których nie mogę przeczytać i komputer ponownie się uruchamia. Jak to naprawic?

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Problem przy starcie systemu
#1 2010-01-09, 22:44(Ostatnia zmiana: 2010-01-09, 22:58)
Odzyskiwanie systemu z płytki instalacyjnej. Wygląda to na poważą awarię któregoś ze sterowników sprzętu.

Niebieskie tło z jakimiś informacjami to oczywiście BSOD.

Cytat: http://pl.wikipedia.org/wiki/Blue_Screen_of_Death#Windows_2000.2FXP.2FVista.2F7\'
Według badań Microsoft, 33% błędów tego typu w systemie Windows 2000 i 89% w Windows XP spowodowanych jest przez pracujące w trybie jądra sterowniki firm trzecich.
[/url]

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Mówisz niebieskie tło? Może masz problem z RAMem? Robiłeś ostatnio coś "nadzwyczajnego" na swoim komputerze?

Dark

Dark

Użytkownicy
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Komputer został wyłączony przyciskiem na zasilaczu, myślę że to jest przyczyną problemu. Ram zawsze działał świetnie

muttley

muttley

Użytkownicy
posty567
Propsy381
  • Użytkownicy
Akurat mnie trafiło to samo - z czego W7 działa OK - pamięć tak jak u poprzednika działa OK - co do special eventów - zainstalowałem Applian FLV Player.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
A czy jesteś w stanie przeczytać jaki plik wywołuje błąd? Dobrze byłoby ostatecznie stwierdzić czy to wina sterownika czy "RAMu albo robienia czegoś nadzwyczajnego". Jeśli błąd powtarza się nawet w trybie awaryjnym, znaczy że uszkodzeniu uległ któryś z niezbędnych do nawet podstawowego funkcjonowania systemu plik. Przy uruchamianiu tego trybu o ile pamiętam w wierszu polecenia pokazuje się co system ładuje w danej chwili. Mógłbyś napisać co ładuje się jako ostatnie przed awarią?

Dark

Dark

Użytkownicy
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Użytkownicy
nie da rady, wszystko za szybko się zmienia

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

#7 2010-01-10, 12:52(Ostatnia zmiana: 2010-01-10, 13:05)
Nie jestem pewien, ale spróbuj w ostatniej chwili wcisnąć na klawiaturze Pause|Break. Teoretycznie powinien on wstrzymywać obecną akcję, jednak o ile pamiętam mi działa tylko w biosie i dosach, jednak zawsze warto spróbować. Ewentualnie Ctrl + Pause|Break.
W ostateczności Ctrl+NumLock+F6+Esc, naciśnięcie tej kombinacji powinno rozwiązać wszystkie możliwe problemy.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Dark, korzystasz teraz z innego kompa czy systemu?

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Bluescreen może wywołać dosłownie wszystko, więc masz dość duży problem, który najprościej by było rozwiązać za pomocą formata. Mi na przykład bluescreeny wywalało, bo procesor był za chłodny - po spowolnieniu wiatraczka i podkręceniu działa ok :P

Dark

Dark

Użytkownicy
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Nie jestem pewien, ale spróbuj w ostatniej chwili wcisnąć na klawiaturze Pause|Break. Teoretycznie powinien on wstrzymywać obecną akcję, jednak o ile pamiętam mi działa tylko w biosie i dosach, jednak zawsze warto spróbować. Ewentualnie Ctrl + Pause|Break.
W ostateczności Ctrl+NumLock+F6+Esc, naciśnięcie tej kombinacji powinno rozwiązać wszystkie możliwe problemy.

Niestety nic nie działa, pauza działa ale tylko na wszystkim co pokazuje się przed blue screenem, na nim już nie

Cytat: Adanos link=topic=8399.msg78084#msg78079 date=Jan 10 2010, 01:30 PM\'
Dark, korzystasz teraz z innego kompa czy systemu?

kompa

Tasilvar

Tasilvar

Użytkownicy
zwykły user
posty264
Propsy17
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
  • zwykły user
Najlepiej to podmień dysk twardy, uruchom i jeśli nie pokarze ci żadnego błędu to zapodaj formata na tym, na którym pojawiał ci się error

Dark

Dark

Użytkownicy
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Nie da się tego zrobić, nie mogę natrafić na odpowiedni moment :P

muttley

muttley

Użytkownicy
posty567
Propsy381
  • Użytkownicy

muttley

#14 2010-01-10, 15:03(Ostatnia zmiana: 2010-01-10, 15:03)
U mnie podobnie - tyle, że ja korzystam z tego samego kompa, ale inny system.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja

Adanos
Administrator

#16 2010-01-10, 15:09(Ostatnia zmiana: 2010-01-10, 15:10)
Format jest najłatwiejszy :D   :lol2:  
muttley, ty to na pewno masz skopanego windowsa, jak ci się nie uruchamia, musisz naprawić system

EDIt
Dark, zrób zdjęcie bluescreena aparatem lub komórką :D  :P

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Format jest najłatwiejszy :D   :lol2:
Sprzeciw, robiłem to raz, jest to procedura w pełni zautomatyzowana, całkowicie "czyści" system pozostawiając wszystkie dokumenty i dane konta użytkownika. Jednak wszelkie aplikacje i sterowniki trzeba wgrywać od nowa.

jono

jono

Użytkownicy
posty525
Propsy155
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy

jono

#18 2010-01-10, 15:49(Ostatnia zmiana: 2010-01-10, 15:49)
Mam problem przy starcie systemu, mianowicie kiedy uruchamiam komputer pojawia się czarny ekran z kilkoma opcjami wyboru systemu (system awaryjny, system awaryjny z obsługą sieci, system awaryjny z wierszem polecenia, normalnie i z ostatnią znaną konfiguracją) którejkolwiek opcji nie wybiorę na 1s pojawia się niebieskie tło z jakimiś informacjami których nie mogę przeczytać i komputer ponownie się uruchamia. Jak to naprawic?
Miałem IDENTYCZNY problem. Okazało się, że jakiś wirus zainfekował kompa. Oddałem do serwisu bo komp na gwarancji jeszcze jest. Nie wiem co tam zrobili ale na pewno nie formatowali bo mam wszystkie dane.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
To, że masz wszyskie dane, nie oznacza, że nie formatowano, każdy umie wejść na dysk i skopiować dane na inny, a potem przerzucić je spowrotem.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry