Jawne działy i upadek moddingu Gothica 45135 156

O temacie

Autor Buła

Zaczęty 31.12.2009 roku

Wyświetleń 45135

Odpowiedzi 156

Siekacz

Siekacz

Użytkownicy
posty139
Propsy274
  • Użytkownicy
Oczywiście.
Nie ma sensu wymyślać coś co już ktoś inny wymyślił. Po prostu szkoda na to czasu.
Chyba że jesteś na etapie "szkoleniowym"

Klark Cent

Klark Cent

Użytkownicy
posty706
Propsy654
  • Użytkownicy
A kto tu nie jest na etapie szkoleniowym? 5 osób? Narazie trzeba określić jak chce się wszystkim pomóc potem najlepiej wszystko zorganizować i jak już wszystko co miało być bedzie to wtedy zmienić forum bo małe tutoriale co jakiś czas to się nie sprawdzi

Siekacz

Siekacz

Użytkownicy
posty139
Propsy274
  • Użytkownicy
Dokładnie, jak to w wielkich projektach musi być dokładny i przemyślany plan.

LordSmarkula

LordSmarkula

Użytkownicy
posty141
Propsy1
  • Użytkownicy
Moim zdaniem realnym przedsięwzięciem było by "przerzucenie" forum na jakąś inną grę, choćby Stalker. Forum zyskało sławę jako forum moddingu Gothica i ja osobiście trafiłem tu dzięki MT. Gdyby część osób która coś umie na tym forum ustaliło by jaka gra im pasuje i wzięli by się wspólnie za jakiegoś moda pod szyldem forum TM i wstawili trochę prostych tutków, niektórzy ludzie przyszli by tu w celu nauki modowania tej innej gry, a część wyjadaczy Gothicowych też by się zaciekawiła. Wiem, że jest to ciężkie do zrealizowania, ale moim zdaniem dało by oczekiwane efekty. Wtedy to forum pozyskało by fame moddingu tej innej gry i Gothica, co mogło by pomóc w wszechstronnym rozwijaniu forum. Przerzucenie się z Gothica na wszystko co leci i na dodatek na raz nic nie wskóra, bo wyglądało by to tak jak teraz modding Gothica i innych gier (w dziale M&B nic prawie się nie dzieje).

Ludzie zamienili religię na telewizję. Teraz telewizja daje lepsze efekty w manipulowaniu ludźmi.

Znakiem bogatej młodzieży nie wiedzącej co zrobić z pieniędzmi nie powinien być banan, a nadgryzione jabłuszko.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Moim zdaniem realnym przedsięwzięciem było by "przerzucenie" forum na jakąś inną grę, choćby Stalker.
Były takie próby i nic to nie dało. Już o wiele lepszym pomysłem jest stopniowe odejście od modowania, nie wprowadzanie żadnych nowych gier, tylko przejście na właściwy gamedesign, opierając się z początku na darmowych silnikach typu właśnie Irrlicht. Sam z chęcią bym coś zrobił od strony graficznej, gdyby ktoś się wziął za tego typu projekt.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
Moim zdaniem realnym przedsięwzięciem było by "przerzucenie" forum na jakąś inną grę, choćby Stalker.

A zdajesz sobie sprawę z tego, że architektura i silnik stalkera jest jeszcze bardziej nieprzyjazny modderom niż gothic?
kyro, przecież to było pierwotne założenie nowej (obecnej) edycji tm, z naciskiem na gamedeveloping. z czasem działy dot. tej dziedziny stały się marginalne (bo były puste) a po pewnym czasie zniknęły :] . z gówna bicza nie ukręcisz i aż szkoda się rozwodzić, bo TA SAMA dyskusja była już tu poruszana z kilkanaście razy.
nie zmienicie społeczności żadnymi przewrotami. skoro ludzie chcą robić przy gothic to będą to robili i nam gówno do tego. niektórzy dojrzewają i samoistnie zajmują się czymś innym bądź poważniejszym. to jest wg. mnie jedyna właściwa motywacja a nie jakieś głupie liczenie, że gdy zmienimy nazwę foruma na theDesigners czy cośtam to nagle zwali nam się na łeb taczka wartościowych osób.

panowie, mniej pierdolenia, więcej robienia. zamiast wymyślać "co by tu moddować" to się tym po prostu zajmijcie i dajcie przykład innym. skoro interesuje Cię stalker to rób to, przybliż arkany moddingu na tym forum, zaprezentuj ten projekt a może zaimponujesz i tym samym zmotywujesz do pracy innych? z pewnością nie dokonasz tego suchym pierdoleniem. tu każdy ma rozum i nie musi się nikim sugerować a już na pewno nie pustymi słowami bez pokrycia.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Czytasz co piszę? Napisałem "powolne odejście". Powolne, ewolucyjne odejście jest całkowitym przeciwieństwem rewolucyjnego wywracania wszystkiego do góry nogami. Wielokrotnie przekonałem się już, że w tej kwestii jakiekolwiek rewolucje, odgórność i narzucanie czegokolwiek jest bez sensu i jedyny sposób żeby coś zmienić, to zmieniać to po trochu. Nie mam zamiaru nikogo do niczego nakłaniać, nikogo tu ściągać, nikogo uczyć, nikogo prosić ani nikogo do niczego zmuszać. Mój nick jest ostatnim, jaki powinien pojawić się w Twoim poście przy tego typu oświadczeniu.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
A zdajesz sobie sprawę z tego, że architektura i silnik stalkera jest jeszcze bardziej nieprzyjazny modderom niż gothic?

Popatrzyłem trochę po tym całym stalku, i mi się właśnie to spodobało - cóż, chyba te trudności mnie pociągają. Możliwe, że niedługo wezmę się do tego na nieco dłużej i będę mógł napisać co nieco na tm - może się ktoś nakręci?

Siekacz

Siekacz

Użytkownicy
posty139
Propsy274
  • Użytkownicy
Popatrzyłem trochę po tym całym stalku, i mi się właśnie to spodobało - cóż, chyba te trudności mnie pociągają. Możliwe, że niedługo wezmę się do tego na nieco dłużej i będę mógł napisać co nieco na tm - może się ktoś nakręci?

Jak będziesz potrzebował pomocy to pisz na maila. Jutro poszukam czegoś na ruskich forach.

LordSmarkula

LordSmarkula

Użytkownicy
posty141
Propsy1
  • Użytkownicy
Stalker dałem jako przykłąa, sam gówno wiem o moddingu, ale chcę tylko powiedzieć co myślę. I nie miałem na myśli rewolucji, czy nagłe przerzucenia na INNĄ GRĘ, tylko stopniowe. Wiem, że niektórzy tutaj zajmują się innymi grami i gdyby dzielili się na forum swoimi dziełami, mogło by to zachęcić newbie (takich jak ja) do modowania czegoś innego niż Gothic. Zmieniło by to podejście do tego forum, bo o ile wiem wszyscy uważają to forum za stricte-gothicowe.

Ludzie zamienili religię na telewizję. Teraz telewizja daje lepsze efekty w manipulowaniu ludźmi.

Znakiem bogatej młodzieży nie wiedzącej co zrobić z pieniędzmi nie powinien być banan, a nadgryzione jabłuszko.

Siekacz

Siekacz

Użytkownicy
posty139
Propsy274
  • Użytkownicy
Stalker dałem jako przykłąa, sam gówno wiem o moddingu, ale chcę tylko powiedzieć co myślę. I nie miałem na myśli rewolucji, czy nagłe przerzucenia na INNĄ GRĘ, tylko stopniowe. Wiem, że niektórzy tutaj zajmują się innymi grami i gdyby dzielili się na forum swoimi dziełami, mogło by to zachęcić newbie (takich jak ja) do modowania czegoś innego niż Gothic. Zmieniło by to podejście do tego forum, bo o ile wiem wszyscy uważają to forum za stricte-gothicowe.

Twoje zdanie jest mi bardzo pomocne. To ze względu na was są planowane wszelkie zmiany. Nie zwracaj uwagi na tych starych pierników.
Pisz jak byś widział TM i się nie krępuj.

Klark Cent

Klark Cent

Użytkownicy
posty706
Propsy654
  • Użytkownicy
Taka ciekawostka na która właśnie wpadłem
http://www.ratsquare.pl/4,wspolpraca.html
Rozumiem że oferują engine (to chyba ta autorska technologia : p) plus doświadczenie + wydanie a wy robicie reszte czyli np prostą platformówkę albo fpsa

LordSmarkula

LordSmarkula

Użytkownicy
posty141
Propsy1
  • Użytkownicy
Postaram się wszystko jasno wytłumaczyć w jednym poście. To forum jest znane głównie jako forum modujące Gothica. Sam trafiłem tu dzięki MT i na pewno CZ rozsławia TM. Jeśli chcielibyśmy być inaczej kojarzeni i pójść w innym kierunku, musielibyśmy przerzucić się na inną konkretną grę (Dalej posłużę się przykładem Stalkera, ale może to być dowolna gra, która pasowała by dużej części forum) Jeśli każdy będzie modował co innego i nie zamieszczał nic na forum to będą dalej wychodziły tylko mini-mody newbie. Gdyby kilka osób razem ustaliło na jaką grę się przerzucić i podjęli by prace przy np. Stalkerze, zamieszczali postępy na forum, no i jakieś choćby najprostsze tutki, zachęciłoby to nowych to zerknięcia na inne gry. Stworzyło by się osobny dział dla Stalkera i forum powoli by się przerzucało na tą inną grę. Można potem też próbować z innymi gami, ale jak wszystko się rozleci na małe kawałeczki to na forum zostanie tylko Gothic.

panowie, mniej pierdolenia, więcej robienia. zamiast wymyślać "co by tu moddować" to się tym po prostu zajmijcie i dajcie przykład innym. skoro interesuje Cię stalker to rób to, przybliż arkany moddingu na tym forum, zaprezentuj ten projekt a może zaimponujesz i tym samym zmotywujesz do pracy innych?

Po pierwsze pisałem, że gówno umiem, ale chcę pokazać moje zdanie na ten temat, po drugi jeśli każdy zacznie pojedynczo robić mody do różnych gier to się wszystko rozleci.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Postaram się wszystko jasno wytłumaczyć w jednym poście. To forum jest znane głównie jako forum modujące Gothica. Sam trafiłem tu dzięki MT i na pewno CZ rozsławia TM. Jeśli chcielibyśmy być inaczej kojarzeni i pójść w innym kierunku, musielibyśmy przerzucić się na inną konkretną grę (Dalej posłużę się przykładem Stalkera, ale może to być dowolna gra, która pasowała by dużej części forum) Jeśli każdy będzie modował co innego i nie zamieszczał nic na forum to będą dalej wychodziły tylko mini-mody newbie. Gdyby kilka osób razem ustaliło na jaką grę się przerzucić i podjęli by prace przy np. Stalkerze, zamieszczali postępy na forum, no i jakieś choćby najprostsze tutki, zachęciłoby to nowych to zerknięcia na inne gry. Stworzyło by się osobny dział dla Stalkera i forum powoli by się przerzucało na tą inną grę. Można potem też próbować z innymi gami, ale jak wszystko się rozleci na małe kawałeczki to na forum zostanie tylko Gothic.

Po pierwsze pisałem, że gówno umiem, ale chcę pokazać moje zdanie na ten temat, po drugi jeśli każdy zacznie pojedynczo robić mody do różnych gier to się wszystko rozleci.
Według mnie błądzisz w swoim rozumowaniu, staranie się ograniczenia moddingu Gothica wcale nie musi wpłynąć na rozwój moddingu innych gier. Nie można też mówić o "masowym" zmienianiu gustów modderów, można najwyżej prowadzić "kampanie reklamowe" i zachęcać, to jest jedyna dobra droga. Można by ewentualnie promować także game developing, jednak jedynym atutem który przyciągnąłby modderów mogłoby być to co urzekło ich w Gothic - możliwość stosunkowo prostego otrzymania jakichś efektów (nie zawsze takich jakich się chciało, ale jednak). Nie trzeba by od razu pisać jakichś fragmentów kodu do opublikowania, można by nawet poszukać czegoś z otwartym kodem i wytłumaczyć podstawy jego działania, możliwości samodzielnego przerabiania i wykorzystywania. Nie musi dawać to specjalnych efektów, ważne żeby pokazać że się da.

LordSmarkula

LordSmarkula

Użytkownicy
posty141
Propsy1
  • Użytkownicy
Czy ja napisałem coś o ograniczaniu moddingu Gothica? I nie chodzi mi o zmienianie na siłę gustów modderów, lecz o zmienienie kierunku forum i wspólny projekt tych co się znają i są gotowi coś wspólnie zrobić. To może zachęcić nowych do czegoś innego niż Gothic.

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.
Praktycznie każdy zabrał się za modding, bo spodobało się to, że można ingerować w świat gry i robić to, co się chce - w miejszym lub większym stopniu.
Wielu zaczynało od zwyczajnej podmiany tekstury, zobaczyli w grze coś swojego.  

Na nowych tak by trzeba zadziałać. Coś bardzo prostego, ale widocznego w grze.

Kudlik

Kudlik

Użytkownicy
Les Paul
posty364
Propsy55
  • Użytkownicy
  • Les Paul
To co mówi LordSmakula ma jakiś sens, większy lub mniejszy. Np. Square i wasza modyfikacja do Wiedźmina też zrobiła na mnie ciekawe wrażenie i takie przedsięwzięcia są korzystne, bo mozna rzec, że mobilizują.

0 użytkowników
Do góry