Jawne działy i upadek moddingu Gothica 45423 156

O temacie

Autor Buła

Zaczęty 31.12.2009 roku

Wyświetleń 45423

Odpowiedzi 156

Siekacz

Siekacz

Użytkownicy
posty139
Propsy274
  • Użytkownicy
Mogę założyć temat, mogę sklecić tutorial, mogę rzucić jakieś gówniane programikii ze źródłem - ale niezbyt mi się to widzi. Irrlicht to koniec końców zabawa w programowanie, a niejednego tutaj odrzuca nawet "trudność" pisania dialogów do Gothica. No, i sam irrlicht ma tyle tutoriali, przykładowych programów, i innych gówienek w necie, że ciężko czegoś nie znaleźć.

...Jak będę miał chęci (a jakoś mi się to nie widzi), to dokończę moją pseudostrzelankę i rzucę na tm - może kogoś zachęci.

W zasadzie wystarczy kilka linków i krótki opis wystarczy.

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1303
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan
Esenthel nie jest zły, ale ma dość sztywną architekturę. Ogre i Irrlich mają niezły support. Ale jak ktoś chce zrobić next gena to polecam devkita do unreala.

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale to nie cel podróży kształtuje ludzką duszę, tylko droga, która do niego zmierza...

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Jawne działy i upadek moddingu Gothica
#122 2010-01-17, 14:23(Ostatnia zmiana: 2010-01-17, 14:24)
W zasadzie wystarczy kilka linków i krótki opis wystarczy.
Ta, wystarczy - ale mało komu. Żeby zachęcić, trzeba się mocno rozpisać, żeby wszystko było jak najprościej. Linki i opis każdy, kto wykaże minimum chęci, znajdzie w google, bo ciężko nie znaleźć. Spróbuję napisać tutek typu "ściągamy dev-cpp, ustawiamy projekt, robimy hello worlda" z dokładnym opisem, jak się ktoś na to weźmie, to zrobię i więcej. Czemu dev? Bo waży najmniej mb :D

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy
nie, dev jest zły, od prawie pięciu lat (!) nie ma nowych wersji, trzeba coś współczesnego, jak NetBeans, Eclipse, Code::Blocks, MS Visual Studio, QtCreator...

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
dev jest fajny na początek - prosty, wszędzie wiadomo, co, jak, gdzie, i kiedy. Jedyne, co mogę opisać, to deva albo visuala, a visual waży trochę MB i ma duzo opcji - początkującemu łatwo się pogubić.

Siekacz

Siekacz

Użytkownicy
posty139
Propsy274
  • Użytkownicy
Myślę, że fajną rzeczą byłoby prowadzenie skarbnicy skryptów.
Jest takie powiedzenie, że skarbem każdego programisty są gotowce jakie sobie gdzieś przechowuje. Może byśmy zrobili sobie taki wspólny skarbiec.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
O ile mówisz o programowaniu, to to raczej pomysł na przyszłość: bo ile osób w tej chwili lub w ciągu najbliższych tygodni będzie w stanie pisać rzeczy na tyle dobre, żeby rzucać coś wartościowego?

...No, i osobiście mam złe doświadczenia z wrzucaniem pomocy dla potrzebujących - dałem duale i mnie newbie znienawidzili, bo nie odpisywałem na gg :D

Siekacz

Siekacz

Użytkownicy
posty139
Propsy274
  • Użytkownicy
Wartościowe, czy nie. Zawsze warto mieć gotowce od ręką.
W każdym razie takie zbiory wiadomo, że nie powinny być dostępne publicznie. Każdy programista traktuje takie rzeczy personalnie. Jednak wtedy na pewno niejeden chciałby mieć dostęp do takiego archiwum :D

Nic tak nie pociąga jak tajemnica.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Jawne działy i upadek moddingu Gothica
#128 2010-01-17, 16:38(Ostatnia zmiana: 2010-01-17, 16:40)
Czyli mówisz o tym, żeby było miejsce, gdzie określone osoby wrzucają swoje pierdołki i może to widzieć grupa, tak? To akurat byłoby niezłe, wtedy dostęp miałyby tylko normalniejsze osoby.

O, znalazłem mojego ponga w 2D, na allegro. Źródło wygląda całkiem przejrzyście(ale jednak dziwnie, w końcu to pisałem ja) - dopisać komentarze i rzucić na ściąganie? Komuś się takie podstawy przydadzą?

dr inż. Fenix

dr inż. Fenix

The Modders
Dekadent
posty262
Propsy131
  • The Modders
  • Dekadent
Cóż jak ktoś chce to mogę wrzucić swój komunikator do rozmów przez komputery dzielące jeden dysk, a także jeśli chodzi o klimaty gothica to od dawna zbieram się do zrobienia funkcji która pozwala graczowi samemu wybrać liczbę (przez monolog).

"Wolna wola jest iluzją!"

"Biorąc pod uwagę, że wszechświat jest układem zamkniętym, w którym wszystkie ruchy cząstek elementarnych, będących bodźcami organizmów żywych są determinowane ruchami Browna trwającymi od wielkiego wybuchu."

Jednak czy wszechświat to tylko cząstki elementarne?

"I am the blade of TheModders!"

Klark Cent

Klark Cent

Użytkownicy
posty706
Propsy654
  • Użytkownicy
powiem wam że tak to wy tego forum nie zmienicie : P

Ludzią trzeba nie tyle gotowych skryptów itp bo jak by się postarali zapewne w google by znaleźli coś podobnego. Oni maja wszystko co potrzebne w google na stuknięcie pare razy w klawiaturę osobiście jesli bym programował miał bym najnowszę książki na ten temat których w polsce nie dostaniesz. Im trzeba prawdziwej pomocy kogoś kto by siedział nad nimi i im tłumaczył. Tutoriale sa dobre sam wszystko (Czyli nic ; )) umiem z tutoriali ale to nie to samo co osoba do której możesz napisac np o 23 i pogadać z nią na temat pracy, która Ci wytlumaczy co i jak jest źle i dobrze. Oczywiście nie wiem jak to jest z programowaniem mogę się mylic ale wątpie.

Gamer

Gamer

Użytkownicy
posty245
Propsy20
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Avallach trochę racji masz ale nie całkiem czip17 zrobił dosyć dobrze a jeszcze na forum jest pełno tutków które pomagają w takich sytuacjach jak Wonderiusa

89% graczy uważa że najważniejsza jest grafika jeśli należysz do tych 11% wklej to do podpisu!

Klark Cent

Klark Cent

Użytkownicy
posty706
Propsy654
  • Użytkownicy
A szukał ktoś na anglojęzycznych stronach? Szukał książek o tym?

P.S Zacząłem szukać czegoś o programowaniu 5 minut i mam
"?OpenGL Programming Guide: The Official Guide to Learning OpenGL, Versions 3.0 and 3."
"Unreal Tournament Game Programming for Teens"
"Beginning DirectX 10 Game Programming"
?Game Programming for Teens?
"Programming Role Playing Games with DirectX, Second Edition"
"Game Programming All in One, Second Edition"
?Game Creation For Teens?
"Beginning Game Programming, Second Edition"
"DarkBASIC Pro Game Programming"
"Advanced 2D Game Development"
Większosć to książki nowe przedział może 2-3 lata. Z tego co patrzyłem to dobre wydawnictwo ale nie znam się więc może się myle. A jeśli ktoś nie zna angielskiego to ma problem więc niech się zacznie uczyć.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Jak już mowa o szukaniu, to wystarczyłoby "Podstawy języka programowania C", i nauczone. Ale lepiej byłoby to mieć na miejscu.

...Kurde, a już myślałem, że w tym temacie nie wróci się do moddingu gothica :<

Siekacz

Siekacz

Użytkownicy
posty139
Propsy274
  • Użytkownicy
Fenix komunikator to akurat dość ciekawe.
Mógłbyś wrzucić

Ludzią trzeba nie tyle gotowych skryptów itp bo jak by się postarali zapewne w google by znaleźli coś podobnego. Oni maja wszystko co potrzebne w google na stuknięcie pare razy w klawiaturę osobiście

To nie do końca prawda. Jakby tak było nie magazynował bym sobie gotowych rozwiązań na dysku

dr inż. Fenix

dr inż. Fenix

The Modders
Dekadent
posty262
Propsy131
  • The Modders
  • Dekadent
Avallach, akurat z tego co wiem, jeden z pierwszych tutków zyska traktuje o składni skryptów gothica. To plus podstawy C++ to moim zdaniem dobry fundament dla każdego skryptera. Potem łatwiej ogarnąć zależności pomiędzy poszczególnymi blokami kodu.

"Wolna wola jest iluzją!"

"Biorąc pod uwagę, że wszechświat jest układem zamkniętym, w którym wszystkie ruchy cząstek elementarnych, będących bodźcami organizmów żywych są determinowane ruchami Browna trwającymi od wielkiego wybuchu."

Jednak czy wszechświat to tylko cząstki elementarne?

"I am the blade of TheModders!"

Klark Cent

Klark Cent

Użytkownicy
posty706
Propsy654
  • Użytkownicy
Siekacz no tak nie wszystko znajdziesz ale znajdziesz na pewno coś co Ci pomoże rozwiązać problem kwestia naprawdę posiedzenia troche nad czymś.

Siekacz

Siekacz

Użytkownicy
posty139
Propsy274
  • Użytkownicy
To właśnie nazywa się strata czasu :)
Taki zbiór kilku programistów byłby naprawdę przydatny.

Klark Cent

Klark Cent

Użytkownicy
posty706
Propsy654
  • Użytkownicy
Jeśli dla Ciebie szukanie informacji to strata czasu życzę powodzenia w zmienianiu forum.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry