OTO KATOLIZM 108480 393

O temacie

Autor Zoom

Zaczęty 24.12.2009 roku

Wyświetleń 108480

Odpowiedzi 393

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Nie wiem, żadna teoria ewolucji do mnie nie przemawia, ani jakieś coś z niczego które wyjebało i powstał świat, ani ktos kto był zawsze i wszędzie i zawsze będzie.
Jak powiedział Thoro, to kwestia braku wiedzy. Na własnym przykładzie mogę zaświadczyć, że dogłębne zrozumienie ewolucji i paru innych "ogólnych" rzeczy pomaga i pozwala zrozumieć wszystko inne, nawet to co na pierwszy rzut oka jest kompletnie niezwiązane z tematem.

Cytat: Kudlik link=topic=8192.msg75436#msg75422 date=Dec 27 2009, 03:40 PM\'
I to jest właśnie popierdolone, ale z drugiej strony co to za życie bez tajemnic, których przynajmniej na razie nie spobób ogarnąć.
Co to za życie z tajemnicami, których nawet nie próbuje się odkryć i zrozumieć?

Cytat: Miś Krzyś link=topic=8192.msg75437#msg75422 date=Dec 27 2009, 03:45 PM\'
Odrzucanie jej wynika z braku dostatecznej wiedzy (tu już porażka na szczeblu oświatowym)
No, ewolucja jako taka w ostatnim roku nauki biologii w liceum jako ostatni dział na sam koniec roku i do tego w formie "takie coś istnieje i mamy na to dowody". A gdyby zacząć od ewolucji już w przedszkolu (zamiast dennej katechezy), to cała późniejsza nauka, nie tylko biologii, ale i wszystkich innych przedmiotów, wyglądałaby całkiem inaczej.

Cytat: Adanos link=topic=8192.msg75441#msg75422 date=Dec 27 2009, 04:06 PM\'
"Szukajcie, a znajdziecie"...
O kalendarzu gregoriańskim:
Nadal nie wyjaśnia to dlaczego rok zaczyna się 31 grudnia, a nie 25 grudnia - dlaczego kalendarz nie jest przesunięty o tydzień wstecz i przesilenia i ekwinokcja nie wypadają na początku miesięcy, ale w jakieś dziwne dni: 21, 22, 23.

Cytat: Miś Krzyś link=topic=8192.msg75442#msg75422 date=Dec 27 2009, 04:06 PM\'
Uczą już w podstawówce, ale jako zalążek tematu bo w końcu wiadomo że lepiej zatrudnić grono darmozjadów i bajkopisarzy oraz dopierdolić 2 godziny w tygodniu religii a następnie indoktrynować
Rozkład godzin lekcyjnych (na moim przykładzie):
Przedszkole: nauki przyrodnicze: 0, religia: 2 w tygodniu (razy ilość lat w przedszkolu).
Podstawówka 1-3: środowisko: około 6. religia: 6.
Podstawówka 4-6: przyroda (fizyka+geografia+chemia+biologia): 9, religia: 6.
Gimnazjum: biologia: 5, religia, 6.
Liceum: biologia: 3, religia: 6.
Wnioski są jasne. Czy kiedykolwiek, będąc na lekcji religii, usłyszeliście tekst "musimy się spieszyć z materiałem"? A na innych lekcjach?
Cytat: Miś Krzyś link=topic=8192.msg75442#msg75422 date=Dec 27 2009, 04:06 PM\'
czytać bajeczki o pasterzach na przemian z pokazywaniem zdjęć płodów i łożysk wraz z pierdoleniem o tym jaka to aborcja jest zła.
Proponuję wszystkim poszukać jakiejś książki do religii z podstawówki. Jeśli ktoś nie ma dostępu to mogę zeskanować własne z klas 4-6. Ciekawych rzeczy się można dowiedzieć.

Cytat: Miś Krzyś link=topic=8192.msg75448#msg75422 date=Dec 27 2009, 04:20 PM\'
osoba taka zasłania się pustymi frazesami typu "musimy wierzyć i ufać jezusowi"
Albo "jesteście dla mnie mentalnie za słabi".

Cytat: DuoGum link=topic=8192.msg75461#msg75422 date=Dec 27 2009, 05:05 PM\'
Jak zacząłem zadawać nie wygodne pytania naszej nauczycielce od religii, na które nie była wstanie odpowiedzieć, wylądowałem u dyrektora, za obrażanie uczuć religijnych  :huh:  :lol2:
Pamiętam jak kiedyś (w lutym?) chciałem zorganizować w szkole coś co się miało nazywać "Tydzień Nauki". Poszedłem do nauczycielki biologii, baba 60+ lat, poważana w szkole, ludzie się jej boją. A ona co? Ona mi na ucho mówi: "Tylko musimy uważać żeby księża się nie czepiali".

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Być może z nauczaniem ewolucji w szkołach masz nieaktualne dane, u mnie było to już pod koniec gimnazjum, jeszcze przed genetyką i dziedziczeniem.
Co do ilości godzin religii w szkołach do których chodziłem zawsze były dwie, rzadko trzy w tygodniu, czy śpieszyli się tam z materiałem albo czegokolwiek tak na serio uczyli nie mam pojęcia, nigdy nie uczęszczałem ani nie dowiadywałem się.
Obecnie (jestem w liceum) większość osób z mojej klasy chodzących na lekcje religii robi to tylko i wyłącznie pod przymusem rodziców. Nie mogę jakoś sobie wyobrazić co oni tam właściwie robią skoro normalnie deklarują się jako ateiści. Odkąd oceny z tego przedmiotu są wliczane do średniej sytuacja jest naprawdę zła, nie dość że muszą słuchać tych wszystkich bzdur w które i tak nie wierzą, to jeszcze jeśli zależy im na dobrych wynikach końcowych muszą starać się to pozaliczać.

DzikiBen

DzikiBen

Użytkownicy
Niewielki Mistrz Gothica
posty638
Propsy602
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
  • Niewielki Mistrz Gothica

DzikiBen

OTO KATOLIZM
#42 2009-12-27, 19:59(Ostatnia zmiana: 2009-12-27, 20:02)
Obecnie (jestem w liceum) większość osób z mojej klasy chodzących na lekcje religii robi to tylko i wyłącznie pod przymusem rodziców. Nie mogę jakoś sobie wyobrazić co oni tam właściwie robią skoro normalnie deklarują się jako ateiści.

przeciez wiekszosc 'ateistow' w twoim wieku to pseudo-inteligentne nastoletnie pierdoly, ktore tak naprawde nie majac duzego pojecia o wierze katolickiej, chca zaszpanowac dojrzalym swiatpogladem. obok ortodoksyjnych katoli to chyba jeden z najbardziej denewrwujacych mnie typow czlowieka w ogole.

Jedairusz

Jedairusz

Złote Wrota
Grafik 3D w Boombit
posty1022
Propsy1297
NagrodyVV
ProfesjaGrafik 3D
  • Złote Wrota
  • Grafik 3D w Boombit

Jedairusz
Złote Wrota

OTO KATOLIZM
#43 2009-12-27, 20:04(Ostatnia zmiana: 2009-12-27, 20:05)
Wtrącę, że co do ewolucji to Kościół ją w końcu uznał, ale księża w sumie nie zawsze to wiedzą, w ogóle mają nikłe pojęcie o tej teorii...
Co do nauczania o ewolucji to trochę o tym było w gimnazjum, w sumie za mało żeby przeciętny uczeń był w stanie to zrozumieć i wyciągnąć odpowiednie wnioski.
Z kolei co do tych godzin religii (2 w tygodniu od podstawówki do liceum) to przegięcie po prostu. Jestem przykładowo w klasie LO biol-chem i mam religię na trzeciej lekcyjnej a biologię 2x na siódmej. Nawet nie ma jak zwiewać. Nie ma żadnej alternatywy, to znaczy zajęć z etyki, czegokolwiek.
przeciez wiekszosc 'ateistow' w twoim wieku to pseudo-inteligentne nastoletnie pierdoly, ktore tak naprawde nie majac duzego pojecia o wierze katolickiej, chca zaszpanowac dojrzalym swiatpogladem. obok ortodoksyjnych katoli to chyba jeden z najbardziej denewrwujacych mnie typow czlowieka w ogole.
Wydaje mi się, że jest coraz więcej takich osób :/

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
przeciez wiekszosc #msgote author=DzikiBen link=topic=8192.msg75527#msg75527 date=1261941481]przeciez wiekszosc ateistow#msgote author=DzikiBen link=topic=8192.msg75527#msg75527 date=1261941481]przeciez wiekszosc  w twoim wieku to pseudo-inteligentne nastoletnie pierdoly, ktore tak naprawde nie majac duzego pojecia o wierze katolickiej, chca zaszpanowac dojrzalym swiatpogladem. obok ortodoksyjnych katoli to chyba jeden z najbardziej denewrwujacych mnie typow czlowieka w ogole.
Uważam że nie tyle chcą komuś imponować, co po prostu olewają sprawy duchowe jakiekolwiek by nie były. Podejście, że tak powiem, nastawione na praktyczność. Dopóki nie mają bezpośrednich powodów żeby zajmować się takimi kwestiami, ignorują je, specjalnej "wewnętrznej potrzeby" widocznie też nie czują.
Zresztą w sumie gdyby się zastanowić, to rozmyślanie o kwestiach religijnych rzeczywiście nie posiada żadnej wartości praktycznej, chyba że patrzeć na to "z boku" i traktować jako sposób na analizowanie ludzkich myśli i zachowań.

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

OTO KATOLIZM
#45 2009-12-27, 20:26(Ostatnia zmiana: 2009-12-27, 20:28)
Nie mogę jakoś sobie wyobrazić co oni tam właściwie robią skoro normalnie deklarują się jako ateiści.

A nie wolno, mają przez to -50 do ateizmu i +20 podatności na czar "pogarda dawkinsa" czy jak? Tak się dobrze lub źle składa że przeciętna lekcja religii w polskiej szkole mało ma wspólnego z lekcją religii. Po co się alienować, narażać na drwiny i aluzje, szwędać po szkole jak duch albo siedzieć w skostniałej świetlicy skoro to samo można robić na "lekcji" w towarzyskim gronie?

nie dość że muszą słuchać tych wszystkich bzdur w które i tak nie wierzą, to jeszcze jeśli zależy im na dobrych wynikach końcowych muszą starać się to pozaliczać.

Przede wszystkim nie muszą nic słuchać a wymówka, że "rodzice każą" to bardziej alias dla życiowego stwierdzenia jakim jest fakt, że większość z nich to skryte pizdy o których poglądach rodzice nie mają pojęcia. Ale to też nic złego, dojrzewa się z wiekiem.
Po drugie nikt nic nie musi zaliczać; oceny są zsyłane wprost z serca jezusa dla każdej owieczki. Bycie wymagającym katechetą/księdzem jest skazane na zagładę.

ktore tak naprawde nie majac duzego pojecia o wierze katolickiej

A to jakiś niezbędny aspekt, aby być tró bo nie rozumiem? Paradoksalnie większość ateistów o katolicyzmie ma większe pojęcie niż statystyczny wierzący, ale są też tacy co nie wierzą bo mają to w dupie albo są z wyboru konformistami i w dupie mają znajomość dogmatów i zgłębianie wiary i haczyków dla samej wiedzy i tylko po to, aby móc zaszpanować czy tam wygarnąć jakiemuś biednemu klerykowi jakieś pierdoły o celibacie czy innym konkordacie, aby się dowartościować i tym samym wprawić klera w stan zakłopotania.

obok ortodoksyjnych katoli to chyba jeden z najbardziej denewrwujacych mnie typow czlowieka w ogole.

Przynajmniej nie są mentalnymi pizdami i potrafią spojrzeć prawdzie w oczy - nie wieżą w boga, mają dupie kościół. Większość polaczkuff ze stwierdzeniem tego faktu ma nie wiedzieć czemu ogromne problemy a i zawsze znajdzie się jakieś wymówki, że "może jednak".

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Nadal nie wyjaśnia to dlaczego rok zaczyna się 31 grudnia, a nie 25 grudnia - dlaczego kalendarz nie jest przesunięty o tydzień wstecz i przesilenia i ekwinokcja nie wypadają na początku miesięcy, ale w jakieś dziwne dni: 21, 22, 23.
Znalazłem na wiki o równonocy wiosennej:
W starym kalendarzu rzymskim była[równonoc wiosenna] początkiem roku (miesiąca Martius). W 155 p.n.e. przesunięto w Rzymie początek roku urzędowego na 1 stycznia.
Rozkład godzin lekcyjnych (na moim przykładzie):
Przedszkole: nauki przyrodnicze: 0, religia: 2 w tygodniu (razy ilość lat w przedszkolu).
Podstawówka 1-3: środowisko: około 6. religia: 6.
Podstawówka 4-6: przyroda (fizyka+geografia+chemia+biologia): 9, religia: 6.
Gimnazjum: biologia: 5, religia, 6.
Liceum: biologia: 3, religia: 6.
Wnioski są jasne. Czy kiedykolwiek, będąc na lekcji religii, usłyszeliście tekst "musimy się spieszyć z materiałem"? A na innych lekcjach?
Ludzie!!! W szkole nie ma MATEMATYKI, a WY chcecie przyrodę?! Czyście do reszty oszaleli?! Niech żyje matematyka! :/

LordSmarkula

LordSmarkula

Użytkownicy
posty141
Propsy1
  • Użytkownicy
Ja w gimnazjum nie chodzę na religię. Wierzę w Boga, ale nie wierzę w żadną religię. Nie znam się dobrza na dogmatach ani innych rzeczy, ale niektóre rzeczy uświadomiły mnie, że kościół nie ma nic wspólnego z Bogiem.
(Dla mnie drogę do Boga powinien sobie każdy sam znaleźć, przez włąsne życie) Mnóstwo zakłamań i wmawianie naiwnemu ludowi swojej interpretacji Biblii, by zyskać władzę. Nie jestem żadnym anty-klerykałem, ale nie mieszam się do kościoła. Nie wiem, czy wierzyć w Bilblię, ale na pszykład stworzenie świata jest ciekawie opisane "Na początku Bóg stworzył światłość" - Big Boom, to wszystko można dopasować do teorii stworzenia Świata, pytanie, czy ten co to pisał wiedział coś o powstaniu świata, czy ja na siłę to dopasowuję. Natomiast na religię nie chodzę z powodu nauczycielki, która jest dość rygorystyczna, gdyby nauczyciel w naszej szkole był przeciętnym nauczycielem religii pewnie by mi to wisiało, ale jak słuchałem jak ona prawi swoje kazania z całkowitym przekonaniem, że to prawda. Całą klasa siedzi cicho, kiedyś kolega przekręcił się na krześle nic nie mówiąc, a ona się do niego czepie. Łaski bez, nie będę siedział i słuchał tych pierdół, porozmawiałem z mamą i nie chodzę na religię. Przynajmniej mogę sobie spokojnie zapalić :lol2:

Ludzie zamienili religię na telewizję. Teraz telewizja daje lepsze efekty w manipulowaniu ludźmi.

Znakiem bogatej młodzieży nie wiedzącej co zrobić z pieniędzmi nie powinien być banan, a nadgryzione jabłuszko.

DuoGum

DuoGum

Użytkownicy
posty224
Propsy8
  • Użytkownicy
Wierzę w Boga, ale nie wierzę w żadną religię.

Czy aby jedno nie pokrywa się z drugim?

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

nie

Przynajmniej mogę sobie spokojnie zapalić 4.gif

doprawdy jest się czym chwalić...

Dark

Dark

Użytkownicy
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Oczywiście, że nie, każdy wierzy w co chce.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

OTO KATOLIZM
#51 2009-12-27, 23:05(Ostatnia zmiana: 2009-12-27, 23:06)
Ja tam jestem wierzący, i chodzący do kościoła. Nie próbuję zrozumieć tych całych początków świata, bo na moje "Bóg był od początku i stworzył wszystko w tydzień"  (ofkorz jestem świadom tego, że to "wizja artystyczna", i tak należy to odbierać, a nie dosłownie) brzmi tak samo pojebanie jak "było nic, nic wybuchło i powstało wszystko". Takie praktyczne podejście do życia, będę ciemnota i średniowieczny człek, bo tak wygodnie.

I nie palę fajek, piję okazyjnie, a na resztę moich upodobań Bóg mi pozwala :lol2:

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Być może z nauczaniem ewolucji w szkołach masz nieaktualne dane, u mnie było to już pod koniec gimnazjum, jeszcze przed genetyką i dziedziczeniem.
U mnie jako takiej ewolucji w gimnazjum nie było. Genetyka owszem.
Obecnie (jestem w liceum) większość osób z mojej klasy chodzących na lekcje religii robi to tylko i wyłącznie pod przymusem rodziców. Nie mogę jakoś sobie wyobrazić co oni tam właściwie robią skoro normalnie deklarują się jako ateiści.
U mnie tak samo. Większości osób, które jak im się nadepnie na odcisk stają się katolikami, po prostu to wisi i faktycznie robią to ze względu na rodzinę/ślub/bycie rodzicem chrzestnym. Jako ateiści oprócz mnie deklaruje się trzech kumpli, obaj na religię chodzą (jeden z nich nawet boi się przyznać matce, zdarzało się że jak go wysyłała do kościoła i nie miał gdzie pójść to dzwonił do mnie i gadaliśmy kilkanaście minut). Jedyna osoba oprócz mnie, która z religii się zwolniła, nadal deklaruje się jako wierząca. Ale cóż począć - ultrakatolicka ściana wschodnia.

Cytat: Jedaith link=topic=8192.msg75529#msg75512 date=Dec 27 2009, 08:04 PM\'
Wtrącę, że co do ewolucji to Kościół ją w końcu uznał, ale księża w sumie nie zawsze to wiedzą, w ogóle mają nikłe pojęcie o tej teorii...
Sraty-taty. Większość księży i tak nadal powie Ci, że jesteś małpą bez moralności. Zagrywka Watykanu była bardzo dobra i jest jednocześnie bardzo zrozumiała: papież mówi: "ok, uznajemy ewolucję, odczepcie się od nas", a w szkołach nadal pozostaje to co było. Ale oczywiście przyczepić się nie można bo ewolucję uznali.
Cytat: Jedaith link=topic=8192.msg75529#msg75512 date=Dec 27 2009, 08:04 PM\'
Nawet nie ma jak zwiewać. Nie ma żadnej alternatywy, to znaczy zajęć z etyki, czegokolwiek.
Chciałem kiedyś zorganizować zajęcia z etyki, powiedzieli mi że muszę zebrać 15 osób z całego powiatu. To oznacza, że zajęcia odbywałyby się nie wiadomo gdzie około godziny 16. Raczej nikomu to nie pasuje.

Cytat: Avallach link=topic=8192.msg75546#msg75512 date=Dec 27 2009, 08:18 PM\'
Zresztą w sumie gdyby się zastanowić, to rozmyślanie o kwestiach religijnych rzeczywiście nie posiada żadnej wartości praktycznej, chyba że patrzeć na to "z boku" i traktować jako sposób na analizowanie ludzkich myśli i zachowań.
Trafne spostrzeżenie :lol2:

Cytat: Miś Krzyś link=topic=8192.msg75555#msg75512 date=Dec 27 2009, 08:26 PM\'
Większość polaczkuff ze stwierdzeniem tego faktu ma nie wiedzieć czemu ogromne problemy a i zawsze znajdzie się jakieś wymówki, że "może jednak".
Vide: temat obok.

Cytat: Adanos link=topic=8192.msg75575#msg75512 date=Dec 27 2009, 09:09 PM\'
Znalazłem na wiki o równonocy wiosennej:
W starym kalendarzu rzymskim była[równonoc wiosenna] początkiem roku (miesiąca Martius). W 155 p.n.e. przesunięto w Rzymie początek roku urzędowego na 1 stycznia.
Ach, wszystko jasne:
Pierwotnie pierwszym miesiącem roku był marzec, a 15 marca (Idy marcowe) rozpoczynali urzędowanie konsulowie. W 155 r. p.n.e. termin ten przesunięto o dwa i pół miesiąca wstecz, na 1 stycznia, gdyż w przeciwnym razie konsulowie desygnowani na ten rok nie zdążyliby na początek sezonu działań wojennych do Hiszpanii (gdzie aktualnie toczono wojnę). Ustaliło to początek cyklu pracy administracji państwowej (rzymscy urzędnicy byli wybierani na roczną kadencję) na pierwszego stycznia. I tak już zostało do tej pory.
Cytat: LordSmarkula link=topic=8192.msg75594#msg75512 date=Dec 27 2009, 10:04 PM\'
(Dla mnie drogę do Boga powinien sobie każdy sam znaleźć, przez włąsne życie)
A drogę do Łyska z Pokładu Idy też? Mówienie "droga do Boga" wydaje mi się sporym naciągnięciem. Nie każdy chce takiej drogi szukać, nie każdy ma zamiar, nie każdy myśli, że to dobra droga, nie każdemu się także wydaje, że taka droga w ogóle istnieje.
Nie wiem, czy wierzyć w BilblięMoja rada: nie.
ale na pszykład stworzenie świata jest ciekawie opisaneMoja opinia: nie.
czy ten co to pisał wiedział coś o powstaniu świataMoje zdanie: na pewno nie.
czy ja na siłę to dopasowujęMoja opinia: tak, niepotrzebnie.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Koziek

Koziek

Użytkownicy
posty313
Propsy359
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Kyro, miałeś w podstawówce i gim 6 godzin religii tygodniowo?

DzikiBen

DzikiBen

Użytkownicy
Niewielki Mistrz Gothica
posty638
Propsy602
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
  • Niewielki Mistrz Gothica

DzikiBen

OTO KATOLIZM
#54 2009-12-27, 23:14(Ostatnia zmiana: 2009-12-27, 23:16)
A to jakiś niezbędny aspekt, aby być tró bo nie rozumiem?

nie, po prostu frustrujacym jest, kiedy osoba, z ktora rozmawiam, niemal przy kazdej mozliwej okazji, w celu dowartosciowania sie i pokazania jakim jest sie fajnym, afiszuje się tym, ze nie wierzy w boga, jakby było to jakakolwiek ujma dla osob, ktore sa katolami.

LordSmarkula

LordSmarkula

Użytkownicy
posty141
Propsy1
  • Użytkownicy

LordSmarkula

OTO KATOLIZM
#55 2009-12-27, 23:18(Ostatnia zmiana: 2009-12-27, 23:26)
CYTAT
Przynajmniej mogę sobie spokojnie zapalić 4.gif

doprawdy jest się czym chwalić...

Po prostu wyrażam tym zdaniem swój stosunek do lekcji religii.

A własna droga do Boga chodziło mi o to, że każdy żyje według własnych zasad i kształtuje je dzięki własnym przeżyciom. Tylko nie wiem jak to ładniej napisać, bo to brzmi zbyt patetycznie.

Ludzie zamienili religię na telewizję. Teraz telewizja daje lepsze efekty w manipulowaniu ludźmi.

Znakiem bogatej młodzieży nie wiedzącej co zrobić z pieniędzmi nie powinien być banan, a nadgryzione jabłuszko.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Kyro, miałeś w podstawówce i gim 6 godzin religii tygodniowo?
Nie, trzy lata po dwie godziny, daje to łącznie sześć "godzin" w ciągu trzech lat. Tak się to zazwyczaj zapisuje.

Mark Twain

DuoGum

DuoGum

Użytkownicy
posty224
Propsy8
  • Użytkownicy
Nie wiem, czy wierzyć w Bilblię
Biblia to księga pełna kłamstw i niedorzeczeństw.

Po prostu wyrażam tym zdaniem swój stosunek do lekcji religii.

Aha, uważasz że religia jest godna zapalenia papierosa.

nie, po prostu frustrujacym jest, kiedy osoba, z ktora rozmawiam, niemal przy kazdej mozliwej okazji, w celu dowartosciowania sie i pokazania jakim jest sie fajnym, afiszuje się tym, ze nie wierzy w boga, jakby było to jakakolwiek ujma dla osob, ktore sa katolami.

Spotkałem się na forum z czymś takim, że gdy ktoś zaargumentował dlaczego wierzy w Boga, 'ateista' zacytował pierwsze zdanie wypowiedzi : "Ja wierzę w Boga" i odpowiedział : "Jee, po chuj?"
Strasznie denerwujące.

czy ten co to pisał wiedział coś o powstaniu świat
Ciekawe w ogóle kto to pisał :lol2: .

Ogółem - wychowany byłem w katolistycznej rodzinie, a tu.. : O. Mimo wszystko rodzice są tolerancyjni i szanują moje przekonania, za co jestem im wdzięczny.

Ey, czemu my tak spierdalamy z tematu ;)

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Cytat: DuoGum link=topic=8192.msg75631#msg75631 date=Dec 28 2009, 12:12 AM\'
Ogółem - wychowany byłem w katolistycznej rodzinie, a tu.. : O. Mimo wszystko rodzice są tolerancyjni i szanują moje przekonania, za co jestem im wdzięczny.
Szkoda że ja nie mogę być w tej kwestii wdzięczny swojej :lol2:
Cytat: DuoGum link=topic=8192.msg75631#msg75631 date=Dec 28 2009, 12:12 AM\'
Ey, czemu my tak spierdalamy z tematu ;)
A czemu nie? Dyskusja zmierza tam gdzie chce. Dobór naturalny. Nudne tematy i nudne posty odpadają z wyścigu.

Mark Twain

DuoGum

DuoGum

Użytkownicy
posty224
Propsy8
  • Użytkownicy
Szkoda że ja nie mogę być w tej kwestii wdzięczny swojej
Dlaczego?

A czemu nie? Dyskusja zmierza tam gdzie chce. Dobór naturalny. Nudne tematy i nudne posty odpadają z wyścigu.
Ale coś nie tak, jeśli my tu schodzimy na ateizm, gdzie w tym samym dziale jest temat przeznaczony do tego.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry