Przenoszenie 1919 9

O temacie

Autor

Zaczęty 14.12.2009 roku

Wyświetleń 1919

Odpowiedzi 9

ebi
  • Gość
Powie mi ktoś jak przenieść Gildie, zbroje, itemy, meshe no i jak się da smoki? I NPC? Z Gothic II do Gothic I? I gdzie to po wklejać? :)

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
To nie jest ot takie sobie "przenoszenie". W skład tego wszystkiego co pisałeś wchodzą różne skrypty, dialogi, tekstury, modele i animacje, na dodatek nie da się tworzyć nowych gildii, musiałbyś tak przerobić stare żeby upodobnić je do tych z G2.
Skoro tak czy inaczej planujesz przenosić wszystko, to chyba najszybszą metodą będzie ta jednocześnie najbardziej prymitywna - skopiuj do G1 zawartość WSZYSTKICH vdf'ów z g2 (jeśli nie potrafisz ich wypakować użyj g2mdk, jednak chyba nie wszystkie pliki tam są). Pliki asc będziesz musiał dekompilować gothic sourcerem. Światy będzie trzeba przekonwertować specjalnym programem, poszukaj informacji na ten temat na forum. Kiedy już wszystko będzie na swoim miejscu, będziesz się musiał wsiąść za usuwanie błędów, których będzie mnóstwo - Sourcer ma często problemy z poprawną dekompilacją, a w skryptach w wielu miejscach mogą być użyte nieistniejące funkcje zewnętrzne. Ogólnie takie przenoszenie całości gry jest strasznie pracochłonne, bezsensowne i na pewno nie wykonalne w 100%.

ebi
  • Gość
Nie chodzi mi o przenoszenie całej gry, tylko NPC, meshów no i itemów.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Przenoszenie
#3 2009-12-14, 15:49(Ostatnia zmiana: 2009-12-14, 15:53)
Nie chodzi mi o przenoszenie całej gry, tylko
NPC, meshów no i itemów.
Jeszcze przed chwilą pisałeś
Gildie, zbroje, itemy, meshe no i jak się da smoki? I NPC
Skoro chodzi ci tylko o NPC i itemy, to skopiuj z vdf#msgote author=ebi link=topic=8049.msg73674#msg73674 date=1260802164]Nie chodzi mi o przenoszenie całej gry, tylko
NPC, meshów no i itemów.[/quote]
Jeszcze przed chwilą pisałeś
Gildie, zbroje, itemy, meshe no i jak się da smoki? I NPC
Skoro chodzi ci tylko o NPC i itemy, to skopiuj z vdfów tekstury i modele (nie potrzebujesz plików źródłowych tga i 3ds, wystarczą skompilowane tex i mrm), pliki *.d przedmiotów z folderu scripts/content/items i pozmieniaj w nich te fragmenty, gdzie były użyte funkcje zewnętrzne dostępne tylko w G2. NPC są w Scripts\Content\Story\NPC. Musisz jednak pamiętać że do skopiowania łuków i zbroi nie wystarczą same modele, do tego potrzebne by były jeszcze animacje.

Althar

Althar

Użytkownicy
posty307
Propsy44
  • Użytkownicy
Emm... a czy nie prościej byloby zrobic moda do G2 ? Żadna różnica i mniej pracy.

ebi
  • Gość
A meshe to tylko teksturki i modele skopiować? Tak?

maciejG

maciejG

Użytkownicy
posty450
Propsy1
  • Użytkownicy
Emm... a czy nie prościej byloby zrobic moda do G2 ? Żadna różnica i mniej pracy.
Ale on się uwziął na GI, że nie ma zlituj.

Spoiler

ebi
  • Gość
NO ale ja mam słabego kompa i Gothic II NK mi się ścina że nie chce tak grać. No grać się da, ale denerwuje mi ścinanie Gothic II NK. Gothic II można powiedzieć chodzi płynnie ale wolę Gothic II NK.

ebi
  • Gość
Nie, temat do zamknięcia.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry