Jak zrobić własnego moda... 15663 4

O temacie

Autor Pragasek

Zaczęty 30.09.2009 roku

Wyświetleń 15663

Odpowiedzi 4

Pragasek

Pragasek

Użytkownicy
posty334
Propsy39
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
Witam. Wiem, że to trochę głupie pytanie ale chciałbym aby ktoś podał mi tutorial lub napisał jak zrobić własnego moda. Nie chce dodawać na razie żadnych itemów oraz przerabiać mapy tylko chciałbym by ktoś podał jak dodać nowych npc do gry, i nową fabułę...

Pozdro

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Jak zrobić własnego moda...
#1 2009-09-30, 17:48(Ostatnia zmiana: 2009-09-30, 17:52)
Klikamy TU...

...i czytamy. Aż tak trudno się domyśleć?

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Cały modding dzieli się na kilka dziedzin. Tworzenie i modyfikacja NPC, itemów i misji polega na pisaniu skryptów w prostym języku programowania bazowanym na C. Tworzenie nowych obiektów trójwyiarowych to grafika 3D, to według mnie jest w tym wszystkim najtrudniejsze. Obiekty 3D trzeba pokryć teksturami, czyli płaskimi obrazkami, to grafika 2D. Zaś modyfikowanie świata nazywane jest Level Designem, wymaga używania strasznie dziwacznej aplikacji Spacer, jest to darmowy edytor do Gothica.
Większość modderów specjalizuje się w jednej z tych dziedzin, najłatwiej zacząć od grafiki 2D, bo nie wymaga to w sumie żadnych narzędzi oprócz GoMana. Jeśli chcesz robić cokolwiek innego, musisz pobrać Gothic Mod Development Kit, to zestaw wypakowanych plików Gothica które można modyfikować (normalnie są one specjalnie spakowane w plikach gry). Kiedy już masz zainstalowany w folderze z Gothic'em GMDK i wprowadzisz jakieś zmiany, możesz uruchomić grę przez Gothic Startera (jeśli modyfikowałeś skrypty trzeba pamiętać o zaznaczeniu opcji 'reparse scripts)

Jurigag

Jurigag

Użytkownicy
posty869
Propsy285
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
Jednak najłatwiej i najszybciej w miarę nieźle nauczyć się i najwięcej zrobić samemu można Spacerem i Skryptami. Można zrobić nawet własną modyfikację :)  Nawet taką 10 godzin bez nowych modeli i tekstur a i tak będzie dobra ;]

Skrypter/Tester - Szukasz testera/skryptera - Pisz !

Radek

Radek

Użytkownicy
posty96
  • Użytkownicy
Polecam poradniki Czipa17 z youtube- dzięki niemu nauczyłem się większości rzeczy.
http://themodders.org/index.php?showtopic=6533
Na samym końcu są linki.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry