Port mi się podoba, chociaż może rzeczywiście wygląda trochę mało "orkowo", ale to szczegół. Co do jego wielkości to tak jest git. Generalnie jestem przeciwnikiem zbytniego modyfikowania GD względem 1 części. Im bardziej przypomina to 1, tym lepiej. Port ma jednak swoje uzasadnienie fabularne więc jest całkiem na miejscu...
Co jeszcze powiedzieć. Co do obozu sekty to ja bym proponował prócz orków porozmieszczać tam kilku(nastu?) poszukiwaczy lub zombiaków. Fajnie by było, gdyby był tam nowy typ zombie: "nieumarły członek bractwa" noszący zbroje z tego obozu. No ale to tylko sugestia, bez tego też będzie ok. Z tego co pamiętam i co pisałem Ci kiedyś na pw, to ten bagnisty lasek rzeczywiście wymagał poprawek - była tam dziura w texturach skały, brakowało bagnistej mgły i tych charakterystycznych powykręcanych drzew - zamiast nich były same normalne.
Oj wolną kopalnię i cmentarzysko orków chciałbym bardzo. Im więcej lokacji z G1, tym lepiej. Wiem, że jesteś temu przeciwny i nie ma na to dużych szans, ale z wielką przyjemnością zobaczyłbym też starą kopalnię i świątynie śniącego... Tak, wiem, że brak tu logiki i uzasadnienia fabularnego bo skoro zawalone to zawalone, ale zawsze dało by się to jakoś obejść przedstawiając te miejsca tylko jako częściowo odgrodzone przez gruzy.
I ostatnia rzecz to sugestia odnośnie porozmieszczania jakiś ciekawych artefaktów po nowych/starych lokacjach. Tak by gracz prócz nostalgicznego zwiedzania miejsc z jedynki miał do tego dodatkową motywację. Chodzi mi o coś na wzór takich rycerzy cienia broniących Smoczej Zguby w Khorinis. Dodane lokację nadają się do tego perfekcyjnie:
klasztor zmiennokształtnych - obsadzić zębaczami, trollem
zatopiona wieża xardasa - wiadomo: zombie, szkielety, magowie szkielety, a na dokładkę może rycerz cienia,
wieża mgiel - tak jak wyzej: masa nieumarlych
świątynia na bagnach - poszukiwacze, orkowie
podziemia orkowego cmentarzu - orkowie, nieumarli orkowie!
nowa kopalnia - pelzacze, orkowie lub zombie (moga byc tez obok tych chatek na zewnatrz)
goblinia jaskinia (ta od almanachu) - orkowie, gobliny
stara kopalnia - pelzacze, zombie kopaczy i straznikow starego obozu- tutaj można wziąć zombie z NK lecz trzeba zmienic im nazwy:
http://pl.gothic.wikia.com/wiki/S%C5%82uga_Krukaświątynia śniącego - nieumarli, zombie członków bractwa, pełzacze, orkowie, nieumarli orkowie
W każdym z tych miejsc porozmieszczane by były cenne artefakty. Stopień trudności ich zdobycia powinien zależeć od ich wartości i przydatności. Fajnie by było gdyby artefakty były nowymi itemami. Nie jakimiś strasznie przekoksanymi, lecz takimi w granicach rozsądku - niekoniecznie najlepszymi w całej grze, chociaż takie też mogłyby się tam znaleźć. Myślę tu u możliwości zdobycia uriziela oraz zbroji runicznej, co byłoby oczywiście mega trudne.
No to by było na tyle moich fantazji związanych z tym modem. Im więcej pisałem tego posta tym bardziej się zapędzałem w dodawanie nowych rzeczy. Pewnie nic z tego nie wejdzie do moda, ale spróbować zawsze można, a może coś z tego się autorowi spodoba. Tak czy siak ja trzymam kciuki za dokończenie tego co już jest.