ktoś musiałby aktualizować tę listę w miarę pojawiania się nowych tutoriali co byłoby żmudne
Ale w wypadku nowego działu 3D a gothic gwarantuje Ci, że
NIE DOJDĄ JUŻ ŻADNE NOWE TUTORIALE. Od czasów tutorialu KzW i Gumena - przez te kilka lat nie dopisał NIC i NIKT. Teraz uzupełniam brakującą treść wraz z Valeyardem, i kiedy skończymy w dziale będzie komplet wiedzy. Zostanie tylko co najwyżej pomoc początkującym grafikom będącym w potrzebie
Moim zdaniem nie jest to potrzebne, by wyciągać dział trochę wyżej. Obecnie znajduje się w dobrym miejscu, tam gdzie reszta rzeczy potrzebnych do nauki tworzenia modów.
Wypunktuje jeszcze w takim razie kilka rzeczy ZA
Po pierwsze - przez lata zarówno tutorial Gumena jak i KzW były ukryte w jakimś dziale 'Inne' (gdybym ja szukał informacji o 3D w życiu bym tam nie zajrzał). Rozumiem doskonale dlaczego nie umieścili ich w dziale 3D - bo to była wiedza zbyt bezpośrednio powiązana z Gothiciem. Dalej - themodders zawsze miało opinie miejsca nieprzyjaznego pod względem nauki grafiki 3D. Baza była fatalna od zawsze (na problem zwracali uwagę w historii forum m.in. thoro, kazzmir). Jak nagle mamy uświadomić ludziom, że coś się zmieniło? Właśnie to wyciągnięcie na wierzch spowoduje że ktoś włączający stronę główną, zobaczy ten dział, i pomyśli - CO?? Zajrzy do środka i praca moja i valeyarda nie pójdzie na marne.
Chce też MOCNO zaznaczyć - ja NIE MAM złudzeń że na tych tutorialach wychowamy 100 czy 50 grafików 3D. Nie wychowamy. Ale jeśli będzie ich CHOCIAŻ 10 albo przynajmniej 5 - aktywnych ogarniętych i działających aktywnych grafików 3D na forum, (wspomagających powstające projekty) to moim zdaniem: TAK WARTO. To może być najlepsze co zrobiliśmy kiedykolwiek dla społeczności tego forum.
Po drugie - mam poparcie przywódców największych grup modderskich. Co by nie mówić - górne forum to NASZ (w pozytywnym tego słowa znaczeniu) dział. Myślę, że osoby niepowiązane z gothiciem - Aztek, Pagan, bez problemu zminimalizują sobie całą kategorie gothica (i nowego działu nawet nigdy nie zobaczą).
Po trzecie na głównej stronie wyświetla się dział TARGOWISKO którego nazwę powinniśmy na dobrą sprawę zmienić na CMENTARZYSKO - no to jest jakieś kuriozum patologii, w dziale dziesiątki nieaktywnych linków i obrazków, i drugie tyle 'próśb o reupload

", zrobiłem tam dzisiaj czystkę i zostały na szczęście w miarę znośne prace (z reguły te Rybopiotra albo wrzucone na woga + Wietrzyk). ALE wcześniej główny prym wiodły tam
TAKIE PRACE:

A POD TYM DZIESIĄTKI PROPSÓW I PRÓŚB o reupload, no po prostu folwark zwierzęcy Orwella. I TAKIE 'targowisko' zasługuje na stronę główną, a dział z tutorialami nie?
Mało tego obecność nowego działu możemy połączyć z mini akcją promocyjną. Na Gothic Site napisze się newsa, że powstał nowy dział ułatwiający naukę 3D, poprosi się Gumena żeby wrzucił film z informacją na swój kanał YT (w końcu ma 500 subskrypcji), Sentarion tez może wrzuci na fb Złotych Wrót? No COŚ ruszy.
A odpowiedzialność za poziom merytoryczny tego działu biorę osobiście na siebie.