Na wstępie przepraszam za odpowiedź w sprawie z miesięcznym poślizgiem, ale informacje dotarły do mnie ze sporym opóźnieniem, a na forum ostatnio nie zaglądałem.
Postuluje o usunięcie działu Dzieje Khorinis z kategorii Zapowiedzi modyfikacji.
Bez obrazy Dark, lubię Cie jako tako i niektore z Twych poglądow popieram, ale to jest strasznie wkurwiajace. Cisza w tym dziale, grobowa cisza, zadnego info ze strony autorow, zadnego screena, filmiku czy czegokolwiek. Takze cisza od strony fanów, nikt nie jest tym zainteresowany, i wcale sie nie dziwie.
Teraz pewnie ktoś wyjedzie z tekstem: "chcesz nowosci z DK to idź na ich forum bo to tam sie wrzuca". Gowno mnie to obchodzi, chyba po to jest ten dział, zeby tu wrzucali nowiny, screeny, filmiki, jakiekolwiek informacje, a skoro wszystko idzie na oficjalne forum soulfire, to znaczy, że ten dział nie jest tu potrzebny.
Kiedy otrzymywaliśmy dział układ forum wyglądał zupełnie inaczej. Był tylko jeden nadrzędny dział – twórczość modderska gothica, gdzie obok siebie poza projektami w produkcji były też projekty wydane, dema, a także spolszczenia (a przypomnę, że pierwsze lata istnienia SoulFire to tylko i wyłącznie lokalizacje modów zagranicznych).
Jak już tu słusznie ktoś przytoczył, kiedy latami CZ i dziesiątki innych projektów nie wrzucały żadnych materiałów, to nikt nie rozwodził się nad zabieraniem im działu. No i pytanie, czy w obecnej sytuacji, gdzie scena modderska jest już tak mała i stara ma to jeszcze jakikolwiek sens?
Jeśli jednak mimo tego macie o obecność tego działu taki ból dupy, to nie będę się tu na silę spierał i możemy z niego zrezygnować
Soulfire praktycznie nic nie pokazał przez cały rok 2013, ani na forum the modders, ani na swoim forum. Do tego z pewnością, gdyby jakaś mniejsza modyfikacja nie ujawniała postępów prac temat byłby już dawno zamknięty. DK miało zrobić w 2013 tak: trailer, pokazać nowe screeny i wydać I część modyfikacji ( sam Dark pisał że wyjdzie na 100%). No to jak to wyglądało w skrócie
- soulfire na swoim forum ogłosiło, że do wakacji 2013 roku powstanie trailer- sluch o nim zaginal
- soulfire pod koniec roku w OSTATNIM MOMENCIE !!! powiadomiło, że modyfikacja nie powstanie w 2013
- soulfire obiecywało w grudniu, że za kilka dni opublikuje screeny- tak jest, pokazali nową zbroję Gizbora, rzeczywiście duży postęp jak na tak dużą modyfikację i ich ambitne plany 
W dodatku na SB dodali z 2 zdj ( które były totalnie puste ) i tłumaczyli się jeszcze, że przedstawione na nich lokacje nie są jeszcze gotowe... No halo ? I oni jeszcze piszą na themodders, żeby zaglądać na ich forum po screeny ? ( W dodatku pokazując nijakie zdjęcia hejtowali screeny z moda "Rzeka" 
Więc dlaczego dział DK nie może pozostać ukryty do czasu ukazania postępów ( ae nie takich jak 1 screen nowej zbro)i .
Wedlug mnie DK nie powinien być traktowany inaczej niż inne modyfikacje.
Nikt nigdzie nie zapowiadał premiery projektu
ANI W UBIEGŁYM ROKU, ani
W OBECNYM. Wspominałem tylko, że po podziale projektu liczę, że pierwszą część uda się wydać do końca 2013. Podobnie ma się sprawa z drugim terminem o którym mówiłem - koniec tegorocznego lata. Orc tylko raz ogłosił oficjalnie premierę na grudzień 2008, a obsunięcie wypominano jemu i całej ekipie przez następne 5 lat. Uczepiliście się wtedy tej daty jak rzep psiego ogona. Łudziłem się, że jeśli napomnę o optymistycznych planach w poście to przejdzie to bez większego szumu, ale i tak nie przeszkadza to w nad interpretowaniu moich słów i wmawianiu, że 'zespół podał oficjalną datę premiery'

Formalnie NIE JEST to ani moja grupa, ani tymbardziej moja modyfikacja. Ja tylko dołączyłem do istniejącej już grupy i byłem coaktywniejszym jej członkiem, a w roku 2008 zaproponowałem zmianę tematyki moda na coś ciekawszego w porównaniu do gówna jakim zajmował się nasz 'lider'. Kiedy ten szef i koordynator projektu po prostu się na nas olał i odszedł bez słowa ludzie stopniowo zaczęli się wykruszać (początek 2011). Wtedy zacząłem się zastanawiać - czy też powinienem spierdalać z tej tonącej łajby i definitywnie zakończyć rozdział mojego życia modderskiego, czy może próbować ratować cokolwiek? Nie miałem żadnego zobowiązania, po prostu szkoda było mi tego całego poświęconego przez zespół czasu, potencjału projektu, i zawiedzenia rzeszy oczekujących ludzi. Ludzi którym obiecano modyfikację uhonorywującą fabułę gothica - ale obiecaną przez nieodpowiedzialnego kmiota ze słomianym zapałem.
Zamiast uciekać pozostawiając po sobie kolejny niewydany na scenie projekt postanowiłem ratować co się da, żeby ta praca i ten potencjał nie poszły na marne. Odkąd mod został w moich rękach nie ma żadnego marketingu i publicznego pałowania się nad modyfikacją. Tylko praca warsztatowa.
Tylko raz w życiu przeszło mi przez głowę, że to koniec Dziejów i czas wywiesić białą flagę. W momencie, kiedy byłem pochłonięty modowaniem pierwszego Wiedźmina. Na szczęście wziąłem się w garść i nie dałem za wygraną. Z tego też powodu, kiedy Kazz proponował mi modowanie Wiedźmina 2, mimo wielu argumentów przemawiających za (brak konkurencji, dobry support cdp, łatwość i wysoka jakość narzędzi, ogólna zajebistość gry) odmówiłem. Priorytetem w moim czasie komputerowych jest DK, i nie zamierzam rozdrabniać się na inne rzeczy póki nie skończymy. I ten stan rzeczy się nie zmieni.
Całe opóźnienie wynika z powodu błędnych decyzji podjętych w przeszłości - głównie przez grafików, którzy oddawali pokaleczone wersje swoich światów. Wszystko zaczęło obracać się w złym kierunku. Musieliśmy podjąć trudną decyzję jak naprawić zaistniałą sytuację. Nie wybraliśmy łatwego rozwiązania, co w efekcie oznaczało że, trzeba nadłożyć spore nakłady pracy. Ponieważ wiele rzeczy wymagało i wymaga gruntownego przebudowania i stworzenia ich od początku. Jednocześnie staramy się podnieść wszystkiemu jakość aby modyfikacja była naprawdę dobra i oryginalna. Wynika to z szacunku dla wszystkich którzy, tak długo już czekają jak i dla tych, którzy pracowali nad tą modyfikacją.
Obecnie jesteśmy na zaawansowanym etapie modelowania ostatecznej i definitywnej wersji świata. Tym razem jest to w rękach specjalisty stojącego wyżej od grafików jacy mieli styczność czy to z tworzeniem samej gry, czy wszelkiej maści modderów. A przede wszystkim – osoby, która podchodzi do swojej pracy poważnie i sukcesywnie dąży do skończenia tego co zaczęła.
Niestety nie jestem w stanie poradzić nic na to, że graficy z którymi pracowałem wcześniej (poza paroma wyjątkami) byli problematycznymi, nieudolnymi nierobami. Cały czas walczymy o zakończenie tego projektu.
Nie ma żadnych newsów, a zapowiedzieli nową premierę na lato 2014 roku. Gdy jakiś user spytał się ostatnio, kiedy wyjdzie modyfikacja, dostał taką odpowiedź.
Cytowana przez ciebie wypowiedź, to post jednego z użytkowników, a nie członków ekipy. Co ja mam odpowiedzieć na to pytanie? Jak skończymy, najszybciej jak będzie to możliwe. O niczym innym nie marzę.