Postulaty 1809669 5186

O temacie

Autor Lavius

Zaczęty 20.01.2008 roku

Wyświetleń 1809669

Odpowiedzi 5186

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Postulaty
#1560 2012-03-17, 15:18(Ostatnia zmiana: 2012-03-17, 15:21)
Po kolei: ikonki nie będą od razu się zmieniać, to błąd w skrypcie php. Ogarniam ten język na tyle żeby być w stanie poprawnie zainstalować gotowy skrypt, ale nie żeby wprowadzać w nim zmiany które okazały się zbyt trudne dla jego autora (DawPi).

Z całym archiwum shoutboxa są problemy, najprawdopodobniej ma to związek z bazą danych. Działa czasami, najczęściej źle. Są przynajmniej 3 bardzo poważne błędy, nawet jeśli nie każdy zawsze widoczny (pozwala przeglądać tylko niewielkie odcinki czasu, pokazuje tylko niektóre shouty z danego okresu, ciągle nawala przerzucanie stron). W każdym razie są dwa rozwiązania: albo wyjebać, albo zostawić jak jest i olać. Proponuję to drugie.

Tła spróbuję zaraz poprawić.

Szaromrok

Szaromrok

Użytkownicy
posty71
Propsy65
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Nie bede dochodził czy to błąd czy działanie celowe, ale jednak chciałbym znów móc dawać propsy.

Gotyk

Gotyk

Użytkownicy
posty101
Propsy67
  • Użytkownicy
Ja wczoraj zaledwie dałem 5 propsów jak już nie mogłem dawać :I Może coś leży na rzeczy?

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu
Limit o ile mi wiadomo jest do 5, a użytkownicy zarejestrowanych na forum grup mają chyba 10.

Gotyk

Gotyk

Użytkownicy
posty101
Propsy67
  • Użytkownicy
Aha. To jeszcze jak możesz to sprawdź czy ci użytkownicy to nie jedna i ta sama osoba, bo coś mi tu nie pasuje...  

http://themodders.org/index.php?/user/12724-arto/

http://themodders.org/index.php?/user/2575-szkodnik/

Gotyk

Gotyk

Użytkownicy
posty101
Propsy67
  • Użytkownicy
Dzięki.

Gotyk

Gotyk

Użytkownicy
posty101
Propsy67
  • Użytkownicy

Gotyk

Postulaty
#1569 2012-03-19, 22:04(Ostatnia zmiana: 2012-03-19, 22:08)
Jakbyście jeszcze nie zauważyli, wasze posty w tym temacie znikają nie bez powodu. Służy on do omawiania poważnych spraw związanych z forum, a nie czczego spamienia (wywaliłem 15 postów, ale możnaby więcej). Odtąd ukrywaniu postów towarzyszyć będą ostrzeżenia, więc lepiej nie piszcie jeśli nie jesteście przekonani że jest to potrzebne. Warnowanie zaczynam od Gotyka, 5 skasowanych postów i nie zauważył że coś jest nie tak, dodatkowo był raportowany za obrażanie innych użytkowników.

Sugeruję przejrzeć pierwsze posty w temacie.
:ayfkm:  
jak i mi to i maciejahowi też, nie dał on jednego posta lecz kilka co świadczy że też dołączył się do spamu jak masz być neutralnie sprawiedliwy to już bądź taki naprawdę.
W dodatku on też mnie obraził porównując z twoim pupilkiem Varonem.
A mówiąc że Varon jest jego ojcem nie jest bardziej obraźliwe niż to iż niby ja jestem Varonem. A i przypominam że to właśnie maciejah rozpoczą ten głupi temat mówiąc że Varon to ja.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
jak i mi to i maciejahowi też
Bardzo ciekawe podejście.
nie dał on jednego posta lecz kilka
Nie pamiętam ile dał, wydaje mi się że koło dwóch, w każdym razie zwróciłem uwagę na ciebie, bo napisałeś 5 z postów które zostały wywalone jako totalne śmieci. Moja ocena mówi mi że spam w tamtym temacie był zdecydowanie głównie twoją winą, ty prowokowałeś/podsycałeś dyskusje, a inni ci odpowiadali zniżając się do podobnego poziomu.
W dodatku on też mnie obraził porównując z twoim pupilkiem Varonem.
A mówiąc że Varon jest jego ojcem nie jest bardziej obraźliwe niż to iż niby ja jestem Varonem. A i przypominam że to właśnie maciejah rozpoczą ten głupi temat mówiąc że Varon to ja.
Nazywaj Varona czyimkolwiek pupulkiem, faktem jest że konto o takiej nazwie założono z twojego kompa. I warn nie był za nawiązania do rodziny, tylko za nazwanie "dupkiem i lizusem" które bardzo wyraźnie było prowokacją i zdecydowanie  zaniżało poziom tematu.

majaczek

majaczek

DreamVader
The Dreamer
posty404
Propsy191
Profesjabrak
  • DreamVader
  • The Dreamer
maciejh nie rozrabiaj zbytnio, bo psujesz renomę DreamVader :D

ja przyłączam się do postulatu o odbanowanie davisha, gdyż ma on pewien niezerowy wkład w pracę DreamVader i w chwili gdy dostał bana straciliśmy jednego członka teamu który nie jest totalnym nierobem.

teraz przynajmniej wiem że ban davisha to było poniekąd celowe działanie. mnie jednak złapał komunikat o banie który z pewnością nie był celowy. nie wnikam czy winne było wylosowanie zbanowanego IP z dużej puli zmiennego IP (korzystałem z wifi w dużej instytucji) czy jakiś bardziej "brzydki" błąd forum, jednak informacja o banie pozostała w cookies gdy przyczyna banowania po stronie servera znikła. POSTULUJĘ o wyeliminowanie tego buga lub wątpliwego feature (mające na celu uziemienie dzieci neostrady gdy dostaną bana na dowolne IP na którym byli wcześniej) mianowicie przechowywania informacji o banie w cookies. postulat uzasadniam tym że ta informacja ma sporą szanse pojawić się tam  niecelowo, a statystyczny członek tego forum ma wiedzę niewiele przekraczającą tą którą posiada dziecko neostrady (są chlubne wyjątki o wysokiej wiedzy i umiejętnościach ale na tyle rzadkie że nie mają statystycznego znaczenia, biorąc pod uwagę że około 5% użytkowników jest mniejszością przeważającą w drugą stronę). takowóż przeciętny użytkownik ma szansę dostać fałszywego bana którego nie będzie w stanie się pozbyć. jest to także problem dla pojedyńczych użytkowników forum którzy są "zagraniczni" i nie władają biegle językiem polskim. czyszczenie cookies które jest jedynym dotychczasowym rozwiązaniem problemu z "fałszywym banem" jest szczególnie upierdliwe dla osób które mają zaznaczone "automatycznie loguj mnie na tym forum" lecz to jest tylko kropka nad i.
JEŚLI MOD/ADMIN NIE MA OCHOTY CZYTAĆ CAŁEGO PARAGRAFU POSTULAT JEST O WYŁĄCZENIE ZAPISYWANIA INFORMACJI O BANOWANIU W COOKIES.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Postulaty
#1572 2012-03-21, 16:51(Ostatnia zmiana: 2012-03-21, 16:59)
POSTULUJĘ o wyeliminowanie tego buga lub wątpliwego feature (...) mianowicie przechowywania informacji o banie w cookies.
JEŚLI MOD/ADMIN NIE MA OCHOTY CZYTAĆ CAŁEGO PARAGRAFU POSTULAT JEST O WYŁĄCZENIE ZAPISYWANIA INFORMACJI O BANOWANIU W COOKIES.
Nie przechowujemy danych o banie w cookies, jest to z oczywistych względów absurdem. Nawet gdyby tak jednak było, nie mógłbyś przypadkiem otrzymać czyjegoś pliku.
Jeśli jednak jesteś całkowicie pewien że tak robimy (jakiś ukryty debilny feature w IPB?), to pokaż dokładny fragment ciasteczka co do którego udowodniłeś że odpowiada za informację o banie.

przeciętny użytkownik ma szansę dostać fałszywego bana którego nie będzie w stanie się pozbyć
Niestety to kolejny absurd. Nie da się dostać fałszywego bana. Nawet jeśli ktoś zaloguje się na forum ze zbanowanego IP, jego konto pozostanie nienaruszone (dostaniemy jedynie o tym informację, jak w przypadku każdego IP z którego używano wielu kont). Banujemy tylko ręcznie i tylko jeśli jesteśmy przekonani że rzeczywiście chodzi o oszustwo (np z jednego ip logowano się na dwa konta w bardzo krótkim odstępie czasu, tak że musiała to robić ta sama osoba nawet jeśli adres jest zmienny).

Jeśli zbanowane jest jakieś IP, a ty je przypadkiem wylosowałeś i uważasz że powinno być odblokowane, po prostu je podaj - sprawdzimy kto z niego korzystał, a jeśli jest zablokowane niepotrzebnie - odblokujemy.
Zbanowane mamy sporo, na ogół powiązanych z kontami zbanowanych użytkowników. Czasami możemy przez pomyłkę zaznaczyć także IP zmienne, co zwykle nikomu nie szkodzi - szansa że wylosuje je akurat jakiś inny, niewinny użytkownik tego samego forum jest niewielka. Jeśli rzeczywiście się to zdarza, po prostu pisz, zwykle na forum prawie zawsze oprócz bardzo późnych godzin nocnych jest ktoś z administracji kto może niemal natychmiast zaradzić takiemu problemowi.

Aha, dodam na wszelki wypadek że moje informacje na temat działania mechanizmu banów uzyskałem głównie na drodze prostej dedukcji i znajomości ogólnie stosowanych technik - nie są one w 100% sprawdzone. Jeśli uważasz że IPB ma standardowo aktywny jakiś absurdalny mechanizm, udowodnij to i dokładnie go wskaż, a spróbujemy pogrzebać w kodzie i go dezaktywować.

majaczek

majaczek

DreamVader
The Dreamer
posty404
Propsy191
Profesjabrak
  • DreamVader
  • The Dreamer

majaczek
DreamVader

Postulaty
#1573 2012-03-21, 17:56(Ostatnia zmiana: 2012-03-21, 18:36)
tak to jakiś absurdalny feature IPB lub jednej z jego wtyczek. niestety nie sporządziłem kopii tych cookies.
przez "fałszywy  ban" rozumiem sytuację gdy użytkownik dostaje informację "Zostałeś zbanowany ..." gdy po stronie serwera wygląda to tak że nie ma bana. tak więc fałszywy ban można dostać w wyniku błędu forum, w wyniku załapania się na heurystykę która sprawdza czy się nie włamujesz na forum (podobne zdarzenia mogą wystąpić przy kiepskiej jakości sieci wewnętrznej z której wchodzisz do internetu), w wyniku blacklistowania dużych list IP w celu bronienia się przed proxy anonimizującymi (serwer w sieci w której jestem w chwili pisania posta należy do sieci TOR ale nie jest pass-out ale tylko pass-through i może teoretycznie być na niepoprawionej blackliście na TOR co nie jest specjalnie rzadkim ewenementem) bądź też w wyniku nie wygaśnięcia informacji o banie w przypadku jego zdjęcia.

z tej samej sieci co teraz korzystałem w momencie dostania bana. nie mogę wykluczyć blacklistowania IP, gdyż WIFI mi owego dnia strasznie często zrywało. Ilość jednocześnie korzystających z tej samej sieci WIFI sięga często setki więc szansa że kilkukrotnie w ciągu pięciu minut dostałem niepotrzebnie zbanowane IP jest niewielka, więc jako że po trzech zerwaniach połączenia dalej wyświetlało mnie jako zbanowanego zwaliłbym na bancookie, chociaż w momencie czyszczenia cookies byłem rozłączony. także nie zauważyłem powodu by mnie zbanowali a mam 0% ostrzeżeń, więc samo wystąpienie informacji o tym że zostałem zbanowany zwaliłbym na błędne działanie dowolnej części forum (w tym skryptów serwera w PHP i skryptów klienta w JS). swoje doświadczenie mogę potwierdzić że na innym forum które wnioskując po layoucie również miało IPB, nie mogłem dokonać ponownej rejestracji po otrzymaniu permanentnego bana, dopóki nie wyczyściłem cookies, a korzystałem wtedy z PC pod stałym IP retencyjnym (IP utrzymuje się przez conajmniej miesią niezależnie od resetowania modemu). właściwy dowód mogę pokazać jeśli znajdę w swoich cookies informację "nie-zbanowany" lub przejrzę pliki PHP od IPB (do tego celu nie muszę mieć dostępu do bieżącej wersji kodu źródłowego, wystarczy że ściągnę "gołe" IPB które jak mniemam jest open-source).

tak więc to zdarzenie (dostanie dziwnego bana który wygasł po usunięciu cookies) to conajmniej dwa bugi/wątpliwe_feature w bieżącej implementacji forum, o ile informacje które uważam za pewne są prawdziwe, a liczba 5 jest całkiem prawdopodobna (istnieje wiele mechanizmów które teoretycznie mogą spowodować dostanie "fałszywego bana")

-------------------------------
co do podwójnego propsa jest to po prostu "wyścig krytyczny" - rozłożenie dwóch równoległych zdarzeń w czasie spowodowało trwały błąd (w odróżnieniu od "wyścigu niekrytycznego" gdzie nieprzewidziana bądź olana kolizja powoduje chwilowe zmiany nie mające realnego wpływu na poprawność działania aplikacji). jeśli "wyścig krytyczny" nastąpił więcej niż 3 razy w względnie krótkim czasie (np. miesiąc) używania aplikacji przy tak dużych opóźnieniach jakie cechują sieci ethernet a tym bardziej internet, w którym są dodatkowo opóźnienia zmiany sieci, jest to bardzo zła informacja o stanie technicznym aplikacji (w tym przypadku skryptu PHP forum). Jeśli uważacie inaczej mogę spróbować napisać skrypt JS który zasypie serwer zapytaniami o propsowanie tego samego posta. jeśli uda mi się wywalić 5 propsów w jeden post (albo najmę testera bo nie wiem czy nie należałby mi się warn za exploitowanie forum), to jest fatalnie, gdyż za pomocą specjalnej aplikacji skompilowanej można dużo szybciej zgłosić żądanie wysłania zapytania (co oznacza że odstęp między dostarczonymi zapytaniami będzie trochę krótszy), a jeśli uda się mojemu eksploitowi bazującemu na samych zgodnych ze standardem HTTP zapytaniami przekroczyć maksymalny limit propsów (5?/10?) i wszystkie się wydadzą na ten sam post lub co gorsza wyda 15 propsów na ten sam post pozostawiając licznik pozostałych propsów większy od zera to... jestem w stanie uwierzyć w teorię spiskową że służby radzieckie maczały palce w powstaniu części źródełek IPB.

PS: znowu się rozgadałem, mam nadzieję że nie byłem zbyt techniczny.

EDIT: "nie da się" to w mechanice klasycznej gdy zakładamy że świat jest deterministyczny, w mechanice kwantowej można uzyskać absurdalne wyniki nawet w czymś tak prostym jak termodynamika - możliwe jest że cały gaz z pokoju opuści go oknem/drzwiami pozostawiając próżnię, jednak szanse na to są znacznie mniejsze niż wygranie głównej nagrody w totka 9 razy pod rząd uzyskując ten wynik 9 pojedyńczymi kuponami przez konkretną osobę, ze względu na skalę makroskopową zjawiska (w skali nano takie zjawiska są stosunkowo częste). patrząc statystycznie na problem "błąd który nie powinien móc wogóle wystąpić" jest tzw. zdarzeniem rzadkim, przy czym przy ilości zapytań jakie serwer dostał podczas kilku lat działania forum szansa że wystąpił już co najmniej raz jest duża, znacznie większa od skreślenia piątki (nie szóstki) w pojedyńczej rozgrywce totolotka przez pojedyńczą osobę.

O ile zdarzenia typu opróżnienia pokoju z gazów jest fluktuacją statystyczną i jest tym rzadsze im bardziej makroskopowa jest skala (wystarczająco duży pokój daje średnio mniej niż 1 raz na kilka miliardów lat), o tyle tzw zdarzenia rzadkie opisują pewną prawidłowość statystyczną i są tym częstsze im bardziej makroskopowa jest skala zjawiska. (szansa że konkretna osoba będzie brała udział w wypadku samochodowym, na konkretnym skrzyżowaniu, za konkretnym powtórzeniem przejazdu wydaje się absurdalnie mała jednak mimo miernych szans na "sukces" takiego zdarzenia "próba losowa" jest powtarzana w tak gigantycznej liczbie razy, że przeciętna liczba wypadków samochodowych na miesiąc w Polsce przekracza liczbę 100 w stopniu znacznym, a zauważmy że każdy wypadek obejmuje co najmniej dwie osoby które miały "pecha" jednocześnie i większość wypadków - te które nie są "poważne" - nie powoduje obrażeń a w wiadomościach mówią tylko o zabitych i rannych).

PS: a szansa że zrobię literówkę przy mojej gadatliwości też jest całkiem duża - sporo literek już naprodukowałem

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Postulaty
#1574 2012-03-21, 18:38(Ostatnia zmiana: 2012-03-21, 18:43)
Generalnie ta funkcja nie jest specjalnie przeszkadzająca dopóki rzeczywiście zbanowane są tylko te IP które powinny. Jeśli trafiasz na inne, powtarzam - zgłoś to, a my je odbanujemy i problem nie będzie się powtarzał.

to jakiś absurdalny feature IPB lub jednej z jego wtyczek
Mamy ledwo kilka prostych wtyczek, żadna nie jest związana z podobnymi obszarami.

niestety nie sporządziłem kopii tych cookies.
Musimy więc poczekać aż sytuacja się powtórzy i będziesz ją miał, chyba że znasz rozwiązanie i nam je podasz. Nie mam pojęcia gdzie ten mechanizm może siedzieć i znalezienie go wymaga jakichś wyraźnych śladów.

przez "fałszywy  ban" rozumiem sytuację gdy użytkownik dostaje informację "Zostałeś zbanowany ..." gdy po stronie serwera wygląda to tak że nie ma bana
Ale czy komunikat pokazuje się nawet jeśli później wchodzi ze swojego niezbanowanego IP? Jeśli nie, to nie ma problemu i wszystko działa jak należy i nie ma związku z cookies.

heurystykę która sprawdza czy się nie włamujesz na forum (podobne zdarzenia mogą wystąpić przy kiepskiej jakości sieci wewnętrznej z której wchodzisz do internetu)
Nie mamy takiej, jedyne co jest to wykrywanie IP. Blokowane są konkretne proxy, korzystanie z nich jest z uzasadnionych przyczyn zabronione (co innego z pośredniczącymi serwerami typu te od Opery Mini, które podają prawdziwe IP).

serwer w sieci w której jestem w chwili pisania posta należy do sieci TOR
No cóż, to już decyzja właściciela serwera. Równie dobrze mógłbyś być jakimś Varonkiem który korzysta z tego serwera w celu ukrycia swojej tożsamości. Trudno się dziwić że takie adresy są często blokowane w serwisach gdzie próba zachowania całkowitej anonimowości może być niemile widziana.

właściwy dowód mogę pokazać jeśli znajdę w swoich cookies informację "nie-zbanowany" lub przejrzę pliki PHP od IPB (do tego celu nie muszę mieć dostępu do bieżącej wersji kodu źródłowego, wystarczy że ściągnę "gołe" IPB które jak mniemam jest open-source).
IPB zdecydowanie nie jest Open Source ;p  Możesz jednak na przykład specjalnie w tym celu je kupić... albo wymyśleć co innego. Zdecydowanie milej widziana zamiast informacji "nie-zbanowany" byłaby informacja "zbanowany", tak żebyśmy mogli to przetestować na koncie i ip co do którego jesteśmy pewni że bana nie ma.

Ewentualne testy możesz wykonywać, tylko najpierw nam je zgłoś i nie publikuj żadnych informacji publicznie (ani o tym że robisz, ani co, ani jakie efekty).

Gotyk

Gotyk

Użytkownicy
posty101
Propsy67
  • Użytkownicy
Nazwa działy moda tworzymy modyfikacje niech nazywa się Umbilivium jak mod. Moder Reverse i wolfikman.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Postulaty
#1576 2012-03-21, 21:59(Ostatnia zmiana: 2012-03-21, 22:00)
Albo jeden, albo drugi. Wysłałem już do obu pytanie w tej sprawie, także w sprawie nazwy. Powinniście wyznaczyć jakąś jedną osobę do decyzji, bo tak to nie wiem czy decydujące zdanie masz ty, Wolfikman, Reverse, czy jeszcze inny użytkownik albo ktoś kto w ogóle nie ma tu konta. Mnie jutro i pojutrze nie będzie, jeśli dziś nie będzie odpowiedzi będzie musiał się tym zająć ktoś inny lub zostanie to załatwione w sobotę.

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Anonymized

Postulaty
#1577 2012-03-21, 22:37(Ostatnia zmiana: 2012-03-21, 22:46)
Dobra panowie, nie ma co się dalej droczyć :ok:  
Zaryzykuję 'karierę' i go po prostu zbanuję jak to na lidera RBT przystało :lol:

Został już wcześniej usunięty przez Bułkowskiego, nie ma sensu, żeby dalej psuł nerwy co to niektórym userom :ok:

down: zostawiłem do podglądu modom/adminom. jak będą chcieli to przywrócą/wywalą ostatecznie :ok:

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Postulaty
#1578 2012-03-21, 22:55(Ostatnia zmiana: 2012-03-21, 23:08)
Co sie będziemy pierdolić w jakies bany? Usuńcie mnie od razu i po kłopocie.
O nie nie. Nikogo kasować nie będziemy. Po prostu perma ban tak jak wcześniej jednogłośnie zdecydowaliśmy. Tym razem nowego konta nie założysz, wszystkie twoje dane zostają w bazie.

majaczek

majaczek

DreamVader
The Dreamer
posty404
Propsy191
Profesjabrak
  • DreamVader
  • The Dreamer

majaczek
DreamVader

Postulaty
#1579 2012-03-22, 16:12(Ostatnia zmiana: 2012-03-22, 16:27)
nie znalazłem w cookies informacji "nie-zbanowany", więc albo jest to jakiś bit w którejś wartości hex (wartości które zawierają tylko znaki 0-9, A-F nie tworzą sensownych słów) albo wpis pojawia się dopiero po dostaniu bana. czyli w pierwszym przypadku musiałbym zapisać i zwykłe cookie i cookie z informacją "zbanowany", a w drugim przypadku musiałbym tylko znaleźć nowy wpis cookie z informacją zbanowany.

to był pierwszy albo drugi taki przypadek gdy sprawa dotyczyła mnie od czasu rejestracji, więc albo inni userzy muszą pomóc w polowaniu, albo mogę sobie poczekaćrok i nie upolować następnego. jest za to dużo prostszy sposób na upolowanie bancookie, zakładający że zgodnie z moim doświadczeniem bancookie nie znika po odbanowaniu - trzebaby założyć nowego usera do testów, odpalić nim themodders z opcją autologin, zbanować go, znowu odpalić nim themodders, odbanować go i znowu odpalić nim themodders. oczywiście akcje admina powinny być z innego komputera/przeglądarki niż testowego usera i przed testem na obu komputerach/przeglądarkach wyczyścić cache, na wypadek gdyby IPB cachowało także informacje o byciu modem/adminem (który to warunek mógłby dezaktywować funkcje bancookie).

IPB nie jest open source? szkoda... myślałem że jest skoro jest w PHP (prawda?) więc można przeglądać źródełka, i nie bardzo z tego powodu da się go zabezpieczyć przed nieatoryzowanym kopiowaniem. rozumiem więc że mamy źródełko które możemy przeglądać, ewentualnie modyfikować ale nie możemy go publikować/używać_bez_kupienia? śmierdzi mi to podobieństwem do warunków licencyjnych BIOSa IBMu. Na pewno nikt jeszcze nie napisał skryptu korzystającego z (prawie) tego samego algorytmu ale mającego na tyle inny kod że właściciel IPB nie może rościć pretensji? w ten sposób możnaby łatwo "otworzyć" IPB bez uwikłania się w problemy licencyjne... chyba że IPB zawiera skompilkowane CGI bez źródełek - wtedy byłoby trudniej.

No cóż, to już decyzja właściciela serwera. Równie dobrze mógłbyś być jakimś Varonkiem który korzysta z tego serwera w celu ukrycia swojej tożsamości. Trudno się dziwić że takie adresy są często blokowane w serwisach gdzie próba zachowania całkowitej anonimowości może być niemile widziana.

napisałem że jest w sieci TOR ale jest tylko pass-through co oznacza że tylko pośredniczy w TORze, a nie wypluwa ruchu z TORa na świat (ta funkcja nazywa się pass-out), więc zamieszczenie serwera w blackliście jest błędem, zazwyczaj popełnionym przez nieuwage, lub brak kompetencji (ktoś zbiera wszystkie adresy TORa i nie sprawdza czy wszystkie są pass-out). Informacja że jest to tylko pass-through (po sprawdzeniu poprawności) wystarczyła aby wikipedia zdjęła serwer z blacklisty.

EDIT: a masz gotyk cookie z tamtego szkolnego komputera? jeśli jeszcze mówi że jestr zbanowany, to koniecznie skopiuj cookie - być może upolowałeś to czego szukamy. ja bancookie dostałem na operze na komórkę, a ona słabo zarządza cookie (nawet nie można usunąć pojedyńczych cookie, nie mówiąc o przeglądaniu zawartości przez przeglądarkę - nawet gdybym nie skasował trudno by mi było dostać się do pliku w którym jest to cookie)

0 użytkowników
Do góry