Tak jak obiecałem na SB, postaram się napisać, co mi na sercu leży, i przedłożyć nieco jaśniej, co miałem na myśli pisząc "tak, spierdalaj".
Paru ludzi (i nie mówię tutaj wyłącznie o Tomie, bo ostatnio taki głos pojawił się także ze strony Make My Day) narzeka co chwilę na to, że tematy Bitew są ograniczone, że nie dają żadnego pola do popisu, że są uwsteczniające i tak dalej, i tak dalej. W mojej opinii jednak, opartej na obserwacjach poprzednich Bitew, takie ograniczenia, tj. ustalenie ścisłej tematyki oraz wymagań, wychodzi tym Bitwom wyłącznie na dobre. Co prawda do każdej Bitwy można się przyczepić, a poziom wykonania prac pozostawia często wiele do życzenia, jednakże nie jest to już w żaden sposób związane z tematem i zasadami Bitwy.
Konkretne ustalenia są jednak według mnie dobrym sprawdzianem dla grafików: mają zmieścić się w 500 trisach - jeśli chcą robić rozbudowany model, muszą kombinować. Muszą zrobić teksturę i zmieścić się na mapie określonej wielkości - muszą kombinować z mapowaniem i wykorzystaniem pikseli. W ten sposób szkolą się umiejętności przydatne czy to przy tworzeniu modów, czy - mam nadzieję, że przynajmniej w niektórych przypadkach - także w przyszłej pracy zawodowej. Niestety "zrobienie dowolnego budynku z dowolnego okresu z dowolnymi teksturami" nie stawia przed uczestnikiem żadnych wymagań i oprócz przesuwania vertexów także niczego specjalnego go nie uczy. Taka tematyka nie daje również możliwości porównania prac czy to przez samych uczestników, czy to przez głosujących. Co z tego, że zrobię zajebistą chatkę neolityczną? Raczej nie będzie ona mogła stawać w szranki z futurystycznym pałacem, wykorzystującym sto razy więcej trójkątów i kilka razy więcej tekstur.
Wprowadzenie wymagania na określone rodzaje map czy innych efektów to także plus. Jeśli ich nie ma, uczestnik bardzo często może stwierdzić, że "co ja się będę starał, skoro i tak nie trzeba". Jeśli są, to zdarza się, że uczestnicy uczą się danej rzeczy właśnie na potrzeby Bitwy i ta wiedza im zostaje, do wykorzystania w przyszłości przy innych projektach. Chociażby w przypadku ostatniej Bitwy z instrumentami muzycznymi, pamiętam że co najmniej jedna osoba (KZW?) wspominała, że robi coś po raz pierwszy. Ja także wielu rzeczy, chociażby takich jak wypalanie czy rysowanie map uczyłem się na bieżąco podczas Bitwy.
No i wreszcie odnośnie tej nieszczęsnej ikonki: jak już wspomniałem, pomysłodawcą nie jestem ja, ale Thoro, który dzień wcześniej stwierdził na GG, że "byłby to dobry temat na Bitwę". Załóżmy więc, że jest chętny. Ja także jestem chętny i mam na to zajawkę. W powyższych postach widzimy także chęć wyrażoną przez dwóch modderów M&B, którym model zrobiony na potrzeby Bitwy przydałby się przy ich własnych projektach. Zakładam, że jeszcze parę osób by się znalazło. Plusem takiej Bitwy jest to, że wiemy co robimy, jakie mamy ograniczenia, co chcemy osiągnąć, a jednocześnie musimy kombinować, by uzyskać jak najlepszy efekt. Jest także sporo technik, których przy okazji można się nauczyć, a które trudno byłoby wsadzić w jakikolwiek inny temat. Plusem jest także możliwość łatwego porównania prac oraz zobaczenia bezpośredniego efektu w grze.
I to tyle z mojej strony. Mam nadzieję, że jasno przedłożyłem to, co dało się streścić w dwóch słowach.