Możliwości jest wiele, nie znam twojej konfiguracji sprzętowej,systemowej ani żadnej innej. Chociaż ja, biorąc przykład z autopsji stawiałbym na zbyt dużą ilość modów w gothic starterze - tak, to jak najbardziej możliwe. Zauważyłem dość dawno już, że jeśli mamy do 3/4 modyfikacji w gothic starterze, to wszystko powinno być w porządku. Jednak zapamiętaj - POWINNO BYĆ w porządku, nie znaczy że MUSI BYĆ w porządku, może się okazać że i dwa mody to już za dużo dla TWOJEGO Gothica działającego w TWOJEJ konfiguracji systemowej. Ten wyżej wspomniany przykład - miałem jakiś rok temu nasrane minimodzikami do G2NK - było to bodajże z 5 minimodów/modów średniej wielkości. Po doinstalowaniu szóstego okazało się, że po zapisaniu, wyłączeniu i ponownym uruchomieniu i wczytaniu gry, postać miała animacje walki "ZIELONY" mimo, że w procentach miała "MISTRZ". Pierdzieliły się więc animacje. Dojście do tego zajęło mi dość długo i to głównie drogą dedukcji i eliminacji.
Jeśli to jednak nie to, tzn. masz zainstalowany tylko jeden mod, w dodatku na czystej instalce G2NK, to przyczynę niestety będziesz musiał namierzyć sam. Bo tak napiszę ja teraz, jak i pisało wielu przede mną - Gothic jest grą starą, w większości przypadków niezgodną z nowoczesnymi konfiguracjami sprzętowymi/systemowymi i po prostu instalowany na nowszym sprzęcie/systemie lubi odwalać banialuki. Tak to już jest z tym Goticzkiem w roku 2016 - niektórzy go nie uruchomią w ogóle, innym z kolei będzie działał bez zarzutu do usranej śmierci.
I tak przy okazji - nie używać konsoli. O ile w zwykłym G1/G2NK to jeszcze ostatecznie przechodziło, o tyle stosowanie tradycyjnej konsoli "MARVIN" (nawet po "niby prawidłowym" wyłączeniu "B 42 B") w modyfikacjach jest wielce niewskazane, a już zwłaszcza w modyfikacjach wprowadzających swoje własne, nowe elementy czy korzystających z Ikariusa. Jeśli już jednak TRZEBA, ale to ABSOLUTNIE TRZEBA użyć tej konsoli, polecam :
http://themodders.org/index.php?topic=24674.20. Ponoć "nie wywołuje nic z silnika" tylko daje dostęp do w miarę bezpiecznej (oczywiście z rozsądkiem używanej) i stabilnej konsoli kodów.