Fuchsia - nowy OS od Google 4531 13

O temacie

Autor inż. Avallach

Zaczęty 16.08.2016 roku

Wyświetleń 4531

Odpowiedzi 13

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny

tylko o lekkie mikrojądro

To dobrze czy zle  :F

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
wwz nie drąż, ty jesteś artystą, av monolitycznym maniakiem xD
powinni im byli powiedzieć że po polsku brzmi dziwacznie

rekrutacja O.D.A.L, po 18:00 gg:10135138

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Pisałbym microkernel gdybyśmy nie mieli pedantycznego zwolennika polskich tłumaczeń w administracji (np dział 'samouczki' dotąd kłuje mnie po oczach). Jak zresztą widać, 'physically-based renderer' nawet nie próbowałem tłumaczyć.

Z drugiej strony, wydaje mi się że mówienie że "mikrojądro" brzmi dziwnie to lekka przesada. Ale może to już kwestia poczucia humoru a nie tego jak bogaty ma się słownik i wiedzę.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Jak zresztą widać, 'physically-based renderer' nawet nie próbowałem tłumaczyć.
Renderer fizyczny albo renderer oparty na fizyce.

mathsicist

mathsicist

Użytkownicy
posty209
Propsy269
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
To drugie wydaje się podpowiadać że chodzi o urządzenia do rozszerzonej / wirtualnej rzeczywistości.

Nie wiem jak to wygląda od strony technicznej, ale dedykowany OS dla tylko jednej grupy urządzeń wydaje się strzałem w stopę. Producenci oprogramowania muszą zatrudnić lub przeszkolić programistów znający nową technologię.

Poza tym perspektywa AR w użyciu komercyjnym jest atrakcyjna właśnie ze względu na możliwość używania swoich ulubionych programów w tym trybie.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Obecne systemy się do tego nie nadają. VR ma bardzo specyficzne wymagania - między innymi brak zauważalnej latencji. Fuchsia to system operacyjny czasu rzeczywistego (RTOS).
Perspektywa AR w użyciu komercyjnym jest atrakcyjna nie ze względu na możliwość używania swoich ulubionych programów w tym trybie. One zostały stworzone do używania w 2D na ekranie. AR daje możliwości innego rodzaju, ma inne przeznaczenie. Wymaga zaprojektowania interfejsów zupełnie nowego rodzaju, być może takich jakie dotąd widzieliśmy tylko w filmach science fiction.

mathsicist

mathsicist

Użytkownicy
posty209
Propsy269
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Pomijając aplikacje będące ciekawostkami sezonowymi, postrzegam AR przede wszystkim jako możliwość rozszerzenia swojej przestrzeni roboczej poza monitor. Czyli aplikacje biurowe, programy graficzne i - co najważniejsze - kompatybilność z własnym PCetem. I myślę, że w tym segmencie może być najwięcej korzyści z tej technologi.

Może być, że cierpię na brak wyobraźni i nie dostrzegam możliwości. Podobnie uważam, że osiągnęliśmy obecnie najwyższą formę smartphona - kompromis pomiędzy ludzkimi fizycznymi możliwościami obsługi urządzenia i technologii. Ale to temat na inną rozmowę :P

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Jeśli chcesz mieć rozszerzony pulpit, to będziesz musiał poczekać dobre kilka lat. Miałem na głowie rifta DK2 (który ma właściwie tę samą rozdzielczość co obecne CV1 i inne Vive) i jestem pewien, że w obecnej formie to nie nadaje się na zastępstwo dla monitora. Rozdzielczość po rozciągnięciu na całe pole widzenia jest tak żałosna, ze grając w gry miewałem problemy z czytaniem tekstu (konkretniej w Elite Dangerous). Myślę, że nawet z ekranikami 4k gogle VR dalej nie będą mogły równać się z (postrzeganą przez użytkownika) gęstością pikseli typowego monitora komputerowego.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Fuchsia - nowy OS od Google
#11 2016-08-17, 17:16(Ostatnia zmiana: 2016-08-17, 17:24)
Pomijając aplikacje będące ciekawostkami sezonowymi, postrzegam AR przede wszystkim jako możliwość rozszerzenia swojej przestrzeni roboczej poza monitor. Czyli aplikacje biurowe, programy graficzne i - co najważniejsze - kompatybilność z własnym PCetem. I myślę, że w tym segmencie może być najwięcej korzyści z tej technologi.
Zdecydowanie się nie zgadzam.
Google nie jest zainteresowane ani umożliwianiem odpalania natywnych aplikacji Windowsowych, ani Linuxowych. Popatrz na ich obecny desktopowy system - ChromeOS. Tylko aplikacje webowe. Na ich system mobilno-desktopowy - Android. Tylko aplikacje na maszynie wirtualnej Javy. W obu przypadkach mamy tą zaletę, że możemy odpalać je na dowolnym sprzęcie i systemie i są dobrze odseparowane od systemu (trudno im coś napsuć). A przecież na obu systemach da się "po hackersku" odblokować odpalanie graficznych i konsolowych aplikacji z Linuxa. Google nawet nie przeszło przez myśl żeby aktywować to domyślnie.

Nawet gdyby zupełnie przypadkiem na tym kernelu dałoby się od tak odpalać Windowsowe i Linuxowe apki, to jestem pewien że Google wręcz by to zablokowało. Nie tego chcą. To o czym piszesz to jak starania niektórych żeby używać na tabletach starych aplikacji desktopowych. Niby się da, ale nie do tego zostały zrobione i user experience jest dużo gorsze niż z aplikacjami specjalnie stworzonymi na daną platformę.

Poza tym, mają możliwość stworzenia systemu który od podstaw będzie podążał za nowoczesnymi trendami w dziedzinie zabezpieczeń systemu - czyli wspomnianego przeze mnie sandboxowania apek i udzielania im jedynie wybranych uprawnień. W Androidzie musieli zrobić to przez warstwę nadbudowaną na oryginalny system operacyjny.

Na koniec warto też pamiętać że w VR / AR urządzenia sterujące oczekiwane przez aplikacje desktopowe (klawiatura i mysz) mogą być niedostępne albo ekstremalnie niewygodne... Google pracuje nad nowymi, w tym śledzonym w 3d "pilotem" (analogiczny jest już teraz dostępny z HTC Vive).

Paser

Paser

Użytkownicy
Crazy Diamond
posty281
Propsy119
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Crazy Diamond
Systemy budowane na mikrojądrach nie będą zbyt wolne? Kwestia serwerów itp. Chociaż patrząc na to z drugiej strony, to Android działał nawet ok mimo, że apki były odpalane na maszynie wirtualnej (co jest chyba nawet wolniejsze od rozwiązań opartych na mikrojądrze). Więc jeśli pozwolą na w miarę natywne pisanie aplikacji, to powinno działać zdecydowanie szybciej.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Fuchsia - nowy OS od Google
#13 2016-08-17, 18:48(Ostatnia zmiana: 2016-08-17, 19:56)
Więc jeśli pozwolą na w miarę natywne pisanie aplikacji, to powinno działać zdecydowanie szybciej.
Wydaje mi się że w jakiś sposób pozwolą (zachowując ostrożny model bezpieczeństwa), właśnie ze względu na konieczność działania VR i AR w czasie rzeczywistym. Może będzie to coś w stylu obecnie przez nich promowanego Native Clienta.

Wydaje mi się że mogą umieścić w tym systemie to, albo coś analogicznego: http://www.zerovm.org/
Bardzo lekkie sandboxowanie natywnych aplikacji opartę o techonolgię NaCl stworzoną dla Chrome'a. Czas startu takiej maszyny wirtualnej to tylko 5ms. Działa w dużej mierze na sprzęcie, więc bardzo mało spowalnia:
Cytat: Wikipedia
The x86-32 implementation of Native Client is notable for its novel sandboxing method, which makes use of the x86 architecture's rarely used segmentation facility. Native Client sets up x86 segments to restrict the memory range that the sandboxed code can access. It uses a code verifier to prevent use of unsafe instructions such as those that perform system calls. To prevent the code from jumping to an unsafe instruction hidden in the middle of a safe instruction, Native Client requires that all indirect jumps be jumps to the start of 32-byte-aligned blocks, and instructions are not allowed to straddle these blocks.

To rozwiązanie nieporównywalnie wydajniejsze od Javy.

Z drugiej strony, apki na Androidzie nie muszą być wcale takie wolne. Android pozwala na wykonywanie kodu natywnego, po prostu część w Javie (albo innym języku ze wsparciem dla JVM, jak Kotlin) musi być użyta przynajmniej do komunikacji z systemem. Takie Unity nawet w wersji na Androida jest napisane w C++. Część w Javie to tylko "interfejs" do systemu.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry