Antyprzykład - alchemia. Sporo przed premierą była ostro krytykowana a nadal nie została zmieniona.
Albo inny, prostszy, bo nie ingerujący w mechanikę, przykład - kamera. Na oficjalnym forum naprawdę sporo się o tym pisało i nie jest to chyba nic trudnego do zrealizowania jak to co realizuje mod Absolute Camera (
http://www.nexusmods.com/witcher3/mods/856/?). A więc możliwość dowolnego dostosowywania kamery wedle własnych preferencji. No, ale Redzi się uparli, bo mają swoją własną inteligentną kamerę. Skoro W3 ma tak świetną grafikę, animacje, widowiskowy system walki to chyba lepiej byłoby gdybyśmy mogli to wszystko podziwiać z bliska? Przecież wiele gier trzecioosobowych daje bezproblemową możliwość dowolnego przybliżania i oddalania kamery za pomocą kółka myszki. Ale nie W3.
Kilka przykładów TPP w grach:
A tymczasem w Wiedźminie 3 wygląda to tak:
Spoiler

Podczas walki znacznie się oddala:

Mamy wtedy taki rozdźwięk, bo podczas dialogów są filmowe ujęcia z bliska a podczas rozgrywki Geralt zamienia się w taką małą figurkę. A co ciekawsze sama gra była promowana przy pomocy trailerów i obrazków z bliższej perspektywy:
Jak dla mnie bliższa perspektywa sprawia, iż gra jest bardziej klimatyczna, a gdy odlatuje hen daleko to trochę psuje wczuwkę, bo jesteśmy jakby postronnym obserwatorem walki, którą toczy Geralt.
A tak w ogóle to gdzieś mi się obiło o uszy, że w najnowszym patchu ma się wreszcie pojawić możliwość wyłączenia automatycznego wyciągania broni. Dobrze o tyle, bo mod wyłączający to nie chce mi działać. I tutaj pojawia się kolejna wada W3, bo gra wie lepiej co ma robić gracz. To jest ogólnie wada nowszych produkcji. Gra nie pozostawia nam wyboru, bo może nawet nie chcę się wdawać w walkę tylko ominąć danego przeciwnika? A Geralt i tak mimo wszystko wyciąga miecz. Zresztą często i gęsto dochodziło do sytuacji w których wciskałem klawisz dobywania broni i w tym samym czasie Geralt automatycznie wyciągał broń w efekcie czego chował ją ponownie i był bezbronny. Nie mówiąc o tym, że w trybie walki Geralt porusza się inaczej i nie można skakać ani się wspinać. Jeśli zostaniemy zaskoczeni przez harpie na jakiejś półce skalnej to nie można się z niej ruszyć póki ich nie pokonamy.
No i na koniec link do mojej recenzji w której szerzej wyraziłem swoją opinię o trzecim Wiedźminie:
http://www.filmweb.pl/reviews/Tedd+Deire%C3%A1dh%2C+Czas+Ko%C5%84ca-18579