Gothic vs Wiedźmin 91539 255

O temacie

Autor sebogothic

Zaczęty 14.05.2016 roku

Wyświetleń 91539

Odpowiedzi 255

Fabio

Fabio

The Modders
posty3477
Propsy2157
ProfesjaSkrypter
  • The Modders

Fabio
The Modders

Gothic vs Wiedźmin
#60 2016-05-15, 16:39(Ostatnia zmiana: 2016-05-15, 16:44)
Rzeczywiście bardzo poważne i naprawdę przemyślane. :lol2:  Pozdro.

No ale trzeba być ćwierć mózgiem i z całych setkii dialogów cytować żarty w dialogach.  :facepalm: :F

Bez komentarza...
Przykładowy komentarz z wiedźmina 3. ,,Uuu, ale kopie po wątrobię'' Wygrałeś internety halk :ok: :lol:

Nie grałeś, nie pierdol  :ok:

Post połączony: 2016-05-15, 16:44
Nie jest powazne, ale Gothic porusza raczej humor dorosly, dojrzaly, podczas gdy w Wiedzminie co chwila jest żarcik który bawi co najwyzej nastoletnich gimbusów u których atak smiechu wywoluje narysowanie kutasa w zeszycie albo powiedzenie ,,kupa smiechu" :P

W takim razie mało wiesz. Gimbusy nie grywają w Wiedźmina, nie rozumieją gry i jak już to skipują dialogi, bo są za długie.

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
Gimbusy nie grywają w Wiedźmina

:lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2:

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

Fexo

Fexo

Użytkownicy
Тебе нужна помощь?
posty167
Propsy152
ProfesjaConcept Artist
  • Użytkownicy
  • Тебе нужна помощь?

Fexo

Gothic vs Wiedźmin
#62 2016-05-15, 17:42(Ostatnia zmiana: 2016-05-15, 20:22)
Wy kurwa serio porównujecie dialogi Gothica który jest +12 (Dla dzieciaków) z grą +18 która jest skierowana do dojrzałego odbiorcy?

Spoiler
Dialogi Gothica bardziej przemyślane? Zaraz skisnę podajcie mi przykład dialogów "Poważnego" Gothica który przebiłby opowieści Barona czy wiele innych mocnych dialogów bo jak na razie koledzy podali perełki dorównujące Gothicowi ale w Wiedźminie jest 100 razy więcej dobrych i poważnych dialogów.

COLORBLIND

Kuba

Kuba

Złote Wrota
posty1137
Propsy464
ProfesjaScenarzysta
  • Złote Wrota
A ja ciągle czekam na "kontr-dialogi".
https://www.youtube.com/watch?v=gYUfmLPCpD8

Prosz   :lol:  :D

Wiesz , najlepsze to pojęcie względne. Mi tam dialogi gothica podobają się bardziej od tych z wiedźmina, mają więcej taktu i są bardziej poważne jak dla mnie, i bardziej przemyślane. I to nie fanboystwo żadne, tylko gust.

Nie jest powazne, ale Gothic porusza raczej humor dorosly, dojrzaly, podczas gdy w Wiedzminie co chwila jest żarcik który bawi co najwyzej nastoletnich gimbusów u których atak smiechu wywoluje narysowanie kutasa w zeszycie albo powiedzenie ,,kupa smiechu" :P

https://www.youtube.com/watch?v=FD4PxkezaO4

Nie no, uśmiałem się panowie uśmiałem, ale trochę jebły się wam terminy bo 1 kwietnia to już jakiś czas temu był.

Post połączony: 2016-05-15, 18:25
@Mac Dun jak ja ci daje dialog z Baronem którego pewnie twój ograniczony mózg nie zrozumiał a ty w ramach kontry wyskakujesz mi ze śmieszkowymi rozmowami......nie no nie mogę z ciebie człowieku.

Zireael

Zireael

Użytkownicy
Przezorny
posty388
Propsy304
NagrodyV
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Przezorny
Dialogi w Wiedźminie 3 są profesjonalne i poważne. Niektóre nawet humorystyczne, ale trzeba być dojrzałą osobą żeby się pośmiać z niektórych tekstów.  :) Gothic jest w całości humorystyczny, tam nie poważnych dialogów. Tylko, że gimbusy śmieją z takich tekstów, które dla dorosłych nie robią wrażenia.

Zobrazujmy to:

Tekst w Gothicu:
- Stój, ty tu nie wejdziesz!
- Chcę wejść do obozu.
- Chyba nie zamierzasz sprawiać kłopotów?
- Jasne, zamierzam przejąć kontrolę nad całym obozem.

Z takich tekstów to ja już się nie śmieję, ale młode pokolenie z pewnością inaczej zareaguje.

Tekst z Wiedźmina:

- Mgła gęsta jak mleko (porównanie)
- Obudził się w tobie poeta? (powiedział niemal jak jakiś poeta)
- Mhm, chcesz usłyszeć fraszkę? (Gimbusy nawet nie wiedzą co to fraszka)
- Pewnie
- Lambert, Lambert ty chuju (krótki utwór rymowany)

Więc nie ma co porównywać dialogów obu tych gier. To zupełnie coś innego.

Ludzie (...) lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni (...) Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.

sebogothic

sebogothic

Użytkownicy
posty381
Propsy244
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Nie rozumiem co ma na celu porównywanie poszczególnych dialogów. Chyba nie od tego rozpoczęła się dyskusja? Równie dobrze można wkleić jeden z fragmentów "Władcy Pierścieni" Tolkiena, a później "Wiedźmina" Sapkowskiego i napisać: Heh, "Wiedźmin". Taki gimbusiarski.
Ale przecież nie oto chodzi, a o to, że komuś jako całość może bardziej podchodzić Gothic z powodów o których wielokrotnie pisałem. A nie wyrwiemy jeden element np. "grafika i animacje są gorsze w Gothicu!!!". No są, ale jak to się ma do oceny danej produkcji jako całości?

Zireael

Zireael

Użytkownicy
Przezorny
posty388
Propsy304
NagrodyV
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Przezorny
...

Post połączony: 2016-05-15, 19:33
Newerwinter czy jakieś kotory to są szajsy wg mnie.
Boze widzisz o nie grzmisz  :facepalm: Typowy przyklad osoby ktora nie najmniejszego pojecia jak gra wyglada.

Mam większe pojęcie w grach RPG niż ty. Sam grałem w te gry i niczego wyjątkowego nie było. To są takie dziecinne gry dla gimbusków w wieku powyżej 12 lat. Jeśli tobie się podobała to świetnie, ale mnie akurat nie i tobie należy to przyjąć do wiadomości.

Ludzie (...) lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni (...) Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.

sebogothic

sebogothic

Użytkownicy
posty381
Propsy244
Profesjabrak
  • Użytkownicy

sebogothic

Gothic vs Wiedźmin
#67 2016-05-15, 19:51(Ostatnia zmiana: 2016-05-15, 19:57)
Widzę, że wiele osób ma tutaj jakiś kompleks gimbusiarstwa, być może uzasadniony. Tak jakby był to jakikolwiek argument. Gothic sam ma już 15 lat, więc wychodzi z wieku gimnazjalnego, więc ci którzy grali mają już dobrze ponad 20 lat. Nie słyszałem by u nas restrykcyjnie przestrzegano oznaczeń PEGI, więc W3 może i ma oznaczenie 18+, ale sądzę, że i tak większość tzw. gimbusów o wiele częściej gra w Wiedźmina 3 niż w Gothica, na którego pewnie nie spojrzą. Oczywiście abstrahuję już tutaj od faktu, że Wiedźmin 3, niby skierowany do dojrzałej widowni, ma do bólu uproszczoną, skierowaną do jak najszerszego grona graczy rozgrywkę poprzez różne znaczniki, mnóstwo oznaczeń na mapie, podpowiedzi dot. kolejnych działań w danym zadaniu, rozwiązania gameplayowe wyjęte z Diablo III albo jakiegoś MMO.

Draks

Draks

Użytkownicy
Gothic 2 Nowy porządek
posty1715
Propsy766
ProfesjaGrafik 3D
  • Użytkownicy
  • Gothic 2 Nowy porządek
Nie wiem czy jest jakikolwiek sens porównywać gry, których dzieli około 10+lat różnicy.

mgr Fartuess

mgr Fartuess

Użytkownicy
Kiedyś to były czasy!
posty1485
Propsy890
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Kiedyś to były czasy!
Poza tym, które studio realizuje wszystkie zachcianki graczy? Poda mi ktoś jakiś przykład?

CD Projekt. Przykład? Regis.
Antyprzykład - alchemia. Sporo przed premierą była ostro krytykowana a nadal nie została zmieniona.

Popisuje się ciągle menda jedna...

Fabio

Fabio

The Modders
posty3477
Propsy2157
ProfesjaSkrypter
  • The Modders
Widzę, że wiele osób ma tutaj jakiś kompleks gimbusiarstwa, być może uzasadniony. Tak jakby był to jakikolwiek argument. Gothic sam ma już 15 lat, więc wychodzi z wieku gimnazjalnego, więc ci którzy grali mają już dobrze ponad 20 lat. Nie słyszałem by u nas restrykcyjnie przestrzegano oznaczeń PEGI, więc W3 może i ma oznaczenie 18+, ale sądzę, że i tak większość tzw. gimbusów o wiele częściej gra w Wiedźmina 3 niż w Gothica, na którego pewnie nie spojrzą. Oczywiście abstrahuję już tutaj od faktu, że Wiedźmin 3, niby skierowany do dojrzałej widowni, ma do bólu uproszczoną, skierowaną do jak najszerszego grona graczy rozgrywkę poprzez różne znaczniki, mnóstwo oznaczeń na mapie, podpowiedzi dot. kolejnych działań w danym zadaniu, rozwiązania gameplayowe wyjęte z Diablo III albo jakiegoś MMO.

Co do poprzedniego mojego postu: Większość teraźniejszych gimbusów nie gra w Wiedźmina, grają w Gta V albo Cody.

Kuba

Kuba

Złote Wrota
posty1137
Propsy464
ProfesjaScenarzysta
  • Złote Wrota

Co do poprzedniego mojego postu: Większość teraźniejszych gimbusów nie gra w Wiedźmina, grają w Gta V albo Cody.

Polemizowałbym, u nich rządzi CS, w GTA V aby się bawić trzeba posiadać kreatywność mimo wszystko.

Post połączony: 2016-05-15, 21:04
Poza tym, które studio realizuje wszystkie zachcianki graczy? Poda mi ktoś jakiś przykład?

CD Projekt. Przykład? Regis.
Antyprzykład - alchemia. Sporo przed premierą była ostro krytykowana a nadal nie została zmieniona.

A jaką alchemie ty byś chciał?

mgr Fartuess

mgr Fartuess

Użytkownicy
Kiedyś to były czasy!
posty1485
Propsy890
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Kiedyś to były czasy!
Jak z jedynki?

Popisuje się ciągle menda jedna...

Kuba

Kuba

Złote Wrota
posty1137
Propsy464
ProfesjaScenarzysta
  • Złote Wrota
Generalnie ja w alchemię się nie bawiłem, ale z tego co wiem krytykuje się fakt, że odnawiaja się surowce itp. Tymczasem przy ogromie świata oraz liczbie walk medytacje przed każdą walką, tworzenie eliksirów itp. zbieranie na nowo składników może i byłoby klimatyczne, ale z czasem stałoby się mocno wkurzające a gra wydłużyłaby się o jakieś 20h zupełnie niepotrzebnie.

Cragann

Cragann

Użytkownicy
posty766
Propsy604
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Generalnie ja w alchemię się nie bawiłem
To właśnie jest problem Alchemii, prawie nikt się w nią nie bawił bo jest zwyczajnie bezużyteczna. Przez całą grę przydaje się właściwie kilka wiedźmińskich eliksirów i to wszystko. Cała reszta jak oleje, wywary to strata czasu, bo albo dają nieporównywalne do koszów profity, albo po prostu nie są konieczne ani zbytnio pomocne w walce.

Kuba

Kuba

Złote Wrota
posty1137
Propsy464
ProfesjaScenarzysta
  • Złote Wrota
Generalnie ja w alchemię się nie bawiłem
To właśnie jest problem Alchemii, prawie nikt się w nią nie bawił bo jest zwyczajnie bezużyteczna. Przez całą grę przydaje się właściwie kilka wiedźmińskich eliksirów i to wszystko. Cała reszta jak oleje, wywary to strata czasu, bo albo dają nieporównywalne do koszów profity, albo po prostu nie są konieczne ani zbytnio pomocne w walce.

Musze się z tobą zgodzić ;) Prawda jest też taka, że jak ktoś chce to bawić się może....ja nigdy tego nie lubiłem. Oby KiW naprawiło ten problem, po samej walce z bruxą widać, że się starają. Tam podobno bez specjalnego eliksiru i petardy wygrać jest wyjątkowo trudno.

Zireael

Zireael

Użytkownicy
Przezorny
posty388
Propsy304
NagrodyV
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Przezorny
Moim zdaniem nie była bezużyteczna. Trzeba było tworzyć petardy, żeby niszczyć np. gniazdka potworów. Odwary z rzadkich potworów. Oleje zaś też były niezłe, ale żeby efekt był widoczny, oleje muszą być naprawdę silne.
Bezużyteczna jest wtedy, kiedy nie zwiększa się umiejętności alchemii, a tam są różne ulepszenia.
Ogólnie rzecz mówiąc, bez alchemii można w istocie poradzić sobie w grze, praktycznie tylko jaskółka i grom wystarczyłyby. Więc alchemia w istocie nie gra tu ważnej roli, że tak powiem, ale przydatna jest.  :)

Kuba

Kuba

Złote Wrota
posty1137
Propsy464
ProfesjaScenarzysta
  • Złote Wrota
No, racja. Bez Jaskółki trudno się obyć chyba, że jest się wymiataczem na poziomie Werewolfa.

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
Bez Jaskółki trudno się obyć chyba, że jest się wymiataczem na poziomie Werewolfa.

Akurat jaskólki uzywalem, szczegolnie po wykupieniu profitu w umiejetnosciach, dzieki ktoremu po wypiciu każdego eliksiru zwracalo sie chyba 30% zycia :P

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

sebogothic

sebogothic

Użytkownicy
posty381
Propsy244
Profesjabrak
  • Użytkownicy

sebogothic

Gothic vs Wiedźmin
#79 2016-05-15, 22:27(Ostatnia zmiana: 2016-05-15, 22:44)
Albo inny, prostszy, bo nie ingerujący w mechanikę, przykład - kamera. Na oficjalnym forum naprawdę sporo się o tym pisało i nie jest to chyba nic trudnego do zrealizowania jak to co realizuje mod Absolute Camera (http://www.nexusmods.com/witcher3/mods/856/?). A więc możliwość dowolnego dostosowywania kamery wedle własnych preferencji. No, ale Redzi się uparli, bo mają swoją własną inteligentną kamerę. Skoro W3 ma tak świetną grafikę, animacje, widowiskowy system walki to chyba lepiej byłoby gdybyśmy mogli to wszystko podziwiać z bliska? Przecież wiele gier trzecioosobowych daje bezproblemową możliwość dowolnego przybliżania i oddalania kamery za pomocą kółka myszki. Ale nie W3.

Kilka przykładów TPP w grach:
Spoiler

A tymczasem w Wiedźminie 3 wygląda to tak:
Spoiler

Podczas walki znacznie się oddala:

Mamy wtedy taki rozdźwięk, bo podczas dialogów są filmowe ujęcia z bliska a podczas rozgrywki Geralt zamienia się w taką małą figurkę. A co ciekawsze sama gra była promowana przy pomocy trailerów i obrazków z bliższej perspektywy:

Spoiler

Jak dla mnie bliższa perspektywa sprawia, iż gra jest bardziej klimatyczna, a gdy odlatuje hen daleko to trochę psuje wczuwkę, bo jesteśmy jakby postronnym obserwatorem walki, którą toczy Geralt.

A tak w ogóle to gdzieś mi się obiło o uszy, że w najnowszym patchu ma się wreszcie pojawić możliwość wyłączenia automatycznego wyciągania broni. Dobrze o tyle, bo mod wyłączający to nie chce mi działać. I tutaj pojawia się kolejna wada W3, bo gra wie lepiej co ma robić gracz. To jest ogólnie wada nowszych produkcji. Gra nie pozostawia nam wyboru, bo może nawet nie chcę się wdawać w walkę tylko ominąć danego przeciwnika? A Geralt i tak mimo wszystko wyciąga miecz. Zresztą często i gęsto dochodziło do sytuacji w których wciskałem klawisz dobywania broni i w tym samym czasie Geralt automatycznie wyciągał broń w efekcie czego chował ją ponownie i był bezbronny. Nie mówiąc o tym, że w trybie walki Geralt porusza się inaczej i nie można skakać ani się wspinać. Jeśli zostaniemy zaskoczeni przez harpie na jakiejś półce skalnej to nie można się z niej ruszyć póki ich nie pokonamy.

No i na koniec link do mojej recenzji w której szerzej wyraziłem swoją opinię o trzecim Wiedźminie: http://www.filmweb.pl/reviews/Tedd+Deire%C3%A1dh%2C+Czas+Ko%C5%84ca-18579

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry