Aliexpress
Bezpieczne to? Są jedyną stroną (no i AliBaba która jest pochodną) sprzedającą touch digitizery do Ainoli. Tylko opinie nie są zbyt pochlebne.
Aliexpress to tak jak Allegro platforma gdzie sprzedający (ale tutaj zwykle firmy, nie osoby prywatne) umieszczają swoje oferty. Jest rozbudowany system komentarzy i zabezpieczeń. Niepochlebne opinie o Aliexpress są zwykle od naiwnych którzy zamawiali markową elektronikę od niezweryfikowanych sprzedawców z 0 komentarzy którzy do tego oferowali niesamowicie atrakcyjne ceny.
Aliexpress jest właściwie bezpieczniejsze od Allegro. Na Allegro sprzedawca od razu dostaje twoją kasę i może się okazać że w ogóle nie wysyła ci towaru albo wysyła jakieś gówno. Wtedy musisz zgłaszać sprawę na policję i mieć nadzieję że Allegro dobrodusznie zwróci ci kasę ze swoich środków.
Aliexpress działa w systemie escrow - wpłacasz kasę Aliexpress. Aliexpress informuje sprzedawcę że wysłałeś kasę. Sprzedawca wysyłą towar. Dostajesz towar. Informujesz Aliexpress że dostałeś towar. Aliexpress wypłaca kasę sprzedawcy. Możliwe są tylko dwa rodzaje oszustw - kupujący twierdzi że nie dostał przesyłki którą dostał (co jest łatwe do wykrycia, bo prawie wszyscy sprzedawcy nadają przesyłki polecone z wykupionym trackingiem) albo sprzedawca wysyła coś wybrakowanego (też jest do udowodnienia, chociaż trudniejsze). Na Aliexpress za to dużo większe niż na Allegro znaczenie mają komentarze. Sprzedawca ze słabą opinią prawie nic nie sprzeda poza Chinami. A takiemu z dobrą zwyczajnie nie opłaca się jej sobie psuć.
Alibaba nie jest pochodną. To jest pierwotna firma, zajmująca się pośrednictwem w handlu hurtowym. Aliexpress to jej dziecko skupione na handlu detalicznym. Co do tego jak bardzo jest godna zaufania - jest to spółka giełdowa, która stanowi największy debiut giełdowy w historii (21.8 miliarda dolarów).
Co do moich doświadczeń - kupuję tam od prawie trzech lat, łącznie jakieś 70 produktów różnej wartości. Najdroższe były tablety, które oba mam właśnie stamtąd. Nigdy nie zostałem oszukany. Czas dostawy jest różny - kurierem kilka dni, darmową pocztą od tygodnia do zwykle miesiąca. Nieraz zdarzało mi się że produkty dochodziły nią właśnie po tygodniu (np ostatnio tablet i etui do niego), tylko kilka razy ciągnęło się na poniad miesiąc. Większość dobrych sprzedawców oferuje dobrowolny zwrot pieniędzy jeśli produkt nie dotrze po 60 dniach - tylko raz musiałem z tego skorzystać. Ponadto sam Aliexpress oferuje ubezpieczenie zakupów na wypadek gdyby sprzedawca okazał się oszustem - to mi się nigdy nie zdarzyło. Ogólnie sprzedawcy zwykle są niesamowicie uprzejmi, przynajmniej dopóki nie zaznaczysz w systemie że otrzymałeś już produkt - bo dopiero wtedy dostają kasę (system escrow).
http://activities.aliexpress.com/adcms/www-aliexpress-com/buyerprotection/index.php Niektórzy moi znajomi zachęceni tym jak ciekawe rzeczy udaje mi się kupić sami zaczęli robić tam zakupy - najpierw za moim pośrednictwem, potem samodzielnie. Także z dobrymi rezultatami.
Praktycznym przykładem tego jak bardzo można zaoszczędzić jest np ten kabelek:
http://ezakupy.tesco.pl/pl-PL/ProductDetail/ProductDetail/2005115515898Nie jestem pewien czy parę tygodni temu nie kosztował 30zł. Teraz jest 15.
W każdym razie, jest zajebisty - wytrzymały, elastyczny, ma idealną długość do moich typowych zastosowań, a końcówki mają magnesy dzięki którym można go wygodnie spiąć. Wiem, bo mam ich kilka, kupionych na Aliexpress po kilkadziesiąt centów:
http://www.aliexpress.com/item/22CM-Magnet-Flat-Short-5Pin-Micro-USB-Data-Charger-Cable-Cord/32325754576.htmlKluczowa zasada jest ta sama co na każdej innej stronie pośredniczącej w sprzedaży - kupuj od sprzedawców godnych zaufania. Ja preferuję takich z min. kilkoma tysiącami komentarzy, chyba że chodzi o coś bardzo taniego. Oni niesamowicie dbają o swoją opinię i zdarzało mi się że np kiedy oceniłem produkt na 2 czy 3 na 5 gwiazdek, to pisali z prośbą aby poprawić na chociaż 4 to wyślą mi upominek albo dadzą zniżkę do następnych zakupów. Zdarzało mi się też zagapić i kupować droższe rzeczy od sprzedawców z kilkunastoma komentarzami - jakość obsługi była jednak nie gorsza od tych z kilkudziesięcioma tysiącami.
Pewnym problemem jest to że w większości bardzo słabo znają angielski (a czasami zastanawiam się czy wręcz nie udają że nie rozumieją co do nich piszę, chociaż celowo staram się pisać bardzo bardzo zwięźle i używając prostych wyrazów
). Przykładowo jak kupowałem ostatni tablet, na stronie produktu było coś takiego:
"1. Normal, we will open the original box to check the phone and install Multi-language ROM and Google play store. If you have special requests about the original box, please leave us a message."
No to w wiadomości w zamówieniu napisałem:
"original box, no need for multilingual rom nor Play Store"
Odpisali mi:
"Hello dear friend
multlanguage frrmware and playstore OK
thanks
Tina "
Ja:
"_original_ box, NO multilanguage and playstore (you wrote: "Normal, we will open the original box to check the phone and install Multi-language ROM and Google play store,If you have special requests about the original box,please leave us a message")"
Odpisali mi:
"Hello
firen dmuiltilanguage firmware installed
no worry
Tina "
Kupuję głównie elektronikę i ubrania. Identyczne widywałem w europejskich czy amerykańskich sklepach internetowych, nieraz reklamowane np na Facebooku. Po wielokrotnie wyższych cenach. Jak ktoś ma jakieś pytania to mogę opowiedzieć więcej / pokazać co ciekawego kupowałem i ewentualnie dorzucić zdjęcia. W sumie będzie można wydzielić z tego osobny temat.