Rozegrałem całość na laptopie Acer z procesorem 1,7Mhz zintegrowaną kartą graficzną i 2,5 GB RAM. Windows XP
Problem najłatwiej zredukować przez ustawienie odległości widzenia 100 i mniej.
Ponoć optymalnie 80 ale tego akurat nie sprawdzałem.
Chciałbym się odnieść jeszcze raz do sprawy ewentualnego połączenia Returninga i Globala w jedno.
Nie jestem fachowcem od moddingu Gothica i nie wiem czy jest to technicznie możliwe .
Jeśli nawet jest to technicznie możliwe to zapewne jest karkołomne i mega pracochłonne zajęcie, którego przez te lata nie podjęli się nawet sami Rosjanie, Global jest w Rosji bardzo popularny , nadal zresztą , i tam nikt nie traktuje go marginalnie. Tymczasem takich prób połaczenia, przynajmniej oficjalnie nie było.
Gdyby nawet jednak znalazła się ekipa na tyle odważna, aby się tego podjąć to co pojawiają się problemy innej natury.
Global ma swój balans, swój własny system rozwoju postaci , specyficzne zasady działania broni i czarów.
Coz tym fantem? Nie da się pogodzić tego z mechaniką gry ani Returning ani Returning Rebalance.
Nieco inaczej zbudowane są też niektóre lokacje.
Wątpię aby się to dało pogodzić.
Oczywiście można by powiedzieć ,że można wziąc tylko same wątki fabularne dodane do Global.
No też nie można. Przykładów sprzeczności z Returning jest sporo ale przytoczę jeden -
jeśli Valentino ma pełnić taka funkcję w linii akcji Starożytnego Kultu jaką pełni w Globalu , to nie mam możliwości przystąpienia do Bractwa.
Wyrywanie jakichś kęsów z gry pasujących do Returning było by wielkim nietaktem wobec twórców Global Moda, którzy stworzyli taki a nie inny rozszerzony świat GIINK.
Tym bardziej,że zupełnie nie wiadomo jakie niespodzianki fabularne przyniesie R2.
Faktem jest, że Global Mod pozostał dziełem niedokończonym. W pełni grywalnym od poczatku do końca ale jednak niedokończonym. Sami autorzy uznali mod za gotowy w 60%.
Nad tym czemu nie został dokończony nie będę sie tu rozwodził. Częsć ekipy po prostu już się tymi sprawami przestała zajmować, część zajęła się realizacją innych projektów.
Global Mod pozostał niedokończony, jednak autorzy pozostawili sporo wskazówek , w jakim kierunku chcieli go rozwijać.
Sądzę, że jesli już coś z tym modem zrobić poza spolszczeniem i ewentualnym usunięciem pewnych bugów to nie łączyć go z Returningiem a rozwijać jako jego alternatywę.
Tylko czy ktoś podejmie takie wyzwanie? Osobiście wątpię, choć bardzo bym się chciał mylić.