Tak coraz więcej osób jest zainteresowanych tym modem w wersji polskiej. To dobrze.
Aktualnie gotowych jest 2000 linijek tekstów dialogów (oczywiście wszystko to jest nowe) z czego pewien nieduży ułamek jest jeszcze w fazie korekty. Tu podziękowania dla osób które się tego podjęły

W trakcie jest opracowanie słowniczka geograficznego do mapy Doliny Przodków i nie tylko.
Część postaci , głównie drobnych dostała już pełne spolszczenie swoich wystąpień.
Tłumaczę sam, więc czasem zrobię mniej a czasem więcej, więc proszę o wyrozumiałość.
Na pewne pytania jak to wychodzi w spoilerze próbka - dialog Bezimiennego z Duchem jednego z jego odległych Przodków
Spoiler
Dlaczego mnie niepokoicie, śmiertelni?
Potrzebujemy twojej pomocy!
Pomocy? Już dawno zrezygnowaliście z naszej pomocy, więc czemu teraz nas niepokoicie?
Wyczuwam, że płynie w tobie nasza krew człowieku. Nie roztrwoniliście jeszcze naszego daru, to dobrze.
Tak, jestem waszym potomkiem i proszę was o pomoc.
Mroczny Mag, nazywający siebie Lord Raudor chce zniszczyć Myrtanę.
Muszę go powstrzymać.
Raudor. Tak, pamiętam go. Był jednym z nas.
Jak to? Był przecież Wybrańcem Innosa i został przeklęty za swoją zdradę!
Historia nie zawsze dochodzi do potomnych bez przekłamań.
Tak, on rzeczywiście był Wybrańcem Innosa, lecz Beliar przeciągnął go na swoją stronę,
obiecując pozbawić go Daru Walkira - wiecznego życia... nie wszyscy z nas cieszyli się z tego daru...
Innos ukarał go zamieniając w wiecznie żyjącego trupa - nieśmiertelnego nieumarłego.
Powstrzymajcie go więc!
On nie jest już jednym z nas. On sam teraz kieruje swoim losem.
Zresztą nie mieszamy się już w sprawy ludzi.
Jednak jeśli nie zostanie powstrzymany to jesteśmy skazani na zagładę...
Każdy sam odpowiada za swoje wybory. Wy ludzie swojego dokonaliście już dawno temu. Żegnajcie!
Zaczekaj! Mam jeszcze jedno, ostatnie pytanie.
Pytaj więc.
Gdzie teraz znajduje się Silion?
Zachowaliście jeszcze wiedzę na ten temat? Ciekawe..,
Sądziliśmy, że ta wiedza już dawno została przez was utracona.
Odpowiem ci na to pytanie człowieku, ponieważ jesteś naszym potomkiem i masz prawo poznać prawdę.
Miasta Silion już nie ma.
Czyżby zostało zniszczone?
Nie, to nie tak...
Miasta nie ma, lecz nie oznacza to, że uległo zniszczeniu.
Przekształciliśmy je w Nowy Świat i to jest teraz nasz dom.
Człowieku. Proponuję ci układ. Ty oddasz nam Księgę naszej wiedzy,
która jest dla was ludzi zbyt niebezpieczna a ja w zamian pomogę ci powstrzymać renegata Raudora.
Zgoda.
Oto Księga.
Dobrze więc. Nie jesteście w stanie powstrzymać Lorda Raudora.
Nawet ty, nasz potomek i nasza krew nie zdołasz tego dokonać w pojedynkę.
Jeśli dokładnie przestudiowałeś naszą historię to z pewnością słyszałeś o Strażnikach Porządku.
Tak czytałem o nich, lecz myślałem, że odeszli wraz z wami.
Masz rację. Wielu odeszło z nami, wielu jednak zginęło w czasie obrony Silionu
i ich dusze na zawsze tu pozostały.
Otrzymasz ode mnie cztery zwoje. Każdy z nich przyzywa innego Strażnika.
Przy pomocy tych zwojów możesz na jakiś czas przyzwać ich do świata żywych.
Oni wam pomogą a potem ich dusze na zawsze opuszczą wasz świat i powrócą do nas.
Dziękuję ci.
Żegnaj, ostatni z rodu. Nigdy się już nie spotkamy. Zanim odejdę chcę ci coś ofiarować.
A gdy spotkasz Raudora przekaż mu, że klątwa została zdjęta. To wszystko. W niczym więcej nie mogę wam pomóc. Żegnaj.
Powoli przymierzam się do kwestii Xardasa tego oceniam tu łącznie na około 500 linijek , jednak kolega z forum zajmujący się aktualnie wydzielaniem plików tekstowych jeszcze mi wszystkiego nie przesłał.
Spolszczenie Global moda jest sporym przedsięwzięciem porównywalnym tylko go spolszczenia Returninga, choć skala jest nieco jednak mniejsza.