Przebieg prac nad wersją Global Mod PL 411220 1660

O temacie

Autor Memorius

Zaczęty 10.12.2013 roku

Wyświetleń 411220

Odpowiedzi 1660

gandalfgandalf

gandalfgandalf

Użytkownicy
Mistrz magii jest z wami
posty776
Propsy152
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
  • Mistrz magii jest z wami
Jezu co ja złego zrobiłem?
Chciałem tylko pograć a Ci już wymyślają v2

Mój post mój styl i nic Ci do tego!
Szukałeś czarodzieja? To przestań szukać.
,,Na świecie nie ma ludzi normalnych i nie normalnych są tylko ci pozamykani w zakładach i ci którzy nie zostali przebadani"
,,Mieli do wyboru wojne lub hańbę.
Wybrali hańbę a wojnę będą mieli i tak"
Winston Churchill
Pomogłem? Czekam na propsa
http://zapodaj.net/73d646fdd9ddc.bmp.html -
http://zapodaj.net/1de7964b3f76b.bmp.html
moje staty w reb 2.1

Memorius

Memorius

Moderator działu
Ojciec Wszystkich Narodów
posty2983
Propsy1306
ProfesjaTłumacz
  • Moderator działu
  • Ojciec Wszystkich Narodów
Dzięki za cenny spam , pozwala mi coś napisać nowego.
Aktualnie obok dialogów walczymy też z terminologią kowalstwa, które jest tu dosyć rozbudowane.
Były już też pierwsze próby rozgrywki pewnych miejsc z polskimi dialogami i wszystko działa jak należy.
W tej chwili pozostało do przetłumaczenia około 4000 linijek jeszcze.
Nadal myślimy nad poprawą błędów i bugów spotykanych w grze tu jednak przydał by się ktoś z doświadczeniem w naprawianiu takich rzeczy

jeszcze odnośnie przyrostu punktów życia , bo takie pytanie dwa razy dostałem na kom.pryw."

za każdy level jest plus 5 punktów życia , jak komuś mało może dokupić za 1Pn 5 PŻ plus złoto u stosownych nauczycieli
życia zarażonych wścieklizną ubywa tym szybciej im maksymalne życie jest większe

na v2 się na razie nie porywamy ale kto wie....ten mod jest przystosowany do rozwoju i zmian.

Już niebawem nowa wersja Global Mod PL 1.7.11 Special Edition

panzpis

panzpis

Użytkownicy
Co palisz w piecu?
posty524
Propsy167
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy
  • Co palisz w piecu?
Odnośnie poprawy modyfikacji: występuje tu losowy exp za potworki co może trochę denerwować. Ankieta w tej sprawie to dobra sprawa? Proponuję odpowiedzi: tak, nie, do wyboru przy instalacji. Jeśli chodzi o nazwy pancerzy, to mogą być drobne nieścisłości, ponieważ bardzo trudno jest tłumaczyć nazwy własne, więc postanowiliśmy dać całkiem nowe nazwy.

Ludzie mają swoje cele, mają swoje ambicje, mają swoje ideały i za to walczą i umierają, a pan chce tylko żyć, to niech pan sobie żre i żyje dalej!
                                         Janusz Korwin-Mikke,
                        prezes Kongresu Nowej Prawicy

https://pl-pl.facebook.com/janusz.korwin.mikke

Memorius

Memorius

Moderator działu
posty2983
Propsy1306
ProfesjaTłumacz
  • Moderator działu

Memorius
Moderator działu

Przebieg prac nad wersją Global Mod PL
#83 2013-12-29, 17:11(Ostatnia zmiana: 2013-12-29, 18:31)
Patch 1.14 usuwa także możliwość ulepszania pancerzy. Podobno ze względu na błędy w sposobie ich przerabiania.
Jako mag nie grałem , jednak jest tam jakiś problem z nakładaniem szat po przyjęciu do Magów Wody i Ognia wynikający z warunku posiadania określonego kręgu magii. To na razie zbadamy w węższym gronie.
Część zadań przechodzi do zrealizowanych dopiero w kolejnym rozdziale.

Jest też problem Sengratha
ja bym bardzo prosił kogoś kto gra, albo grał i ma save przed misją z kusza Sengratha o kontakt po rozegraniu tego fragmentu. Nic nie podpowiadam, po prostu zobaczyć jak to wygląda.

Trzeba też usunąć błąd polegajacy na tym, że w zadaniu z Cipherem od Oskara Cipher da 2 paczki ziela po pobiciu i dwie potem gdy mówi , że  żartował. Powinien mieć tylko dwie  paczki.
Także poprawić działanie czaru Kula Ognia. działa on bowiem na zwierzęta dopiero za drugim razem.

EDIT

Istotnym jest poprawienie buga z odprowadzeniem  Kucharza. Tu być może dało by się wykorzystać coś ze skryptów Returning, bo tam jest to samo zadanie.

panzpis

panzpis

Użytkownicy
Co palisz w piecu?
posty524
Propsy167
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy
  • Co palisz w piecu?
Znawco przetłumaczysz zmiany wprowadzone w 1.14? Bo coraz mniej mi się podoba ten patch. 

Ludzie mają swoje cele, mają swoje ambicje, mają swoje ideały i za to walczą i umierają, a pan chce tylko żyć, to niech pan sobie żre i żyje dalej!
                                         Janusz Korwin-Mikke,

Memorius

Memorius

Moderator działu
posty2983
Propsy1306
ProfesjaTłumacz
  • Moderator działu
Patch musi być. Naprawia szereg błędów z wersji z 1.13 , których byśmy sami nie poprawili.
Co do wielu błędów to wynikają one z włączonego w trakcie gry marvina. Global jest na to bardzo uczulony.

Pewne rzeczy mogą się nam nie podobać ale , przynajmniej na etapie zrobienia Global Mod PL tak chyba musi zostać.

Co ci się konkretnie nie podoba?
Wypisywanie wszystkich zmian to nieco za długo by trwało...

panzpis

panzpis

Użytkownicy
Co palisz w piecu?
posty524
Propsy167
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy
  • Co palisz w piecu?
Brak ulepszenia pancerzy to dotkliwa strata. Przetlumaczyłem sobie zmiany translatorem i faktycznie dużo błędów poprawili. Tylko szkoda tych pancerzy...

Janusz Korwin-Mikke,

Memorius

Memorius

Moderator działu
posty2983
Propsy1306
ProfesjaTłumacz
  • Moderator działu
W kwestii pancerzy faktycznie nieco szkoda niemniej jeśli ma to namnażać błędy i powodować kolosalne straty złota
to niech tak zostanie "po nowemu". Zresztą i tak tych pancerzy jest sporo.

Tak przy okazji to nieco ożywiłem drętwe dialogi z Dunkel. Taki był zresztą zamysł autorów tego moda,miało to być zmienione już wersji pośredniej do 2.0.
Nic specjalnego nie dodałem , ale Bennet gada jak Bennet a nie jak Stalowy Pręt.

Dziś dostałem ostatnie już pliki z dialogami więc mogę z całą pewnością powiedzieć ,że w sumie jest tych nowych dialogów ok 8500 linijek.

gandalfgandalf

gandalfgandalf

Użytkownicy
Mistrz magii jest z wami
posty776
Propsy152
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
Super! Mówie o linijkach

Wtf losowy exp? Ha dobrze zrozumiałem? Zabijam wilka dostaje 50exp zabijam następnego dostaje 80? Ciekawe nie powiem
że nie.

,,Na świecie nie ma ludzi normalnych i nie normalnych są tylko ci pozamykani w zakładach i ci którzy nie zostali przebadani"
Winston Churchill
moje staty w reb 2.1

Memorius

Memorius

Moderator działu
posty2983
Propsy1306
ProfesjaTłumacz
  • Moderator działu
Aktualnie pracuję nad poprawą pewnej irytującej kwestii.
Otóż w obozie Netbeka istnieje rozdwojenie jaźni dwóch postaci
jest Dusty/Shrat  (z gadki) a wyglada jak Shrat
jest Gor Boba/Gor na Bar (z gadki) a wyglada jak Gor Boba (ten z G1)

zrobię tak, że bedzie to Shrat i Gor Boba a dialogi nieco pozmieniam przy zachowaniu liczby linijek.
ten błąd miał być usunięty w kolejnej wersji tylko nie wiem czy przez dodanie postaci czy przez zmianę samych tylko dialogów.

Podobno pojawia się tez bład polegający na tym ,że Angar nie wraca z GD do Khorinis i nie można go zabrać na okręt.

Tak Gandalf tak mniej więcej wygląda to z wilkiem i nie tylko.

gandalfgandalf

gandalfgandalf

Użytkownicy
Mistrz magii jest z wami
posty776
Propsy152
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
To zrób tak żeby nie było kilku identycznych npc. Wiesz biff z returna.
Chyba że takowych nie ma.

Widze że iboz Netbeka jest nieco bardziej rozwinięty niż w Returnie. Nie ma tam 3 npc i reszta to nie mowy. chyba że źle zrozumiałem. :)

Winston Churchill
moje staty w reb 2.1

Memorius

Memorius

Moderator działu
posty2983
Propsy1306
ProfesjaTłumacz
  • Moderator działu
Nie w sumie jest podobnie. Coś tam gadaja trzy po trzy.
Już się z tymi ludkami uporałem. jest Gor Baba jako handlarz i Kwatermistrz oraz Shrat jako cwany Shrat.
Co wiecej dialogach występuje także niejaki Stone kujacy tam w kuźni ale jego też odprawilem w niebyt.
Kuje oczywiście Darrion.

Tak przy okazji miałem takie pytanie poza tym forum czy by się dało zrobić więcej zadań dla Jastrzębi.
Pewnie tak.Prostych na pewno i może by się ktoś tego podjął.

panzpis

panzpis

Użytkownicy
Co palisz w piecu?
posty524
Propsy167
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy
  • Co palisz w piecu?
Mamy problem - małe zainteresowanie modyfikacją, która rozmiarami ustępuje tylko returningowi. ( Po spolonizowaniu zapewne się to zmieni). Dlatego przydałyby się jakieś fimik na youtube oraz artykuł na Gothicopedii. 

Janusz Korwin-Mikke,

Memorius

Memorius

Moderator działu
posty2983
Propsy1306
ProfesjaTłumacz
  • Moderator działu

Memorius
Moderator działu

Przebieg prac nad wersją Global Mod PL
#93 2013-12-31, 12:40(Ostatnia zmiana: 2014-01-17, 14:05)
Małe zainteresowanie tymczasem w niczym nie przeszkadza.
W narodzie znajomość języka sąsiadów zaginęła więc trudno się dziwić ,że nie gra w wersję gdzie samych linijek nowych dialogów jest grubo ponad 8000.
Prace posuwają się naprzód zgodnie z planem a nieustanne pytania "kiedy będzie gotowe?" niczemu nie służą.
Tu specjalnie nic się przyspieszy.

Po spolonizowaniu zapewne się to zmieni
tej opcji się trzymajmy.
Będzie gotowe, będzie reklama we wszystkich miejscach w sieci gdzie można znaleźć fanów Gothic.

Tymczasem ponieważ nikt mi nie pomógł w nadaniu sensownej nazwy Tym Którzy Nie Zaznali Spokoju nadałem im nazwę arbitralnie sam i w grze wystąpią jako Wygnani
Nazwa wynika z samej historii tajemniczych przodków Bezimiennego opisanej w Zwojach.

Niestety chwilowo nie mam czasu na kontynuowanie w szerszej skali solucji do tego moda, zresztą jak już wspomniałem i to co już napisałem będzie w pewnych fragmentach zmienione i uzupełnione.

Na razie tylko ciąg dalszy Mrocznej Gildii dla zadania w rozdziale V.
Spoiler
Aby ruszyć tu fabułę do przodu musimy odwiedzić podziemia Klasztoru magów Ognia i odnaleźć tam specjalny Almanach. Zawiera on informację o możliwości stworzenia
Demonicznego Ostrza (dla wojownika)
Amulet Władza Jedności (dla maga)
Są to bronie potężne i posiadanie ich jest nieodzowne dla dalszego rozwinięcia fabuły.

Almanach nie daje odpowiedzi w jaki sposób bronie te można otrzymać lub stworzyć kierujemy się więc do naszego Mistrza Narsusa. Niestety on też nic nie wie na ten temat i twierdzi,że tylko Wielki Mistrz może udzielić na ten temat odpowiedzi.
Wielkiego Mistrza w naszym świecie nie ma. Trzeba go przyzwać z pomocą czterech Strażników.
Narsus daje wskazówki gdzie ich znaleźć z pierwszym z nich ustalamy też miejsce Przyzwania. Ostatecznie jest to możliwe tylko w Kamiennym Kręgu przy farmie Lobarta. Kapryśny Wielki Mistrz pojawia się jednak nie tam a w Klasztorze Magów Ognia, aby przy okazji podrażnić nieco jego mieszkańców.

Wielki Mistrz instruuje nas co do sposobu wykonania Runy lub Miecza.
Demoniczne Ostrze wykonujemy na stole runicznym z czterokrotnie ulepszonego Miecza Mrocznego Wojownika.
(Jak go kolejno ulepszać dają wskazówki smoki w GD pod wpływem Oka Innosa). Aby uzyskać Demoniczne Ostrze tym razem dodajemy serce demona.
Z Władzą Jedności jest nieco więcej kłopotu bo tu musimy mieć
1/Łzy Innosa
2/Wodną Perłę
3/Poświęconą Statuetkę Beliara.
czyli symbole trzech bogów

Łzy Innosa znajdziemy w podziemiach Klasztoru, co do lokalizacji Wodnej Perły trzeba porozmawiać z Drakashem a z poświęconą statuetką jest wiele zabawy...
Działanie Amuletu Władzy Jedności poznamy jednak dopiero na Irdorath. A warto!

Wielki Palacz

Wielki Palacz

Użytkownicy
Co byś zrobił gdybyś miał kałacha
posty33
Propsy11
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
  • Co byś zrobił gdybyś miał kałacha
A jak działa Demoniczne Ostrze?

Przepraszam dziada

Memorius

Memorius

Moderator działu
posty2983
Propsy1306
ProfesjaTłumacz
  • Moderator działu
Nie wymaga siły, zadaje obrażenia od magii i ognia.

Trzeba jednak jak napisałem najpierw je ulepszyć według wskazań smoków.
Tu jest ważna kolejność zabijania smoków przez Mrocznego
Bagienny (info - kość goblina)
Kamienny(info - skóra wilka)
Ognisty(info- kość szkieletu)
Lodowy(info - serce golema)
Ulepszać trzeba PO KOLEI , czyli 4razy

Wielki Palacz

Wielki Palacz

Użytkownicy
Co byś zrobił gdybyś miał kałacha
posty33
Propsy11
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
  • Co byś zrobił gdybyś miał kałacha
Ale czy ma jakieś magiczne moce, bonusy itp.

Przepraszam dziada

Memorius

Memorius

Moderator działu
posty2983
Propsy1306
ProfesjaTłumacz
  • Moderator działu
Nie mam takiego zapisu w swojej grze. Możemy sprawdzić w skryptach ale najlepiej zrobić samemu i zobaczyć jak działa.

Wracając do wątku Wygnanych
panzpis kiedyś mnie pytał o szczegóły ich historii

Właśnie zrobiłem ich historię przy okazji zadania ze zwojami dla Xardasa
Jest to moja wersja autorska , nieco zmieniona w kilku szczegółach i pozbawiona ciężkiego błędu logicznego jaki występował w oryginale i już nie zdążono go poprawić.
Poprawiłem i zapewne wątpliwości już nie będzie.
jak to wyszło daje poniżej w spoilerze -można czytać, można nie czytać , choć akurat ten tekst nie ma wpływu na rozgrywkę...historia.
Jeśli są jakieś uwagi proszę pisać w temacie.

HISTORIA WYGNANYCH

Spoiler
Nazywają siebie Wygnanymi.
Magia, którą stosują powstała w pradawnych czasach, gdy światem rządzili bogowie, którzy z niebios schodzili do ludzi.
Tymi bogami z kolei rządzili Wyżsi Bogowie i tak było do Światowego Chaosu.
Istniały demony zamieszkujące najgłębsze czeluście, i odrzuciły one bogów i ich prawa.
Były tez pierwsze Dzieci Nocy.Świat patrzył wtedy na wszystko oczami dziecka.
Ale były też prawa, obrzędy i sądy, nie zawsze sprawiedliwe.
Ludzie nie myśleli wówczas o losach świata i tworzenia, a nad wszystkimi stał i rządził jeden bóg - Walkir.
I wziął Walkir garstkę ludzi i uniósł ich ze sobą w niebiosa.I zaczął ich nauczać, odkrywając im swoje myśli. Po co?Nieodgadnione są zamysły bogów...
Może to duma, może zbyt buntownicze to były myśli ...Tego nikt nie wie.
I uczył on ludzi myśleć tak jak on myślał, patrzeć na świat tak jak on sam patrzył na niego i słyszeć to czego inni nie słyszą.
I spojrzał kiedyś Walkir w oczy ludziom i zobaczył w nich, że stali się inni.
Już więcej niż ludzie ale jeszcze nie bogowie to byli lecz dalszą wiedzę mogli posiąść już sami.
I wrócili oni do świata, w którym minęły stulecia i w którym wiele się zmieniło.
Odeszli Wyżsi Bogowie pozostawiając na straży porządku niewielkie tylko siły.
Uczniowie Walkira zaczęli nauczać ludzi, ci jednak odrzucili ich wiedzę.
Wypełniali ludzie swoje obrzędy i przestrzegali praw im danych, wszystko inne mając za bunt i herezję.
I rzekli tym co powrócili: Kajajcie się, odrzućcie herezje wasze i proście bogów naszych Adanosa i Innosa o przebaczenie.Błagajcie,ukorzcie się a my was przyjmiemy.
Ludzie mówili tak bo zapomnieli czym w istocie są bogowie a ich mowa była nierozumną.
Odeszły więc dzieci Walkira, zostawiając ludzi i ruszyli ku tym, których Wyżsi Bogowie pozostawili na straży porządku świata.
Ci jednak przerazili się ich słów i odrzekli im to co i ludzie...
Nie zwyciężyli ich strażnicy ni słowem ni mieczem i odtrącili ich, a wraz z nimi i świat cały ich odtrącił.
Uczniowie Walkira nie odcięli się od świata i się z zastanym nie pogodzili.Spotkali Innych i widzieli wiele.
I spotkali demony ciemności i  pana ich Beliara.I rzekł im Beliar - Wygnani, my was przyjmiemy.
Tu jednak Dzieci Walkira zdradzić i porzucić musiały by swoje prawa i zasady.
I nie zwyciężyli ich ani słudzy, ani władcy żywiołów i mroku cienia. I odrzucili ich jak ludzie.Czy Wygnani odrzucili mrok?
Nie przyjęli go nie chcąc go zmieniać i odeszli...
I długo jeszcze przemierzali światy i wszędzie ich odrzucano i odwracano się od nich.
I nie było dla ich dusz spokojnej przystani ani schronienia.I stali się samotni.
To nie klątwa.To życie...historia i życie.
Byli inni, droga ich była inna i dlatego światy odwróciły się od nich.
Jest ich niewielu lecz zawsze tyle samo, bo są nieśmiertelni Darem Walkira.Wszędzie witani radośnie
lecz radość była taka i gdy odchodzili niezrozumiani...
Szukali ratunku od swoich mąk i duchowych rozterek.Nie znaleźli...
Pozostali Wygnani.
A czasem któryś z nich przechodzi na stronę Mroku poddając się podszeptom Beliara i staje się straszliwym narzędziem Zła.

Draks

Draks

Użytkownicy
Gothic 2 Nowy porządek
posty1715
Propsy765
ProfesjaGrafik 3D
  • Użytkownicy
  • Gothic 2 Nowy porządek
gralem w tego moda oczywiscie po rusku i nie wciaglo mnie to jak Dark Saga.

Memorius

Memorius

Moderator działu
posty2983
Propsy1306
ProfesjaTłumacz
  • Moderator działu
Wiesz trudno jest porównywać Addon do GKII NK z grą total conversion. Trochę to chybione podejście IMO.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry