Przebieg prac nad wersją Global Mod PL 384397 1660

O temacie

Autor Memorius

Zaczęty 10.12.2013 roku

Wyświetleń 384397

Odpowiedzi 1660

Memorius

Memorius

Moderator działu
Ojciec Wszystkich Narodów
posty2983
Propsy1306
ProfesjaTłumacz
  • Moderator działu
  • Ojciec Wszystkich Narodów

Memorius
Moderator działu

Przebieg prac nad wersją Global Mod PL
2013-12-10, 11:37(Ostatnia zmiana: 2014-02-25, 10:15)
Teraz dwa słowa ogólniej. Wydaje mi się ,że nie ma co czekać na Returning 2 i łączyć obu a potem robić polską wersję bo R2 to jednak jeszcze odległa przyszłość a samo scalenie to pewnie też niełatwa rzecz (tu się nie znam). To są lata znając tempo w postępie takich prac.
Czy nie łatwiej było by po prostu spolonizować tego moda korzystając z istniejącej polskiej wersji GII NK i dorzucając tylko to co nowe?
Dla popularyzacji tego  ogromnego moda to jedyne chyba wyjście jeśli ktoś ma w to zagrać przed upływem kilku lat.

Już niebawem nowa wersja Global Mod PL 1.7.11 Special Edition

panzpis

panzpis

Użytkownicy
Co palisz w piecu?
posty524
Propsy167
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy
  • Co palisz w piecu?
Spolszczenie modyfikacji ma jeszcze jedną zaletę : skrócenie prac nad przyszłym spolszczeniem do R2. A roboty chyba nie ma tak wiele. Memorius doskonale zna rosyjski. Potrzebna teraz tylko osoba od kodowania, bo skrypty to chyba mógłbym ogarnąć. Mam tylko problem z przekodowaniem dialogów z krzaczków na cyrylicę. Notepad nie chce mi tego przekodować. 

Ludzie mają swoje cele, mają swoje ambicje, mają swoje ideały i za to walczą i umierają, a pan chce tylko żyć, to niech pan sobie żre i żyje dalej!
                                         Janusz Korwin-Mikke,
                        prezes Kongresu Nowej Prawicy

https://pl-pl.facebook.com/janusz.korwin.mikke

Memorius

Memorius

Moderator działu
posty2983
Propsy1306
ProfesjaTłumacz
  • Moderator działu
dobrze gada dać mu wódki :ok:

teksty przetłumaczę jak dostanę je w pliku - byle nie cały GII NK haha

ale co masz w samej grze? cyrylicę czy krzaczki? bo ja miałem krzaczki do momentu zainstalowania specjalnego pliku z czcionką.
Ogólnie rzecz jest do zrobienia, nieco czasu mam bo swoje sprawy związane z pracami nad modami do Morrowinda mam porobione na ten moment. Jasne że tego się nie da zrobić w dwa dni ale na pewno termin byłby sensowny i nie tak aż odległy.

Reasumując ja się tłumaczenia podejmę .

panzpis

panzpis

Użytkownicy
Co palisz w piecu?
posty524
Propsy167
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy
  • Co palisz w piecu?
W grze mam cyrylicę, ale w skryptach są krzaczki. Teoretycznie po wklejeniu krzaczków do notepad++ i wybraniu  odpowiedniej opcji powinno się zamienić w cyrylicę. Jeszcze spytam wujka google i zobaczę co robię źle.

Ludzie mają swoje cele, mają swoje ambicje, mają swoje ideały i za to walczą i umierają, a pan chce tylko żyć, to niech pan sobie żre i żyje dalej!
                                         Janusz Korwin-Mikke,

Memorius

Memorius

Moderator działu
posty2983
Propsy1306
ProfesjaTłumacz
  • Moderator działu
Działaj działaj bo warto. Moze zresztą i koledzy z forum wiedzą jak to zrobić bo mnie zdaje że jakimś temacie ta kwestia była onegdaj poruszana..

A teraz jeszcze istotna uwaga do samej gry przed solucją do Gildii Myśliwych (której jednak nie obiecuję jutro tym razem...)
GILDIA MYŚLIWYCH podobnie jak i GILDIA MROCZNYCH MAGÓW/PALADYNÓW to gildie główne
Jeśli ktoś zacznie grać i chce rozegrać coś nowego to musi się zdecydować na to w miarę wcześnie i wybrać coś z tych dwóch ze wskazaniem na GM bo zadań jest dużo więcej.
Ja osobiście oblatałem tradycyjnie wszystkich i zrobiłem wszystko co można było zrobić w gildiach wstępnie przed przystąpieniem i wybrałem jedną z nowych potem rzecz jasna.

Baggio

Baggio

DreamVader
posty968
Propsy426
ProfesjaGracz
  • DreamVader
Przy zabawie z Returningiem musieliśmy tłumaczyć także teksty z podstawki Gothic'a 2 Noc Kruka, kopiowaliśmy dialogi z oryginału lecz to też pochłaniało sporo czasu, obawiam się, że tutaj będzie tak samo.
Tutaj masz poradnik z naszego działu w sprawie tych krzaczków. Regynild:
Spoiler
Niestety rosyjskie skrypty mają kodowanie niezgodne z polskimi co skutkuje krzaczorami. powodem jest to że skrypty są układane w ANSI co daje znaki ascii 0-127 i znaki 128-255 dobrane według wersji regionalnej windowsa. Jak widać w tym zakresie nie mogą zmieścić się wszystkie znaki narodowe. Jest za to sposób na to by otrzymać z krzaczorów cyrylice - instalujemy rosyjski edytor bred3 ustawiamy w nim kodowanie na rosyjskie ANSI i od tej pory wystarczy wkleić w nim takie krzaczory by uzyskać cyrylicę. Uwaga: należy wkleić a nie otworzyć plik gdyż inaczej sobie program bred nie radzi

Memorius

Memorius

Moderator działu
posty2983
Propsy1306
ProfesjaTłumacz
  • Moderator działu
Oczywiście zrozumiałe jest że zapewne i w tym przypadku trzeba będzie ręcznie zastąpić teksty rosyjskie tekstami polskimi. Metoda kopiuj wklej jest żmudna ale innego wyjścia nie ma, W moddingu Morrowinda jest to samo.
Może z tym ktoś pomoże.

panzpis

panzpis

Użytkownicy
Co palisz w piecu?
posty524
Propsy167
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy
  • Co palisz w piecu?
Cytat: Baggio
Przy zabawie z Returningiem musieliśmy tłumaczyć także teksty z podstawki Gothic'a 2 Noc Kruka, kopiowaliśmy dialogi z oryginału lecz to też pochłaniało sporo czasu, obawiam się, że tutaj będzie tak samo.
Tutaj masz poradnik z naszego działu w sprawie tych krzaczków. Regynild: SpoilerNiestety rosyjskie skrypty mają kodowanie niezgodne z polskimi co skutkuje krzaczorami. powodem jest to że skrypty są układane w ANSI co daje znaki ascii 0-127 i znaki 128-255 dobrane według wersji regionalnej windowsa. Jak widać w tym zakresie nie mogą zmieścić się wszystkie znaki narodowe. Jest za to sposób na to by otrzymać z krzaczorów cyrylice - instalujemy rosyjski edytor bred3 ustawiamy w nim kodowanie na rosyjskie ANSI i od tej pory wystarczy wkleić w nim takie krzaczory by uzyskać cyrylicę. Uwaga: należy wkleić a nie otworzyć plik gdyż inaczej sobie program bred nie radzi
Otwieram pierwszy lepszy skrypt, kopiuje takie coś
-1 МЗбъЎъТх Г√ГМД ╘М ФТбх╨в фММхГТхфхГвюЕТВ МфЯ ьй╨ъбъ) бъ Г╨Т╪· timeSec (Г фТйвбДъЛ).
uruchamiam bred3, w 4 opcji na górze daje ANSi i wklejam to paskudztwo i mam takie coś :
-1 Њ‡Ўкцк’е ѓыѓЊ„ ФЊ ”’ЎеРў дЊЊеѓ’едеѓўо…’‚ Њдџ м©РкЎк) Ўк ѓР’Шъ timeSec (ѓ д’©ўЎ„к‹).
Co robię źle?

Janusz Korwin-Mikke,

Memorius

Memorius

Moderator działu
posty2983
Propsy1306
ProfesjaTłumacz
  • Moderator działu
Dzięki uprzejmości i pomocy i jednego z kolegów z Forum, który na razie skromnie się nie chce ujawniać od jutra ruszy spolszczenie tego moda.
Jak będzie już coś konkretnie gotowe w jakiejś części damy znać.

Memorius

Memorius

Moderator działu
posty2983
Propsy1306
ProfesjaTłumacz
  • Moderator działu
Mamy już wyodrębnione wszystkie pliki tekstowe z których przetłumaczyłem jak na razie około 300 linijek dla NPC.
Oczywiście od razu pojawia sie problem Lore a także pewnego dostosowania do terminologii Returninga.
W Globalu Mysliwi występują jako Bractwo, więc aby uniknąć pomyłek z Bractwem Śniącego nadałem gildii nazwę Stowarzyszenie Myśliwych.
w przypadku nazewnictwa z Dunkel zachowana została oryginalna pisownia imion NPC , pewnym problemem jest jednak słowo dunkel , które samo w sobie znaczy tyle co ciemny. Rosjanie przyjęli to bez zastrzeżeń , tyle ze w języku rosyjskim tiomnyj to jednocześnie w pewnych okolicznościach "mroczny".
Przyjąłem w wersji polskiej opcję "mroczny" czyli Mroczny Wojownik, Mroczny Mag, Mroczna Sztuka.
Myślę ze tak jest bardziej klimatycznie.
Pojawia się także słowo "chraniteli" czyli wg translacji Returninga Opiekunowie. tak tu być nie może i po prostu przyjąłem opcję Strażnicy. Strażnik Śmierci itd.
Nowi NPC otzrymają zlatynizowane wersje imion oryginalnych , poza pewnymi wyjatkami gdy imię jest odprzymiotnikowe albo odrzeczownikowe.
Wyjatek stanowi tu mysliwy Bars . Bars znaczy tyle co "irbis" a irbis to pantera snieżna . Myślę że pzostawienie Bars będzie bardziej fortunne.
To co jest gotowe wymaga oczywiscie przejrzenia pod kątem literówek i interpunkcji ale myślę ze takich błędów nie ma za tak wiele.
Jeśli jest ktoś chętny do korekty to zapraszam.
Tempo obecne szacuję na około 300 linijek dziennie, w zalezności od mozliwości czasowych może nieco więcej.
Inni koledzy pracuja nad strona techniczną ale przyda sie jak myslę każda pomoc.
Zwłaszcza speca od Lore i nazewnictwa bo ja nie wszystko pamietam .
Tyle na razie wieści.

panzpis

panzpis

Użytkownicy
Co palisz w piecu?
posty524
Propsy167
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy
  • Co palisz w piecu?
Cytat: Memorius
Mamy już wyodrębnione wszystkie pliki tekstowe z których przetłumaczyłem jak na razie około 300 linijek dla NPC.
Oczywiście od razu pojawia sie problem Lore a także pewnego dostosowania do terminologii Returninga.
W Globalu Mysliwi występują jako Bractwo, więc aby uniknąć pomyłek z Bractwem Śniącego nadałem gildii nazwę Stowarzyszenie Myśliwych.
w przypadku nazewnictwa z Dunkel zachowana została oryginalna pisownia imion NPC , pewnym problemem jest jednak słowo dunkel , które samo w sobie znaczy tyle co ciemny. Rosjanie przyjęli to bez zastrzeżeń , tyle ze w języku rosyjskim tiomnyj to jednocześnie w pewnych okolicznościach "mroczny".
Przyjąłem w wersji polskiej opcję "mroczny" czyli Mroczny Wojownik, Mroczny Mag, Mroczna Sztuka.
Myślę ze tak jest bardziej klimatycznie.
Pojawia się także słowo "chraniteli" czyli wg translacji Returninga Opiekunowie. tak tu być nie może i po prostu przyjąłem opcję Strażnicy. Strażnik Śmierci itd.
Nowi NPC otzrymają zlatynizowane wersje imion oryginalnych , poza pewnymi wyjatkami gdy imię jest odprzymiotnikowe albo odrzeczownikowe.
Wyjatek stanowi tu mysliwy Bars . Bars znaczy tyle co "irbis" a irbis to pantera snieżna . Myślę że pzostawienie Bars będzie bardziej fortunne.
To co jest gotowe wymaga oczywiscie przejrzenia pod kątem literówek i interpunkcji ale myślę ze takich błędów nie ma za tak wiele.
Jeśli jest ktoś chętny do korekty to zapraszam.
Tempo obecne szacuję na około 300 linijek dziennie, w zalezności od mozliwości czasowych może nieco więcej.
Inni koledzy pracuja nad strona techniczną ale przyda sie jak myslę każda pomoc.
Zwłaszcza speca od Lore i nazewnictwa bo ja nie wszystko pamietam .
Tyle na razie wieści.
Zmiany nazw bardzo dobre, nic nie straciło pierwotnego sensu. Miejmy nadzieję, że wam się uda. Przypominam, że to nie tempo jest najważniejsze, tylko jakość. No ale ktoś tu perfekcyjnie zna rosyjski więc jestem spokojny. Nie radzę wam podawać nawet bardzo przybliżonej daty premiery, bo to wywoła tylko niepotrzebne zamieszanie. Nawet w przeddzień końca prac nie podawajcie daty, niech to będzie miła niespodzianka. 

Janusz Korwin-Mikke,

Memorius

Memorius

Moderator działu
posty2983
Propsy1306
ProfesjaTłumacz
  • Moderator działu
Ty się panzpis nie odżegnuj bo jesteś potrzebny i nieodzowny :D
info tymczasowo na priv

Witcherr

Witcherr

Użytkownicy
posty94
Propsy8
  • Użytkownicy
Siemka. Mam pytanie co do moda. Gdzie znajdują się te dwie nowe gildie? I czy mają coś czego nie ma inna gildia? (chodzi mi np. mag ognia ma tylko czary ognia, paladyn ma swoje runy itp).
edit: Mam jeszcze jedno pytanko. Jak się do tych gildii dostajemy? (ktoś nas tam zaprowadzi , czy ktoś nam o nich opowie).2

Memorius

Memorius

Moderator działu
posty2983
Propsy1306
ProfesjaTłumacz
  • Moderator działu
Bardzo żle trafiłeś chłopie bo miałem zrobić solucje do tych gildii a  teraz pewnie muszę toi na jakiś czas odłożyć ;D
Co do Stowarzyszenia Myśliwych - rzuć okiem na kilka postów wyżej solucja do zadania RZEPA
A Mroczni?
Wychodząc z wieży Xardasa zobaczysz gościa w mrocznym przyodziewku....zagadaj do niego.

musisz pamiętać że to gildie główne i wybór jednej z nich zamyka drogę do pozostałych.

Witamy w temacie moda , którego spolszczenie jest aktualnie przygotowywane

EDIT
Mroczni mają masę zabawek z arsenału Beliara, w zależności od wyboru drogi Mag/Wojownik się to różni.
Część broni przygotowujemy sobie sami.
Mysliwi to myśliwi i tu co najwyżej lepsze łuki itd.

Wielki Palacz

Wielki Palacz

Użytkownicy
Co byś zrobił gdybyś miał kałacha
posty33
Propsy11
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
  • Co byś zrobił gdybyś miał kałacha
Memorius bardzo dobrze znasz rosyjski więc dobrze będzie świetnie jeżeli będziesz tłumaczył 200 linijek dziennie ale skoro potrafisz 300 to gratuluje. :ok:

Przepraszam dziada

Memorius

Memorius

Moderator działu
posty2983
Propsy1306
ProfesjaTłumacz
  • Moderator działu
Mamy na ten moment 600 linijek.
w większości jest to już po korekcie i ocenie Lore.

panzpis

panzpis

Użytkownicy
Co palisz w piecu?
posty524
Propsy167
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy
  • Co palisz w piecu?
Myślę, że przez weekend zwiększymy ilość liniejek na dzień. Wszystkich chętnych do pomocy zapraszamy. Wystarczy napisać PW do Memoriusa, on znajdzie wam robotę.

Janusz Korwin-Mikke,

Wielki Palacz

Wielki Palacz

Użytkownicy
Co byś zrobił gdybyś miał kałacha
posty33
Propsy11
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
  • Co byś zrobił gdybyś miał kałacha
W takim razie gratuluje. Jestem pod wrarzeniem. Brawa dla Memoriusa. W takim tempie względnie szybko to pójdzie. Jeszcze raz gratulacje.

Przepraszam dziada

Memorius

Memorius

Moderator działu
posty2983
Propsy1306
ProfesjaTłumacz
  • Moderator działu
Myślę, że przez weekend zwiększymy ilość liniejek na dzień.
chyba mnie chcesz zamordować :lol2:
oczywiście zapraszamy wszystkich chętnych do naszego nieoficjalnego GLOBAL MOD PL TEAMU zwłaszcza tych co w to grali i fachmanów od skryptów.
Nie ukrywam że jest ambitny plan poprawienia niektórych błędów i bugów,ale to na razie tylko taki plan.

Może się jednak nasz techniczny Motor napędowy ujawni w końcu ? hehe...co?

panzpis

panzpis

Użytkownicy
Co palisz w piecu?
posty524
Propsy167
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy
  • Co palisz w piecu?
Cytat: Wielki Palacz
W takim razie gratuluje. Jestem pod wrarzeniem. Brawa dla Memoriusa. W takim tempie względnie szybko to pójdzie. Jeszcze raz gratulacje.
Nic nie obiecujemy. Może Turki zaatakują nasz biedny kraj? Wtedy pracę nad spolszczeniem zostaną wstrzymane, bo ktoś musi bronić ojczyzny. A tak na serio to nie wiemy ile mod ma tych linijek.
Edit: też chciałbym podziękować osobie zajmującej się skryptami, bo bez niej nic by z tego nie wyszło.

Janusz Korwin-Mikke,

0 użytkowników
Do góry