GothicVDFS - pliki mod/vdf 5180 7

O temacie

Autor hugo111

Zaczęty 19.02.2014 roku

Wyświetleń 5180

Odpowiedzi 7

hugo111

hugo111

Użytkownicy
Łukasz Pietuchowski
posty88
Propsy47
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Łukasz Pietuchowski
Witam

Otóż zastanawiam na jakiej zasadzie tworzone są pliki mod i proszę Was o pomoc w rozwikłaniu tej zagwozdki. Jeszcze jedno pytanie jakie Mnie trapi, to czym różni się plik mod/vdf z gothic 1 od pliku mod/vdf z gothic 2, w końcu jak dobrze wiemy to do obu części gry są oddzielne wersje programu? : )

Dokładnie to chciałbym nauczyć się zaprogramować aplikacje, która tworzy takie pliki w języku c#.

Z góry dziękuję i pozdrawiam : )

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Pliki mod to po prostu pliki vdf z rozszerzeniem zmienionym dla łatwego rozróżnienia (bo mają inne przeznaczenie). Pliki vdf w g2nk mają trochę zoptymalizowaną strukturę, różnią się też nagłówkiem. Sposób ich tworzenia możesz podejrzeć w źródle programu Gothic VDFS: http://www.bendlins.de/nico/gothic2/GothicVDFS-2.6.0.0_src.7z .

Rozumiem że chcesz to napisać tylko w ramach ćwiczenia, ale ostrzegam że może to być dość złożone i pewnie byłoby lepiej jakby znalazł sobie jakiś bardziej pożyteczny temat.

hugo111

hugo111

Użytkownicy
Łukasz Pietuchowski
posty88
Propsy47
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Łukasz Pietuchowski

hugo111

GothicVDFS - pliki mod/vdf
#2 2014-02-19, 16:22(Ostatnia zmiana: 2014-02-19, 20:56)
Tak to to wiem, że plik mod to po prostu vdf. Mhm w takim razie dziękuję, za ten source i za wytłumaczenie różnicy : p.

W końcu uczymy się dopiero wtedy gdy jest ciężko : D, a zdaję sobie sprawę, że sprawa to nie mała : p.

--PS--
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie tematu. Dziękuję Ci Avallach za pomoc, ale nie mogę poradzić sobie z jedną rzeczą. W jaki sposób zapisywany jest TimeStamp do pliku?

Jedyną sensowną rzeczą jaką znalazłem to to:
Header.Params.TimeStamp := FatDate shl 16 or FatTime;

(Plik GothicVdfsBuilder.pas)

W tym przypadku do headera zapisywane jest coś, nawet nie wiem co to jest ("FatDate shl 16 or FatTime").. Może źle szukam? Mógłby ktoś mnie przynajmniej nakierować?

Z góry dziękuję.

hugo111

hugo111

Użytkownicy
Łukasz Pietuchowski
posty88
Propsy47
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Łukasz Pietuchowski

hugo111

GothicVDFS - pliki mod/vdf
#4 2014-02-19, 23:07(Ostatnia zmiana: 2014-02-20, 10:48)
Okey, w taki razie znasz może jakiegoś speca od >>pascal-a<<, który mógłby pomóc za darmo?

PS. który wytłumaczy Mi jaką funkcje ma ta komenda i w jaki ona sposób buduje datę w pliku

//Poprawka ; p

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
PS. który wytłumaczy i Mi jaką funkcje ma ta komend i w jaki ona sposób buduje datę w pliku
A po co ci to? Albo inaczej: nie rozumiem. Skoro chcesz użyć C#, to po prostu pobierz datę systemową i zrób z nią co chcesz.

hugo111

hugo111

Użytkownicy
Łukasz Pietuchowski
posty88
Propsy47
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Łukasz Pietuchowski
Czy wszyscy muszą być tak dociekliwi po co Mi to? xD Ale właśnie w tym problem, że po zakodowaniu binarnym data układa się w bardzo dziwny ciąg, czego nie mogłem rozgryźć. Użytkownik Rafał Budzis już Mi pomógł za co mu niezmiernie dziękuję : ))

I przepraszam, nie pythona, a pascala : pp.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry