To po kolei. To że przedmiot nie wyświetla się w ekwipunku ani na ziemi, wynika z tego że widocznie nie istnieje odpowiedni model. Zbroje w Gothicu mają dwa modele. Jeden to animowane "ciało" które pokryje szkielet postaci zastępując ciało domyślne. Drugi to statyczny 3ds, zwykle przedstawiający ubiór złożony na potrzeby przechowywania. Robi się go całkowicie oddzielnie. Pokaż skrypt zbroi, to łatwo dojdziemy do tego co jest tu nie tak.
To zauważyłem - jedne są w /Anims, a drugie w /Meshes, prawda? Do /Meshes wrzuciłem model z tej autorskiej paczki i nazwałem go
zlodziej.ascSkrypt i wszystkie pliki, jakie przygotowałem, są w linki na sendspacje. Skrypt wrzucam niżej:
INSTANCE zlodziej(C_Item)
{
name = "Strój złodzieja";
mainflag = ITEM_KAT_ARMOR;
flags = 0;
protection [PROT_EDGE] = 20;
protection [PROT_BLUNT] = 15;
protection [PROT_POINT] = 25;
protection [PROT_FIRE] = 5;
protection [PROT_MAGIC] = 10;
value = 1500;
wear = WEAR_TORSO;
visual = "zlodziej.ds3";
visual_change = "zlodziej.asc";
visual_skin = 0;
material = MAT_LEATHER;
description = "zlodziej";
TEXT[0] = NAME_Prot_Edge; COUNT[0] = protection [PROT_EDGE];
TEXT[1] = NAME_Prot_Point; COUNT[1] = protection [PROT_POINT];
TEXT[2] = NAME_Prot_Fire; COUNT[2] = protection [PROT_FIRE];
TEXT[3] = NAME_Prot_Magic; COUNT[3] = protection [PROT_MAGIC];
TEXT[4] = NAME_Value; COUNT[4] = value;
};
Problem z teksturą wynika z zepsutego materiału. Prawdopodobnie przypisałeś zbroi materiał który ma niewłaściwe mapowanie. Dlaczego edytowałeś plik asc notatnikiem? Co właściwie tam zrobiłeś? Musisz zrozumieć że to co widzisz finalnie w grze, składa się z wielu komponentów - modelu, tekstury, ale i materiału - zbioru informacji mówiących m.in. jaka tekstura ma pokrywać model i jak ma to robić. Materiał jest zapisany razem z modelem w pliku asc (ale są formaty gdzie jest zapisywany oddzielnie, np .obj i .mtl).
Plik .ASC edytowałem notatnikiem, bo wyczytałem, że tym sposobem można uniknąć jakiegoś buga (w tym temacie, nawet się udzielałeś
KLIK).
Zmieniłem tam tylko nazwę tekstur i subtekstur przy linijkach z BITMAP, ale to już po tym, jak utrzymywał się opisany przeze mnie błąd z teksturą.
Wiem, że się składa z wielu elementów, ale jeszcze nie wiem gdzie i jak dokładnie się łączą (wszelkie narzędzia ściągnąłem zaledwie wczoraj ;) ).
Próbując wrzucić ten pancerz:
- zrobiłem model pancerza na ciele i wrzuciłem go do /Anims/_compiled/ jako plik .ASC
- wykorzystałem gotowy model "ubrania na ziemi" i wrzuciłem go do /Meshes/Items/Armor jako .ASC
- skrypt wrzuciłem do /scripts/content/items/ do It_Addon_Armor
- teksturę w .BMP wrzuciłem do /Textures/NPCs/Armor