Upadek tradycji, upadek forum 129221 546

O temacie

Autor Żadna Głupia Spółgłoska

Zaczęty 29.01.2014 roku

Wyświetleń 129221

Odpowiedzi 546

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Co do wyglądu forum. Mnie osobiście się podoba, naprawdę nie wiem, co jest źle w wyglądzie. Chciałbym, aby to zostało opisane, a nie że forum jest "be". Aczkolwiek trzabyło się przyzwyczaić.

Co do moddingu, naprawdę nie rozumiem o co się rozchodzi. Chce ktoś modyfikować Gothica, niech modyfikuje! Chcesz się zabrać za inną grę, to też modyfikuj! Nikomu nikt nie będzie zabraniał bawienia się swoją jedyną słuszną grą. To jest przede wszystkim hobby. Naprawdę nie ma znaczenia jaką grę kto modyfikuje. Forum i tak nie czerpię z tego zysków. Bądźmy pasjonatami, a nie "deweloperami".

kaczka

kaczka

RaveN Studio
Definitely not kaczka!
posty2281
Propsy2392
NagrodyV
ProfesjaLvl designer
  • RaveN Studio
  • Definitely not kaczka!
Cytat: Adanos
Co do moddingu, naprawdę nie rozumiem o co się rozchodzi. Chce ktoś modyfikować Gothica, niech modyfikuje! Chcesz się zabrać za inną grę, to też modyfikuj! Nikomu nikt nie będzie zabraniał bawienia się swoją jedyną słuszną grą. To jest przede wszystkim hobby. Naprawdę nie ma znaczenia jaką grę kto modyfikuje. Forum i tak nie czerpię z tego zysków. Bądźmy pasjonatami, a nie "deweloperami".
Większość z tutejszych ludzi mierzy już znacznie wyżej niż trzymanie się kurczowo swojej pasji. Stety i niestety odbija się to na forum tak a nie inaczej. Jedno jest pewne - na tym forum nie znajdziecie pieniędzy czy sławy a jedynie ewentualne poparcie ze strony ludu. Dla mnie istnieje pewien przedział wiekowy, który tak na prawdę od lat trzyma się i nie chce zmienić. Starsi, zwyczajnie zaczynają (jak to kiedyś mówił KzW) przerzucać się na priorytety, które faktycznie są w życiu ważne; nauka, praca, dom, rodzina - zwyczajnie czas zmienia człowieka a to co kiedyś było najważniejsze dla dzieciaka, odchodzi na drugi/trzeci/ósmy czy dziesiąty plan.

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

Upadek tradycji, upadek forum
#82 2014-01-31, 13:51(Ostatnia zmiana: 2014-01-31, 13:57)
Cytat: kaczka
Większość z tutejszych ludzi mierzy już znacznie wyżej niż trzymanie się kurczowo swojej pasji. Stety i niestety odbija się to na forum tak a nie inaczej. Jedno jest pewne - na tym forum nie znajdziecie pieniędzy czy sławy a jedynie ewentualne poparcie ze strony ludu. Dla mnie istnieje pewien przedział wiekowy, który tak na prawdę od lat trzyma się i nie chce zmienić. Starsi, zwyczajnie zaczynają (jak to kiedyś mówił KzW) przerzucać się na priorytety, które faktycznie są w życiu ważne; nauka, praca, dom, rodzina - zwyczajnie czas zmienia człowieka a to co kiedyś było najważniejsze dla dzieciaka, odchodzi na drugi/trzeci/ósmy czy dziesiąty plan.
Pierdolenie. Ja już od lat wchodzę tu tylko i wyłącznie dla rozrywki i z przyzwyczajenia na garstkę ludzi, którzy podobnie jak ja, robią to samo od lat i szkoda, że ich jest coraz mniej. tM spada na dno już od wielu lat i jest to niestety proces nieodwracalny a wie o tym każdy stary chuj, który jak ma dobrą pamięć, to będzie pamiętał że pierwsze takie głosy i reformy pojawiały się chyba z pięć lat temu. Niejednokrotnie próbowano poszerzyć tematykę, czy też ograniczyć kierunkując się na "amatorski game dev" :lol2:. Pamiętam nawet pomysł Azteka, który proponował aby tM przerobić na forum ogólnotematyczne. Takich pomysłów i reform było od pizdy i nic nigdy z tego nie było i nie będzie, gdyż jak ktoś już wspomniał jako forum nie mamy nic do zaoferowania innym modderom a nawet jeśli to i tak ze zrozumiałych względów wolą się oni gromadzić w swoich kurwidołkach, wokół społeczności graczy ściśle związanych z konkretnymi grami. Sam modding jako taki też nie jest żadnym popularnym zjawiskiem (przynajmniej u nas w PL) a co najwyżej ciekawostką i to na ogół wyłącznie dla najbardziej zapalonych graczy, fanów konkretnej gry. Specyficzny morowy klimat jaki tu zawsze panował też nie zawsze był odpowiedni dla ludzi przychodzących tu z innych kręgów. W zasadzie samo istnienie tM zostało chyba głównie zainspirowane pokrętnym usposobieniem kazza i advocata dla którego prowadzenie strony o grze w swoim stylu i metodyce bardziej przypominało kurwa prowadzenie jakiejś ambasady w tokio :lol2:. Mi jedynie szkoda, że coraz więcej starych osób rezygnuje z wchodzenia na to forum i przynajmniej udzielania się w kantynie. Mały jest również odsetek osób nowych (1-1,5roku na forum), które swoją działalnością wnoszą tu coś nowego. W sumie przez brak tych pierwszych osób, trudno aby ci nowi rozumieli o co tu w tym wszystkim chodzi. Na jakieś spektakularne zmiany tego stanu rzeczy nie ma co liczyć. Fajnie by było jednak, gdyby forum w jako takiej formie pofunkcjonowało jeszcze parę lat, bo wierzcie lub nie ale to jest jedna z ostatnich tego typu społeczności w polskim internecie. W zasadzie obecnie czegoś takiego już nie ma, bo wszystko koncentruje się w wokół fb a wszelkie listy dyskusyjne spadły do rangi, gdzie wchodzi się tylko po to aby zadać pytanie i spierdolić bez tworzenia jakiejś specyficznej więzi z obcymi ludzmi z internetu co było powszechne w erze gg, tlena, polchatu i innego phpbb by przemo  :lol2:.

Kelten

Kelten

Gry (themodders@telegram)
posty640
Propsy514
ProfesjaKompozytor
  • Gry (themodders@telegram)
Fajnie by było jednak, gdyby forum w jako takiej formie pofunkcjonowało jeszcze parę lat, bo wierzcie lub nie ale to jest jedna z ostatnich tego typu społeczności w polskim internecie. W zasadzie obecnie czegoś takiego już nie ma, bo wszystko koncentruje się w wokół fb a wszelkie listy dyskusyjne spadły do rangi, gdzie wchodzi się tylko po to aby zadać pytanie i spierdolić bez tworzenia jakiejś specyficznej więzi z obcymi ludzmi z internetu co było powszechne w erze gg, tlena, polchatu i innego phpbb by przemo  .
Cholernie dobrze gadasz, to niestety smutna prawda która zniszczyła niejedną formę komunikacji w internecie.
FB nie wymaga praktycznie żadnego zaangażowania ze strony rozmówców , nakłania do krótkich form wypowiedzi
które niczego konstruktywnego nie wnoszą, pewnie to wina jawności ale sami tego chcieliśmy(nie wszyscy oczywiście).

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Podoba mi się, że osoby młodsze stażem angażują się w ten temat - tutaj ukłon w stronę nPC, jednakże od razu muszę Ci powiedzieć: wprowadzanie nowych rzeczy na siłę nie ma tutaj racji bytu, wielokrotnie takie inicjatywy powstawały, ale nigdy nic z tego nie wyszło. Kiedyś chociażby chcieliśmy zaangażować się w M&B, innym razem był pomysł, aby robić gierki na platformy mobilne. Problem jednak w tym, że nikogo na siłę nie można zmuszać, żeby zmieniał zainteresowania, więc takie coś to powinna być inicjatywa oddolna: jeśli chcesz robić coś nowego, to rób, pochwal się tym na forum, może ktoś inny się tym także zainteresuje.

Forum nie uratujemy przez modding i wcale nie tędy droga. Jak już wspomniał zarówno Kaczka, jak i Żelazko, ludzie się starzeją i zmieniają im się priorytety. Dla mnie nie ma już opcji, żebym brał się za modding, mam inne rzeczy do roboty. Na forum pierwsze cztery działy mam całkowicie zwinięte i nie mam pojęcia, co się w nich dzieje, a jakiekolwiek umiejętności kiedyś miałem (chociażby w grafice 3D), teraz są już przestarzałe i nieprzydatne. Tak jak wielu z tych najstarszych stażem użytkowników wchodzę tutaj tylko ze względu na inne osoby. Wiele z nich mam w znajomych na FB (i tam częściej się z nimi porozumiewam, w szczególności z Ogrodnikiem, Wowozem i Aztekiem), spotkałem się już z około dziesięcioma osobami, a z czterema nawet spałem :D Mnie interesuje, co ci ludzie robią w życiu, jakie mają przygody, jakie mają plany, interesuje mnie ich opinia i dlatego właśnie utrzymuję z nimi kontakt. Mówiąc o inicjatywach nie miałem nawet głównie na myśli bitew czy konkursów, ale właśnie jakichś nowych tematów do dyskusji, spotkań, wypicia czasem piwa. Wierzcie mi, że nawet najlepsze prowo na forume nie stworzy takich wspomnień, jak zrobienie czegoś z kimś z krwi i kości.

Propsy dla Żelazka i KZW, mimo jakichś zgrzytów między nami w ostatnim czasie w pełni się z Wami zgadzam :ok:

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Splash

Splash

Moderator
posty4208
Propsy3410
ProfesjaNierób
  • Moderator
spotkałem się już z około dziesięcioma osobami, a z czterema nawet spałem
Bez szczegółów prosimy :lol2:
Mówiąc o inicjatywach nie miałem nawet głównie na myśli bitew czy konkursów, ale właśnie jakichś nowych tematów do dyskusji, spotkań, wypicia czasem piwa
Zwykła konfa na Skypie wystarczy chociaż częściowo :ok:

Nie zajmuję się multiplayerami do Gothica. Przestańcie zawracać mi tym głowę...
Ps. Siemekk ma downa i śpi w pufie

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
W sumie ciężko powiedzieć z kim było najprzyjemniej, za każdym razem byłem pijany, ale chyba najlepiej wyspałem się z Mejbikiem, mimo że spaliśmy w ubraniach (ja nawet w zimowych butach) i bez jakiegokolwiek przykrycia :D

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1208
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy
Przeczytałem wszystkie posty w temacie i mnie najbardziej dziwi że nikt nie wspomniał o braku Dnia Screena w 2013 roku. :lol2:

Jedairusz

Jedairusz

Złote Wrota
Grafik 3D w Boombit
posty1022
Propsy1297
NagrodyVV
ProfesjaGrafik 3D
  • Złote Wrota
  • Grafik 3D w Boombit
Z mojego punktu widzenia coraz mniej kompetentnych osób udziela się w tematach związanych z grafiką. Dla mnie na tM to były zawsze najważniejsze działy. Tutoriale można by zaktualizować, bitwy robić częściej, tylko dla kogo?

Splash

Splash

Moderator
posty4208
Propsy3410
ProfesjaNierób
  • Moderator
bitwy robić częściej, tylko dla kogo?
Wiesz, można robić częściej bitwy, a na pewno ktoś się znajdzie. Jak będą robione bitwy to może się przyłączać do tego coraz więcej ludzi. Nie ma nic od razu. Sporo ludzi przestało się pojawiać ze względu na to, że tu się nic nie działo. Nie mówię, że od razu zlecą się tłumy, ale jeśli ktoś się dowie o takich akcjach tutaj, to na pewno co jakiś czas będą pojawiać się chętni.

Nie zajmuję się multiplayerami do Gothica. Przestańcie zawracać mi tym głowę...
Ps. Siemekk ma downa i śpi w pufie

Yasmina

Yasmina

Użytkownicy
posty70
Propsy11
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Cześć wam!
W prawdzie jestem świeżo zarejestrowana na forum, to pamiętam je jeszcze z czasy gdy było znacznie młodsze i mniejsze  
To prawda, jest coraz mniej ludzi pragnących się zaangażować, chociażby nawet w samo granie w wszelakie modyfikacje, nie mówiąc o dołączeniu do tMowskiej społeczności. To nie tylko wina tego, że starzy odchodzą, a forum nie ma nic do zaoferowania (ja tak nie twierdzę!) czy inne bla bla bla. Dzisiejsze pokolenie młodzieży, w wieku w jakim zaczynała większość z forumowiczów w tej chwili nie szuka kontynuacji czy też rozszerzeń gier. Ogranicza się do grania głównie w mainstreamowe produkcje, które i tak za chwilę wydadzą kolejną, nowszą i pierdyliard razy lepszą część. Grają sobie w multiplayery, i to z nimi jest związana cała "gejmerowa" społeczność ostatnich lat. Mniej osób sięga po Gothica, i inne gry, bo mają do wyboru setki, ba! tysiące innych tytułów, które zaoferują im lepszą grafikę, multiplayera, oraz fame w szkole i kolegów. Nawet jeśli ktoś zagra w Gothica, to rzadko zdarza się by "wszedł głębiej" w jego fabułę, bo jest to gra długa i skomplikowana, to samo tyczy się M&B i innych gier, które są modyfikowane.. Nie będą oni szukali nowych rzeczy do swoich gier - bo w każdej chwili mogą zagrać w coś innego. Rzadko kogo interesuje teraz modding, bo to nie modne. To taka trochę smutna prawda. Stara ekipa przemija, bo i dla nich przemija czas, w których mają czas i chęci by angażować się w tego typu rzeczy.
Taką samą tendencję można zobaczyć też na innych forach. Poprostu nowe pokolenie idzie na łatwiznę.

"Be king? Think not - why be a king, when you can be a god?" - EMINƎM <3

Ali G

Ali G

Użytkownicy
Nie odmawia się, kiedy pieniądz woła.
posty682
Propsy727
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Nie odmawia się, kiedy pieniądz woła.
Akurat było kilka bitw(na broń futurystyczną, Ulu-Mulu) i nic z nich nie wynikło. Z bronią nawet nie doszła do końca, a z Ulu-Mulu był wielki hype, chętnych, a co do czego ukończyło ją raptem 3 osoby. Z czego dokładnie to wynika nie wiem, brak czasu, chęci, umiejętności... Po temacie z grafiką 3D widać, że jest kilka osób, które mają spore pojęcie, ale nawet te osoby nie wzięły udziału. Dopóki nie znajdzie się grupka osób, które będą miały czas i chęci na takiego rodzaju eventy to zawsze będzie tylko puste gadanie. Tak samo ma się z resztą forum, starzy wyjadacze się wykruszają, nowym ciężko nawet nawiązać jakieś normalne relacją z forumową "elytą", nikt już nie czuje klimatu tego forum(stąd takie akcje z Memoriusem i chickenem na przykład), a nie ma komu przekazać tych tradycji, bo każdy powoli ma na to wyjebane, więc nic dziwnego, że forum upada. W zasadzie gdyby nie Kyro i ten temat to na dolnym forum wiałoby teraz nieprzerwaną nudą.

Sculler

Sculler

Użytkownicy
posty339
Propsy273
ProfesjaProducent
  • Użytkownicy
Nie trzeba wcale nikogo zmuszać, wystarczy głupia ankieta z wypunktowanymi zainteresowaniami(grafika 3d, 2d, programowanie itp), każdy by wybrał swoje preferencje.  Jeżeli większość głosujących oddałaby głos na np. Grafikę 3d,co jest bardzo prawdopodobne, można by pójść dalej i organizować, wcześniej już wspomniane, bitwy 3d i inne takie.  Na podstawie wyników można by ustalić kolejność działów, a tym samym pokazać typowemu Kowalskiemu, który pierwszy raz tu zagląda czym to forum stoi. Wiadome jest to ,że ktoś kto uczy się Programowania prędzej pójdzie na stronę poświęconą programowaniu, dlatego tak truję o zmianie tematyki, która w dużej mierze nastawiona jest na modowanie coraz mniej popularnej gry Gothic.

some things are meant to be

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1727
Propsy2215
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Yasmina - poza tym seria Gothic już dawno się skończyła. Nie licząc Arcanii, która raczej odstrasza niż zachęca do grania, mamy jedynie dwie stare jak świat gry, lagującą trójeczkę i kilka martwych stron. Samo themodders z kolei oferuje archaiczny interfejs z popsutymi ikonkami, kilku noobów i falę hejtu jeżeli ktoś odkryje, że moddujesz goticzka(a co dopiero coś starszego). O ile jeszcze za czasów starej wersji forum TM przyciągało wszelkimi trollowanymi dyskusjami i wygłupami co zabawniejszych użytkowników, teraz jakoś głucho i ciemno, nic się nie dzieje. Albo to ja po prostu nie mogę natrafić na żaden konkretny temat, bo poruszanie się po SMF jest okropne. Żeby pocieszyć dodam, że inne starsze fora też ledwo zipią. W tych czasach nie są już takie popularne. Chcemy wysławiać wojnę – jedyną higienę świata – militaryzm, patriotyzm, niszczycielski gest anarchistów, piękne idee, które zabijają, oraz głosić pogardę dla kobiety. Gga gąsiora jest piękniejsze od śpiewu słowika.

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
Gothic jest po prostu stara gra i w czasach kiedy wyznacznikiem
gry wsrod mlodziezy jest grafika ciezko zeby gothic byl popularny, a tym bardziej modyfikacje do niego.

Lansjer

Lansjer

Rzeka
posty808
Propsy502
ProfesjaLvl designer
  • Rzeka
Forum powinno być przede wszystkim funkcjonalne, nie można napędzać siłą, sensu jego istnienia. Te wszystkie "przyjemności" i fajne dyskusje, zawsze powinny być w pewnym rodzaju cieniem, ogólnej działalności ludzi tworzących modyfikacje, grafikę 3d itp. Nie znam się na tym, ale w jaki sposób potencjalny zjadacz chleba ma znaleźć to forum w internecie? Jeśli pojawiał się ktoś nowy to podejrzewam, że zawsze czuł się jak odmieniec. Nie znał reguł rządzących tym forum, a wobec grona ludzi ciasno trzymających się siebie odchodził, bo każdy nowy kto chciał się wypowiedzieć zawsze spotykał się z falą hejtu, pierdolenia o interpunkcji i błędach ortograficznych bez względu na to co próbował wnieść do tematu. Każdy był kiedyś młody bądź głupi (lub jedno i drugie :D)  i miał prawo się wypowiadać, jeśli nie łamał regulaminu.
Moim zdaniem jeżeli istnieje jakaś przysłość TM to ktoś powinien się zastanowić na zmianą nazwy, tematyki? Tak aby przyciągnąć więcej ludzi, co nie jest niemożliwe. 

mgr Fartuess

mgr Fartuess

Użytkownicy
Kiedyś to były czasy!
posty1485
Propsy890
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Kiedyś to były czasy!
Prawda jest taka. Forum zdechło bo przestałem wrzucać swoje prace do działu o grafice :F.

Popisuje się ciągle menda jedna...

Kelten

Kelten

Gry (themodders@telegram)
posty640
Propsy514
ProfesjaKompozytor
  • Gry (themodders@telegram)
Nie rozumiem dlaczego nikt  się jeszcze nie zapytał "Jasminy" ile cm. chowa w spodniach :D
 Co się z wami ludzie dzieje?

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Racja, Kelten.
Yasmina - ile cm próbujesz przed nami ukryć?

Kobiety na theModders to nigdy nic dobrego :lol2:

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1727
Propsy2215
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Cytat: Aztek
Kobiety na theModders to nigdy nic dobrego
:(