Ogólna dyskusja 140582 292

O temacie

Autor

Zaczęty 15.06.2008 roku

Wyświetleń 140582

Odpowiedzi 292

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
ja dałem swoją propozycję, reszta to zlała. Model jest już wykonany, w najbliższych dniach zostanie zmapowany. Jeśli komuś się nie podoba to gratuluje rozeznania. Nic na siłę, ja czekałem głównie na Wasze propozycje a jako że inni to zignorowali to sam dokonałem subiektywnego wyboru.

Jedairusz

Jedairusz

Złote Wrota
Grafik 3D w Boombit
posty1022
Propsy1297
NagrodyVV
ProfesjaGrafik 3D
  • Złote Wrota
  • Grafik 3D w Boombit
Milczenie od wieków oznaczało zgodę...  :D  
Jak dla mnie może być.
Kiedy planowane jest rozpoczęcie bitwy?

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
kiedy Zdunek przestanie marudzić i szukać kolejnych wymówek odnośnie mapowania. jeśli chcecie go zmotywować spamujcie mu na pw i na gg :)

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
Jako że na szybkie zrealizowanie tawerny się nie zapowiada to do zaproponowania mam kolejne modele (zmapowane):

Panzerfaust 60

modeling: Elvans, mapping: Zdunek

Orkowy buzdygan

modeling: Królik, mapping: Herszt

z panzerem jest wszystko ok. Przy buzdyganie występuje problem ze słabym mapowaniem które może okazać się nieco problematyczne, jednak da się texturować.

Jedairusz

Jedairusz

Złote Wrota
Grafik 3D w Boombit
posty1022
Propsy1297
NagrodyVV
ProfesjaGrafik 3D
  • Złote Wrota
  • Grafik 3D w Boombit
Ja wolałbym poczekać na tawernę...
Buzdygan jak dla mnie troszkę za "kwadratowy"
A pancerfaust nie daje zbyt dużej możliwości własnej inwencji, pomysłu.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders

Thoro
The Modders

Ogólna dyskusja
#25 2008-07-10, 14:17(Ostatnia zmiana: 2008-07-10, 14:17)
z tym że na prawdę nie wiem kiedy Zdunek to zmapuje i czy w ogóle zmapuje.  Co z tego że buzdygan jest kwadratowy. Taki był w koncepcie i taki powstał model. Daje to również spore do popisu. Panzerfausta również możesz sobie odpicować jak chcesz poza tym można by zrobić bitwę gdzie liczyło by się odwzorowanie rzeczywistego wyglądu.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders

Thoro
The Modders

Ogólna dyskusja
#26 2008-07-14, 22:26(Ostatnia zmiana: 2008-07-14, 22:26)
To tak:

Dziś próbowałem teksturować buzdygan i jak się okazało jest na prawdę FATALNIE zmapowany więc ten model odpada. Chyba że znajdzie się osoba która zmapuje go od nowa. Na chwilę obecną pozostaje panzerfaust bo w sprawie tawerny nic się nie zmieniło. Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?

Prosiłbym również o ponowne wpisanie się do tego tematu osób które w dalszym ciągu są zainteresowane bitwą oraz uczestnictwem w niej.

Trzecia sprawa to moje plany dotyczące zmian w formie prowadzenia bitwy. Poprzednia dała trochę do myślenia więc pora wyciągnąć wnioski.

- Rezygnujemy z limitu wielkości przy teksturze. Mimo że 2048x2048 to wielkość optymalna przy większości modeli to wprowadzamy zasadę "róbta co chceta". Tekstury mogą być w rozmiarach 128x128 a nawet 1684x1684, jak kto woli.

- Pkt. dotyczący wykorzystania danych typów tekstur pozostaje bez zmian. Co więcej przy poszczególnych bitwach chcę wprowadzić wymagania odnośnie poszczególnych typów tekstur. Przy panzerfauscie oraz Tawernie konieczna była by np. mapa alpha.

- Wprowadzenie 3 osobowego jury w składzie: organizator bitwy, zwycięzca poprzedniej bitwy oraz osoba postronna w postaci grafika 3d którym jest twórca teksturowanego modelu. Wkład jury polegał by głównie na wystawieniu treściwej opinii na temat tekstur. Ocena jury widniała by jako indywidualna, nie wliczana do średniej głosów.

- Obowiązek treściwego uzasadniania swojego głosu. Jako że bitwa polega głównie na nauce a nie wzajemnej rywalizacji (to w mniejszym stopniu) tako wymagana była by przynajmniej skrótowa opinia oceniających podsumowująca oddany głos. Opinie typu "głosowałem na lecha wałęse ponieważ praca jest ładna" nie były by brane pod uwagę wraz z oddanym głosem

Co o tym sądzicie?

Retsked

Retsked

Użytkownicy
Jam jest 444
posty1533
Propsy61
  • Użytkownicy
  • Jam jest 444
Panzerfaust powinien być dobry, bo przynajmniej trzeba się trzymać tego, jakie to jest naprawdę.

Ja się wpisuję.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Ja chcę coś na co jest tutorial :rofl: Inaczej raczej nie dam rady bo w 2D jestem dupa :D

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Jedairusz

Jedairusz

Złote Wrota
Grafik 3D w Boombit
posty1022
Propsy1297
NagrodyVV
ProfesjaGrafik 3D
  • Złote Wrota
  • Grafik 3D w Boombit
Mnie osobiście pancerfaust nie podchodzi, ale co ja mam tam do gadania...
Udział wezmę mimo to, czegoś zawsze się douczę...

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
W następnej bitwie wojenny sztandar. Praca prosta jednak będzie duże pole do popisu ze względu na dowolną formę samego proporca (mapa alpha). Mam nadzieję że tutorial Jedaitha zmotywuje innych do wzięcia udziału.

Jedairusz

Jedairusz

Złote Wrota
Grafik 3D w Boombit
posty1022
Propsy1297
NagrodyVV
ProfesjaGrafik 3D
  • Złote Wrota
  • Grafik 3D w Boombit
Kiedy zaczynamy? Tym razem z czasem znacznie lepiej u mnie z czasem, nigdzie nie wyjeżdżam a przy innych modach troszkę ostatnio mniej roboty :)

Aha i jaki sztandar? Jakby go ruski czołg przejechał czy raczej dopiero co uszyty?

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
Wg własnej inwencji. Sam proporzec oparty na mapie alpha tak więc kształt i forma dowolna. Zaczynamy na dniach kiedy model będzie zmapowany.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
W M&B jest z tym ciekawa sprawa (ze sztandarami, niektórymi zbrojami, tarczami itp.) - robi się dwie tekstury, jedna to po prostu godło, a druga to np. w tym wypadku tekstura sztandaru, ale zawierająca tylko półprzezroczystą teksturę materiału (chociaż to może być na godle, a tu po prostu dziura), zabrudzenia, ogólnie kształt przez alphę itp. Potem się nakłada jedno na drugie i się ma sztandar w tylu wersjach, ile jest herbów. Sam herb można przerobić w Paincie i po złożeniu z drugą teksturą nadal będzie wyglądał realistycznie.

Wygląda to mniej więcej tak:
http://img55.imageshack.us/img55/1738/bannersarb7.png - godła
http://img398.imageshack.us/img398/9277/he...icarmoraev1.png - jedna z heraldycznych zbroi
http://img211.imageshack.us/img211/7407/ta...dheater2zh6.png - jedna z heraldycznych tarcz
A w grze wygląda to np. tak:
http://img166.imageshack.us/img166/2962/knudarrum2.jpg - tu niby jestem w heraldycznej zbroi, ale nie mam żadnego screena z przodu :)
http://img179.imageshack.us/img179/7213/ergellonsa7.jpg - a tu widać jak moi żołnierze na swoich tarczach mają wszyscy moje godło.
http://i28.tinypic.com/2gxofg7.jpg - o, a tu zlepek screenów z moda Brytania 1299, widać i tarcze, i zbroję, i sztandar wbity w ziemię.
http://i26.tinypic.com/28cmsmu.jpg - tutaj to samo, wszystko robione z jednego godła.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
a co to ma do rzeczy?

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Nic, tak tylko mówię. Po co robić jedną teksturę na jeden sztandar? Można i tak.

Mark Twain

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
a w jakim stopniu odnosi się to do tej bitwy?

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
W różny dla różnych osób. Możnaby w sumie zrobić bitwę na właśnie taką "warstwę", czyli nie liczyłyby się ładne kolorki godła, orzeł, lew, jednorożec itp., ale sam sztandar.

Mark Twain

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
I co miało by to na celu?

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
To samo co wcześniej, tyle, że z innym efektem.

Mark Twain

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry