Konwersja palety obrazu 4458 4

O temacie

Autor Sauron

Zaczęty 27.10.2013 roku

Wyświetleń 4458

Odpowiedzi 4

Sauron

Sauron

Użytkownicy
posty267
Propsy5
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Witam, potrzebuję sposobu/algorytmu na konwersję palety kolorów w obrazie. Chodzi mi o ograniczenie kolorów do danej liczby. Coś jak binaryzacja tylko że nie do 2 tylko 4, 16, itd. Oczywiście obraz ma być kolorowy (wyjątek: 2bpp). Kombinowałem już z 2-bitową paletą, coś z zakresami, itp. ale wyszło coś takiego:

Nie wiem czy takie coś jest w ogóle do przyjęcia, więc prosiłbym o pomoc.

Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul,
ash nazg thrakatulûk agh burzum-ishi krimpatul.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7662
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Nie rozumiem problemu. O ile masz dostęp do odczytu i zapisu wartości poszczególnych pixeli, pozostają ci tylko dwie rzeczy do ustalenia:
 - to jakie kolory mają wchodzić w skład palety (takie z równymi "odległościami" między sobą, czy też wybrane optymalnie według dotychczasowego składu obrazu?)
 - to jak wybrać jaki kolor z palety ma zastąpić dany kolor z obrazu wejściowego (dość oczywiste: najbliższy mu)

Sauron

Sauron

Użytkownicy
posty267
Propsy5
Profesjabrak
  • Użytkownicy
A co jakbym miał obraz w którym występują głównie 2 kolory np. krajobraz plaży (żółty i błękitny)? Chodzi mi o ograniczenie kolorów do najbardziej trafnych  (w tym przypadku 2).

Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul,
ash nazg thrakatulûk agh burzum-ishi krimpatul.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7662
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
No to musisz zrobić algorytm obliczający optymalną paletę. To już jest trudniejsza sprawa. Po pierwsze, będziesz musiał napisać funkcję obliczającą liczbowy wskaźnik "odległości" między kolorami, którego będziesz używał do oceniania która z propozycji jest trafniejsza w stosunku do danego pixela - powinien brać pod uwagę jasność, nasycenie i odcień. Pozostaje kwestia wyboru tych propozycji. Tutaj musiałbym się rozpisać, a nie mam za bardzo na to czasu. Proponuję ci na razie rozwiązać uproszczony problem i na jego podstawie przejść do tego dotyczącego kolorów. Otóż wyobraź sobie że masz zbiór losowych liczb naturalnych i masz obliczyć N nowych, tak że średnia różnica między każdą z liczb wejściowych, a najbliższą jej z nowych, będzie jak najmniejsza. 

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7662
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Mój pomysł na szybko:
1. Tworzysz paletę N kolorów i tą samą ilość liczników (na razie wyzerowanych). Wszystkie kolory ustawiasz na średnią koloru wszystkich pixeli na obrazie.
2. Dla każdego pixela na obrazie (nazwijmy go x):
   2.1 Sprawdzasz który z kolorów z palety jest mu najbliższy (nazwijmy go a).
   2.2 Ustawiasz ten kolor w palecie na średnią ważoną tego koloru w palecie i sprawdzanego koloru na obrazie, gdzie wagą pierwszego jest jego licznik (nazwijmy go _a), a wagą drugiego jeden. Czyli a = (_a*a+x) / (_a+1). Zwiększasz licznik o 1 (czyli wywołujesz _a++).

W wyobraźni działa. Zakłada że masz metody pozwalające wirtualnie sumować kolory lub w inny sposób policzyć średnią ważoną (po prostu traktuj składowe jako liczby bez górnego ograniczenia). No i że, tak jak napisałem w poprzednim poście, jesteś w stanie zmierzyć "odległość" między dwoma kolorami. Najprostsza propozycja: r : różnica, j : jasność, n: nasycenie, b : barwa, a : kolor pierwszy, z : kolor drugi : r = j(a) - j(z) + n(a) - n(z) + b(a) - b(z)  - zakładając że funkcje j, n i b przyjmują ten sam zakres wartości (np 0-100).

Oczywiście zamiast na literkach robisz to na tablicach i dopisujesz odpowiednie metody.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry