"Mało apek, przy połączeniu USB brak dostępu do plików jako dysk"
L520 ma WP8, a w ósemce jest taka możliwość, warto wcześniej się upewnić niż gadać bullshity.
Nie ma praktycznie innej przeglądarki niż IE, ale samo IE nie jest wcale złe w WP (srsly xD)
Co do apek - zależy na czym komu zależy, tych big name jest już dosyć sporo w sklepie, brakuje niektórych, ale często są third party zamienniki.
Co do samej L520 nie jest to jakiś zły fon z WP, ale ma tylko 512 MB RAMu więc w teorii nie odpalisz niektórych gier. W praktyce wystarczy założyć developerskie konto (przez DreamSparka jak masz, lub na necie poszukaj poradników jak zdobyć DS a później dev acc) odblokować fona, pobrać daną grę *.xap, wgrać i grać.
Co do wytrzymałości, ma ten super sesitive ekran, że można używać w rękawiczkach (super przydatna rzecz, mam w 820) ale trochę fuck-up, że nie ma Gorilla Glass dlatego zalecałbym jakiś pokrowiec czy coś, you know, just in case. Rozumiem, że kwestią istotną też jest kasa, ale jeśli możesz dołożyć parę stówek więcej to możesz się rozejrzeć za 720, która ma Gorillę, większy ekran i opcję bezprzewodowego ładowania i w zasadzie tylko tym się różni od 520 (raczej niczego nie pominąłem, ale łatwo można sprawdzić na stronie Nokii).
Jeśli zależy Ci na responsywności to WP jest bardzo dobrym wyborem. Nie wiem natomiast jak jest z WP8 na 512 MB RAMu, podobno płynność identyczna jak na 1GB, wiem, że WP7 na 256 działał identycznie jak ten na 512. Zawsze można iść do jakiegoś salonu T-Mobile czy innego Playa i się pobawić.
Jak masz jakieś pytania odnośnie WP to wal do mnie śmiało.