Jakiś czas temu zacząłem grę, rozwijając wojownika, ale zobaczyłem, że magia ognia teraz podpala, co mi się bardzo spodobało i chcę teraz zacząć od nowa magiem

Poza tym hardkorowo jest przez wytrzymałość i zacząłbym na poziomie łatwym zamiast normalnym. Mam parę pytań w związku z powyższym. Jak to jest teraz z nauką run, czy teraz jest tak, że przykładowo Mag Ognia może uczyć się tylko ognistych czarów? czy magia wody też ma jakieś nowe bajeranckie efekty? No i czy warto zostać Magiem Wody, nowa gildia mnie trochę kusi, czy są jakieś zadania dla tej frakcji (coś jak afera z zielem z podstawki dla strażników czy oczyszczanie zbezczeszczonych kaplic)?
Widzę też, że jest dużo nowej broni białej, co mnie skusiło do początkowego wojownika, jak to jest z bronią miotaną? Jakieś nowe łuki, kusze?
Czytałem cały temat, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania.
Pozdrawiam
O jeszcze mi się przypomniało

Jak to jest z łucznikami, bo pancerze wymagają siły. Te dla magów many. A są jakieś dla myśliwych, czy trzeba rozwijać zręczność i siłę?
@down
Dzięki za szybką odpowiedź! Wychodzi na to, że lipa z nową gildią jak nie ma zadań, dołączę zatem chyba do M. Ognia, skoro guru mają gówno

Ewentualnie do nie-magicznej i zostanę łucznikiem. Czekam na dalsze odpowiedzi.