Pytania i porady odnośnie rozwoju postaci. 1385861 4348

O temacie

Autor Ventrue

Zaczęty 22.07.2013 roku

Wyświetleń 1385861

Odpowiedzi 4348

mateuszzxcv

mateuszzxcv

Użytkownicy
posty483
Propsy58
  • Użytkownicy
Jak dla mnie granie czystym magiem to jazda po najmniejszej linii oporu. Chetnie pogral bym Paladynem ale cos z ich magia jest nie tak wiec najlepsza opcja dla mnie to taki wlasnie Mag Ognia + Uriziel w wersji 2h :) Po prostu lubie grac hybryda dlatego pytalem czy taka postac ma jakas przyszlosc. I co z tymi zbrojami? Bo oststnio doszedlem do 5tego rozdzialu tuz przed zdobyciem zbroi Paladyna. Dobrze by bylo gdybym mial dostep do jakiejs ciekawego pancerza poza tym Maga Ognia, ktorego ulepszyc sie chyba nie da, bo niby kto mial by tego uczyc? Wracajac zo zrecznosci to dobije chyba do 80 a do 140 wyciagne z mikstur i tabliczek, mam racje? Tak ze bede mogl skupic sie spokojnie na 2h, manie i kregach. Z expem problemow nie bedzie bo jak narazie porozwalalem w Korinis bandytow i wszystko co jest slabsze od Cienostwora

Kuken

Kuken

Użytkownicy
posty391
Propsy97
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Cytat: mateuszzxcv
Jak dla mnie granie czystym magiem to jazda po najmniejszej linii oporu. Chetnie pogral bym Paladynem ale cos z ich magia jest nie tak wiec najlepsza opcja dla mnie to taki wlasnie Mag Ognia + Uriziel w wersji 2h Po prostu lubie grac hybryda dlatego pytalem czy taka postac ma jakas przyszlosc. I co z tymi zbrojami? Bo oststnio doszedlem do 5tego rozdzialu tuz przed zdobyciem zbroi Paladyna. Dobrze by bylo gdybym mial dostep do jakiejs ciekawego pancerza poza tym Maga Ognia, ktorego ulepszyc sie chyba nie da, bo niby kto mial by tego uczyc? Wracajac zo zrecznosci to dobije chyba do 80 a do 140 wyciagne z mikstur i tabliczek, mam racje? Tak ze bede mogl skupic sie spokojnie na 2h, manie i kregach. Z expem problemow nie bedzie bo jak narazie porozwalalem w Korinis bandytow i wszystko co jest slabsze od Cienostwora
Pytałes o zdanie a nie dałes sie nawet przekonać, no więc jak tam sobie chcesz, ale dobicie 200 siły na magu który bedzie potrafił rzucić chociaż jeden sensowny czar jest praktycznie nie możliwe no chyba że na bugach, to nie jest gothic 1 gdzie robimy sobie wojownikomagokusznikołucznika bo z tego co napisałeś, to własnie to masz zamiar zrobić. Zapewne skończysz gre na 3-4 rozdziale z powodu problemów z bestiami/poszukiwaczami o ile grasz na chociażby tym normalnym . Skup się na 1 klasie postaci. Co do pancerzy, orkowa zbroja 150 siły, trzeba wykonać dolinę cieni, bardzo dobry pancerz. A zbroja dla maga ognia jest  najlepsza jaka może być wśród magów, zupełnie nie potrzebna Ci lepsza bo zanim jakiś stwór do Ciebie dojdzie juz dawno potraktujesz go runą uriziela lub spłonie. A jak tak bardzo chcesz ta dwu ręczna no to kostur 2h jest bardzo dobry pod warunkiem wysokiej inteligencji. NO chyba ze ten uriziel to ma być pod  koniec gry, to wtedy może się uda

Murabin

Murabin

Użytkownicy
posty22
  • Użytkownicy
A więc tak, dowiedziawszy się że popełniłem błąd w rozmowie z Dagothem zacząłem moda od początku. Cały czas ma to być czysty wojownik, co do jego umiejętności na razie jest jakieś 30% h1 i 52 siły. Pytania są następujące:
1. Co radzicie, jechać cały czas silę do tych 70-80 czy może przedtem 50% h1 czy może hp podbić (mam tylko 80 :D).  Wydaje mi się że najlepiej będzie tą siłę jechać ale mam wątpliwości.
2. Czy gdy walczę 1h opłaca się inwestować w wytrzymałość, czy wystarczy mi to co dostane z bonusów: kapliczek, mleczka.
3. Czy jest jakakolwiek różnica czy stwory w Khorinis wybije w I czy II akcie?

Maciuś

Maciuś

Użytkownicy
Believer in Jesus Christ
posty1583
Propsy217
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Believer in Jesus Christ
1. siła
2. nie opłaca się inwestować w wytrzymałość
3. nie ma

1 Corinthians 3:19
For the wisdom of this world is foolishness with God.
Psalm 19
The heavens declare the glory of God; and the firmament sheweth his handywork.
Luke 8:17
For nothing is secret, that shall not be made manifest; neither any thing hid, that shall not be known and come abroad.

garry18

garry18

Użytkownicy
posty1391
Propsy44
  • Użytkownicy
1. Lepiej wbić troche kryta około 40% niezaszkodzi potem Siła

2. Zależy jaki poziom trudności, na najłatwiejszym olej, na wyższych można trochę dać

3. Niema.

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
  • Marian "Menda" Pazdzioch
Wal w silę 70 to absolutne minimum możesz je osiągnąć z pomocą biżuterii to nie zaszkodzi :P ( Dobry miecz jest w wiezy w khorinis klucz do niej ma ruga można go luźno oklepać z rana i rzucić zapomnienie aby problemów nie było )
Nigdy sie nie pakuje w wytrzymalosc niema znaczenia jaki styl walki prefereujesz i jaki to jest poziom
Jak wybijes w 1 to wejdziesz do 2 z większym lvl to raczej oczywiste

Każdy mój post to moje własne zdanie na dany temat, i każdy ma prawo się z nim nie zgodzić.
Przyjaciół miej blisko, ale wrogów jeszcze bliżej.
Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone.
I was dreaming, about gold.
Jeśli czegoś nie rozumiesz to zaneguj to, tak najłatwiej nie wyjść na idiotę, ale tylko idiota neguje dwa razy to samo.
Prawda objawiona: Umiesz liczyć ? licz na siebie, twoje szczęście innych jebie.

Murabin

Murabin

Użytkownicy
posty22
  • Użytkownicy
Z tymi potworkami to chodziło mi o to czy jak jakiś nie zostawię to czy mi mniej w następnym rozdziale przybędzie. A jest może gdzieś do zdobycia pierścień siły?

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Nad jaskinia z teleportem jest kilka fantów w tym pierścień +3 do siły ( chodzi o te jaskinie koło khorinis w nk był tam nawet ork )
Czy zostawisz czy nie to i tak jak ma przybyć to przybędzie

Każdy mój post to moje własne zdanie na dany temat, i każdy ma prawo się z nim nie zgodzić.
Jeśli czegoś nie rozumiesz to zaneguj to, tak najłatwiej nie wyjść na idiotę, ale tylko idiota neguje dwa razy to samo.

panzpis

panzpis

Użytkownicy
Co palisz w piecu?
posty524
Propsy167
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy
  • Co palisz w piecu?
Nie do końca przybędzie. Jak zostawisz trolle w Jarkendarze w spokoju, to w piątym rozdziale będzie ich tam mnóstwo. Ale ogólnie większość potworów można wyrżnąć.

Ludzie mają swoje cele, mają swoje ambicje, mają swoje ideały i za to walczą i umierają, a pan chce tylko żyć, to niech pan sobie żre i żyje dalej!
                                         Janusz Korwin-Mikke,
                        prezes Kongresu Nowej Prawicy

https://pl-pl.facebook.com/janusz.korwin.mikke

hubert231

hubert231

Użytkownicy
posty91
Propsy1
Profesjabrak
  • Użytkownicy
gram magiem ognia/łucznikiem
50 inteligencji
49 mana (+pierścień to 59 many)
69 zręczności (bez niczego)
wszedłem do Jarkendaru. jak zwykle tutaj się szybko lvl wbija i co rozwijać?-zręczność czy mane (chodzi mi co bardziej się opłaca)
zależy mi głownie na zabijaniu orków (bo po Jarkendarze wchodzę do doliny). nie wiem czy lepiej się ich ubija z łuku czy jednak lepiej na nich zadziała płonięcie
chcę żeby mi odpowiedziała osoba, która grała/gra magiem ognia lub łucznikiem
ogólnie sprawdzałem w kanionie ognistą strzałę na okrach to niezbyt byłem zadowolony ale może ktoś mi doradzi czy nie lepiej wyuczyć się drugi krąg i jakiś inny czar?

Maciuś

Maciuś

Użytkownicy
Believer in Jesus Christ
posty1583
Propsy217
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Cytat: hubert231
gram magiem ognia/łucznikiem
50 inteligencji
49 mana (+pierścień to 59 many)
69 zręczności (bez niczego)
wszedłem do Jarkendaru. jak zwykle tutaj się szybko lvl wbija i co rozwijać?-zręczność czy mane (chodzi mi co bardziej się opłaca)
zależy mi głownie na zabijaniu orków (bo po Jarkendarze wchodzę do doliny). nie wiem czy lepiej się ich ubija z łuku czy jednak lepiej na nich zadziała płonięcie
chcę żeby mi odpowiedziała osoba, która grała/gra magiem ognia lub łucznikiem
ogólnie sprawdzałem w kanionie ognistą strzałę na okrach to niezbyt byłem zadowolony ale może ktoś mi doradzi czy nie lepiej wyuczyć się drugi krąg i jakiś inny czar?
2 rozdział to za wcześnie aby masowo wybijać orków. Nawet kulą ognia musiałbyś walnąć zapewne kilka razy aby ork upadł. 69 zręczności to również zdecydowanie za mało do tego zadania. Tam gdzie jest wielu przeciwników np. w kanionie przy bibliotece warto walnąc gromem lub deszczem ognia. Ja wybijałem orków w Jarkendarze łukiem tyle, że miałem koło 150 zręczności z biżuterią oczywiście . Według mnie takie połącznie łucznika i maga ognia nie ma sensu gdyż same czary w zupełności wystarczą. W twoim przypadku bym więc szedł tylko w mane. Ja natomiast gram guru którym mam codziennie + 1 many za palenia fajki więc nie muszę się jej nic uczyć. W tym przypadku warto iść w łuk gdyż czary guru są beznadziejne i nie robią niemal żadnego dmg (przynajmniej od 1 - 4 kręgu).

Jak duży wpływ ma inteligencja na siłe czarów? Jak to wygląda pod względem procentowym? Receptura na inteligencje z głow polnych pełzaczy pozwala stworzyć tylko dwie miksturki gdzyż tych potworków jest bodajże tylko 24. Czy warto więc?

Psalm 19
For nothing is secret, that shall not be made manifest; neither any thing hid, that shall not be known and come abroad.

hubert231

hubert231

Użytkownicy
posty91
Propsy1
Profesjabrak
  • Użytkownicy
@up no właśnie jestem b.zadowolony z postaci, bizu do zręczności jeszcze nie używam bo tyle mi aktualnie starczy. dobrze ci szło tym łukiem z tymi orkami?
maga ognia wziąłem tylko po to żeby start mieć łatwy i zbroje bez siły. gdyby nie to gildia byłaby mi całkowicie obojętna ale skoro lepiej iść w mane to muszę to przemyśleć

Maciuś

Maciuś

Użytkownicy
Believer in Jesus Christ
posty1583
Propsy217
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Cytat: hubert231
@up no właśnie jestem b.zadowolony z postaci, bizu do zręczności jeszcze nie używam bo tyle mi aktualnie starczy. dobrze ci szło tym łukiem z tymi orkami?
maga ognia wziąłem tylko po to żeby start mieć łatwy i zbroje bez siły. gdyby nie to gildia byłaby mi całkowicie obojętna ale skoro lepiej iść w mane to muszę to przemyśleć
Wtedy miałem orka wojownika na 4 - 5 hitów bodajże mając łuk zadający 140 dmg. Więc trochę trzeba było się nastrzelać. Teraz mam 200 zęczności oraz łuk zadający 190 dmg i ork wojownik schodzi na 3 strzały. Ale tak jak juz kiedyś pisałem wybijanie potworów / orków / npców za pomocą łuku jest proste wykorzystując ukształtowanie terenu ( skały, namioty itp.) niemniej trzeba zaopatrzyć się w sporą ilość strzał.

Psalm 19

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Int ma wpływ 1 do 1 w przypadku bazowego dmg ale w przypadku podpalenia czyli dmg over time również jest wpływ 1 do 1 na każdą z 3 sekwencji spalania stad przy już 40 int 1 ognista strzała starcza na zębacza czy innego typu stwora z gatunku średnio/słabe.

Nasuwa mi sie pytanie  bo tu tych stałych bonusów itp itd jest dużo więcej

Mama obecnie 98 siły z biżuterią i korzystałem z bonusów na sile ale tylko typu żarcie, potki tablice i inne bajery jeszcze nie ruszone, bez biżuterii bazowa wartość jest 75 bonusy które weszły to 3x gulasz thekli 1 od erola 1  od snafa 1 z parującego gulaszu  2 z zabijania scierwa i 1 z pieczeni niclasa

I tu nasuwa się pytanie walić już bonus jak leci czy jeszcze wywalić 45 pn w naukę siły do 90 i dopiero bonusy mój główny cel to 300 siły bez biżuterii żeby machać panem smoków :P
Bo równie dobrze mogę teraz te pn dać w 2h żeby było 60% i poczytać tabliczki na 1h i oba style będą na 60%

Obecnie jak wiadomo siedzę w jarku w sumie nie licząc pełzaczy wojowników to problemów nie mam chociaz nomad już nie daje tak super rady jak w 1 rozdziale a z krzyżem przeznaczenia było by wygodniej zapewne :P

Pytam się oto tylko dlatego ze 1 raz retrun i nie wiem ile dokładniej tego z bonusów wyleci w przypadku nk to wiadomo z góry wiem ze muszę pakować do 90 za pn a tu wiem ze jest więcej ale o ile :P

Maciuś

Maciuś

Użytkownicy
Believer in Jesus Christ
posty1583
Propsy217
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Cytat: Tizgar
Int ma wpływ 1 do 1 w przypadku bazowego dmg ale w przypadku podpalenia czyli dmg over time również jest wpływ 1 do 1 na każdą z 3 sekwencji spalania stad przy już 40 int 1 ognista strzała starcza na zębacza czy innego typu stwora z gatunku średnio/słabe.

Nasuwa mi sie pytanie  bo tu tych stałych bonusów itp itd jest dużo więcej

Mama obecnie 98 siły z biżuterią i korzystałem z bonusów na sile ale tylko typu żarcie, potki tablice i inne bajery jeszcze nie ruszone, bez biżuterii bazowa wartość jest 75 bonusy które weszły to 3x gulasz thekli 1 od erola 1  od snafa 1 z parującego gulaszu  2 z zabijania scierwa i 1 z pieczeni niclasa

I tu nasuwa się pytanie walić już bonus jak leci czy jeszcze wywalić 45 pn w naukę siły do 90 i dopiero bonusy mój główny cel to 300 siły bez biżuterii żeby machać panem smoków
Bo równie dobrze mogę teraz te pn dać w 2h żeby było 60% i poczytać tabliczki na 1h i oba style będą na 60%

Obecnie jak wiadomo siedzę w jarku w sumie nie licząc pełzaczy wojowników to problemów nie mam chociaz nomad już nie daje tak super rady jak w 1 rozdziale a z krzyżem przeznaczenia było by wygodniej zapewne

Pytam się oto tylko dlatego ze 1 raz retrun i nie wiem ile dokładniej tego z bonusów wyleci w przypadku nk to wiadomo z góry wiem ze muszę pakować do 90 za pn a tu wiem ze jest więcej ale o ile
Czyli 1 punkt inteligencji = dodatkowemu 1 % zadawanych obrażeń z danego zaklęcia? A co do twojego pytania o siłe to również miałem ten dylemat tyle, że ze zręcznością ale uznałem iż nauka do 94 punktów będzie najlepszym rozwiązaniem. Obecnie mam 3 rodział i 200 zręczności z biżuterią a w nie przeczytanych tabliczkach mam jeszcze powyżej 20 punktów zręczności + te których nie znalazłem ( kolejne 10 - 15 punktów ) nie tworzyłem żadnych miksturek na zręczność a jak wiadomo będzie można stworzyć ich conajmniej 30 ( 30 x 3 = 90 punktów ). Osiągniecie więc 300 zręczności a tym bardziej siły nie będzie stanowiło żadnego problemu.

Psalm 19

panzpis

panzpis

Użytkownicy
Co palisz w piecu?
posty524
Propsy167
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy
  • Co palisz w piecu?
Pytanie co zrobicie z PN w późniejszych rozdziałach, jak siły/zręczności będzie 300, a walka będzie na 100% :D

Ludzie mają swoje cele, mają swoje ambicje, mają swoje ideały i za to walczą i umierają, a pan chce tylko żyć, to niech pan sobie żre i żyje dalej!
                                         Janusz Korwin-Mikke,

Maciuś

Maciuś

Użytkownicy
Believer in Jesus Christ
posty1583
Propsy217
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Cytat: panzpis
Pytanie co zrobicie z PN w późniejszych rozdziałach, jak siły/zręczności będzie 300, a walka będzie na 100%
Ja grając jako łucznik / guru ogarne kręgi aby sprawdzić zaklęcia a następnie pójde w broń jednoręczną.

Psalm 19

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
1 int to 1 dmg więcej :P

Tyle ze zrecznosc to nie siła  i jej juz 200 styka w zupełności i z tym ze w nk od 90 a dzieki progowi od 94 każdy next pkt był w stosunku kosztu 4 do 1 a teraz po przekroczeniu 90 dalej jest 3 do 1 czyli 5 za 15 :P a wiem ze jeszcze dojdą rożne bonusy itp jakieś specjalne eliksiry i tak dalej :P mikstur na siłę czuje ze więcej niż 30 na luzie zrobię jeszcze mikstury chyba z serc orkow :P

Czekam na info od kogoś kto przeszedł moda i szedl w siłe lub bardzo dobrze wie jak tego dużo wyjdzie

Ewentualnie info na temat jak dużo muszę pakować w 2h aby z bonusów luźno dobić do 100% tez mile widziane bo mój dylemat polega na tym czy zwiększyć crita i tym samym efektywność walki czy sile aby założyć nowa bron :P ( w nk było bodajze 20% z tablic i 5% z ksiazki )

panzpis

panzpis

Użytkownicy
Co palisz w piecu?
posty524
Propsy167
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy
  • Co palisz w piecu?
Z tego co pamiętam z ruskiego forum to do 64%. 

Janusz Korwin-Mikke,

Tituf

Tituf

Użytkownicy
posty1481
Propsy813
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Ja wiem, że wykonujecie żmudną, benedyktyńską robotę! Tylko ja się pytam po co? Dla mnie rozwój sytuacji spontaniczny, bez kalkulacji i postać tworzona bez przeliczeń i wzorów jest tą właściwą! Ja chyba wolę męczyć się i kombinować niż grać schematycznie. To moje zdanie :D 

0 użytkowników
Do góry