Soł, skoro tu taki pro inglisz to jedziem...
Mag ognia ma czary podpalające, ma najłatwiejszy początek, kostur także dostaje podpalający+ w 5 rozdziale możliwość kupienia najlepszego pancerza dla Maga.
Mag wody ma niezgorsze czary, ale ma dość trudny początek, tak jak Nekro(Wymaga 40 inta i 100 many, oraz ponadto wykonanie wątku z Magami Wody na Khorinis, po przejściu do Jarkendaru dopiero możesz nim zostać.) 2 czary zamrażające, "podobno" lekko stunujący Piorun Kulisty no i Grad

O Guru nic nie napiszę, looknij do góry

Nekromata... tak ten ziomal ma trudny początek (Wymagania 40int+100many), pierwsze dwa czary są dość słabe i manożerne, szczególnie Strzała Ciemności. Ma najsilniejsze summony, z czego może się nauczyć Ofiary Krwi(Sakta Nomen), co pozwala mu na wykorzystywanie Energii Życiowej(Pkt trafień, HP) jak many, oraz Demonologii( i Wyższej Demonologii), pozwalającej nie tylko na przywołanie zwykłych demonów(Demonologia), jak i przywołanie Książąt(Wyższa Demonologia). Ma dwa najsilniejsze czary obszarowe, Masowe Zniszczenie* i Krzyk Umarłych.
I jako że niemożliwym jest wbijanie poziomów bez złota, co za tym idzie musisz się nauczyć preparowania zwierząt, a co za tym idzie musisz je czymś zabijać... Dlatego chciąc nie chcąc w troszkę zwinki i siły zawsze trzeba zainwestować, to samo w umiejętność walki bronią 1h-2h. Kostury masz do wyboru 1h lub 2h. One tylko many wymagają więc jako Mag nie będziesz miał problemu.
*Wziąłem pod uwagę to że Masowe zabija przeważnie na raz a Deszcz na 2-3 hity.
PS. Nie piszcie o tym że mag to nie nazwa własna, a ja napisałem z dużej... Celowo to zrobiłem

PS2. Rozpisałem się przy nekro ponieważ z nim mam największe doświadczenie, więc jakbyś się na niego właśnie zdecydował, służę pomocą ;P