Witam. Nurtują mnie dwa problemy. Nie wiem nawet od czego w nich zacząć, bo nie rozumiem jak do końca one działają.
Chodzi mi o stworzenie Celownika (Crosshair) w GUI, który przy naciśnięciu przycisku strzału powiększa się a jeśli nie to zmniejsza się. Znamy to z każdej strzelanki

Zapewne chodzi tu o dołączeniu tekstury 2D celownika i skalowaniu czy coś, ale to tylko moje przypuszczenie.
Drugi problem to napisanie skryptu kamery 3rd Person, która działała by z opuźnieniem. Nie chcę stosować tej wmontowanej w unity z paru przyczyn. Jedną z nich jest to, że im bliżej kamera jest tym bardziej patrzymy się w ziemie, a ja chce coś w stylu kamery z Mass Effecta/Dead Space znaczy tuż przy plecach z prawej strony, najlepiej jakby to było jeszcze smoth follow. ponadto jeśli moja postać się obraca w góre i w lewo/prawo to tak jakby się wykrzywia i chodzi bokiem. Możliwe, że to od skryptu chodzenia, ale to w takim razie jak zrobić że jeśli obrócę postać jednocześnie góra i lewo, żeby się nie przechylała w bok tylko utrzymywała pion?
Nie chcę gotowych skryptów tylko wskazówek... Oprócz tego ostatniego, bo naprawde kombinowałem już wszystkiego.
Jeśli będzie trzeba, wyślę screeny jak postać się krzywi.