Promocje 398632 959

O temacie

Autor SoMe

Zaczęty 1.05.2013 roku

Wyświetleń 398632

Odpowiedzi 959

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
Simen, ale to wciaz turowa walka
co? :F :F :F :F Walczysz o jakieś Tizgar Award 2015?
Tury nadal są, tylko nie widać ich w grze. Wszystkie czary buffujące działają właśnie na określoną ilość tur, gdyby to nie byłby turowy system, to nie dałoby się pauzować gry.  W diablo jest rzeczywisty system walki.
Odpalcie sobie DA, to będzie widać że wrogowie, i postacie drużyny nie atakują ciągle, tylko właśnie oblicza się na podstawie tur ilość ataków.

Grałem w więcej turowych crpg, niż większość forum, więc wiem co mówię.

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka
Wiem czego szukam, rozjebanego świata i power armorów, a nie survivalu na pustyni z grafiką będącą połączeniem obliviona i mount&blade :(

makin' bacon

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
@Faren Mozesz tez rzucic okiem na stalker cien czarnobyla albo nowsze stalkery. Osobiscie mi stalker bardziej podobal sie niz fallout 3. Tylko wciaz to jest survival :D

Wiem czego szukam, rozjebanego świata i power armorów, a nie survivalu na pustyni z grafiką będącą połączeniem obliviona i mount&blade :(
Pod tym wzgledem f1 i f2 sa najlepsze.  Zreszta nie mozesz nawet sciagnac i zagrac na probe?
Najwyzej usuniesz z dysku, a nie zakladac ze mechanika cie odrzuci.
Ja mialem na poczatku tak samo, ale zagralem na probe, i spodobal mi sie. :ok:

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
Kurwa, Ty jednak jesteś tępy jak but. 

W Inquisition nie ma czegoś takiego jak działanie czarów przez określoną liczbę tur. Większość działa natychmiastowo, a potem trzeba chwilę odczekać do użycia następnego. I to nie jest KURWA TURA. Gdyby to były tury to tak samo ataki mieczem byłyby wykonywane w sposób turowy.

Chcesz strategii turowej to włącz KOTORa. DA: I nie ma w sobie strategii turowej. 

Ale co racja, to racja, Tizgar Awards 2015 wygrałeś Ty.

http://chomikuj.pl/gothicwarrior

https://www.youtube.com/watch?v=UCMTYnPVyFu

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
 Wszystkie czary buffujące działają właśnie na określoną ilość tur, gdyby to nie byłby turowy system, to nie dałoby się pauzować gry.  W diablo jest rzeczywisty system walki. 
Co kurwa? :lol2: hahahaha toś mnie teraz dopiekł. W Dragon Age nie ma zadnych turowych walk, czary działają okresloną ilość czasu po czym sie regenerują - czasu, a nie tur.

Tura = początek tury, twój atak, atak przeciwnika, koniec tury, początek tury, twój atak, atak przeciwnika, koniec tury. Tak to wygląda. A tak nawet w Kotorze nie jest (a tam niby jest turowy system walki) bo przeciwnicy mogą atakować w tym samym czasie co my, robic to szybciej lub wolniej.

S.T.A.L.K.E.R'a moge smialo polecic i zaliczyć do jednej z najlepszych gier/serii gier.

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
Chcesz strategii turowej to włącz KOTORa. DA: I nie ma w sobie strategii turowej.
Ja mówiłem o DA:O  :ayfkm:  Grałem w masę rpg D&D i tak właśnie było jak pisałem.
Może czary na tury nie działają, ale kto atakuje, działa właśnie na podstawie tur.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
DA: O też nie miało w sobie nic ze strategii turowej, nie było tam tur. Akcje podejmowało się w dowolnych momentach, także równocześnie z przeciwnikami i innymi członkami drużyny. Na pewno rozumiesz na czym polega gra turowa?

Nie ma nic wspólnego z tym że gre da się pauzować czy że czary mają określony (tutaj: w sekundach) czas trwania. Gra turowa polega na tym że istnieje kolejka tur (czasów na ruch) i każda postać / gracz może wykonywać akcje jedynie w swojej.

Strategiczne gry turowe (ang. turn-based strategy, w skrócie TBS) – rozgrywany w turach podgatunek komputerowych gier strategicznych. Każdy gracz może w swojej turze przemieszczać swoje jednostki

A turn-based strategy (TBS) game is a strategy game (usually some type of wargame, especially a strategic-level wargame) where players take turns when playing. This is distinguished from real time strategy where all players play simultaneously.

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany

Maciej

Promocje
#407 2015-06-23, 13:19(Ostatnia zmiana: 2015-06-23, 13:27)
Nie ma nic wspólnego z tym że gre da się pauzować czy że czary mają określony (tutaj: w sekundach) czas trwania. Gra turowa polega na tym że istnieje kolejka tur (czasów na ruch) i każda postać / gracz może wykonywać akcje jedynie w swojej.
Może w DA tak nie ma, ale chociażby w neverwinter nights jest tak, a tam jest aktywna pauza.

W falloucie jest walka turowa, bo każda postać ma określoną ilość ruchu(akcji), w takim neverwinter nights po prostu tury obliczają czary jak długo czar jest, i kto atakuje, ale nadal tury są.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
To że strategie turowe mają aktywną pauzę, nie znaczy że każda gra z aktywną pauzą jest strategią turową. To tak jakbys mówił że i w NVN i w Gothicu jest niebo, więc obie są strategiami turowymi. Zacytowałem ci powyżej dwie definicje gdzie wyraźnie jest napisane że istotą gier turowych jest podział na tury wyznaczające kto może wykonać ruch. W żadnej części DA nie było tur, każdy wykonywał ruch w dowolnym momencie, także równocześnie z innymi.

Glaca

Glaca

Użytkownicy
TheRouke (Роук)
posty540
Propsy49
ProfesjaNierób
  • Zbanowany
  • TheRouke (Роук)
Gdzie można najtaniej kupić Diablo III?

PL|RU|EN

Ukończone mody:

G1 Mroczne Tajemnice
G1 Edycja Rozszerzona
G1 Orcades
G2 Returning ReBalance 2.1
G2 Kyrus
G2 Podróżnik za Liniami Wroga
G2 Złote Wrota
G2 Dark Saga
G2 Z życia Złodzieja

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany

Maciej

Promocje
#410 2015-06-23, 13:32(Ostatnia zmiana: 2015-06-23, 14:14)
Strategiczne gry turowe (ang. turn-based strategy, w skrócie TBS) – rozgrywany w turach podgatunek komputerowych gier strategicznych. Każdy gracz może w swojej turze przemieszczać swoje jednostki
nie znaczy że każda gra z aktywną pauzą jest strategią turową.
Nie znaczy też wszystkie gry z aktywną pauzą to nie turowe. To że można chodzić nieskończoną ilość czasu po mapie, nie zmienia faktu, że gra może być turowa, bo nadal ma tury, które określają kto kiedy atakuje, i kiedy rzucić czar. I w takim DA:O też były tury, (chyba, w neverwinter nights na pewno) tylko nie ograniczały ruchu, i miały już znacznie mniejsze.
Zresztą co tu mi wklejasz definicje z wiki, jak każdy może coś napisać w niej  :F
To czy gra ma system turowy, określa czy gra ma tury,a nie czy może chodzić określoną ilość ruchu w turze, NWN ma, i właśnie jest grą turową.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
To czy gra ma system turowy, określa czy gra ma tury,a nie czy może chodzić określoną ilość ruchu w turze, NWN ma, i właśnie jest grą turową.
A rozmowa cały czas jest o DA:O które tur nie ma i które wbrew temu co pisałeś gra turową nie jest.

Splash

Splash

Moderator
posty4213
Propsy3414
ProfesjaNierób
  • Moderator
Po co z nim dyskutujecie, skoro uważa, że tylko on ma rację, a gry, które lubi są zajebiste, inne są do dupy?
Pod tym wzgledem f1 i f2 sa najlepsze.
Bo jesteś fanboyem gier z widokiem izometrycznym? Ja na przykład rzygam na widok gier z widokiem izometrycznym. Wolę wczuć się w rolę postaci i mieć przyjemność z eksploracji, a nie widzieć wszystko, co się wokół mnie dzieje. Mamy swój gust i nic ci do tego.
Zreszta nie mozesz nawet sciagnac i zagrac na probe?
Najwyzej usuniesz z dysku, a nie zakladac ze mechanika cie odrzuci.
Nie wciskaj niczego na siłę, bo widzę, że próbujesz wcisnąć swoje gry na wszystkie możliwe sposoby. Nie chce i tyle.

Nie zajmuję się multiplayerami do Gothica. Przestańcie zawracać mi tym głowę...
Ps. Siemekk ma downa i śpi w pufie

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany

Maciej

Promocje
#413 2015-06-23, 15:29(Ostatnia zmiana: 2015-06-23, 16:03)
A rozmowa cały czas jest o DA:O które tur nie ma i które wbrew temu co pisałeś gra turową nie jest.
Przecież cała kłótnia nie jest o DA, tylko o crpg ogólnie :F  Co do DA:O to przyznaję że masz rację Avallach :)
Podałem zły przykład jako DA, i biję się w pierś  :wstyd:

@Splash, czytaj cały post i cytowanie, a nie kawałek.
Zresztą po chuj wpierniczasz się do rozmowy z farenem jak w żadnego fallouta nie grałeś.  :hmmm:

@ DOWN Eeee, napisanie aby spróbował zagrać w fallouta 1 nazywasz bólem dupy  :|

Splash

Splash

Moderator
posty4213
Propsy3414
ProfesjaNierób
  • Moderator
@Splash, czytaj cały post i cytowanie, a nie kawałek.
Napisałem to na podstawie wszystkich twoich żali, hejtów i bólów dupy.
Zresztą po chuj wpierniczasz się do rozmowy z farenem jak w żadnego fallouta nie grałeś. 
Bo ty wiesz w jakie gry grałem :lol2:

Nie zajmuję się multiplayerami do Gothica. Przestańcie zawracać mi tym głowę...
Ps. Siemekk ma downa i śpi w pufie

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Splash, ale na chwilę obecną też najlepiej wspominam dwa pierwsze Fallouty, nie przez jakiś konkretny fragment rozgrywki, nawet nie za fabułę, po prostu za całość. Chociaż faktem jest że może to być spowodowane po prostu sentymentem (fallout jedną z moich pierwszych gier i w ogóle). 

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
Przecież cała kłótnia nie jest o DA, tylko o crpg ogólnie   Co do DA:O to przyznaję że masz rację Avallach
No właśnie. A Ty twierdzisz, że każda gra z aktywną pauzą jest turowa.

http://chomikuj.pl/gothicwarrior

https://www.youtube.com/watch?v=UCMTYnPVyFu

Jakub91

Jakub91

Użytkownicy
posty647
Propsy204
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Jest jeszcze Wastland 2 wyszło jakoś rok temu ?

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Domyślam się, że Faren o tym wie bo chwaliłem się nabyciem preorderu tej gry. Co prawda w dzień premiery, ale zawsze :F

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Fexo

Fexo

Użytkownicy
Тебе нужна помощь?
posty167
Propsy152
ProfesjaConcept Artist
  • Użytkownicy
  • Тебе нужна помощь?
Oprócz tych gier jest jeszcze Metro 2033 i Metro 2034 ale o nich też pewnie już wie.
Może nie są tak wybitne jak S.T.A.L.K.E.R ale swój klimat postapo według mnie trzymają, a może to dla tego, że czytałem wszystkie książki z tej serii  :F
Spoiler
No i mają rozjebany świat  :F
A tak poważnie. Strasznie urzekło mnie w tej grze podejście do zniszczonego świata. Gdzie ludzie nie żyją na powierzchni, a pod ziemią jak szczury które boją się wypełznąć na zewnątrz. Dodatkowo gra w dosyć interesujący sposób pokazuje to całe życie w tytułowym Metrze gdzie ludzie pomimo utraty przemysłu i technologi starają się resztkami zdobyczy cywilizacji odbudować swoje i tak dawno pogrzebane życie. Do gry polecam przeczytać sobie książki z tej serii, niesamowicie oddają klimat.

COLORBLIND

0 użytkowników
Do góry