Mod do gothic 2 bez modloadera 4164 14

O temacie

Autor Paser

Zaczęty 20.04.2013 roku

Wyświetleń 4164

Odpowiedzi 14

Paser

Paser

Użytkownicy
Crazy Diamond
posty281
Propsy119
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Crazy Diamond
Mam taki problem, chcę stworzyć mod nie wykorzystujący modloadera, z tego co słyszałem to da się ładować pliki .mod i .vdf odpalając exe z jakimś argumentem (parametrem), moje pytanie brzmi "Jakim ?" a jeśli nie da się tak to jak można by to zrobić.Nie chodzi mi o niepokazywanie modloadera, chodzi o jego całkowity brak.

Paser

Paser

Użytkownicy
Crazy Diamond
posty281
Propsy119
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Crazy Diamond
Świetnie, a jak dodawać parę plikow ?

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Mod do gothic 2 bez modloadera
#3 2013-04-20, 16:17(Ostatnia zmiana: 2013-04-20, 16:18)
Nie rozumiem. O jakie inne pliki ci w ogóle chodzi? Silnikowi potrzeba podać (jeden) plik konfiguracyjny (.ini):
Szczególnie interesujący jest parametr -game, pozwalający na wybór pliku .ini. Z oczywistego powodu umieszczanie go w pliku .ini jest pozbawione sensu, ale użycie go w poleceniu uruchamiającym grę (np skrócie) w formie
.../Gothic/System/Gothic.exe -game:nazwamoda.iniPozwala uruchomić modyfikację bez pośrednictwa Gothic Staretra
Aha, nie jestem pewien czy działa to w G2. Testowałem na G1, tam może to funkcjonować inaczej.

Paser

Paser

Użytkownicy
Crazy Diamond
posty281
Propsy119
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Crazy Diamond
CHodzi mi o:
force_parameters= -VDF=GothicGame.mod

Paser

Paser

Użytkownicy
Crazy Diamond
posty281
Propsy119
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Crazy Diamond

Paser

#6 2013-04-20, 16:36(Ostatnia zmiana: 2013-04-20, 16:45)
EDIT:OK, wygląda na to że jestem bardzo tępy, już ogarniam.
A czy dało y się to zrobić bez tworzenia pliku .ini ?
Oprócz domyślnego vdf/mod chce dodać własny.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

#7 2013-04-20, 16:55(Ostatnia zmiana: 2013-04-20, 16:57)
Bardzo zły pomysł. Nie rozumiem dlaczego nie chcesz tworzyć pliku .ini. Jak z jakiegoś szalonego powodu nie chcesz żeby użytkownik go widział, to twórz go swoim starterem tymczasowo, i po włączeniu gry usuwaj.

Trzeba by wszystkie informacje z pliku .ini spróbować przekazać w parametrach startowych. Trudno powiedzieć czy to w ogóle wykonalne.
"World" da się zastąpić przez "-3d". "Player" przez "-player". Być może "VDF" może być zastąpione przez "-vdfs", ale właściwie nie wiem jak ten parametr działa ani jak ma wyglądać argument.
Powtarzam: zdecydowanie nie radzę się w to bawić. Te parametry to pozostałości jeszcze z czasów alphy G1 gdzie w ogóle nie planowali modów. Właściwie nawet nie wiem czy nie wywalili ich w g2nk całkiem. Zrób lepiej plik .ini, ewentualnie ukrywaj go przed użytkownikiem kasując od razu po tym jak zostanie przeczytany.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Pytanie raczej powinno brzmieć, dlaczego nie chcesz używać plików konfiguracyjnych? :D

Paser

Paser

Użytkownicy
Crazy Diamond
posty281
Propsy119
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Crazy Diamond

Paser

#9 2013-04-20, 17:57(Ostatnia zmiana: 2013-04-20, 17:58)
Chodzi mi o to że ktoś wybiera sobie jakiegoś moda a potem dodanie dodana jeszcze moja zawartość(.mod/.vdf) :wink:
Więc dwa pliki ini nie mogłbyby istnieć bo chcąc wczytywać jeden kasowałym informację z pierwszego
Chociaż może najlepszym wyjściem będzie użycie tych plików konfiguracyjnych i po prostu dodanie paru własnych sekcji :D

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Niewykonalne w prosty sposób, te parametry nawet gdyby działały, to nie łączyłyby się tak po prostu z tymi z pliku .ini. Jedne nadpisałyby drugie.
W takiej sytuacji musiałbyś po prostu generować te pliki .ini w locie, co przecież wcale nie jest trudne.

Paser

Paser

Użytkownicy
Crazy Diamond
posty281
Propsy119
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Crazy Diamond
1.Tworzę plik ini za pomocą launchera
2.Odpalam gothic2.exe używając danego argumentu z tym plikiem
3.Usuwam plik

Tak to zrobić ? ;)

RafalBudzis

RafalBudzis

Użytkownicy
posty1967
Propsy808
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
Jak dobrze pamiętam to parametr -game:nazwa.ini nie wystarcza z ini są pobierane tylko nazwy światów itp starter MUSI przerzucić pliki z /data/modvdf/nazwa.mod do /data/nazwa.vdf

Jak byś chciał prosty starter dla swojego moda to łap ;)
możesz w nim podmieniać wszystkie grafiki i ustalać pozycje każdego przycisku ;)
http://themodders.org/index.php?/topic/17428-bsm-launcher-do-gothic/

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry