Nazwa - ankieta 14474 25

Ankieta

Czy warto zmienić nazwę teamu z DreamVader na Knightmare ?

Głosów w sumie: 7

O temacie

Autor majaczek

Zaczęty 6.04.2013 roku

Wyświetleń 14474

Odpowiedzi 25

majaczek

majaczek

DreamVader
The Dreamer
posty404
Propsy191
Profesjabrak
  • DreamVader
  • The Dreamer
Knight + Nightmare = Knightmare
jest to ładna gra słów i kojarzy się jednoznacznie z fantasy

Ventrue

Ventrue

Moderator działu
Herr Mannelig
posty1127
Propsy597
ProfesjaNierób
  • Moderator działu
  • Herr Mannelig

Ventrue
Moderator działu

Nazwa - ankieta
#1 2013-04-06, 18:12(Ostatnia zmiana: 2013-04-11, 16:48)
A co ja tu mogę podać? Ta twoja zaproponowana nazwa jest gorsza od aktualnej i tyle.

majaczek

majaczek

DreamVader
The Dreamer
posty404
Propsy191
Profesjabrak
  • DreamVader
  • The Dreamer
Knightmare sugeruje że nie zajmujemy się tylko gothiciem, i jest po angielsku czyli nadaje się na międzynarodówkę.
jest to sprytna nazwa bo jest grą słów.

Luk

Luk

DreamVader 2
Sursum Corda! Wiwat Car!
posty1168
Propsy319
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader 2
  • Sursum Corda! Wiwat Car!
I co? Do końca życia gothic? Pamiętam jeszcze plany co po ukończeniu Returninga. Dziś wracam do roboty po problemach z kompem(opisałem na GG). DV jest badziewne, ale KnightMare też jest niewiele lepsze. Pomysłu na razie nie mam, ale coś bardziej neutralnego bym wymyślił

Spoiler
https://www.youtube.com/watch?v=DsSwvh4npMQ

majaczek

majaczek

DreamVader
The Dreamer
posty404
Propsy191
Profesjabrak
  • DreamVader
  • The Dreamer
Luk napisałem że "NIE zajmujemy się tylko gothiciem" co znaczy że oprócz gothica także inne gry będą. plany wejdą w życie.

PS: sorki że nie robiłem w tym tygodniu prawie nic choć obiecałem, w następnym będzie lepiej.

Luk

Luk

DreamVader 2
Sursum Corda! Wiwat Car!
posty1168
Propsy319
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader 2

Luk
DreamVader 2

Nazwa - ankieta
#5 2013-04-12, 15:27(Ostatnia zmiana: 2013-04-14, 23:16)
To może nazwijmy się "The Maliniarz" i zróbmy modyfikację "Ciemne Sekrety"? W Modzie będą "nowożytni"(motyw pradawnych jest nudny) dorzućmy kilka latających przerośniętych jaszczurek, oraz zróbmy potężnego maga o nazwie jakiegoś artefaktu np. Innoseye(czyt. inosaj), podczas walki z którym automatycznie pojawiamy się na arenie jakiejś...
A tak na serio. Źle się wyraziłem. Nie możemy cały czas się kojarzyć ludziom ze "stałorsami", graczami o tron, władcami pierścienie, czy Bóg wie kim. Nie mam nic przeciwko, żeby to były w niej nawiązania do literatury, filmów czy czegoś, ale bez obrazy, ale wszystkie nazwy teamu, które PÓKI CO NIE SĄ NAJWAŻNIEJSZYM PROBLEMEM były kijowe. Jeżeli dobrze pamiętam "pieryj" był DevMajaczek- nie skomentuję z oczywistych powodów
DreamVader - jedzie czyimś Fanboy'stwem do Gwiezdnych Wojen, ale nie wiem. Być może się mylę
KnightMare - głównym problemem jest sam kiczowaty wygląd wg mnie tej nazwy

I TERAZ NAJWAŻNIEJSZE
Może zamroźmy ten temat i zmieńmy nazwę dopiero przed premierą, gdy będziemy mieli już gotową wersję( Zmieni się ew. tylko nazwę teamu) i dopiero wtedy zająć się nazwą teamu

majaczek: Luk a wiesz że Ventrue musi przygotować grafiki do moda? ma być tam nasze logo z nazwą, a ja chciałbym wydać moda pod nową nazwą. zgadza się że ze zmianą nazwy można wystąpić do adnministracji w ostatniej chwili, ale samą nazwę musimy mieć wcześniej. Planujemy wydać moda w pierwszej połowie maja - i tym razem nie przesunę daty, nawet jeśli musiałbym sam przysiąść sporo do poprawek. Ventrue też się śpieszy do wydania moda, a Regynild ma dość zwlekania na tyle że uważa członkowstwo w teamie za porażkę. Dlatego apeluję zróbmy te kilka poprawek i miejmy z tym spokój! jest tyle do zrobienia w sferze moddingu dużo fajniejszego od tego projektu! Nazwa też jest ważna - do końca miesiąca chcę mieć gotową listę propozycji.

Spoiler

Ventrue

Ventrue

Moderator działu
Herr Mannelig
posty1127
Propsy597
ProfesjaNierób
  • Moderator działu
  • Herr Mannelig
Lepiej zostawić te nazwę, skończyć w końcu tego moda bez zajmowania się zbędnymi pierdołami. Ewentualnie po wydaniu można się czymś takim zająć, czy coś.

Luk

Luk

DreamVader 2
Sursum Corda! Wiwat Car!
posty1168
Propsy319
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader 2

Luk
DreamVader 2

Nazwa - ankieta
#7 2013-04-13, 14:23(Ostatnia zmiana: 2013-04-13, 14:23)
Właśnie to napisałem pod "I TERAZ NAJWAŻNIEJSZE" :)

Spoiler

majaczek

majaczek

DreamVader
The Dreamer
posty404
Propsy191
Profesjabrak
  • DreamVader
  • The Dreamer
widzę że nazwa niezbyt się podoba... dlaczego?
chciałbym jakąś nazwę z słowem Knight lub jego synonimem i słowem Dream lub jego synonimem.

może "Knightmare Order" lub "Knightly Order of Ethernal Dream"?

co najważniejsze Upieram Się że nazwa ma być po angielsku i nie nawiązywać bezpośrednio do Gothic-a. Chciałbym mieć nazwę której nie powstydzilibyśmy się na arenie międzynarodowej (tak mam aspiracje :P). jak obytrzy nazwy się nie podobają to kto zaproponuje lepszą? mogę pójść na pewne ustępstwa ale nazwa Musi być po Angielsku i nie powinna zawierać imion i nazw własnych z gothica.

bardzo by mi zależało na wieloznacznej nazwie (takie są cool zwłaszcza po angieelsku 8) ) choć może pojedyńcze słowo Knightmare nie jest szczytem słowotwórstwa i kunsztu nazewniczego :P.

mogę przemyśleć jeszcze listę nazw, ale conajmniej dwie osoby mogą mieć lepsze popmysły a przynajmniej jakieś propozycje - na które czekam.

PS: w ostatniej chwili wpadła mi na myśl nazwa "Lost Order" (order znaczy zarówno ład/porządek jak i zakon) choć nie wiem czy to dobra nazwa... proszę sypnąć propozycjami! biorę pod uwagę tylko nazwy po angielsku i preferuję takie które zawierają grę słów (DreamVader nie znaczy nic Knightmare ma kilka znaczeń) choć pod głosowanie mogą przejść także inne nazwy po angielsku.

majaczek

majaczek

DreamVader
The Dreamer
posty404
Propsy191
Profesjabrak
  • DreamVader
  • The Dreamer
dzięki Avallach!
zapraszam resztę administracji do propozycji :)

może wreszcie wymyśle jakąś niezła nazwę. samo słowo Dream lub Dreaming jest trochę za lekkie - wolałbym coś cięższego jak Nightmare, a gra słów Knightmare mi się spodobała. Avallach dzięki również za propozycję by połączyć rózne pomysły

może nazwa "The Lost Order of Divine Knightmare" jest już całkiem niezłą nazwą?

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Może "Koszmarni rycerze"?

majaczek

majaczek

DreamVader
The Dreamer
posty404
Propsy191
Profesjabrak
  • DreamVader
  • The Dreamer
dzięki adanos za inicjatywę, ale miało być po angielsku :P

Luk

Luk

DreamVader 2
Sursum Corda! Wiwat Car!
posty1168
Propsy319
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader 2
Ja jestem przeciwny słowie Knight i Dream. Dream mi się kojarzy zbyt ze aktualną już nazwą, a Knight jest... po prostu nie wiem... Nie pasuje wg mnie... Nazwa POWINNA BYĆ POLSKA. Uj z tego że mamy się niby pokazywać na "międzynarodówce". Wkurza mnie takie myślenie. Jamrykanin nie zrobi nazwy po Polsku, aby spodobało się Polakom... Lepiej by brzmiał tytuł jednoczłonowy, ale jeżeli znajdziesz dobrą kombninacje niech będzie więcej słów.

Spoiler

majaczek

majaczek

DreamVader
The Dreamer
posty404
Propsy191
Profesjabrak
  • DreamVader
  • The Dreamer
już lepiej wystąpić z nazwą po rusku niż po polsku na międzynarodówce :P
z tym że eksportujemy na zachód nie na wschód to ma być angielski -.-
już przyłapałem niektórych że nie umieją przeczytać słowa majaczek ani tym bardziej zrozumieć żartu słowotwórczego pod nim ukrytego.

zresztą bez konsultacji z wami wyszły spod mojej klawiatury dwa średnie mody do h3era pod marką knightmare, dostępne tylko po angielsku (jak w nazwie słowo knightmare nie przejdzie, to zawsze mogę powiedzieć że jest to tłumaczenie mojego nicka na angielski co jest półprawdą :P).

szczerzę mówiąc widzę dwa rozwiązania co do języka kiedy tworzy się nazwę pod międzynarodówkę:
1) język międzynarodowy dla danej częsci globu (angielski, rosyjski)
2) sztuczny język stworzony na potrzeby fantasy (wszelkiej maści języki elfickie, krasnoludzkie itp. najlepiej by składała się w coś co faktycznie ma znaczenie i miała również zapis natywny :P)

ja bym obstawał przy tej pierwszej opcji, ale jeśli ktoś woli koniecznie drugą mogę zapisać odpowiednim alfabetem nazwę dla każdego języka Śródziemia (Universum Tolkiena, właściwie Śródziemie jest tylko częścią tego universum ale wszystkie rasy stamtąd pochodzą) o ile tylko dostanę zapis literami łacińskimi bez literówek i wymieni mi który to język (Tengwar jest notacją fonetyczną ale Tolkien uparł się aby transkrypcja na łacinśki alfabet każdego języka była ciut inna). Aha radosnych fanów Tolkiena muszę poinformować żę sklejanie literek jak leci to zły pomysł i lepiej żeby nazwa jednak miała znaczenie takie które nie będzie pośmiewiskiem. O zapisach i językach spoza uniwersum tolkiena nie mam bladego pojęcia (poza paroma słowami w Krasjańskim któe musiałem znać jako że czytałem Cykl Demonów pana J.V.Bretta który uparł się zakcentować egzotyczność Krasjan i ich odrębność od ludów północy).

uuuf mały offtopic :P fanów tengwaru zapewniam że angielską nazwę też można zapisać w tengwarze, choć nie zawsze to ładnie wychodzi. mogę zrezygnować nazw które się wiążą ze słowem Knightmare, ale wystąpienie z polską nazwą na forum mięzynarodowym to dno :P z niemieckim mi tu Halt! a z francuskim arrêter! z hiszpańskim i portugalskim nawet Saya, więc pozostał nam tylko angielski - pozostałe języki nie mają większego znaczenia międzynarodowego na zachodzie :P. jak upieracie się na nazwę w tak egzotycznym wschodnim języku jak polski :P to już lepiej zróbmy nazwę po japońsku (nauczyłem się co najumniej kilkadziesiąt słów ale nie liznąłem nawet gramatyki ni słowotwórstwa więc na grę słów ode mnie nie liczcie)

a tak na serio to nie wierzę w to że chcecie występować z polską nazwą na arenie międzynarodowej by nasze ch czytali jako cz albo sz a ĆŚŃŻŹĄĘ wogóle nie umieli przeczytać mniejsza o rozumienie nazwy. ja sam mam dość tłumaczenia że majaczek czyta się maya-check ale nicka raczej nie zmienię choć kusi bardzo. my nazwę teamu możemy zmienić łatwo bo pierwsze dzieło jeszcze nie jest gotowe :P ale błagam użyjcie nazwy angielskiej albo przynajmniej takiej którą można zapisać jak angielską (赤 zapisuje się w romaji aka - romaji jest zapisem fonetycznym języka japońskiego literami łacińskimi i czyta się go jak angielski, a inne 'dziwne' języki też powinny mieć podobną transkrypcję).

Ventrue

Ventrue

Moderator działu
Herr Mannelig
posty1127
Propsy597
ProfesjaNierób
  • Moderator działu
  • Herr Mannelig
Litości... ale wy tu smuty walicie, po co te nazwę zmieniać? Niech już lepiej zostanie ta co jest, w PC Gamerze i tak o tym nie będą pisać.

Luk

Luk

DreamVader 2
Sursum Corda! Wiwat Car!
posty1168
Propsy319
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader 2

Luk
DreamVader 2

Nazwa - ankieta
#16 2013-04-17, 15:13(Ostatnia zmiana: 2013-04-19, 15:28)
kurwa majaczek. Jesteś Polakiem- pamiętaj o tym. chuj z tym, że angielski jest międzynarodowy. Teraz tłumaczymy moda na Polski, oraz przyszłe plany też mają być wydaje mi się Polskie. W takim wypadkiem WSTYDEM na POLSKIEJ arenie będzie angielska nazwa sorry, ale pamiętaj, że tak jak anglik nie rozumie nicku "majaczek" tak samo Kowalski ma prawo nie zrozumieć "ravers"(w wolnym tłumaczeniu). Masz problemy. Tylko ty chcesz zmiany nazwy na angielską i tylko ty w tym momencie, a pamiętaj team to NIE TY, A MY. Niech zostanie. Jeżeli chodzi o twoje wypieki własne nikt nie kazał ci ich podpisywać jako KnightMare zanim ten kretyński pomysł nawet nie przeszedł porządnie. OGARNIJ SIĘ I WRÓĆMY DO RZECZY WAŻNIEJSZYCH.

BTW
Nie potrafią przeczytać nazwy teamu? Ich problem. Jestem przeciwny ogarniczaniu i obniżaniu poziomu nazwy, bo parę tłustych amerykanów nie zna Polskiego.

majaczek: mniejsza że nie rozumie, gorsza że nie umie przeczytać :P możemy mieć nazwę w sztucznym języku i każdy będzie umiał przeczytać ale tylko nieliczni zrozumieją :P ogonki są fajne na runach ale nie w codzienej komunikacji

Spoiler

Ventrue

Ventrue

Moderator działu
Herr Mannelig
posty1127
Propsy597
ProfesjaNierób
  • Moderator działu
  • Herr Mannelig
O kurde, zauważyłem, że Luk ma podobne do moich poglądy. Popieram go w 100%.

Robertboanerges

Robertboanerges

Użytkownicy
posty488
Propsy79
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy

Robertboanerges

Nazwa - ankieta
#18 2013-04-17, 17:54(Ostatnia zmiana: 2013-04-18, 10:17)
Wiecie co obaj macie racje. Lepiej zając się spolszczeniem bo normalnie wstyd na całej linii.
A dopiero po wydaniu wersji pro można myśleć o mniej istotnych sprawach.

Z mojego chomika można pobrać moda returing i profesjonale finalne spolszczenie i nowy path.

http://chomikuj.pl/robertboanerges/Gry/Mod+do+Gothic+2+NK/Oficjalne+pelne+profesjonalne+spolszczenie+Returninga

A tu 2 łatki do moda 1.3.1 i najnowsza 1.3.2
http://chomikuj.pl/robertboanerges/Gry/Mod+do+Gothic+2+NK/Path+do+spolszczenia+pro/Patch+1.3.1

Także można z mojego chomika pobrać nową wersję moda DarkSaga łącznie z spolszczeniem
http://chomikuj.pl/robertboanerges/Gry/Mod+do+Gothic+2+NK/Dark+saga+Dark+Saga+1.0.4

Link do moda Złote Wrota
http://chomikuj.pl/robertboanerges/Gry/Mod+do+Gothic+2+NK/Z*c5*82ote+Wrota

Także z mojego chomika można pobrać Returninga 2.0 plus spolszczenie.

https://chomikuj.pl/robertboanerges/Gry/Mod+do+Gothic+2+NK/Returning+2+PL

majaczek

majaczek

DreamVader
The Dreamer
posty404
Propsy191
Profesjabrak
  • DreamVader
  • The Dreamer
to co zostawiamy smutawe DreamVader? (które siłą rzeczy jest po angielsku troche :P)
owszem tłumaczymy mod na polski, ale po ogarnięciu spolszczenia planujemy zrobić fajniejsze rzeczy - prawda?
jeśli będzeimy robić własne mody wypadałoby mieć oprócz wydania wersji polskiej moda także i wersję angielską.

tak wiem team to nie tylko jedna osoba i na tym to właśnie polega. moje zdanie jest takie - lepiej już zostawić nazwę jak jest niż dać nazwę z ogonkami :P. a co do terminu zmiany nazwy - lepiej przed wydaniem spolsczenia... czemu? bo będziemy znani ze wszsytkich dzieł pod jedną nazwą.

co do języka - angielskim gada pół świata a polskim tylko nasze wsiowo i polonia której prawie nie ma :P. pod polską nazwą możemy co najwyżej dalej klepać spolszczenia (kto ma dość spolszczeń na chwilę bierzącą łapa do góry? :P), a pod angielską możemy iść w konkury o podbój świata z nowymi modami. jestem za tym by każdy nasz przyszły mod wydawać po angielsku (i po polsku również jeśli sobie życzycie :)  ). jeśli musi być jakiś kompromis to proszę wybierzcie jakąś fajną nazwę nie po polsku - nie koniecznie musi być po angielsku - jest mnóstwo sztucznych języków które dają fajne nazwy własne, a z prawdziwych jest jeszcze japoński :P.

warto też by było wybrać taką nazwę której potem byśmy nie zmieniali tak żeby było wiadomo że my to my.
dwie osoby zgłosiły się że powinna być inna nazwa niż Knightmare czy DreamVader ale nie usłyszałem od nich propozycji.

w sumie jak nazwa Knightmare się nie podoba, a nikt nie podał nic lepszego to moglibyśmy pozostać przy starej... w końcu i tak pozostanie nam inwencja dla nazw przy tworzeniu nowych modów :P. tylko ostrzegam jak nie zmienimy nazwy przed wydaniem spolszczenia returninga to postaram się wetować wszystkie zmiany nazwy :P (choć może ktoś mnie przekona ;p ).

proszę podać jakieś fajne propozycje - jak nie będzie takich do końca kwietnia to pozostajemy przy starej nazwie. W sumie nie była taka zła jak się nad tym zastanowić. po złożeniu propozycji położę szybką ankietę (o ile będzie na co głosować). bo mówię z poprawkami na tabeli mamy czas do końca kwietnia bo po majówce składamy to ja z Ventrue i wydajemy.

jeśli nazwa ze słowem knightmare nie przejdzie (a na to się zanosi) to rezerwuję tą nazwę dla swojego zestawu modów do h3era :P. to co zostajemy przy starej nazwie czy nie? jeśli nie to dawać propozycje.

aha i przepraszam za zamieszanie :P możemy jak chcecie pozostać przy starej nazwie - w końcu wisimy pod nią do kilku lat i nie jest taka zła. ktoś po prostu mi zasugerował (nie wytykam palcami) że warto by zmienić nazwę a ja wymyśliłem jedną fajną w miarę ale widocznie mam słabą wyobraźnię. to co zostjemy przy DreamVader?

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry