Uzbrojenie ochronne - jak noszono kolczugę 14005 33

O temacie

Autor Cragann

Zaczęty 20.02.2013 roku

Wyświetleń 14005

Odpowiedzi 33

Cragann

Cragann

Użytkownicy
posty766
Propsy604
Profesjabrak
  • Użytkownicy
No generalnie też chciałbym wiedzieć jaki ma w tym być koncept. Widocznie na porządną kolczugę nie było go stać i musiał kupić jakieś chujostwo pozszywane z kawałków nie nadających się do niczego innego?
Chodziło mi o kolczuge na naramiennikach geralta

Jak dla mnie to to wygląda strasznie źle, kto normalny daje kolczuge na zbroje a nie pod :F ?

Cedric

Cedric

Użytkownicy
posty782
Propsy1084
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Jak dla mnie to to wygląda strasznie źle, kto normalny daje kolczuge na zbroje a nie pod :F ?

Kto nosi czerwone slipy na niebieskich legginsach? Superman

Gerry Rafferty

Gerry Rafferty

O.D.A.L.
posty478
Propsy839
Profesjabrak
  • O.D.A.L.
Chodziło mi o kolczuge na naramiennikach geralta

Przeciez wiem o co ci chodziło, o tym mówię. Dobrze się czujesz?

kto normalny daje kolczuge na zbroje a nie pod ?

Nie... nawet nie chce mi sie tłumaczyc jak bardzo idiotyczna jest ta wypowiedź. Ty naprawdę dobrze się czujesz?

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
 Jak dla mnie to to wygląda strasznie źle, kto normalny daje kolczuge na zbroje a nie pod ?                                        
:facepalm:
Oni dają:

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Gerry Rafferty

Gerry Rafferty

O.D.A.L.
posty478
Propsy839
Profesjabrak
  • O.D.A.L.
to w ogóle nie ma sensu bo kolczuga = zbroja

Poziom idiotyzmu w tym stwierdzeniu po prostu mnie zagiał. Czemu tacy ludzie zawsze muszą udawać mądrych choć nie wiedzą absolutnie nic o tematach na które się wypowiadają?

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Uzbrojenie ochronne - jak noszono kolczugę
#5 2013-02-24, 16:19(Ostatnia zmiana: 2013-02-24, 16:24)
Nie do końca Hwep, kolczuga może być także elementem zbroi. I rzeczywiście częściej noszono ją pod spodem niż na wierzchu, nawet pod zwykłymi ubraniami, kiedy nie chciano rzucać się z tym opancerzeniem w oczy.

"Na zbroję" kolczugi nikt nie zakładał, oczywiście byłoby to bez sensu. Za to zakładano ją na ubrania, jak widać po grafikach Pagana często jako główny element opancerzenia, bez niczego na niej.

Warto pamiętać że kolczugi były robione na miarę, bardzo długo i za niemałą forsę. Jeśli ktoś potrzebował pancerza wierzchniego i nie był bogaczem, częściej decydował się na tańsze, ale troszkę bardziej ograniczające ruchy, jak zbroja łuskowa czy po prostu przeszywanica / skórznia.

Gerry Rafferty

Gerry Rafferty

O.D.A.L.
posty478
Propsy839
Profesjabrak
  • O.D.A.L.
I rzeczywiście częściej noszono ją pod spodem niż na wierzchu, nawet pod zwykłymi ubraniami, kiedy nie chciano rzucać się z tym opancerzeniem w oczy.

:facepalm:  zwykłe ubrania i tabardy to nie zbroje, noszono je na kolczudze żeby nie nagrzewała sie na słońcu. Nie noszono jej pod zbroją, nakłada się ją na gambeson a nie pod niego. Jedyny przypadek w którym kolczugę nosiło się pod jakimś innym rodzajem zbroi, to wczesne średniowiecze kiedy noszono je pod zbroją płytową. Później, wraz z rozwojem płytówek juz tego nie robiono. Ale to i tak nieważne bo geralt na obrazku nie ma na sobie zbroi płytowej.

"Na zbroję" kolczugi nikt nie zakładał, oczywiście byłoby to bez sensu.

Ty kurwa jesteś bez sensu. Kolczugę zakłada się na gambeson/przeszywanice.

Podsumowując:

1. Kolczugę nosi się na gambesonie czasem przykrywając ją tuniką żeby chronić ją przed słońcem
2. Kolczugę w pewnym okresie czasu noszono pod pancerzem płytowym ale wraz z jego rozwojem przestano to robić bo przestało mieć to sens

Może sprawdziłbyś kilka rzeczy przynajmniej na wiki zanim się wypowiesz?

[hide]czemu jestem tak bardzo wkurwiony ignorancją innych ludzi?[/hide]

Warto pamiętać że kolczugi były robione na miarę, bardzo długo i za niemałą forsę.

Fakt powszechnie wiadomy i nie mający żadnego związku z dyskusją która sie toczy, nie zmieniaj tematu

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

#8 2013-02-24, 17:05(Ostatnia zmiana: 2013-02-24, 17:07)
I rzeczywiście częściej noszono ją pod spodem niż na wierzchu, nawet pod zwykłymi ubraniami, kiedy nie chciano rzucać się z tym opancerzeniem w oczy.
:facepalm:  zwykłe ubrania i tabardy to nie zbroje
Gdzie twierdzę że jest inaczej?
Nie noszono jej pod zbroją
Owszem, noszono, chociaż nigdzie nie twierdzę że była to reguła w całym średniowieczu.
Jedyny przypadek w którym kolczugę nosiło się pod jakimś innym rodzajem zbroi, to wczesne średniowiecze kiedy noszono je pod zbroją płytową.
Dokładnie.
to i tak nieważne bo geralt na obrazku nie ma na sobie zbroi płytowej.
Czy ja gdziekolwiek nawiązałem do obrazka z Geraltem?
"Na zbroję" kolczugi nikt nie zakładał, oczywiście byłoby to bez sensu.
Ty kurwa jesteś bez sensu. Kolczugę zakłada się na gambeson/przeszywanice.
Kurwa ty kurwa jesteś bez sensu. Kurwa.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zbroja
Zbroja - uzbrojenie ochronne wykonane ze sztywnych elementów
Pancerz - uzbrojenie ochronne elastyczne
Gambeson/przeszywanica to nie zbroja, ale pancerz :facepalm:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Przeszywanica  
Przeszywanica, aketon, gambeson – rodzaj miękkiego pancerza używanego w średniowieczu
Może sprawdziłbyś kilka rzeczy przynajmniej na wiki zanim się wypowiesz?
Wychodzi na to że z nas dwóch to jednak ja bardziej trzymam się faktów i terminologii.

Jeśli gdziekolwiek zarzucasz mi nadal błąd, wymień go proszę w punktach, to ostatecznie ustalimy który z nas ma rację.

Przydałoby się też z twojej strony trochę kultury, mój post zdecydowanie nie miał takiego wydźwięku jak twoja odpowiedź.

Gerry Rafferty

Gerry Rafferty

O.D.A.L.
posty478
Propsy839
Profesjabrak
  • O.D.A.L.
Czy ja gdziekolwiek nawiązałem do obrazka z Geraltem?
Gdzie twierdzę że jest inaczej?

Ty w ogóle czytałeś temat? Cała dyskusja odnosi się do postu craganna na drugiej stronie.
dokładnie do tego zdania:

kto normalny daje kolczuge na zbroje a nie pod ?

Ja też nie twierdziłem że na kolczuge nie nakłada się tunik i tabardów.

Gambeson/przeszywanica to nie zbroja, ale pancerz
http://pl.wikipedia....i/Przeszywanica

Wychodzi na to że z nas dwóch to jednak ja bardziej trzymam się faktów i terminologii.
Ty tak na serio teraz? :lol2:  Chuj kogo obchodzi dokładna terminologia którą stosuje i tak tylko kilku ludzi, oba pojęcia są tożsame dla absolutnie każdego. Nie ma takiego rozróznienia w języku angielskim np.. Zbroja to zbroja, chcesz uważać że gambeson się do niej nie zalicza, ok. Ja mam na to wyjebane i uznałem że piszesz tamtego posta określając wszystkie zbroje jednym mianem jak każdy inny.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Pancerz

Pancerz może oznaczać:
-zbroja rycerska
[..]
:lol2:

Cała rzecz w tym ze cragann to idiota, kolczuga = zbroja i tą zbroje noszono pod inną zbroją rzadko, konkretnie w pewnym okresie czasu we wczesnym średniowieczu. To jest wyjatek. Generalnie tą zbroję noszono na innej zbroi którą niektórzy pedanci chcą nazywać pancerzem.

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
Wlasnie. Nic sie kurwa nie znacie

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator

Leinnan
Administrator

#11 2013-02-24, 17:46(Ostatnia zmiana: 2013-02-24, 17:55)
Hwep@
Jedyny przypadek w którym kolczugę nosiło się pod jakimś innym rodzajem  zbroi, to wczesne średniowiecze kiedy noszono je pod zbroją płytową.  
:facepalm:

zwykłe ubrania i tabardy to nie zbroje, noszono je na kolczudze żeby  nie nagrzewała sie na słońcu. Nie noszono jej pod zbroją, nakłada się ją  na gambeson a nie pod niego. Jedyny przypadek w którym kolczugę nosiło  się pod jakimś innym rodzajem zbroi, to wczesne średniowiecze kiedy  noszono je pod zbroją płytową. Później, wraz z rozwojem płytówek juz  tego nie robiono. Ale to i tak nieważne bo geralt na obrazku nie ma na  sobie zbroi płytowej.
Podsumowując:

1. Kolczugę nosi się na gambesonie czasem przykrywając ją tuniką żeby chronić ją przed słońcem
2. Kolczugę w pewnym okresie czasu noszono pod pancerzem płytowym ale  wraz z jego rozwojem przestano to robić bo przestało mieć to sens
:ok:

Avallach@
Gambeson/przeszywanica to nie zbroja, ale pancerz
http://pl.wikipedia....i/Przeszywanica  

To już naprawdę pierdoła kompletna, dla większości te pojęcia są tożsame.

"Na zbroję" kolczugi nikt nie zakładał, oczywiście byłoby to bez sensu.  Za to zakładano ją na ubrania, jak widać po grafikach Pagana często jako  główny element opancerzenia, bez niczego na niej.
Na żadne ubrania tylko na przeszywanice, kolczuga chroni przed obrażeniami siecznymi, musisz mieć coś jeszcze żeby ci ktoś kości nie połamał.

Down@ Ok, jednak akurat to taka pierdoła jak terminologia zbroi/pancerza nie jest i warto zwrócić uwagę.:wink:

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Gerry Rafferty

Gerry Rafferty

O.D.A.L.
posty478
Propsy839
Profesjabrak
  • O.D.A.L.
No ok, nie "wczesne średniowiecze" czasem mylą mi się okresy :D  Późne średniowiecze kiedy zbroja płytowa była jeszcze młodym wynalazkiem, xiii/xiv wiek wydaje mi się.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

#13 2013-02-24, 17:58(Ostatnia zmiana: 2013-02-24, 17:59)
Na koniec uzupełnię jeszcze tylko że odniosłem się jedynie do posta Hwepa (który w tym celu zacytowałem). W żadnym momencie nie twierdziłem że popieram wypowiedź odnoszącą się do jakiegośtam obrazka z Geraltem. Wcześniej tematu nie czytałem i nie mam takiego zamiaru, dyskusja wyraźnie się od niego przecież odłączyła.

Cedric

Cedric

Użytkownicy
posty782
Propsy1084
Profesjabrak
  • Użytkownicy
dyskusja wyraźnie się od niego przecież odłączyła.

Wydzielmy temat: Spam z tematu Wiedźmin 3: Dziki Gon

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Przenieść do tematu Historia/utworzyć temat o uzbrojeniu(w tym wypadku ochronnym).

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Weźcie Wy wyjdźcie do ludzi co :lol2:  
Koniecznie w płytówce.

Luk

Luk

DreamVader 2
Sursum Corda! Wiwat Car!
posty1168
Propsy319
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader 2
  • Sursum Corda! Wiwat Car!

Luk
DreamVader 2

#19 2013-02-24, 19:06(Ostatnia zmiana: 2013-02-24, 19:07)
Weźcie Wy wyjdźcie do ludzi co :lol2:  
Koniecznie w płytówce.
Albo Kolczudze. Są wygodne

@BTW
Jak byłem na Ukrainie i zakładałem Kolczuge, to pod nią kazali włożyć skórzany pancerz/zbroję(już mi się pierdoli za przeproszeniem)

Spoiler
https://www.youtube.com/watch?v=DsSwvh4npMQ

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry