Warto tworzyć gry? 13370 23

O temacie

Autor Hestes768

Zaczęty 25.01.2013 roku

Wyświetleń 13370

Odpowiedzi 23

Hestes768

Hestes768

Użytkownicy
posty39
Propsy3
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy

Hestes768

Warto tworzyć gry?
2013-01-25, 20:13(Ostatnia zmiana: 2013-01-26, 09:40)
Witam! A więc, piszę ten temat by zapytać się was, czy warto, jest sens itp, zebrać ekipę, napisać coś ultra, epickiego i przerobić to na grę PC? Przy tym posługiwanie się silnikiem Cry Engine 3 (w tym wszystko od zera :D , nowe modele, tekstury, świat, animacje, skrypty itp)... W końcu pytanie, czy warto?

P.S Nie chodzi mi o to, że nagle dostałem chęci i łapię się za coś co najprawdopodobniej znudzi mi się po 7-14 dniach :D  (Ale zawsze ten tydzień :D ). Po prostu chciałbym posłuchać waszych opinii, zwłaszcza, że teraz siedzę w tym środowisku (Ogólnie developing). Dlatego nie ma sensu pisania komentarzy typu " Nie jesteś doświadczony (Bo nie jestem :D ), więc nie ma najmniejszego sensu" itp, itd. A więc zapraszam do opini...

Się wypisałem, aha i wybaczcie tę nieprzejrzystość itp. ale ciężki dzień w szkole :D

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.
Jak już, to na początku spróbujcie coś małego, żeby skończyć. Wtedy warto, dla własnego doświadczenia i rozwoju.

RafalBudzis

RafalBudzis

Użytkownicy
posty1967
Propsy808
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
aha i wybaczcie tę nieprzejrzystość itp. ale ciężki dzień w szkole :D
Jeśli miały by być jakieś dialogi pisz je w soboty.

Lansjer

Lansjer

Rzeka
posty808
Propsy502
ProfesjaLvl designer
  • Rzeka
Jak masz coś robić i porzucić w połowie to sobie odpuść :wink:

Hestes768

Hestes768

Użytkownicy
posty39
Propsy3
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
Napisałem, że nie zamierzam się tym zajmować :D  Po prostu pytam, czy opłaca się na to poświęcić trochę czasu :D  

RafalBudzis dzięki za radę :)  A jak tam wasze przeżycia, macie satysfakcję z tego, że stworzyliście grę, która podoba się tysiącom :D ?

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka
A jak tam wasze przeżycia, macie satysfakcję z tego, że stworzyliście grę, która podoba się tysiącom :D ?

makin' bacon

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Nie to forum, tutaj powstały najwyżej tego typu mody. Żadna z niezależnych gier które są tu tworzone jeszcze nie wyszła.
Kilka osób (obecnie kojarzę tylko Wietrztka) bierze udział w tworzeniu Gloria Victis, które uzbierało na Kickstarterze 20k funtów (z planowanych 60k, więc nie dostali nic), oni byliby już najbliżej możliwości odpowiedzenia ci.

Jak zgaduję, zależy to od pomysłu. Jeśli chcesz robić grę sam, to musi być to pomysł który łączy dobry gameplay z bardzo małą ilością pracy do wykonania. Przy mmorpg takim jak Gloria Victis ilość rzeczy do zrobienia jest tak niewiarygodna, że bez funduszy dzięki którym mogliby traktować to jako pracę zawodową, sukces będzie bardzo trudny.

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
A jak tam wasze przeżycia, macie satysfakcję z tego, że stworzyliście grę, która podoba się tysiącom ?                                        

Tak, z tym że nie stworzyłem a tworzę, nie podoba się tylko marudzą na nią i nie tysiącom tylko grupce która zagląda do działu Twórczość w Developingu :lol2:

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka
no kurde, niedawno patrzyłem na Twój temat pietrek i gówno się ruszyło, te same gównianie modelki i teksturki co były :lol2:  tylko w końcu będę mógł zagrać bo radeonik 9600 obsługuje pixel shadery 2.0 :3

makin' bacon

mgr Fartuess

mgr Fartuess

Użytkownicy
Kiedyś to były czasy!
posty1485
Propsy890
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Kiedyś to były czasy!

mgr Fartuess

Warto tworzyć gry?
#10 2013-01-26, 15:59(Ostatnia zmiana: 2013-01-26, 16:00)
...ale ciężki dzień w szkole :D

ciężki dzień w szkole :D

...dzień w szkole :D

...w szkole :D

oO  

Człowieku... na razie nie myśl o tworzeniu wielkich projektów, tylko skilluj się do oporu.

Popisuje się ciągle menda jedna...

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome

Leinnan
Administrator

Warto tworzyć gry?
#11 2013-01-26, 16:21(Ostatnia zmiana: 2013-01-26, 16:24)
                   no kurde, niedawno patrzyłem na Twój temat pietrek i gówno się ruszyło, te same gównianie modelki i teksturki co były tylko w końcu będę mógł zagrać bo radeonik 9600 obsługuje pixel shadery 2.0 :3                                         

Nie pójdzie ci, przechodzimy na 3.0 by rozbudować szkielety postaci i mieć lepsze shadery :lol2:

A co do tego że nic się nie ruszyło, to ruszyło się w zeszłym tygodniu. 2 programistów i 2 grafików nowych mamy.

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka
Na chuj Ci 3.0 jak to wygląda gorzej od goticzka :lol2:  :lol2:

makin' bacon

mgr Fartuess

mgr Fartuess

Użytkownicy
Kiedyś to były czasy!
posty1485
Propsy890
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Kiedyś to były czasy!

mgr Fartuess

Warto tworzyć gry?
#13 2013-01-26, 18:09(Ostatnia zmiana: 2013-01-26, 18:09)
bo obciach nie mieć SM 3.0. Ogólnie w game devie SM 5.0 powinien już dawno być standardem...

Popisuje się ciągle menda jedna...

RafalBudzis

RafalBudzis

Użytkownicy
posty1967
Propsy808
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
Żadna z niezależnych gier które są tu tworzone jeszcze nie wyszła.
A moje gówienko 2D ?? :(

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Niestety nie traktuję tego jako prawdziwego projektu game-devowego, raczej jako ćwiczenie z programowania. Oczywiście każdy może na swój sposób interpretować o jaką kategorię gier chodzi w tym temacie.

Smolo

Smolo

Użytkownicy
posty306
Propsy212
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
...to musi być to pomysł który łączy dobry gameplay z bardzo małą ilością pracy do wykonania...
Ja z bracholem i 2 kuzynami napierdalaliśmy kilkanaście lat temu w jeszcze starszą wersję tej gry:
https://www.youtube.com/watch?v=Txa87l17xIs

Miodność na kilku graczy niesamowita(to było dawno:)). Kierowało się takimi kreskami, dusiło się tylko jeden przycisk, więc można było skręcać tylko w jedną stronę tak żeby ładnie ściąć zakręt i nie wpaść na bandę, bo dyskwalifikowało to z dalszego wyścigu.
Tak samo Wormsy 2, czy jeszcze większa napierdalanka Liero:
https://www.youtube.com/watch?v=KE2XtQaMb5I

Podobnie z Deluxe Ski Jumping 2.1(DSJ 2).

Elo

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
Polecam Soldat :D :D

Fabio

Fabio

The Modders
posty3475
Propsy2157
ProfesjaSkrypter
  • The Modders
Ja radze ci jeśli chcesz to rób ale przed tym zrób coś małego i ogarnij wszystko dobrze a potem myślę , że warto tylko trzeba mieć chęci bo rezygnacja po jakimś czasie nie ma sensu tylko straci się czas :)

Rejmen

Rejmen

Użytkownicy
(Gordon)
posty66
Propsy16
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
  • (Gordon)
Jeśli byś chciał iść w informatykę i szukasz konkretnego kierunku, to ogólnie wygląda to tak, że na dobrej grze możesz się szybciej i bardziej "wybić", czy jako twórca, czy jako pracownik jakiejś większej firmy. Ale np. takie tworzenie stron internetowych, sklepów to stały, bardzo godny dochód. A przy takiej grze trzeba się napracować x lat, żeby zbierać owoce.
Ale niestety, nie zarobisz prawie miliarda dolarów w 1 dzień, jak takie GTA V :D

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry